Μεγάλη έκθεση έργων Πικάσο -Κοκτώ σε Αθήνα:Η Ελλάδα έτρεχε στο αίμα τους

Ο Πικάσο είχε αφιερώσει έργο του στο Γλέζο, κι ο Κοκτώ είχε γνωριστεί με τον Τσαρούχη. Την ελληνικότητα των 2 μεγάλων του 20ου αι εξετάζει, μεταξύ άλλων, νέα έκθεση.

megali-ekthesi-ergwn-pikaso--koktw-se-athinai-ellada-etrexe-sto-aima-tous
SHARE THIS
0
SHARES

«Εάν σημειώναμε πάνω σε ένα χάρτη όλους τους δρόμους από του οποίους έχω περάσει κι αν του συνδέαμε με μια γραμμή, ίσως αυτό να απεικόνιζε τον Μινώταυρο...»

  Ο μεγαλύτερος ζωγράφος του 20ου αιώνα πάτησε πάνω στον ελληνικό μύθο για να εκφραστεί. Από το 1928 έως το 1937 τα αγαπημένα θέματα του Πάμπλο Πικάσο - γιατί περί αυτού ο λόγος - ήταν ο Μινώταυρος και οι Μινωταυρομαχίες. Και ο Γάλλος ακαδημαϊκός, Ζαν Κοκτώ, όμως, ο μεγάλος ποιητής, λογοτέχνης και εικαστικός του 20ου αιώνα ζωγράφισε με πάθος θεούς και ήρωες από την ελληνική μυθολογία. Ο σεβασμός στο ελληνικό πνεύμα ήταν το στοιχείο που τους ένωνε. 

Ο Πικάσο, ο Μπελογιάννης, ο Κοκτώ κι ο Τσαρούχης

Ο Πικάσο μπορεί να μην ταξίδεψε στην Ελλάδα ποτέ, αλλά το 1946 δώρισε τον περίφημο πίνακά του  «Γυναικείο Κεφάλι», γνωστό και ως «Η γυναίκα με το λευκό φόρεμα», ο οποίος εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη. με την αφιέρωση: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso». Είχε αφιερώσει έργο του στην ηρωική πράξη του Μ. Γλέζου να κατεβάσει τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, και είχε φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη κατά τη διάρκεια της δίκης του το 1952 που έγινε πρωτοσέλιδο στην «Humanité».

  Ο Κοκτώ  ταξίδεψε τρεις φορές στην Ελλάδα: το 1936, ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Paris Soir», το 1949 με τον Jean Marais και το 1952 με τη Françine Weisweiller. Είχε, μάλιστα, γνωρίσει τον Τσαρούχη, κείμενο του οποίου για τον Κοκτώ περιέχεται στον κατάλογο της έκθεσης. 

190 έργα και βάλε...

Περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, σχεδίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων των καινοτόμων του μοντερνισμού, Πάμπλο Πικάσο και Ζαν Κοκτώ, παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Τίτλος της: «Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού».

«Ο Ζαν Κοκτώ συνδέθηκε με τον Πάμπλο Πικάσο με πολυετή δεσμό φιλίας», αναφέρει ο Markus Müller, διευθυντής του Μουσείου Pablo Picasso Münster, το οποίο συνεργάζεται με το Ιδρυμα B & M Θεοχαράκη γι’ αυτήν την έκθεση. «Η πρώτη τους συνάντηση το 1915 συνοδεύτηκε από φάσεις εντατικών πνευματικών ανταλλαγών, κοινών ταξιδιών και δημιουργικής συνεργασίας. Το μπαλέτο “Parade” (“Παρέλαση”), το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Μάιο του 1917 και για το οποίο ο Κοκτώ έγραψε το λιμπρέτο, ενώ ο Πικάσο φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια, ήταν τόσο ανοίκεια καινοφανές που προκάλεσε σκάνδαλο».

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά, μια συνέντευξη που έδωσε το 1927 ο ζωγράφος έγινε η αιτία να ψυχρανθούν για 22 χρόνια. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Κοκτώ είναι μια μηχανή που σκέφτεται. Τα σχέδιά του είναι πολύ χαριτωμένα, τα λογοτεχνικά έργα του πολύ δημοσιογραφικά. Εάν μπορούσε κανείς να φτιάξει εφημερίδες για διανοούμενους, ο Κοκτώ θα σέρβιρε κάθε μέρα ένα καινούργιο πιάτο, μια κομψή πιρουέτα. Εάν κατάφερνε να πουλήσει το ταλέντο του, θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε στο φαρμακείο, όλη μας τη ζωή, και να αγοράζουμε ένα χάπι Κοκτώ, χωρίς να καταφέρουμε να εξαντλήσουμε το ταλέντο του». 

Ο Πικάσο, ο Κοκτώ και ο έρωτας

Και στον έρωτα; Και οι δυο τους υπερασπίζονται στο έργο τους την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης. Ο μεν Πικάσο,, όμως, αγάπησε με πάθος το γυναικείο φύλο απαθανατίζοντάς το, στο έργο του Κοκτώ κυριαρχεί η αντρική φιγούρα καθ' ότι ήταν ομοφυλόφιλος. 

Ολα τα εκτιθέμενα έργα του Πικάσο προέρχονται  από  τις συλλογές του Kunstmuseum Pablo Picasso Münster και τα έργα του Κοκτώ  από  τη συλλογή του Γιάννη Κονταξόπουλου.(Στην κεντρική φωτογραφία το έργο Corridaw του Ζ. Κοκτώ - 1971, λεύκωμα με λιθογραφίες) 

Info:

 «Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού».

Διάρκεια έκθεσης: 4/11/2015-28/2/2016.

www.thf.gr 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook