Μαρμαρινός, Μαρκουλάκης, Χειλάκης στον «Φιλοκτήτη»

Συνάντηση κορυφής στον «Φιλοκτήτη» -Μαρμαρινός, Μαρκουλάκης, Χειλάκης. Σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου. Σήμερα, Θεσσαλονίκη και στην Επίδαυρο, 18 και 19 Ιουλίoυ

|
SHARE THIS
0
SHARES

Με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον ομώνυμο ρόλο, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη Οδυσσέα και τον Αιμίλιο Χειλάκη Νεοπτόλεμο, το στοίχημα είναι σίγουρο.

Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, έκανε ήδη πρεμιέρα στην Πάτρα και σήμερα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη.

Η περιοδεία δεν είναι μεγάλη και στην Επίδαυρο, θα δούμε την παράσταση στις 18 και 19 Ιουλίου (είναι κοινό μυστικό ότι, το Φεστιβάλ έχει επενδύσει τις ελπίδες της εφετινής διοργάνωσης, στον «Φιλοκτήτη» -μιλώντας για τη, βέβαιη, εισπρακτική επιτυχία).

Στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω

Ο Φιλίππογλου συνεργάστηκε με τους Lost Bodies στη μουσική, τον Κένι Μακλέλλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια και τον Νίκο Βλασόπουλο στον σχεδιασμό των φωτισμών.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της εταιρίας καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων αρτIVITIES, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Φεστιβάλ Αθηνών.

Χειλάκης και Μαρκουλάκης βρίσκονται ξανά δύο χρόνια μετά τον πολυσυζητημένο Οιδίποδα Τύραννο (σε σκηνοθεσία Τσέζαρε Γκραουζίνις).

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Οδυσσέας
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Οδυσσέας

Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα 

Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι. Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα... (Seamus Heaney)

Μαζί τους ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, το παιδί του ήρωα, πασχίζει να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτό το πάνθεο των επωνύμων αντρών. Να αποδειχθεί άξιος σαν τον πατέρα του. Τι βάρος στους ώμους! Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου.

Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα... (Σέιμους Χίνι)

Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και την βρώμα της πληγής του. Πως τώρα θα τον πείσουν να έρθει να βοηθήσει;

Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Όσο για τη βία ούτε λόγος. Μην ξεχνάμε το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα λοιπόν το μόνο που μένει είναι ο δόλος.

Εδώ ο νεόκοπος Νεοπτόλεμος με τις συμβουλές του μεγάλου δάσκαλου στην εξυπνάδα και την πονηριά δείχνει να τα καταφέρνει, όμως η συμπόνια και η τιμιότητα κατάλοιπα της ηρωικής περιόδου που σβήνει, θα τον κάνουν να μετανιώσει και να αποκαλύψει την σκευωρία στον Φιλοκτήτη.

Αιμίλιος Χειλάκης - Νεοπτόλεμος
Αιμίλιος Χειλάκης - Νεοπτόλεμος

Το σχέδιο μοιάζει να καταρρέει, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόνο η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η Λήμνος στην τραγωδία του Σοφοκλή είναι ακατοίκητη. Ένα βραχώδες νησί με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ένα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό.

Πως είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει. Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει. Αν δεν υπήρχαν οι θεοί, που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε. Για πρώτη φορά! Όμως κέρδισε και πάλι... Ας είναι καλά ο δόλιος Ερμής και η σοφή Αθηνά που είναι πάντα στο πλευρό του.  (Σημείωμα του σκηνοθέτη της παράστασης, Κώστα Φιλίππογλου)

Μιχαήλ Μαρμαρινός - Φιλοκτήτης
Μιχαήλ Μαρμαρινός - Φιλοκτήτης

Ταυτότητα παράστασης

μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

σκηνικά-κοστούμια: Κenny MacLellan (Κέννυ Μακλέλλαν)

πρωτότυπη μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος

επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Διανομή 

Φιλοκτήτης : Μιχαήλ Μαρμαρινός

Νεοπτόλεμος : Αιμίλιος Χειλάκης

Οδυσσέας, έμπορος : Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Χορός: Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Ρουστέμης

Συνέχεια περιοδείας

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους: Παρασκευή 4 Ιουλίου
Δίον, Αρχαίο Θέατρο: Κυριακή 6 Ιουλίου
Καβάλα, θέατρο Κάστρου: Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Ιουλίου
Κέρκυρα, θέατρο Ρένας Βλαχοπούλου, Μον Ρεπό: Τετάρτη 9 Ιουλίου
Μεσσήνη, Στάδιο Αρχαίας Μεσσήνης: Παρασκευή 11 Ιουλίου
Ήλιδα, θέατρο Αρχαίας Ήλιδας, Σάββατο 12 Ιουλίου
Οινιάδες, Αρχαίο θέατρο Οινιάδων: Κυριακή 13 Ιουλίου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: 18 και 19 Ιουλίου 

 

promo video: Όλγα Μπρούμα

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook