Παράταση για τον ματοβαμμένο «Ριχάρδο ΙΙ» στο Βυρσοδεψείο

Παράταση για τον Ριχάρδο ΙΙ, την αλλοιώτικη περφόρμανς για τη βία της εξουσίας όπου το κοινό κινείται σε φωτιές στο δάπεδο και τοπίο πόλης μετά από ρίψη δακρυγόνων και καλείται να πάρει θέση

«…μένεις με την αίσθηση ότι βιώνεις ένα ανεπανάληπτο δίωρο ταξίδι: εδώ μιλάμε για ένα θέατρο μπαρόκ, πλούσιο σε ιδέες, με ατμοσφαιρικά καδραρίσματα και εικονοποιία.... και βέβαια με την αδήριτη αιμοβορία ενός καθ’ όλα τυπικού έργου της Ελισαβετιανής περιόδου» ( Athens Voice, 24/2/14)

Το ματοβαμμένο θέατρο του 16ου αιώνα συναντά τις προτροπές του λαϊκού θεάτρου: χαρακτηριστική η σκηνή στην οποία το κοινό ενθαρρύνεται να προπηλακίσει τον δέσμιο, εκπεσόντα Βασιλιά

Κάπου εκεί όπου το ματοβαμμένο θέατρο του 16ου αιώνα συναντά τις προτροπές του λαϊκού θεάτρου – χαρακτηριστική η σκηνή στην οποία το κοινό ενθαρρύνεται να προπηλακίσει τον δέσμιο, εκπεσόντα Βασιλιά - «στέκεται» ο «Ριχάρδος ΙΙ». Η «πολιτική και ποιητική » παράσταση που σκηνοθετεί η ΄Ελλη Παπακωνσταντίνου παρατείνεται από τις 27 Απριλίου για 20 παραστάσεις στο «Βυρσοδεψείο».

Ο λόγος για μια περφόρμανς για τη βία της εξουσίας, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Λαϊκό θέατρο, μπουρλέσκ, τσίρκο, τραγούδια, ταμπλό βιβάν αλλά και διάδραση: ο θεατής καλείται να λιντσάρει το Βασιλιά. Και η αναλογία με τη σημερινή γενικευμένη διάθεση ανθρωποφαγίας, της αναζήτησης αποδιοπομπαίων και μη τράγων, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Μετά από τις δύο τελευταίες προτάσεις της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας της ΟΔC Ensemble, με τις παραστάσεις «Μετά» και «Δέρμα» να κομίζουν μια διαφορετική ματιά, έρχεται η παράσταση «Ριχάρδος ΙΙ» του Σαίξπηρ. Ο θεατής κινείται μέσα σε εικαστικές εγκαταστάσεις από τον κόσμο του Φρ. Μπέικον, φωτιές στο δάπεδο και τοπίο πόλης μετά από ρίψη δακρυγόνων. Αυτή η θεατρική εμπειρία, απαιτεί από θεατές και ηθοποιούς να είναι ενεργητικά παρόντες.

Η μετάφραση είναι του Κ. Καρθαίου, η μουσική σύνθεση του Τηλέμαχου Μούσα και τα σκηνικά κοστούμια των Τέλη Καρανάνου και Αλεξάνδρας Σιάφκου. Παίζουν οι: Ηλίας Μελέτης, Βάλια Παπαχρήστου, Αγλαΐα Παππά, Adrian Frieling.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, κατά τη διάρκειά της απαγορεύεται αυστηρά:

Α) Να πετάτε μαρούλια στον πολιτικό που διαπομπεύουν οι άλλοι. Διαλέξτε τον δικό σας τρόπο...

Β) Να σας μετακινούν οι ηθοποιοί ενώ κάθεστε και να σας αλλάζουν οπτική...

Γ) Να αντιδράτε, να προτείνετε...

Η συνέχεια επί της σκηνής...

Info:

Παραστάσεις: Σάββατο (21:15), Κυριακή (18:30 και 21:30), Δευτέρα (21:15)

Κυριακή εκλογών -18, 25/5 θα γίνει μία παράσταση στις 16.00)

Είσοδος: 12 ευρώ |Μειωμένο 8 ευρώ

Βυρσοδεψείο, Ορφέως 174, Βοτανικός

Τηλ. Κρατήσεων: 210-3453203

www.vyrsodepseio.com