Follow us

Κώδικας 1424: Το Βυζαντινό κειμήλιο επέστρεψε σε μοναστήρι της Παναγίας

Το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Παλαιάς Διαθήκης στον κόσμο, επέστρεψε, έναν αιώνα μετά, στην ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κώδικας 1424: Το Βυζαντινό κειμήλιο επέστρεψε σε μοναστήρι της Παναγίας

Μια πολυετής και κοπιαστική προσπάθεια, γεμάτη περιπέτειες στο πέρασμα εκατοντάδων ετών που στόχευσε στην επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιερά μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, είχε σήμερα το απόγευμα αίσιο τέλος, με την παράδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστού ως Κώδικας 1424, από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και την ηγουμένη της Ιεράς Μόνης γερόντισσα Αλεξία.

Κώδικας 1424: Το Βυζαντινό κειμήλιο επέστρεψε σε μοναστήρι της Παναγίας

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, την παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου και προστάτιδας της Δράμας, ολοκληρώθηκε μια μακρά προσπάθεια και ταυτόχρονα έγινε η αρχή για τον επαναπατρισμό πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 εκλάπησαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές και θηριωδίες στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Οι άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και η συνεχής προσπάθεια του μητροπολίτη Παύλου για την επιστροφή των κειμηλίων απέδωσαν καρπούς. Σήμερα, μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και χριστιανικής αδελφοσύνης, ο πρόεδρος της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατος James Nieman παρέδωσε τον Κώδικα 1424, ο οποίος για 100 και πλέον χρόνια βρίσκονταν στη νόμιμη κυριότητα της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής.

Τι περιλαμβάνει ο Κώδικας

Ο «Κώδικας 1424» (Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ -όπου κατέληξε- το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη, και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, όπου φυλάσσονταν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα- ανεκτίμητα κειμήλια της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, που αφαιρέθηκαν από την Παναγία Εικοσιφοίνισσα και άλλες μονές κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τα περισσότερα απ΄ αυτά βρίσκονται σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της γειτονικής χώρας, και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αιτήματα για την επιστροφή τους, ενώ ένας αριθμός κειμηλίων βρίσκεται σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ένα απ΄ αυτά είναι ο «Κώδικας 1424», που γράφτηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα από τον μοναχό Σάββα. Το χειρόγραφο έχει διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστά και στις 674 σελίδες του (337 φύλλα γραμμένα και στις δύο πλευρές, με 29 ως 33 γραμμές ανά σελίδα), περιλαμβάνει το σύνολο της Καινής Διαθήκης. Αιώνες μετά τη γραφή του προστέθηκαν ως σχόλια στα περιθώρια των σελίδων αποσπάσματα κειμένων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, είναι ασυνήθιστη η σειρά των βιβλίων της Καινής Διαθήκης, όπως παρατίθενται στο χειρόγραφο. Για παράδειγμα, το βιβλίο της Αποκάλυψης, που σήμερα βρίσκεται στο τέλος της Καινής Διαθήκης, εδώ προηγείται των επιστολών του Αποστόλου Παύλου.

Το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
Η Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην έναρξη της σημερινής τελετής ανέγνωσε το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον μητροπολίτη Παύλο, στο οποίο τονίζεται ο αδιάκοπος αγώνας της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι θησαυροί. Ο Παναγιότατος στην επιστολή του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ευαγγελικό κείμενο παραδίδεται ως δώρο Θεού και αποτελεί την αρχή για τη δικαίωση όλων των προσπαθειών.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπερτόνισε τη χειρονομία και τη κίνηση της πανεπιστημιακής κοινότητας της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής να επιστρέψει οικεία βουλήσει το σημαντικό αυτό κειμήλιο επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο κείμενο σπάνια επιστρέφεται, καθώς βρίσκονταν στη νόμιμη κυριότητα της Θεολογικής σχολής, ενώ τόνισε ότι μόλις φέτος διαπιστώθηκε η ιστορική αλήθεια του κειμένου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιστροφή του.

Μηνύματα «Χάριτος» και «Ειρήνης»

Κώδικας 1424: Το Βυζαντινό κειμήλιο επέστρεψε σε μοναστήρι της Παναγίας - εικόνα 3

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του προέδρου της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατου James Niema ο οποίος αναφέρθηκε στο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα του Ιησού Χριστού για ειρήνη, συναδέλφωση, αλληλεγγύη. Ο αιδεσιμότατος τόνισε ότι Ορθόδοξοι και Λουθηριανοί «διαβάζουμε από το ίδιο βιβλίο» που φέρει την ευχή της «Χάριτος» και της «Ειρήνης» που αποτελούν και μηνύματα του Αποστόλου Παύλου.

