Λαμπράκη σε TOC:Το 2020 ξεκινά η λειτουργία της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης

Μπείτε στην Νέα Εθνική Πινακοθήκη μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις. Ολα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος του Νιάρχος προειδοποιεί: Θα σαπίσει το ΕΜΣΤ!

Λαμπράκη σε TOC:Το 2020 ξεκινά η λειτουργία της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης

«Πιστεύω πως όλη η Ελλάδα μπορεί να "τρέξει" μια μέρα όπως "τρέχει" το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι η Εθνική Πινακοθήκη. Πόσες κυβερνήσεις και πόσους υπουργούς έχετε "αντέξει" η κυρία Λαμπράκη μέχρι σήμερα; Αξίζετε πολλά συγχαρητήρια....»

Κάπως έτσι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, προλόγισε την ανακοίνωση της νέας δωρεάς του Ιδρύματος ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Πινακοθήκη που οδηγεί στην αποπεράτωση του κτηρίου Β΄ και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε επί της Κεντρικής Σκηνής της Εθνικής Λυρική Σκηνή και με ...φόντο τις θέσεις του κοινού της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Λαμπράκη σε TOC:Το 2020 ξεκινά η λειτουργία της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης

Ο κ. Δρακόπουλος εξήρε τη δουλειά της Μαρίνας Λαμπράκη και αναφορικά με τις καθυστερήσεις που σημείωσε αυτό το έργο (το οποίο, μεταξύ άλλων ημερομηνιών είχε αναφερθεί ότι θα ήταν έτοιμο το 2017) σημείωσε: «Πράγματι, πήρε χρόνια, θέλαμε να το κάνουμε σωστά. Δεν υπήρχε, όμως, κανένα παιχνίδι από πίσω...»

«Επιτέλους, η Εθνική Πινακοθήκη θα αποκτήσει μια Στέγη αντάξια των θησαυρών της. Η τέχνη πάντα εξέφραζε τα ήθη και τα πάθη του λαού που τη δημιούργησε», ανέφερε με τη σειρά της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Πότε θα μπει σε τροχιά λειτουργίας η Νέα Εθνική Πινακοθήκη; «Αν υπολογίσουμε ότι η εγκατάστασή μας θα γίνει το 2019, τότε υπολογίζουμε η λειτουργία της να ξεκινήσει το 2020», απάντησε στο TheTOC η κυρία Λαμπράκη - Πλάκα.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της. Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων της Πινακοθήκης θα επιτρέψει την έκθεση 1000 και πλέον έργων από τους πλούσιους θησαυρούς των συλλογών του Μουσείου έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της ΕΠΜΑΣ.

Ειδικότερα, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πρόκειται να καλύψει την προσθήκη 3ου ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο θα στεγαστούν επίσης, εκτός από τις μόνιμες συλλογές, οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη της ΕΠΜΑΣ, καθώς και ένα εστιατόριο στον 3ο όροφο, με πανοραμική θέα. Επιπλέον, η δωρεά του ΙΣΝ θα επιτρέψει την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτιρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη. Επίσης θα καλυφθεί η κατασκευή όλων των ανελκυστήρων του κτιρίου Β, καθώς και του σπειροειδούς γυάλινου περιβλήματος (plannar) στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου Γ.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Οι πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι θα επιτρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη να αξιοποιήσει σημαντικά έργα από τις μόνιμες συλλογές της που παρέμεναν στις αποθήκες της και να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία για μια πιο σύνθετη μουσειολογική διαχείριση και παρουσίαση των έργων. Ταυτόχρονα οι νέοι χώροι, το αμφιθέατρο, η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι ψηφιακές νησίδες, θα επιτρέψουν στην ΕΠΜΑΣ να καλλιεργήσει έναν ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο όπως τον ορίζουν οι καταστατικοί σκοποί της.

Παράλληλα, οι χώροι των πωλητηρίων, καθώς και τα δύο καφέ-εστιατόρια (ένα στον 3o όροφο του κτιρίου Β’ και ένα στο επίπεδο του κήπου) θα δώσουν στην ΕΠΜΑΣ τη δυνατότητα εσόδων.

Φόρος τιμής στον Παναγιώτη Τέτση

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη θα αποτείσει φόρο τιμής στον μεγάλο ΄Ελληνα καλλιτέχνη Παναγιώτη Τέτση που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2016 «βαφτίζοντας» με το όνομά του τους χώρους υποδοχής. Το κοινό θα υποδέχεται η «Λαϊκή Αγορά» του δημιουργού που δώρισε περισσότερα από 200 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη σε μια συμβολική κίνηση ότι η τέχνη «ανήκει» σε όλους, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Λαμπράκη.

Το πλάνο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι να τιμά κάθε χρόνο κι ένα διαφορετικό Μουσείο παράλληλα με τη διοργάνωση έκθεσης ΄Ελληνα καλλιτέχνη. Το πρώτο τιμώμενο Μουσείο θα είναι του Λούβρου κι ο πρώτος καλλιτέχνης ο Κωνσταντίνος Παρθένης και μια αναδρομική έκθεση του έργου του. Το ετήσιο λειτουργικό κόστος της Εθνικής Πινακοθήκης θα φτάνει τα 2.100.000 ευρώ.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Τα οικονομικά της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για το έργο που έχει ήδη εκτελεστεί διατέθηκαν κονδύλια από εθνικούς πόρους κι από το ΕΣΠΑ με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι σήμερα από το σύνολο των περίπου 25 εκατομμυρίων έχουν απορροφηθεί περίπου τα 15 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Το υπόλοιπο ποσό των περίπου 10 εκατομμυρίων έχει εξασφαλισθεί με 3 εκατομμύρια ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 που αφορά το κτήριο Α και τον περιβάλλοντα χώρο κι άλλα 6 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

«... Κάποια στιγμή χάσαμε τον ύπνο μας με τα προβλήματα της Πινακοθήκης»

«Το έργο δεν έχει σταματήσει ποτέ. Παρ' όλο ότι είχαμε κάποια αργοπορία, αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να τρέξουμε γρήγορα και να δώσουμε στην πόλη και στο έθνος ολόκληρο την Πινακοθήκη που του αξίζει». ανέφερε η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών ΄Εργων, Ευγενία Γατοπούλου, αφού, βέβαια, παραδέχτηκε ότι ...«πράγματι κάποιες στιγμές χάσαμε τον ύπνο μας με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη».

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Κι έφτασε η ώρα του ΕΜΣΤ...

Κι ήταν το «παράπονο» του κ. Δρακόπουλο για το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - και συγκεκριμένα για τη δωρεά των 3 εκατομμυρίων που χάθηκε λόγω έλλειψης προαπαιτούμενων - και η επισήμανσή του ότι αν δεν προχωρήσουν όσα πρέπει ότι θα «σαπίσει» που ανάγκασε την υπουργό Πολιτισμό, Λυδία Κονιόρδου να δώσει εξηγήσεις:

«Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει, έχει υπογραφεί κι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κι είναι έτοιμη να ξεκινήσει η στελέχωση του Μουσείου με προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ έτσι ώστε να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται ώστε να ενεργοποιηθεί πάλι η γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος. Ελπίζουμε αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης να ενεργοποιηθεί εντός του 2018 η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Εχει ήδη ανατεθεί από το ΔΣ του ΕΜΣΤ η μελέτη εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης και αισιοδοξούμε ότι μέχρι το 2019 θα μπορούμε να δούμε την πλήρη παρουσίαση της συλλογής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης
Τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας πτέρυγας της Εθνικής Πινακοθήκης

Πέντε εκατομμύρια ευρώ για τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου

Οπως ανέφερε τέλος ο κ. Δρακόπουλος, ο Ιδρυμα Νιάρχος έχει προσφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ για να προστατευθούν και αναδειχτούν τα ευρήματα στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού. Ο λόγος για τους 80 σκελετούς που βρέθηκαν δεμένοι σε ομαδικό τάφο στο δέλτα του Φαλήρου, οι περίφημοι «Δεσμώτες». Περιμένουμε, λοιπόν, τώρα την ανταπόκριση του υπουργείου Πολιτισμού...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2022 | 06:36

"Μαμά" της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στην Πάτρα

Το Θέατρο Όροφως της Πάτρας παρουσιάζει για πρώτη φορά εκτός Αθηνών το βραβευμένο έργο "Μαμά", της Καταλανής συγγραφέως Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 26 Ιαν 2022 | 16:39

Τα tweets για τον Ελληνικό Εμφύλιο που έγιναν viral- Τι αποκαλύπτουν για τις σχέσεις ΚΚΕ και Σοβιετικής Ενωσης

Tweets του Ρώσου καθηγητή Ρατζένκο, για τον ελληνικό εμφύλιο, το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ενωση, έγιναν viral στο διαδίκτυο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 22 Ιαν 2022 | 13:11

Φένια Παπαδόδημα στο TheTOC: Tελικά ο κόσμος έχει ανάγκη από "αλαφροΐσκιωτους";

Μοιρασμένη ανάμεσα σε θέατρο, μουσική και κινηματογράφο, δραστήρια και πολυσχιδής, η Φένια Παπαδόδημα μιλά στο TheTOC για το μουσικοθεατρικό έργο "Φλανδρώ", σε μουσική σύνθεση και σύλληψη της ίδιας.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 19:33

Το Χόλιγουντ πηγαίνει στη Δράμα για γυρίσματα: Φήμες ότι θα παίζει ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Τα γυρίσματα στη Δράμα αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα - Πρόκειται για ταινία δράσης με ειδικά πρακτικά εφέ και εκρήξεις.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΜΜΙ 21 Ιαν 2022 | 19:32

Πέθανε στα 68 του χρόνια ο κωμικός ηθοποιός Λούι Άντερσον

Ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Baskets" άφησε την τελευταία του πνοή στο Λας Βέγκας

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 75 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2022 | 21:31

Πέθανε ο Κάρολος Τρικολίδης, ο αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο Κάρολος Τρικολίδης υπήρξε πρώτος αρχιμουσικός σε λυρικά θέατρα Γερμανίας και Ουγγαρίας και μόνιμος αρχιμουσικός του Γαλλικού Εθνικού Μπαλέτου "Ρολάν Πετί".

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.