
Με μια μικρή σύνοψη των τεσσάρων χρόνων, -στα οποία πέρασαν συνολικά τέσσερις υπουργοί στο ΥΠΠΟΑ, ο κ. Ξυδάκης, ο κ. Μπαλτάς, η κ. Κονιόρδου και η κ. Ζορμπά που παρέδωσε το υπουργείο στη νέα Υπουργό πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αποχαιρέτησε η τελευταία υπουργός και με έναν απολογισμό παρέδωσε παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνου Στρατή και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.
Η κ. Ζορμπά τόνισε ότι παραδίδει το υπουργείο ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις.

«Προσπαθήσαμε να βάλουμε σε τάξη, με διαφάνεια και θεσμική εγκυρότητα τα μείζονα ζητήματα που αφορούσαν τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου, τόσο όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και τον αθλητισμό, πάντοτε από την οπτική του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διαχείρισης αλλά και της αριστερής πολιτισμικής πολιτικής και της κοινωνικής λογοδοσίας», είπε ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας για το σύγχρονο πολιτισμό, που στα χρόνια της κρίσης δέχθηκε πολλαπλά πλήγματα. Η κ. Ζορμπά μίλησε για την εφαρμογή του Μητρώου φορέων για τις επιχορηγήσεις, το πλαίσιο των δημοσίων επενδύσεων για το σύγχρονο πολιτισμό, την πολιτική στρατηγικών παρεμβάσεων που αφορούσε τα δικαιώματα των δημιουργών (εξυγίανση ΑΕΠΙ), τη διάσωση των δημόσιων πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ, την υποστήριξη της καλλιτεχνική δημιουργίας, καθώς και του δικαιώματος των πολιτών στα δημόσια πολιτισμικά αγαθά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ακόμα αναφέρθηκε σε μια δέσμη νομοθετικού έργου που αφορούσε την Περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, τον Οργανισμό Βιβλίου και το Ακροπόλ ως κόμβο νεανικής δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έκφραση, τα νομοσχέδια των οποίων αφήνουν ως παρακαταθήκη, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για τις διαδικασίες διαφανών και αξιοκρατικών προκηρύξεων των θέσεων διευθυντών στους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς, τη διασφάλιση απέναντι σε κάθε επιβουλή την δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού και την ομαλή εξέλιξη των αρχαιολογικών έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της κληρονομιάς.
Η κ. Ζορμπά κατέληξε λέγοντας «Παραδίδουμε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού με αυτές τις παρακαταθήκες, που αποτελούν για μας όχι μόνο το αποτέλεσμα τεσσεράμισι ετών κυβερνητικού έργου αλλά και την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μπορεί να αλλάξει την καθημερινή μας ζωή αλλά και τη στάση ζωής μας».
Με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, κάτι που τόνισε στα πρώτα λόγια της η νέα Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη συγκυρία ανάκαμψης για τη χώρα. Συστήνοντας τον Υφυπουργό, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκη, είπε πως «είναι ένας πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει φέρει σε πέρας οτιδήποτε του έχει ανατεθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Στηρίζομαι στη βοήθειά του, και γνωρίζω ότι στον τομέα του θα τα καταφέρει το ίδιο καλά, όπως μέχρι τώρα».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης». Μίλησε για τις προκλήσεις του υπουργείου και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα ηγεσία του και είναι:
Ο πολιτισμός και η κλιματική αλλαγή.
Ο πολιτισμός και η κοινωνική ενσωμάτωση.
Ο πολιτισμός και η παιδεία -όχι η εκπαίδευση, η παιδεία.
Ο πολιτισμός και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Ο πολιτισμός και η οικονομία.
Ο πολιτισμός και οι επενδύσεις.
«Ήδη έχουμε εντολή από τον Πρωθυπουργό να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Χρειάζεται η ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με όχημα τον Πολιτισμό, αυτών που διαθέτουν μείζονα μνημεία: Η Κνωσός, η Μεσσήνη, η Ρόδος, η Δωδώνη, η Δήλος, η Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα και φυσικά η Αμφίπολη). Χρειάζεται η ενίσχυση των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού. Δεν αρκούν όσα έχουν γίνει. Η Εθνική Πινακοθήκη στο κέντρο της Αθήνας, το ΕΜΣΤ, το Ακρόπολ πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια. Χρειάζεται η συνέργεια και σύμπνοια μεταξύ μας, η ειλικρινής συνεργασία, χωρίς όμως ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που μόνο σε βάρος της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών μπορεί να αποβούν.», είπε η Υπουργός.

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι το Υπουργείο χρειάζεται όλους από τον ειδικό επιστήμονα, τον αρχαιολόγο, τον μηχανικό, τον συντηρητή, ως τον φύλακα, τον εργάτη, το διοικητικό προσωπικό, και ανέφερε την πρόθεσή της να καλέσει εντός ολίγων ημερών την κ. Ζορμπά και τον κ. Στρατή για να συζητήσουν τα θέματα που έθεσαν «ανοιχτά, με διαφάνεια χωρίς καμία προκατάληψη» όπως τόνισε για να καταλήξει ζητώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Υπουργείου για να μπορέσουν να εργασθούν μαζί αρμονικά και αποτελεσματικά.
φωτο: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr