Follow us

Μέγαρο Μουσικής: "Ο Μολιέρος και οι μουσικές του" από το Μουσικό σύνολο "Les Arts Florissants – William Christie"

Η διάσημη μπαρόκ ορχήστρα γιορτάζει τα 400 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού με ένα ημισκηνοθετημένο μουσικό θέαμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Σύνολο Les Arts Florissants, υπό τον κορυφαίο αρχιμουσικό και τσεμπαλίστα William Christie, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα πιο πρωτοπόρα σύνολα προκλασικής μουσικής. Αφοσιωμένο στην ερμηνεία με όργανα εποχής, έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη και προβολή της ευρωπαϊκής μπαρόκ μουσικής σε όλο τον κόσμο. Οι μουσικοί της, αλλά και ο μαέστρος της, τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τον Μολιέρο (1622-1673), τον σπουδαίο δραματουργό του γαλλικού θεάτρου, και γιορτάζουν φέτος τα 400 χρόνια από τη γέννησή του με πολλές καλλιτεχνικές δράσεις.

Μέγαρο Μουσικής: "Ο Μολιέρος και οι μουσικές του" από το Μουσικό σύνολο "Les Arts Florissants – William Christie"

Ανάμεσά τους και το σύγχρονο ημισκηνοθετημένο θέαμα "Molière et ses musiques" (Ο Μολιέρος και οι μουσικές του), μια συναυλία-παράσταση που συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο και τον χορό, προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε και πάλι τις απολαυστικές κωμωδίες-μπαλέτα του 17ου αιώνα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μέσα από αυτή τη νέα παραγωγή της Ορχήστρας, θα ταξιδέψουμε στα πιο φημισμένα έργα του μεγάλου κωμωδιογράφου, αλλά και σε κάποια λιγότερο διάσημα, με οδηγό την μουσική δύο επιφανών εκπροσώπων του γαλλικού Μπαρόκ, του Jean-Baptiste Lully [Ζαν-Μπατίστ Λουλλύ] και του Marc-Antoine Charpentier [Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ], που έντυσαν με τις κομψές μελωδίες τους δημοφιλέστατες κωμωδίες του Μολιέρου, όπως, μεταξύ άλλων, τον "Αρχοντοχωριάτη", τον "Κατά φαντασίαν ασθενή", τον "Γάμο με το στανιό".

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τη δραματουργική επιμέλεια είχε ο Vincent Boussard [Βενσάν Μπουσσάρ], παλιός γνώριμος των Arts Florissants, με τον οποίο συνεργάστηκαν στενά η σκηνοθέτης Marie Lambert-Le Bihan [Μαρί Λαμπέρ-Λε Μπιάν] και ο χορογράφος Hubert Hazebroucq [Υμπέρ Αζεμπρούκ], έτσι ώστε να δημιουργήσουν, ύστερα από ενδελεχή έρευνα σε πηγές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και στη Βιβλιοθήκη της Όπερας του Παρισιού, ένα μοντέρνο μουσικοσκηνικό θέαμα στο οποίο να αναβιώνει το πνεύμα των παραστάσεων της εποχής του Μολιέρου.

Με το γαλλικό Σύνολο συμπράττουν ο ηθοποιός Stéphane Facco [Στεφάν Φακό] και οι λυρικοί τραγουδιστές Emmanuelle De Negri [Εμμανουέλ Ντε Νεγκρί] (σοπράνο), Claire Debono [Κλαιρ Ντεμπονό] (σοπράνο), Cyril Auvity [Συρίλ Ωβιτύ] (τενόρος/haute-contre), Marc Mauillon [Μαρκ Μωγιόν] (βαρύτονος) και Cyril Costanzo [Συρίλ Κονστανζό] (μπάσος), που είναι στην πλειονότητά τους απόφοιτοι του Jardin des Voix, της Ακαδημίας για νεαρούς τραγουδιστές της Ορχήστρας. Λαμβάνουν επίσης μέρος χορευτές της Ομάδας Les Arts Éloquents.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Les Arts Florissants

Υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή τους William Christie και του Paul Agnew, οι Arts Florissants [Ανθούσες Τέχνες] δίνουν κάθε χρόνο πάνω από 100 συναυλίες και παραστάσεις σε παγκοσμίου φήμης μουσικές αίθουσες και λυρικά θέατρα. Τα μέλη του Συνόλου έχουν επίσης αναπτύξει αξιόλογη παιδαγωγική δραστηριότητα, μέσω της Ακαδημίας τους για λυρικούς τραγουδιστές, ειδικών προγραμμάτων και συνεργασιών με διεθνούς κύρους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως η Julliard School of Music της Νέας Υόρκης, αλλά και μέσω δράσεων που απευθύνονται σε ερασιτέχνες μουσικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας. Η δισκογραφία και η βιντεογραφία τους περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους. Από το 2015 είναι ορχήστρα in residence της Philharmonie de Paris (Φιλαρμονική του Παρισιού), ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Βαντέ στη Δυτική Γαλλία, όπου φιλοξενείται πλειάδα πολιτιστικών πρωτοβουλιών του Συνόλου.

Το Σύνολο Les Arts Florissants υποστηρίζεται οικονομικά από το γαλλικό Κράτος, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων (DRAC), τo διοικητικό διαμέρισμα Βαντέ και την Περιφέρεια Pays de la Loire. Από το 2015 είναι σχήμα in residence στη Φιλαρμονική του Παρισιού. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο το Σύνολο χρηματοδοτείται από την Aline Foriel-Destezet. Το Ίδρυμα Selz και οι Αμερικανοί Φίλοι των Arts Florissants είναι μεγάλοι δωρητές του Συνόλου.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

William Christie

Tσεμπαλίστας, μαέστρος, μουσικολόγος και παιδαγωγός, ο πρωτοπόρος William Christie έχει συμβάλει τα μέγιστα, τα τελευταία 40 χρόνια, στην εκ νέου ανακάλυψη της προκλασικής μουσικής και στην εξοικείωση του κοινού με το γαλλικό ρεπερτόριο του 17ου και 18ου αιώνα. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1971. Ορόσημο στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία αποτέλεσε η ίδρυση, το 1979, του ορχηστρικού και φωνητικού Συνόλου Les Arts Florissants, στο οποίο έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα. Καθιερώθηκε ως αρχιμουσικός στα 1987 με την παρουσίαση της όπερας "Άττις" του Λουλλύ, αρχικά στην Opéra Comique και κατόπιν σε σημαντικές αίθουσες πολλών χωρών. Θεωρείται διεθνώς ιδανικός ερμηνευτής της λυρικής τραγωδίας, της όπερας-μπαλέτου, του γαλλικού μοτέτου και της αυλικής μουσικής, ενώ εξερευνά συχνά την εργογραφία των Μότσαρτ, Χάυντν και Μπαχ καθώς και άλλων μπαρόκ και κλασικών συνθετών. Διηύθυνε πρόσφατα στη Γαλλία και άλλες χώρες γνωστές όπερες των Μοντεβέρντι, Χαίντελ, Ραμώ κ.λπ. Ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και την Ορχήστρα της Εποχής του Διαφωτισμού, με τις οποίες εμφανίζεται σε φημισμένα φεστιβάλ και λυρικά θέατρα. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις. Είναι επίσης ιδρυτής της Ακαδημίας "Le Jardin des Voix", ενώ δίνει συχνά masterclasses σε ΗΠΑ και Γαλλία. Το 2012 δημιούργησε το Φεστιβάλ "Dans les Jardins de William Christie" και έξι χρόνια αργότερα το Ίδρυμα "William Christie – Les Arts Florissants".

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € ●

26 € ● 32 € ● 38 € ● 45 €

Eισιτήρια

210 72 82 333 megaron.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΜΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 21 Νοε 2022 | 10:45

Αμαλιάδα: Επεσε ξύλο σε live γνωστού traper - Ενας νεαρός σοβαρά τραυματίας

Ενας σοβαρά τραυματισμένος σε συμπλοκή νεαρών σε συναυλία trap στην Αμαλιάδα.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ SWIFTIES 17 Νοε 2022 | 12:10

Τέιλορ Σουίφτ: Πώς η επόμενη περιοδεία της στις ΗΠΑ έγινε πολιτικό ζήτημα - Τι καταγγέλλουν απελπισμένοι φαν της

Η αγαπημένη της Αμερικής Τέιλορ Σουίφτ προκαλεί πολιτικό ζήτημα καθώς η προπώληση των εισιτηρίων για την επικείμενη περιοδεία της εξελίχθηκε σε φιάσκο.

3 & 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 16 Νοε 2022 | 11:35

Τα τραγούδια της θρυλικής "Λιλιπούπολης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και μεγάλωσε γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής.

01 Δεκ 2022 | 13:00

Αυτή είναι η σειρά με τις περισσότερες θεάσεις στο Netflix σε μία μόνο εβδομάδα - Εσπασε ρεκόρ

Η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στο αγγλόφωνο Netflix κατά την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της, κάνοντας ρεκόρ.

01 Δεκ 2022 | 12:56

Τα ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο Netflix τον Δεκέμβριο

Κάθε μήνα, τα ντοκιμαντέρ του Netflix -πρωτότυπα ή μη- προσφέρουν το κάτι διαφορετικό στο περιεχόμενο της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming.

01 Δεκ 2022 | 12:53

Ολες οι ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το Aids

Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη σε μία από τις φονικότερες νόσους στην παγκόσμια ιστορία, το Aids.

8-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2022 | 10:51

Ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη: 12 ταινίες ορόσημο στην Ταινιοθήκη παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών [λίστα]

Miα ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας του Παντελή Βούλγαρη θα παρουσιαστεί από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

ΒΡΑΒΕΙΑ GOTHAM 01 Δεκ 2022 | 07:21

"Τα Πάντα Όλα": Η σουρεάλ ταινία που θριάμβευσε στα κινηματογραφικά βραβεία της Νέας Υόρκης

Τα βραβεία Gotham που διοργανώνονται κάθε χρόνο και αποτελούν μια γιορτή στο κέντρο της Νέας Υόρκης για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο αποτελούν ανεπίσημη έναρξη για τα βραβεία Όσκαρ.

01 Δεκ 2022 | 07:14

Με αυτές τις ταινίες θα περάσουμε τις γιορτές στο Netflix

Μετά τον ομολογουμένως πολύ δυνατό Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος στο Netflix μόνο χαλαρός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! 01 Δεκ 2022 | 06:51

Η γαλλική μπαγκέτα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - "250 γρ. μαγείας και τελειότητας'

Η γαλλική μπαγκέτα εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.

01 Δεκ 2022 | 06:47

Η ανθρώπινη πλευρά του ελληνικού σινεμά

Χωρίς να ξεστρατίζει εντελώς από την αξιόλογη weird πορεία του, το ελληνικό σινεμά παίρνει καινούργια πνοή μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες που εστιάζουν στον άνθρωπο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Νοε 2022 | 12:55

Χριστούγεννα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ανάβουν τα φώτα και ξεκινά ένας μήνας γιορτής - Ολο το πρόγραμμα

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φορά τα γιορτινά του και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 30 Νοε 2022 | 12:18

Το ERTFLIX απογειώνεται: Οι 6 παραγωγές της ΕΡΤ στο top10, η σειρά που σαρώνει και η... άνοδος της Τρίτης

Το ERTFLIX (ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ), κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς μόνο τον Οκτώβριο δέχθηκε 9,7 εκατ. επισκέψεις! Γιατί εκτοξεύονται τα ποσοστά τις Τρίτες. [πίνακες]