«Η επιστροφή του σημαντικού αυτού έγγραφου», σημείωσε, «αποτελεί χειρονομία συνεργασίας και ειρήνης. Η σημερινή ανταλλαγή αποτελεί μια απέραντη χαρά αλλά και μια απέραντη λύπη. Σας το επιστρέφουμε με λύπη γιατί θα το στερηθούμε αλλά και με ξελάφρωμα ψυχής ως ένδειξη «Χάριτος» και «Ειρήνης» για την ένωση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των δυο χριστιανικών κοινοτήτων».

Ο αιδεσιμότατος James Niema υπογράμμισε ακόμα ότι «το δώρο της επιστροφής ας αποτελέσει τον σπόρο που θα καρποφορήσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους χριστιανούς» συμπληρώνοντας ότι «Ορθόδοξοι και Λουθηρανοί δεν είμαστε τόσο ξένοι όσο φαντάζεστε, από τον 16ο αιώνα υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε Λουθηριανούς θεολόγους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα αυτή η επικοινωνία αναζωπυρώνεται φανερώνοντας το ενδιαφέρον για αμοιβαία κατανόηση».

Αυστηρή γλώσσα από τον μητροπολίτη Παύλο

Κώδικας 1424: Το Βυζαντινό κειμήλιο επέστρεψε σε μοναστήρι της Παναγίας - εικόνα 4

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας Παύλος απηύθυνε ενθέρμους ευχαριστηρίους λόγους τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κυρίως όμως προς τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου για την πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε.

Έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική και μαρτυρική πορεία της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και δεν δίστασε να μιλήσει με αυστηρή γλώσσα για τις θηριωδίες των ορθοδόξων Βούλγαρων σημειώνοντας «σήμερα επιδεικνύουν τα κλεμμένα κειμήλια στη Σόφια χωρίς καμία ντροπή σα να είναι δικά τους όλα αυτά τα ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή στο Σικάγο
Η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή στο Σικάγο

Ο μητροπολίτης Παύλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που είχε το θάρρος ακόμα και ενώπιων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας να θέσει το θέμα της επιστροφής των κειμηλίων και τόνισε με έμφαση: «Θα πρέπει οι Βούλγαροι ορθόδοξοι αδελφοί μας να διδαχθούν από τα λόγια του αιδεσιμότατου James Niema που φέρνει από τον Νέο Κόσμο το μήνυμα της διδασκαλίας του Κυρίου για συνεργασία, αγάπη, ειρήνη και αλληλεγγύη».

Στο τέλος της ιδιαιτέρα συγκινητικής τελετής ο μητροπολίτης Παύλος απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου, που αποτελεί την ύψιστη τιμή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, στον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στον αιδεσιμότατο James Niema και στον διακεκριμένο ελληνοαμερικανό δικηγόρο που εθελοντικά προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την επιστροφή του ιστορικού κειμηλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μετά τον Καποδίστρια: Οι ελληνικές ταινίες που θα δούμε σύντομα στους κινηματογράφους

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΔΡΑΜΑΣ 09 Δεκ 2025 | 15:21

Δράμα: Αγρότες έκαναν έκπληξη σε αστυνομικό για τα γενέθλιά της - Της έφεραν τούρτα και την ευχαρίστησαν

Στο τελωνείο Εξοχής, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ, οι αγρότες έκαναν έκπληξη μία τούρτα στην υποδιοικήτρια αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ 03 Δεκ 2025 | 20:48

Η ερώτηση στο Chase που προκάλεσε αμηχανία για το αξίωμα στο Βυζάντιο του Αντώνιου Β' του... Καυλέα [βίντεο]

Οι αντιδράσεις παρουσιάστριας, παίκτη και chaser και η επική απάντηση της Μαρίας Μπεκατώρου στο "Γεράκι"

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ 21 Νοε 2025 | 06:48

Εισόδια της Θεοτόκου: Tι γιορτάζουμε σήμερα τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Τα Εισόδια της Θεοτόκου εορτάζονται στις 21 Νοεμβρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 21 Νοε 2025 | 06:00

Εορτολόγιο: Σήμερα μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές γιορτές - Σε ποιους να ευχηθείτε

Η σημερινή ημέρα σύμφωνα με το εορτολόγιο αποτελεί τη βάση και την αρχή για όλη τη μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

«ΚΑΛΛΙΣΤΩ» 17 Νοε 2025 | 15:51

Αποτροπιασμός στη Δράμα: Σκότωσαν αρκούδα και μετά την αποκεφάλισαν - Νέα κτηνωδία

Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 14 Οκτ 2025 | 07:34

Δράμα: Πώς έγινε το σοκαριστικό τροχαίο με θύμα τον 14χρονο - Με τρεις φίλους του οδηγούσε το μοιραίο αγροτικό [βίντεο]

Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος ενός 14χρονου αγοριού στο χωριό Βώλακας στην Δράμα, που σκοτώθηκε σε ένα τραγικό τροχαίο.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ 13 Οκτ 2025 | 15:40

Δράμα: Θρήνος για τον 14χρονο που σκοτώθηκε - "Είχε ξαναοδηγήσει, ήταν κοινό μυστικό", λύγισε ο πατέρας του

Ο πατέρας του αδικοχαμένου παιδιού περιέγραψε τον γιο του ως ένα ζωηρό, αλλά προκομμένο παιδί

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ 13 Οκτ 2025 | 12:43

Δράμα: Αυτοκίνητο συγχωριανού του οδηγούσε ο 14χρονος που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Σε συγχωριανό του 14χρονου ανήκε το αυτοκίνητο που οδηγούσε το παιδί όταν συνέβη το τροχαίο δυστύχημα το μεσημέρι της Κυριακής στη Δράμα στο οποίο έχασε τη ζωή του.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Οκτ 2025 | 15:26

Τροχαίο δυστύχημα στη Δράμα: Νεκρός 44χρονος - Το όχημά του προσέκρουσε σε στύλο φωτισμού και πήρε φωτιά [εικόνες]

Αποτέλεσμα της σφοδρής πρόσκρουσης ήταν ο βαρύτατος τραυματισμός του οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Δράμας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 16 Σεπ 2025 | 17:23

Βίντεο ντοκουμέντo: Οι τελευταίες δραματικές στιγμές του ορειβάτη που του επιτέθηκε αρκούδα σε δάσος της Δράμας

Οι τελευταίες εικόνες που είδε ο Χρήστος Σταυριανίδης καταγράφηκαν σε ένα βίντεο ντοκουμέντο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ 14 Σεπ 2025 | 22:21
10 Σεπ 2025 | 09:00

Αστυνομικές κωμωδίες, δράματα και νεοελληνική λογοτεχνία: Οι ελληνικές σειρές που έρχονται το φθινόπωρο

Με την έναρξη της νέας σεζόν, συγκεντρώσαμε τις σειρές που έρχονται και αξίζουν την προσοχή μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 04 Σεπ 2025 | 10:59

Ο Γεωργιάδης ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας: "Απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν, έσκισαν πουκάμισο αστυνομικού"

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο νοσοκομείο Δράμας προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος κλίμα έντασης και απειλητικά σχόλια σε βάρος του.

ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 22 Αυγ 2025 | 19:10

Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα "Εννιάμερα της Παναγίας": Τι συμβολίζουν

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εννιάμερα της Παναγίας

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22 Αυγ 2025 | 09:44

Φωτιά σε δασική έκταση στο Παρανέστι Δράμας

Την Παρασκευή το πρωί ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Παρανέστι Δράμας.

ΣΗΜΕΡΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 15 Αυγ 2025 | 06:05

Κοίμηση της Θεοτόκου: Σήμερα η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, εκοιμήθη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΩΝ «ΚΟΡΤ» 02 Αυγ 2025 | 12:00

Πριν την selfie, o Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσκύνησαν μαζί την Παναγιά της Τήνου

Ο θρύλος Νόβακ Τζόκοβιτς εξέφρασε στον πρωθυπουργό την επιθυμία να προσκηνύσει τη Μεγαλόχαρη στην Τήνο.

ΕΞΕΤΡΑΠΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ 27 Ιουλ 2025 | 11:41

Δράμα: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 21χρονο νεκρό και δύο τραυματίες

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ενώ προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Δράμας.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 19 Ιουλ 2025 | 19:54
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ 14 Ιουλ 2025 | 09:39

Δράμα: Προληπτικά στο νοσοκομείο ο 18χρονος που επανήλθε με ΚΑΡΠΑ - Πώς τον έσωσαν στην πισίνα

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται προληπτικά ο 18χρονος που ανασύρθηκε, χθες, Κυριακή, χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα με νεροτσουλήθρες στην Προσοτσάνη Δράμας.

ΠΑΡ' ΟΛΙΓΟΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 13 Ιουλ 2025 | 17:43

Δράμα: Ώρες αγωνίας για 18χρονο σε πισίνα - Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις και επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ

Το περιστατικό έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση της οργάνωσης "Kids Save Lives" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΙΣΤΗ ΔΡΑΜΑΣ 24 Ιουν 2025 | 18:29

Μαίνεται η φωτιά στη Δράμα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις (βίντεο)

Πλέον επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 7ης ΕΜΟΔΕ, 16 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 24 Ιουν 2025 | 15:15

Φωτιά σε δασική έκταση στη Δράμα: Επιχειρούν εννέα εναέρια μέσα

Εννέα εναέρια μέσα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες στη φωτιά στη Δράμα.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΡΑΜΑ 15 Ιουν 2025 | 13:15

O Πάνος Στεφάνου του Αρκτούρου στο TheTOC: Η αρκούδα δεν παραμονεύει και δεν επιτίθεται στον άνθρωπο - Αμύνεται όταν στρεσάρεται

Η φύση έχει σοφία και πρέπει να την προστατεύουμε λέει ο υπ. επικοινωνίας του Αρκτούρου, Πάνος Στεφάνου. Μιλά στο TheTΟC για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αρκούδες.

ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ 14 Ιουν 2025 | 09:06

Δράμα: Τι δείχνει το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του 61χρονου ορειβάτη και το επεισόδιο με την αρκούδα

Οι τελευταίες οπτικές καταγραφές από το κινητό του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στο Φρακτό Δράμας, αποτύπωσαν το θανάσιμο τραυματισμό και επιβεβαίωσαν την παρουσία αρκούδας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 13 Ιουν 2025 | 19:13

Δράμα: Τι δείχνει το βίντεο που τράβηξε ο άτυχος 61χρονος - "Ηρέμησε κορίτσι μου" έλεγε στην αρκούδα

"Το βίντεο δείχνει μια αρκούδα να πλησιάζει τον Χρήστο και αυτός να παραμένει ψύχραιμος - Ακούγεται ο ψεκασμός από το σπρέι, η αρκούδα φεύγει, έρχεται σε εμένα και παθαίνω σοκ" περιγράφει ο φίλος του 61χρονου

ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 13 Ιουν 2025 | 14:25

Δράμα: Ο θάνατος του ορειβάτη οφείλεται στην επίθεση της αρκούδας, φαίνεται στο βίντεο- Ακούγονται γαυγίσματα και μετά ένα Ωχ

Το εγκληματολογικό της ΕΛΑΣ στη Δράμα μπόρεσε να ανοίξει το κινητό του ορειβάτη. Η αρκούδα του επιτίθεται και πέφτει στο κενό.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ 13 Ιουν 2025 | 10:42

Δράμα: Στο βίντεο του άτυχου ορειβάτη ακούγεται το γαύγισμα του σκύλου, η αρκούδα και μερικά "ωχ ωχ"

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του 61χρονου Χρήστου έχουν στα χέρια τους οι Αρχές.

12 Ιουν 2025 | 04:47

Δράμα: Οι ασάφειες του φίλου του 61χρονου ορειβάτη και το βίντεο με την επίθεση της αρκούδας - "Πόνος, φωνές και μετά σιωπή"

Οι αστυνομικοί θα καλέσουν τον συνοδοιπόρο του άτυχου ορειβάτη προκειμένου να αποσαφηνίσουν κάποιες ασάφειες ανάμεσα στις δημόσιες δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς και στην κατάθεσή του.

ΠΕΝΘΟΣ 11 Ιουν 2025 | 20:53

Δράμα: Βαρύ πένθος στην κηδεία του 60χρονου ορειβάτη - Τραγικές φιγούρες η σύζυγος και τα τρία παιδιά του [βίντεο - εικόνες]

Το τελευταίο "αντίο" στον 60χρονο που δέχτηκε επίθεση από την αρκούδα στο δάσος του Φρακτού - "Ο Χρήστος μας ήταν μοναδικός και πάντα χαμογελαστός. Ήταν το καλύτερο παλικάρι"

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 11 Ιουν 2025 | 18:50

Οι συναντήσεις ανθρώπων με αρκούδες που αποδείχθηκαν θανάσιμες [βίντεο]

Πριν από 13 χρόνια στο Καλονέρι Κοζάνης, ένας βοσκός ήρθε αντιμέτωπος με το ογκώδες ζώο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 11 Ιουν 2025 | 18:48

Δράμα: Στα χέρια της ΕΛΑΣ βίντεο με την αρκούδα που τράβηξε ο 60χρονος - "Ο Θεός ξέρει τι έγινε εκεί..." [βίντεο]

Κανένα σημάδι από χτύπημα αρκούδας δεν φέρει η σορός του άτυχου ορειβάτη στη Δράμα - Τι λέει ο ιατροδικαστής - Ο 60χρονος κατέγραψε με το κινητό του την αρκούδα και τον θάνατό του

ΣΕ ΠΥΚΝΟ ΔΑΣΟΣ 11 Ιουν 2025 | 15:17

Δράμα: Η ιστορία του μυστηριώδους αεροσκάφους από τον Εμφύλιο που πήγαν να δουν οι δύο ορειβάτες και τους όρμησε η αρκούδα

Ο νεκρός ορειβάτης είχε εντοπίσει μαχητικό αεροσκάφος σε δυσπρόσιτο σημείο στο δάσος του Φρακτού στη Δράμα

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ 11 Ιουν 2025 | 13:06

Δράμα: Δεν βρέθηκαν ίχνη επίθεσης από αρκούδα στη σορό του ορειβάτη - Από την πτώση ο θάνατός του

Ακαριαίος ήταν ο θάνατος του 61χρονου ορειβάτη που έπεσε σε χαράδρα στο δάσος Φρακτού της Δράμας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 11 Ιουν 2025 | 11:14

Δράμα: "Χάθηκε ένας φίλος, σταματήστε τις θεωρίες, είμαι σε σοκ", λέει ο διασωθείς ορειβάτης μετά την επίθεση της αρκούδας

Η παράκληση του ορειβάτη Δημήτρη Κιορόγλου μέσω ανάρτησής του για τον θάνατο του φίλου του μετά από επίθεση αρκούδας στη Δράμα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 11 Ιουν 2025 | 07:11

Δράμα: Πώς επιτέθηκε η αρκούδα στους δύο ορειβάτες – Η προσπάθεια για φωτογραφία, το σπρέι πιπεριού και η παρουσία του σκύλου

Τραγική κατάληξη είχε τελικά η ανάβαση δύο φίλων στο Φρακτό Δράμας, καθώς ανασύρθηκε νεκρός ο 60χρονος που έπεσε στον γκρεμό μετά από επίθεση αρκούδας.

Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 10 Ιουν 2025 | 19:14

Δράμα: Ο 60χρονος είχε βρει το χαμένο αεροσκάφος μέσα στο δάσος - "Δεν γλίστρησε ο Χρήστος, τον έσπρωξε η αρκούδα" [βίντεο]

Ο 60χρονος γνώριζε πολύ καλά την περιοχή και ήταν αυτός που είχε εντοπίσει το μαχητικό αεροσκάφος που είχε χαθεί πριν από 77 χρόνια - Το είχε παρουσιάσει και στην ΕΡΤ - Η συγκλονιστική περιγραφή του φίλου του

ΠΩΣ ΔΡΑ 10 Ιουν 2025 | 18:12

Τι είναι το σπρέι πιπεριού που εξαγρίωσε την αρκούδα και επιτέθηκε κατά του ορειβάτη στη Δράμα

Όπως αποδείχθηκε το σπρέι όχι μόνο δεν βοήθησε τον άτυχο ορειβάτη, αντίθετα ενδέχεται να ήταν μία από τις αιτίες που τελικά του στέρησαν τη ζωή

ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ 10 Ιουν 2025 | 15:11

Γιατί επιτέθηκε η αρκούδα στη Δράμα: Ο ειδικός της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ εξηγεί πώς πρέπει να αντιδράσουμε

"Η περιοχή είναι παρθένο δάσος, απαγορεύεται η παρουσία ανθρώπου με οποιαδήποτε ιδιότητα, ακόμη κι από δασικούς", τονίζει ο συντονιστής της περιβαλλοντικής Οργάνωσης

ΠΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 10 Ιουν 2025 | 10:04

Αρκτούρος για ορειβάτες στη Δράμα: Η αρκούδα αιφνιδιάστηκε, ήταν κυρίως αμυντική συμπεριφορά - Πώς πρέπει να αντιδράμε

Ο εκπρόσωπος του Αρκτούρου εξηγεί τι συνέβη με την αρκούδα και τους ορειβάτες στη Δράμα.

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ 10 Ιουν 2025 | 09:45

Δράμα: Συγκλονίζει η μαρτυρία του ορειβάτη που διασώθηκε - "Η αρκούδα του έδωσε μια σπρωξιά κι έπεσε κάτω"

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 16:00 χθες όταν οι δύο φίλοι ορειβάτες που κινούνταν στο παρθένο δάσος του Φρακτού δέχτηκαν επίθεση από αρκούδα.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ 10 Ιουν 2025 | 09:17

Δράμα: Χωρίς τις αισθήσεις του ο ορειβάτης που έπεσε σε γκρεμό μετά την επίθεση αρκούδας

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε στον πυθμένα της χαράδρας στη Δράμα, ο ορειβάτης που δέχθηκε επίθεση από αρκούδα το απόγευμα της Κυριακής.

10 Ιουν 2025 | 07:36

Δράμα: Εντοπίστηκε ο ορειβάτης που έπεσε στη χαράδρα μετά την επίθεση αρκούδας

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης του δεύτερου ορειβάτη που βρέθηκε σε χαράδρα μετά από την επίθεση αρκούδας στη Δράμα.

ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 09 Ιουν 2025 | 20:56

Δράμα: Πώς έγινε η επίθεση της αρκούδας στους δύο ορειβάτες - Άφαντος ο ένας, έπεσε σε γκρεμό 1000 μέτρων [βίντεο]

Ο ορειβάτης που έπεσε σε χαντάκι 1.000 μέτρων δεν έχει δώσει σημάδια επικοινωνίας εδώ και τέσσερις ώρες, ενώ ο δεύτερος παραμένει σκαρφαλωμένος σε δέντρο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 09 Ιουν 2025 | 17:18

Αρκούδα επιτέθηκε σε δύο ορειβάτες στον Φρακτό Δράμας - "Σε χαράδρα ο ένας, ο άλλος κρύβεται πάνω σε δέντρο"

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ προκειμένου να προσεγγίσουν το δύσβατο σημείο και να παραλάβουν τους δύο ορειβάτες.

22 Μαϊ 2025 | 11:44

Πώς η βυζαντινή τέχνη επηρέασε την ιταλική μόδα - Τα στοιχεία σε Gucci, Armani, Dolce & Gabbana [εικόνες]

Μία επιρροή που τη διακρίνουμε ακόμη και σήμερα στα σχέδια και τις δημιουργίες των πιο σημαντικών και πρωτοποριακών οίκων ιταλικής μόδας, από τον Gucci και τον Armani έως τους Dolce & Gabbana.

ΝΕΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 09 Μαϊ 2025 | 19:44

Ιερέας-πληροφοριοδότης σε άγρια ληστεία ηλικιωμένης στη Δράμα το 2019 για 650 ευρώ

Ο ρόλος του ιερέα σε άγρια ληστεία στη Δράμα το 2019 - Εξετάζεται αν ήταν ο πληροφοριοδότης των δραστών

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ 17 Απρ 2025 | 06:52

Πάσχα στο Κάτω Νευροκόπι: Οδοιπορικό στις μεταβυζαντινές εκκλησίες του - Η ορθόδοξη παράδοση συναντά τη φυσική ομορφιά

Αυτή την εορταστική περίοδο το Κάτω Νευροκόπι ντύνεται με χρώματα, αρώματα και ήχους που μαρτυρούν την έντονη θρησκευτική ταυτότητα των κατοίκων.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 07 Απρ 2025 | 18:16

Μαρία Αντωνά: "Ηταν μια ασέβεια" - Καινούργιου και Αρναούτογλου τα βάζουν μαζί της για τη φωτό στην Παναγία της Τήνου

H φωτογραφία της Μαρίας Αντωνά από την Παναγία της Τήνου προκάλεσε αντιδράσεις

06 Απρ 2025 | 18:44

Δήμητρα Ζήρδα: Ανοίγει ξανά η υπόθεση - Στοιχεία δείχνουν ότι στραγγαλίστηκε, πριν την πετάξουν σε ρυάκι

Ο γιος της αδικοχαμένης Δήμητρας Ζήδρα κάνει λόγο για παραλείψεις των αρχών- Την άσκηση ποινικών διώξεων εξετάζει ο εισαγγελέας

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 06 Απρ 2025 | 15:45

Γιώργος Λιάγκας και Μαρία Αντωνά στην Παναγία της Τήνου: "Μόνο συγκίνηση κάθε φορά που έρχομαι στην πόρτα σου"

Ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1 και η ραδιοφωνική παραγωγός, επισκέφθηκαν τον αγαπημένο τους προορισμό

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 10 Μαρ 2025 | 12:55

Στα χέρια της αστυνομίας βουλευτής της Νίκης στην Εθνική Πινακοθήκη - Τα έκανε γυαλιά καρφιά για "βλασφημία στην Παναγία"

Επεισόδιο με τον βουλευτή Νίκο Παπαδόπουλο που στο πρωί της Δευτέρας, 10 Μαρτίου, καθώς μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη σε κατάσταση αμόκ, προκαλώντας φθορές σε έργα τέχνης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Μαρ 2025 | 11:48

Δημήτρης Κυριαζίδης: Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά το χυδαίο σχόλιο στην Κωνσταντοπούλου

Τη διαγραφή του βουλευτή Δράμας Δημήτριου Κυριαζίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, μετά την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

O ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 28 Ιαν 2026 | 18:51
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Ιαν 2026 | 15:32

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Η κλασική κωμωδία επιστρέφει ανανεωμένη

Σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη, το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του σπουδαίου συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου

ΕΚΘΕΣΗ 28 Ιαν 2026 | 13:07

Με άμεση γλώσσα, αυτοσαρκασμό και αναρχικό χιούμορ, ο Νίκος Λαγός αναζητά ρωγμές ευτυχίας σε ένα δυστοπικό περιβάλλον

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού με τίτλο RAW, με εγκαίνια την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026.

28 Ιαν 2026 | 13:04

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Τι σημαίνει να είσαι πατέρας και τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα; Τι μας παρέδωσε η προηγούμενη γενιά και γιατί μας στοιχειώνει ακόμα;

28 Ιαν 2026 | 12:54

"Το αμάρτημα της μητρός μου": Το σπουδαίο έργο του Βιζυηνού στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το Αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Βιζυηνού δημιουργεί κατάνυξη στους θεατές από την πρώτη έως και την τελευταία του λέξη.

ΤΗΣ ΕΡΤ 28 Ιαν 2026 | 12:12
ΜΙΛΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ 28 Ιαν 2026 | 09:44

Πού οφείλεται η έκρηξη του ελληνικού κιν/φου: Από τον "Κυνόδοντα" ως τον "Καποδίστρια" και το "Χριστός ξανασταυρώνεται"

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό κινηματογράφο επισημαίνουν δημιουργοί.

ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 27 Ιαν 2026 | 15:03

H "Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα στο θέατρο Coronet

Mία κωμωδία παρεξηγήσεων που λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, που μέσα από το χιούμορ φωτίζει την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να νιώσει σημαντικός

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΘΕΑΣΕΙΣ 27 Ιαν 2026 | 13:37

"Η μεγάλη χίμαιρα": Τι θα δούμε στο φινάλε της σειράς - Πότε θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο

Συνεχίζει να σπάει κάθε ρεκόρ η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, "Η μεγάλη χίμαιρα". Με περισσότερες από 3.100.000 θεάσεις.

27 Ιαν 2026 | 13:34

Η παράσταση "Αναζητώντας την Ελένη" επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με στοιχεία θεάτρου-ντοκιμαντέρ και γραμμένο σε θεσσαλική ντοπιολαλιά, το έργο φωτίζει τον τόπο και την εποχή του και τα ανεπούλωτα τραύματα του πολέμου όχι μόνο στο πεδίο των μαχών.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΖΕΡ 27 Ιαν 2026 | 13:23

"Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος"

"Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ" αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρόμπερτ Βάλζερ. Το έργο διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:12

"That’s Amore": Μια μουσική γιορτή για τον έρωτα στο Θέατρο Παλλάς

Ζήστε μαζί με τους The Italian Tenors το απόλυτο μουσικό ταξίδι στον έρωτα. That’s Amore.

27 Ιαν 2026 | 11:11

Παράταση παραστάσεων για την "Αλεξάνδρεια" του Φωκά Ευαγγελινού στο Θέατρο Παλλάς

Περισσότεροι από 60.000 θεατές έχουν ήδη ζήσει εως τώρα τη μαγεία της "Αλεξάνδρειας", επιβεβαιώνοντας την ξεχωριστή της θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες παραγωγές της σεζόν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2026 | 16:16

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης "έξαλλος" με τον Καποδίστρια του Σμαραγδή: Επίπεδο σχολικής παράστασης και διαστρέβλωση γεγονότων

Το μόνο σχόλιο για την ταινία του Σμαραγδή θα έπρεπε να είναι το χάχανο...γράφει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο ζωγράφος και γλύπτης, Νικόλαος Ζήβας

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 24 Ιαν 2026 | 06:12
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 06:00

Αντώνης Καλογιάννης: "Η φωνή της ψυχής μας" - Μια μουσική βραδιά μνήμης και αγάπης στο Θέατρο Παλλάς

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ερμηνευτής ουσίας – μια φωνή που έδωσε πνοή σε μεγάλες ιδέες, σε στίχους ποιητικούς και σε μουσικές που σφράγισαν εποχές.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ 23 Ιαν 2026 | 17:14

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε μία ξεχωριστή σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών και δημιουργών της νέας γενιάς

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 22 Ιαν 2026 | 17:13

Όσκαρ 2026: Ρεκόρ για τους "Αμαρτωλούς" με 16 υποψηφιότητες - Στην κούρσα και η "Βουγονία" του Λάνθιμου με 4

Και φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στην κούρσα διεκδίκησης των Όσκαρ με την ταινία του "Βουγονία"

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 22 Ιαν 2026 | 15:38

Μάριο Μπανούσι: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού θεάτρου πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε θεάτρου Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα τιμάται ο 27χρονος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα παιδί θαύμα του ελληνικού θέατρου.

22 Ιαν 2026 | 11:20

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκουκαι και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

21 Ιαν 2026 | 17:34

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2026: Ένας ζωντανός θεσμός πολιτισμού, παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας

Μελέτης Ηλίας, Ελένη Φουρέιρα, Μαρίνα Σάττι, STAVENTO, Κατερίνα Λιόλιου, Πάνος Βλάχος, Sidarta και Mente Fuente, Ειρήνη Παπαδοπούλου δίνουν τον φετινό παλμό

ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Ιαν 2026 | 15:29

''Astoria'': Νέα μεγάλη παραγωγή τον Μάρτιο στο θέατρο Παλλάς

Μια μουσική παράσταση που φωτίζει με αλήθεια και συγκίνηση τις ζωές, τα όνειρα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας που προσπαθεί να ριζώσει σε έναν ξένο τόπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 20 Ιαν 2026 | 15:02

"Ελπίδα και Αγάπη": Μουσικό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

30/1 20 Ιαν 2026 | 13:44

Φωνές – 4 Αιώνες: Ένα μουσικό ταξίδι τεσσάρων αιώνων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις αιώνες μουσικής έκφρασης, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 20 Ιαν 2026 | 13:30

Πρεμιέρα για την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" της Φωτεινής Αθερίδου

Μια καταιγίδα σκέψεων, λέξεων, νεύρων και γέλιου. Μια ιστορία που δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ 20/2 20 Ιαν 2026 | 13:25

Τα "Μπουζούκια στην Πίστα" επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η παράσταση που αρέσει. Πειράζει; Ε όχι, δεν πειράζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:24

"Σεσουάρ για Δολοφόνους": Επιστρέφει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Πρεμιέρα για την αγαπημένη διαδραστική και απολαυστική κωμωδία, που απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και θέλουν να παίρνουν… την κατάσταση στα χέρια τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 20 Ιαν 2026 | 13:18

Το Τρίτο Στεφάνι μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης προσέλευσης

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και διασκευή Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη και τολμηρή πρόταση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Ιαν 2026 | 09:39

Ακρόαση για το διάσημο μιούζικαλ "CABARET"

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

17Η ΧΡΟΝΙΑ 20 Ιαν 2026 | 09:25

"Σεσουάρ για δολοφόνους:" Η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", η πανέξυπνη κωμωδία των Μπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, συνεχίζεται για 17η χρονιά στην Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ 19 Ιαν 2026 | 15:18

Ο μύθος του Οιδίποδα από τον Γιώργο Νταλάρα: Η ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής και Κορυφαίος του χορού ερμήνευσε τις μουσικές του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου βασισμένα στον μύθο του Οιδίποδα.

ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 19 Ιαν 2026 | 15:05

Ένα νέο θέατρο στην πλατεία Μαβίλη

Είναι ο πρώτος θεατρικός χώρος που εγκαθίσταται στην πλατεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της πόλη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ 19 Ιαν 2026 | 09:29

Μεγάλη Χίμαιρα: "Είμαι ηθοποιός, όχι πολιτικός", απαντά η Φωτεινή Πελούζο για τις ερωτικές σκηνές

Ξεπέρασαν τις 2.100.000 οι θεάσεις της κορυφαίας διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα" στο ERTFLIX - Οι αντιδράσεις για τις ερωτικές σκηνές.

ΟΔΥΝΗ 17 Ιαν 2026 | 12:42

Συγκίνηση στην κηδεία του Γιάννη Ξυλούρη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο "Ψαρογιάννη"

Η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, στον τόπο που τον γέννησε και τον σφράγισε μουσικά

Η ΚΗΔΕΙΑ 17 Ιαν 2026 | 12:26

Μέλπω Ζαροκώστα: Στο Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός - Η έκκληση της οικογένειας της

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην ηθοποιό θα δοθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 17 Ιαν 2026 | 10:19

Θησείο: H γοητευτική γειτονιά με τη μακρά ιστορία, τους θρύλους και τα ευτράπελα

Σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, το Θησείο είναι γειτονιά πολύβουη και πολύχρωμη

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ 16 Ιαν 2026 | 20:30

Μέλπω Ζαρόκωστα: Ο γάμος στα 19 της, οι δύο σύζυγοι και οι συνεχόμενες μάχες με τον καρκίνο

Η Μέλπω Ζαρόκωστα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου άφησε την τελευταία της πνοή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 16 Ιαν 2026 | 14:16

Μέλπω Ζαρόκωστα: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Την είδηση του θανάτου της Μ. Ζαρόκωστα έκανε γνωστή η ανιψιά της ηθοποιού Νταίζη Γαλιατσάτου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 15 Ιαν 2026 | 15:05

Πέθανε ο Γιάννης Ξυλούρης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για την απώλεια του Ψαρογιάννη

Ο αδερφός του Nίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη, Ψαρογιάννης δημιούργησε νέες συνθέσεις στη κρητική μουσική.- "Μοναδική η τεχνική του στο λαούτο"

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" 15 Ιαν 2026 | 13:40

Η Ελλη Τρίγγου γίνεται η πιο πολυσυζητημένη "Αγία"

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

15 Ιαν 2026 | 13:12

Το άγνωστο αρχείο Μπρεστ αποκαλύπτεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το 2026 αποτελεί ορόσημο στη ζωή της, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 15 Ιαν 2026 | 13:07

"Η μεγάλη χίμαιρα": Το πλοίο "Μαρίνα" βυθίζεται και η μοίρα των ηρώων αλλάζει για πάντα

Το δράμα των ηρώων που έπλασε ο Μ. Καραγάτσης βαθαίνει και μετά από ένα ναυάγιο όλα πρόκειται να αλλάξουν…

15 Ιαν 2026 | 11:25

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days, 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Τέσσερις παραστάσεις και μία βιντεοεγκατάσταση αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης "ODD-Onassis Dance Days", που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σκηνές της Στέγης.