Follow us

Αποκαλύψεις για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα- Αγνωστες επιστολές

"Κάνω ότι μπορώ να αυξήσω τη συλλογή σας μιλόρδε" γράφει στον 'Ελγιν ο Ιταλός ζωγράφος της αποστολής του

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αποκαλύψεις για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα- Αγνωστες επιστολές

"Θα συνεχίσω τις ανασκαφές με την πιο μεγάλη θέρμη στο Ναό της Αθηνάς και θα συνεχίσω να πριονίζω τα ανάγλυφα. Είναι μία εργασία που απαιτεί χρόνο … Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να έχουμε το σύνολο της Πανδρόσου εγώ δεν απελπίζομαι για μία από τις Καρυάτιδες». Αυτό γράφει στις 5 Ιανουαρίου του 1802 ο Ιταλός ζωγράφος Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι, στον εργοδότη του Λόρδο Έλγιν.

Είναι ένα απόσπασμα της επιστολής που διαβάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης στο διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο»

Αποκαλύψεις για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα- Αγνωστες επιστολές

Ο Τζοβάνι Μπατίτσα Λουζιέρι συνέβαλε και με το παραπάνω στη βίαιη απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα -και όχι μόνο-, ήταν μέρος όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τατιάνα Πούλου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, που ερεύνησε το αδημοσίευτο σήμερα Αρχείο Έλγιν. Ο Τζοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι είχε προσληφθεί από τον Έλγιν μαζί με άλλους καλλιτέχνες από την Ιταλία για να κάνουν εκμαγεία και να προετοιμάσουν λεπτομερή αρχιτεκτονικά σχέδια.

Σε άλλη επιστολή στις 20 Σεπτεμβρίου 1801 γράφει: «Ελπίζω να μην μου δημιουργήσουν καμία δυσκολία για να συνεχίσω την ανασκαφή στο Ναό της Αθηνάς και να μπορέσω να πάρω στην κατοχή μου όλα τα τμήματα γλυπτών που θα βρω. Ο κύριος Χάντ έγραψε στην Εξοχότητά σας για λογαριασμό μου να προσκομίσετε στην Αθήνα μία δωδεκάδα πριόνια για μάρμαρο, διαφόρων μεγεθών το συντομότερο δυνατό. Μου χρειάζονται τρία ή τέσσερα, 20 πόδια μακριά ώστε να κόψω ένα μεγάλο ανάγλυφο, το οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί, χωρίς να μειώσουμε το βάρος του», ενώ στις 4 Οκτωβρίου 1802 αναφέρει ότι πήρε την άδεια του Δισδάρη για να κατεβάσει ένα δωρικό κιονόκρανο.

«Κάνω ό, τι μπορώ για να αυξήσω τη συλλογή σας, Μιλόρδε. Πήρα την άδεια του Δισδάρη να κατεβάσω ένα δωρικό κιονόκρανο από τον Παρθενώνα, αλλά πρέπει να το πριονίσω στα δύο, αν το άλλο είναι αρκετά μεγάλο, αυτό είναι τεράστιο. Οι πόρτες του κάστρου δεν είναι τόσο μεγάλες για να μπορέσει να περάσει».

Αποκαλύψεις για την απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα- Αγνωστες επιστολές - εικόνα 2

«Οι αναστηλώσεις των μνημείων από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) αποτέλεσαν ιδανική χρονική συγκυρία για την επιστροφή και επαναφορά στα μνημεία των αυθεντικών μελών. Ήταν μια ευκαιρία η οποία δυστυχώς παρέμεινε ανεκμετάλλευτη», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου, συμπληρώνοντας ότι παρά τις κατά εποχές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, το αίτημα επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών των μνημείων δεν είχε θετική ανταπόκριση. «Ίσως επειδή συνδεόταν από βρετανικής πλευράς με τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα: Ενδεχομένως η υποχώρηση στα αρχιτεκτονικά μέλη θα οδηγούσε σε ανάλογη υποχώρηση στα γλυπτά, είπε η Μαρία Ιωαννίδου, πολιτικός μηχανικός και επίτιμη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), προσθέτοντας μια πληροφορία που δεν είναι γνωστή, ότι τα αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης (Παρθενώνα, Ερέχθειο, Αθηνά Νίκη), που επίσης λεηλατήθηκαν από τον Έλγιν την περίοδο 1801- 1804 και σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι περιπέτειες των γλυπτών, δεν τελείωσαν με τη βίαιη απόσπασή τους. Το ναυάγιο του «Μέντωρ» το 1802 στα Κύθηρα, είπε ο Δ. Κουρκουμέλης, αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του πλοίου του Έλγιν με φορτίο ένα μέρος από τα αριστουργήματα του Ιερού Βράχου είναι θέμα έρευνας. Τα μάρμαρα ανελκύστηκαν ως το 1804, ωστόσο φήμες για εμφάνισή τους στην περιοχή του ναυαγίου προκάλεσαν την εκπόνηση ποικίλων ερευνών, όπως εκείνες του 1875, του 1980 και του 2009. Μεταξύ 2011 και 2015 διενεργήθηκε από την ΕΕΑ (υπό τον κ. Κουρκουμέλη) υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα και ανασκαφή στο ναυάγιο, με αποτελέσματα που αν και δεν σχετίζονται με τα αρχαία γλυπτά δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα: Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν όργανα ναυσιπλοΐας και εξαρτήματα του πλοίου, οβίδες, πιστόλια, μολύβδινα βόλια, διακοσμητικά και αντικείμενα διαβίωσης επί του πλοίου, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, νομίσματα οθωμανικά και ορισμένα δυτικοευρωπαϊκά. Επίσης, 11 σχιστολιθικές πλάκες με απολιθώματα (στο πλαίσιο της συλλεκτικής μανίας της εποχής), αρχαία νομίσματα, ένα μαρμάρινο μικρό αγγείο ίσως αιγυπτιακό, ένας μαρμάρινος διακοσμητικός οφθαλμός, ένα θραύσμα ανάγλυφου σκύθου, 4 ενσφράγιστες λαβές ροδιακών οξυπύθμενων εμπορικών αμφορέων (η μία με το όνομα του Παυσανία, που πιθανόν σχετίζεται με τον ομώνυμο άρχοντα της Ρόδου τον 2ο αι. π. Χ.), καθώς και δύο θραύσματα από αιγυπτιακά αγάλματα, μάλλον από την Αλεξάνδρεια, που πιθανόν μεταφέρονταν ως έρμα στο πλοίο -κατά την πρακτική της εποχής. Πρόκειται για το θραύσμα ενός φαραωνικού αγάλματος της 18ης δυναστείας κι ένα μικρότερο μιας ανάγλυφης στήλης, πιθανόν αφιερωμένης στο θεό Ρα, που ανήκει στην πτολεμαϊκή περίοδο.

Ο καθηγητής Μανώλης Κορρές, ανέφερε ότι «σήμερα το νέο Μουσείο Ακρόπολης παρέχει τις μεγαλύτερες εγγυήσεις και πως όλη αυτή η προσπάθεια που άρχισε από τον λόρδο Μπάιρον και συνεχίζεται ως σήμερα είναι δικαιότατη και σίγουρα κάποια στιγμή θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ 05 Ιουν 2024 | 12:19

Η Τουρκάλα της UNESCO αδειάζει τους Βρετανούς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα : "Δεν υπάρχει φιρμάνι"

Η Ζεϊνέπ Μποζ επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποιο φιρμάνι στα αρχεία της Τουρκίας και πως οι Βρετανοί βασίζονται σε ένα έγγραφο που δεν έχει ούτε υπογραφή ούτε σφραγίδα του Σουλτάνου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 04 Ιουν 2024 | 17:53

Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που είπε την αλήθεια για το δήθεν φιρμάνι του Έλγιν - Μας στηρίζει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε σε συνεδρίαση της Unesco πως η Τουρκία δεν έχει υπόψη της κανένα έγγραφο ή οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών από τον Έλγιν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ 04 Ιουν 2024 | 17:05

Βρετανικό Μουσείο μετά το τουρκικό "άδειασμα": Εταιρική σχέση με την Αθήνα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

"Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα"

ΣΤΗΝ UNESCO 04 Ιουν 2024 | 09:31

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Τουρκία "ακυρώνει" το φιρμάνι του Έλγιν και στηρίζει την Ελλάδα - "Δεν ξέρουμε κανένα τέτοιο έγγραφο"

Η Τουρκάλα εκπρόσωπος δήλωσε πως η Άγκυρα δεν έχει υπόψη της κανένα έγγραφο και κανένα οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.

SAPPHO LESVOS FESTIVAL 19 Ιουν 2024 | 18:45

Το SAPPHO LESVOS FESTIVAL στην γενέτειρα της "δέκατης μούσας", της Σαπφώς, στη Λέσβο

Το SAPPHO LESVΟS FESTIVAL, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας Σαπφώ, θα λάβει χώρα 20 με 22 Ιουνίου 2024.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 19 Ιουν 2024 | 17:49

Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου The Odeonsplatz Concert

H εικόνα της κλασικής μουσικής για τρίτη χρονιά στην οθόνη του Κήπου- Σε συνεργασία με την UNITEL

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 19 Ιουν 2024 | 12:20

Φεστιβάλ Σαγκάης: Βραβείο Σκηνοθεσίας στην Εύα Νάθενα για την ταινία "Φόνισσα"

Η Εύα Νάθενα έλαβε το βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία "Φόνισσα" που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα The Belt and Road Film Week του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ 19 Ιουν 2024 | 12:00

Το πιο ανατρεπτικό θέαμα κλασικού χορού στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα

Οι καθηλωτικοί "Trocks" από το Τροκαντερό και το Σηκουάνα καταφθάνουν στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, μόνο για 4 παραστάσεις.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ 19 Ιουν 2024 | 11:58

"Θα είμαστε μαζί": Η latin και η βαλκανική μουσική σμίγουν στο νέο του τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα

Το "Θα είμαστε μαζί" καταφέρνει να συγκεράσει και τα δύο με επιτυχία σε ένα ρυθμικό δυναμίτη που ερμηνεύει με ζωντάνια ο Γιώργος Νταλάρας.

ΧΑΡΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ 18 Ιουν 2024 | 14:06

Ανουκ Εμέ: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός - Η καλλονή της νουβέλ βαγκ και μούσα του Φελίνι που παντρεύτηκε Ελληνα σκηνοθέτη

Μοιραία και μελαγχολική, η Ανούκ Εμέ πρωταγωνίστησε σε πάνω από 70 ταινίες και συνεργάστηκε με τα μεγάλα ονόματα της νουβέλ βαγκ.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 17 Ιουν 2024 | 17:02

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε το κοινό στη τελευταία του συναυλία: "Κρατήστε τα τραγούδια και μένα ξεχάστε με

Η τελευταία περιοδεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που καταχειροκροτήθηκε από τους θαυμαστές του.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΝΔΩΝΗ 17 Ιουν 2024 | 13:23

Αλλάζουν όψη τα πρώην Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι: Αυτοψία ΥΠΠΟ στα κτίρια που αποκαθίστανται [εικόνες]

Η Λίνα Μενδώνη ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία των έργων και έδωσε σαφείς οδηγίες για την συνέχειά τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 17 Ιουν 2024 | 12:55

"Ικέτιδες" στην Επίδαυρο με Τσορτέκη, Παπαληγούρα, Σακελλαρίου - Ο ρόλος της Μαρίνας Σάττι

Η εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου "Ικέτιδες", με τη σκηνοθετική υπογραφή της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.