Follow us

Μελίνα για πάντα

Το συναίσθημα ξεχειλίζει μέσα από το λεύκωμα και την έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη» που εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 20 χρόνια από την απώλεια της

Μελίνα για πάντα

Μιλούσε για την πολιτική σα να εξομολογείται έναν έρωτα. Και συζητούσε για τον έρωτα σα να εξυφαίνει πολιτική. Γοήτευε τις διεθνείς προσωπικότητες, αλλά μαγευόταν από τους νέους καλλιτέχνες. Και αντιλαμβανόταν την κουλτούρα των ευρωπαϊκών πόλεων σαν μια ευκαιρία επικοινωνίας των λαών. Αυτή ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Αφιερωμένο σ' αυτή την εκρηκτική Ελληνίδα στη ζωή και την τέχνη είναι το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα «Μελίνα» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου (ώρα 20.00) στο Μουσείο η έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην «ψυχή» του αφιερώματος, φίλη και συνεργάτιδα της Μελίνας, Μανουέλλα Παυλίδου, και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαϊου 2014 στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη της. Ως γνωστόν, το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη.

Μελίνα από την αρχή έως το τέλος

Από την ηλικία της νεαρής αστής Αθηναίας που ξεκίνησε καριέρα στο θέατρο καταφέρνοντας να ξεφύγει από τη μοίρα της ενζενί, την εξέλιξή της ως ηθοποιό στην οποία εμπιστεύθηκε ερμηνεία αρχαίου δράματος ο Δημήτρης Ροντήρης αλλά και ηρωίδας του Τένεσι Ουίλλιαμς ο Κάρολος Κουν, την περίοδο της εκτίναξή της στο Χόλιγουντ μέσω του φλογερού μεσογειακού της ταπεραμέντου, τον έρωτα και τη συνεργασία της με τον Ζυλ Ντασσέν, τον παθιασμένο αντιδικτατορικό της αγώνα αλλά και τη δράση της ως υπουργός Πολιτισμού, το βιβλίο εικονογραφείται από σπάνιες φωτογραφίες – ντοκουμέντα σημαντικών σταθμών της πορείας της.

«Το 1971 ήμουν μια άγνωστη φοιτήτρια από την Ελλάδα και εκείνη ήταν μια από τις διασημότερες Ελληνίδες, εξόριστη στη Γαλλία εξ αιτίας της δικτατορίας. Και όμως, όταν την πλησίασα σ’ ένα παριζιάνικο καφέ, όπου καθόταν με τον Ντασσέν, για να της ζητήσω να υπογράψει ένα δίσκο της, μού μίλησε σα να γνωριζόμαστε από καιρό: "Ελα καμμιά μέρα να τα πούμε", είπε χαμογελώντας, και λίγες μέρες μετά, όλα άλλαξαν, είπε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Μανουέλλα Παυλίδου. «Το είχε αυτό το ταλέντο η Μελίνα. Αλλαζε τα πάντα γύρω της, γιατί άλλαζε τους ανθρώπους. Αποκάλυπτε τον καλύτερο εαυτό τους και τους έπαιρνε μαζί της απ’ το χέρι σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η δημιουργικότητα».

Η συνέντευξη τύπου

Σε σημερινή σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μίλησαν οι: Ειρήνη Γερουλάνου, αναπληρώτρια διευθύντρια Μουσείου Μπενάκη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου, επιμελήτρια της έκθεσης, Φώτης Απέργης, δημοσιογράφος, Κωστής Μελαχροινός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ (ο τελευταίος με αφορμή τις ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων).

«Μου πρότειναν από το ΄Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη να γράψω τα κείμενα τα οποία σκόπευα να ήταν μικρότερα αλλά πως να χωρέσεις αυτή τη ζωή... Εκτινασσόταν», λέει στο The TOC.gr ο Φώτης Απέργης που υπογράφει το κεντρικό κείμενο του λευκώματος. «Από την άλλη έβλεπα αυτές τις φωτογραφίες να “καταπίνουν” τα κείμενα. Είκοσι χρόνια μετά, ο πληθωρικός χαρακτήρας της Μελίνας Μερκούρη εξακολουθεί να είναι παρών...»

«Από την άλλη έβλεπα αυτές τις φωτογραφίες να “καταπίνουν” τα κείμενα. Είκοσι χρόνια μετά, ο πληθωρικός χαρακτήρας της Μελίνας Μερκούρη εξακολουθεί να είναι παρών...»

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της Μελίνας στον κινηματογράφο στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασσέν που έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε».

Η έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη

Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη θα μπορεί ακόμα να δει προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από την καριέρα της Μελίνας, αλλά και το ίδιο το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλονται συνεντεύξεις της και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα θα προβάλλονται:

- Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι, 1952, 5΄

- Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», 35΄

- Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 4΄

- Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι»

- Το αφιέρωμα στην Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή, ΕΡΤ, 156΄

- Το ντοκιμαντέρ ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα», 60 ΄

- Το αφιέρωμα στην Μελίνα από την Δάφνη Τζαφέρη, 36΄

- Η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat Heimweh – Melina Merouri»

Μιλούσε για την πολιτική σα να εξομολογείται έναν έρωτα. Και συζητούσε για τον έρωτα σα να εξυφαίνει πολιτική

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία. Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις ημέρες Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Επίσης κυκλοφορούν ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Info

Οδός Μελίνας Μερκούρη - Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

www.benaki.gr


Αξέχαστη Μελίνα

Με τον πυγμαλίωνά της, Ζυλ Ντασσέν

Την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα

banner

Την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα

Με τον Ζυλ Ντασσέν από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή»

Από την ταινία «Στέλλα»

banner

Χαρακτηριστική πόζα της Μελίνας

Η έκθεση και το λεύκωμα περιλαμβάνουν σπάνιες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασσέν

Μελίνα: απόλυτο θηλυκό αλλά και «αντράκι»

banner

Close up: Μελίνα για πάντα

Από τις πιο γοητευτικές εικόνες του λευκώματος και της έκθεσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 30 Νοε 2023 | 12:40

Νέο υπερσύγχρονο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στο Μαρούσι

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινίασε το πρωί της Πέμπτης, 30 Νοεμβρίου, το νέο της κατάστημα - ναυαρχίδα στο Μαρούσι

ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ 30 Νοε 2023 | 07:53
ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2023 | 19:18

"Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι το καμάρι μας, οι θυσίες μας" - Όταν η Μελίνα Μερκούρη συγκλόνιζε με τον αγώνα της

"Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ" είχε πει Μελίνα Μερκούρη

ΕΡΕΥΝΑ - ΝΥΤ 26 Νοε 2023 | 08:40

Πώς τα κατοικίδια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας: "Έχουν γίνει ολόκληρος ο κόσμος μας"

Τα κατοικίδια έχουν τον έλεγχο όταν πρόκειται για πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουμε

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 26 Νοε 2023 | 08:36

Ερευνα: Τα κατοικίδια παίρνουν τη θέση των παιδιών; - Πώς οι νέοι αλλάζουν τον παραδοσιακό τύπο της οικογένειας

Η συντριπτική μερίδα των νέων σήμερα απορρίπτει το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 24 Νοε 2023 | 20:08

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο Παπανδρέου αρπάχτηκε από τη Λιάνη - Ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε αδυναμία στον Ανδρέα

Ο Μίμης Ανδρουλάκης μίλησε για την "εσωτερική ασυνέπεια που του Ανδρέα Παπανδρέου", τις "εσωτερικές, άλυτες αντιφάσεις".

24 Νοε 2023 | 14:41

Η Life Fitness συμμετέχει στην έκθεση Xenia

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά τα όργανα γυμναστικής της σειράς Aspire, ιδανική επιλογή για μικρά ανεξάρτητα ξενοδοχεία καθώς και τη σειρά Integrity+ με τη νέα κονσόλα SE4.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 22 Νοε 2023 | 21:31

Μίμης Ανδρουλάκης: "Η Μελίνα Μερκούρη μου είπε 'μικρέ θα πεθάνω, δεν θέλω να πεθάνω'" - Τι είπε για το νεύμα του Παπανδρέου στη Λιάνη [Βίντεο]

"Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιουργούσε μια μέθη. Η διαφορά είναι ότι το "ποτό" που έδινε στον κόσμο, το έπινε και ο ίδιος" είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης

NYP 21 Νοε 2023 | 13:00

Δημοσκόπηση: Εξι στους 10 προτιμούν να χουχουλιάζουν με το κατοικίδιο τους αντί με τον σύντροφό τους σε μια κακή ημέρα

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων παραδέχονται ότι εμπιστεύονται τα κατοικίδιά τους όταν έχουν μια κακή μέρα και προτιμούν να μένουν μαζί τους αντί με τους συντρόφους τους.

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 17 Νοε 2023 | 13:27

Πολυτεχνείο: Η Νορβηγίδα "Μόνα Λίζα" που έπεσε νεκρή από τις σφαίρες της χούντας - Ποια ήταν η Τόριλ Ενγκελαντ

Μία από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου ήταν η Νορβηγίδα φοιτήτρια Τόριλ Ενγκελαντ - Ποια είναι η ιστορία της.

Η ΕΚΘΕΣΗ 14 Νοε 2023 | 18:07

ΔΝΤ: Εύσημα αλλά και συστάσεις για την ελληνική οικονομία - Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος αλλά είναι πιο συντηρητική από το ΥΠΕΘΟ για το 2024 προβλέποντας ανάπτυξη 2%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 04 Δεκ 2023 | 16:27

Βασίλης Βασιλικός: "Είναι μεγάλος ο καημός, ήταν ο μέντορας της καρδιάς μας" - Οι συγκινητικοί επικήδειοι Γαβρά και Ακρίτα

Στην κηδεία του Βασίλη Βασιλικού παρέστησαν εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτικού κόσμου.

ΕΚΘΕΣΗ 03 Δεκ 2023 | 11:53

Μια νεαρή ζωγράφος στα πρώτα της βήματα: Η έκθεση της Αλεξάνδρας Καψή στην αίθουσα τέχνης Ισόγειο

Η νεαρή ζωγράφος Αλεξάνδρα Καψή στην πρώτη της ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης Ισόγειο