Μάντω Οικονομίδου: Η αρχαιολόγος που φρόντισε τα νομίσματα

Οι δικοί της άνθρωποι την αποχαιρέτησαν σήμερα το πρωί, στο Α Νεκροταφείο. Η αρχαιολόγος - νομισματολόγος Μάντω Οικονομίδου άφησε σημαντική παρακαταθήκη.

mantw-oikonomidou-i-arxaiologos-pou-frontise-ta-nomismata
SHARE THIS
0
SHARES

Ήταν η αρχαιολόγος - νομισματολόγος η οποία πέτυχε την αυτονόμηση της Νομισματικής Συλλογής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη μεταστέγαση της στο Νομισματικό Μουσείο.

Η Μάντω Οικονομίδου έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 86 ετών- οι δικοί της άνθρωποι, οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες, την αποχαιρέτησαν σήμερα, το πρωί, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως ειδικεύτηκε στην Νομισματική παρακολουθώντας κύκλους σπουδών στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική. Διορίστηκε κατόπιν εξετάσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στο Νομισματικό Μουσείο ως διευθύντριά του επί τριάντα χρόνια (1964-1994).

Μία ακούραστη ερευνήτρια

Στο διάστημα αυτό πέτυχε την αυτονόμηση της Νομισματικής Συλλογής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με την μεταστέγαση της στο εξαιρετικής αισθητικής Ιλίου Μέλαθρον της οδού Πανεπιστημίου μεριμνώντας για την σύγχρονη οργάνωσή του. 

Το Νομισματικό Μουσείο επί των ημερών της λειτούργησε υποδειγματικά όχι μόνον ως χώρος έκθεσης, αλλά και ως κέντρο συντήρησης, μελέτης, δημοσίευσης και υποστήριξης των νομισματικών σπουδών με διεθνή εμβέλεια. Η ίδια υπήρξε ακούραστη ερευνήτρια δημοσιεύοντας πλήθος ειδικών επιστημονικών εργασιών σε μονογραφίες, επιστημονικά περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων και λεξικά, ενώ παράλληλα είχε πλήθος συμμετοχών σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την αποχώρησή της από την Υπηρεσία η Μάντω Οικονομίδου συνέχισε να υποστηρίζει το έργο του Νομισματικού Μουσείου ιδρύοντας το δραστήριο Σωματείο των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.

Κορυφαία νομισματολόγος σε διεθνές επίπεδο

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια της Μάντως Οικονομίδου, επίτιμης διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου, η οποία υπήρξε μια από τις κορυφαίες Νομισματολόγους σε διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Η Μάντω Οικονομίδου υπήρξε πολυτιμότατο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, μια αρχαιολόγος με όραμα, βαθιά παιδεία και ανεξάντλητη δημιουργικότητα, που τίμησε με την παρουσία της τις θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε. Μένει ως πολύτιμη παρακαταθήκη το σπουδαίο επιστημονικό της έργο, αλλά και το παράδειγμα του υψηλού ήθους του χαρακτήρα της, που την έκανε ιδιαιτέρως αγαπητή στους συναδέλφους της».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook