«Λικέρ Μεσολογγίου» ή ... «Σαπούνι Υψηλάντης»;

Από φιαλίδια για αρώματα με παραστάσεις Ελλήνων έως έργα ζωγράφων του 19ου αι συναντά κανείς στην έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη» του Ιδρύματος Θεοχαράκη

|
SHARE THIS
0
SHARES

    Ηδύποτα με τραβηχτικούς τίτλους όπως «Λικέρ Μεσολογγίου» ή «Λικέρ Ναυαρίνου», «σαπούνι Υψηλάντης» και καραμέλες τυλιγμένες σε χαρτί με φιλελληνικά στιχάκια. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα όσα επιστρατεύθηκαν από φιλελληνικούς κύκλους για να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την «Ελληνική Υπόθεση» στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία τον 19ο αιώνα.

   Δεν ήταν μόνο άρθρα στον τύπο, θεατρικές παραστάσεις, συνεστιάσεις, χοροί, μουσικές βραδιές, φιλελληνικές δημοπρασίες αλλά και παζάρια καθώς και φιλελληνικές δημοπρασίες που είχαν επιστρατευθεί γι' αυτό το σκοπό. Εκεί μπορούσε να βρει κανείς επίσης καλλιτεχνήματα και χρηστικά αντικείμενα διακοσμημένα με φιλελληνικές παραστάσεις, κάθε είδους, όπως σερβίτσια φαγητού ή τσαγιού, επιτραπέζια ρολόγια, ανθοδοχεία, κηροπήγια, φιαλίδια για αρώματα με ολόσωμες παραστάσεις Ελλήνων, χαρτιά ταπετσαρίας, κεντήματα, μελανοδοχεία, μπιζουτιέρες, τραπουλόχαρτα, βεντάλιες.

Τριακόσια τέσσερα αντικείμενα με ιστορία

     Και είναι μερικά απ' αυτά τα αντικείμενα που μαζί με πίνακες φιλοτεχνημένους από διακεκριμένους ρομαντικούς ζωγράφους του 19oυ αιώνα που συναντά κανείς στην έκθεση «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη: Έργα και αντικείμενα από τη Συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη» η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 3 Μαϊου στο ΄Ιδρυμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

    ΄Εργα ζωγράφων όπως οι: Carle Vernet, J.P. Vinchon, Pierre Bonirote, Cesar Willich, Peter von Hess, Joseph Petzl και J.J. Frey, επίχρυσα, επιτραπέζια ρολόγια με επιμελημένες γλυπτικές σκηνές, πιάτα με ιστορικές παραστάσεις, πολυτελή βάζα από πολύχρωμη πορσελάνη διακοσμημένα με φύλλο χρυσού και μια ανεξάντλητη ποικιλία σχημάτων και παραστάσεων, που εμπνέονται από τα δημοφιλέστερα φιλελληνικά, ζωγραφικά έργα. Ακόμα ανθρωπόμορφα φιαλίδια και αγαλματίδια πορσελάνης με εκτυφλωτικά χρώματα, κεντήματα, επίχρυσα κηροπήγια και αγαλματίδια, μελανοδοχεία και διάφορα μικροαντικείμενα με ευφάνταστα σχήματα και μοτίβα. Αυτά είναι μερικά από τα 304 αντικείμενα που «διηγούνται» στο ΄Ιδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη τον «Φιλελληνισμό στην Τέχνη», το κίνημα της έμπρακτης ή συναισθηματικής συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες.

   Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Φανή Μαρία Τσιγκάκου, επισημαίνει για τη σημασία του όλου εγχειρήματος μεταξύ άλλων: «Ο Φιλελληνισμός εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές: με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, την κάθοδο εθελοντών, τη συνεισφορά θρησκευτικών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων, προπαγανδιστικά άρθρα στον τύπο καθώς και με μια πληθώρα έργων τέχνης και κάθε είδους καλλιτεχνημάτων. Επίσης, με τη συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως οι Goethe, Holderlin, Chateaubriand, Hugo, Shelley και Byron, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824».

Ο εικαστικός φιλελληνισμός

  Ο εικαστικός φιλελληνισμός έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς, Ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους-κυρίως-Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς. Κατ’ εξοχήν «φιλέλληνας ζωγράφος» θεωρείται ο Eugene Delacroix, o οποίος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Byron φιλοτέχνησε εμβληματικές παραστάσεις, που θεωρήθηκαν φιλελληνικά μανιφέστα. Το φιλελληνικό ρεπερτόριο αναπτύχθηκε γύρω από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και από τη φρίκη και τα δεινά του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά από 5 ετών και τους γονείς τους, καθώς και σχολικές επισκέψεις για όλες τις βαθμίδες.

Info:

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη: 10:00-20:00

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

T: 210-3611206

www.thf.gr

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook