Follow us

Μενδώνη: Συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές της Αυστραλίας για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπ. Πολιτισμού συναντήθηκε με τις δύο Εθνικές Επιτροπές της Αυστραλίας που εργάζονται συστηματικά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΕΝΔΩΝΗ

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των επαφών της στο Σίδνεϊ, συναντήθηκε με τις δύο Εθνικές Επιτροπές της Αυστραλίας που εργάζονται συστηματικά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, είχε μακρά συνεργασία με τον David Hill και τον George Vardas, πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Australian Parthenon Association, καθώς και με τον Emmanuel Comino, πρόεδρο της International Organising Committee - Australia for the Restitution of the Parthenon Marbles. Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε εκτενώς τις δύο επιτροπές για τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την σημαντική απόφαση της 29ης Σεπτεμβρίου της UNESCO, σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την επικείμενη συνάντηση των ανά τον κόσμο Εθνικών Επιτροπών, τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα, για τη λήψη αποφάσεων για τον συντονισμό των Επιτροπών σε κοινές δράσεις πίεσης προς τη βρετανική πλευρά. Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Επιτροπών για τη διαρκή τους στήριξη και τις άοκνες προσπάθειες τους για τη διεθνή προβολή του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια του Σίδνεϊ στην προσπάθεια της να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό, να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές δράσεις της και να διοργανώσει πολιτιστικά γεγονότα ποιότητας, συζήτησε με τις ομογενειακές κοινότητες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Σίδνεϊ με τα μέλη της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας και τον πρόεδρο της, Εμμανουήλ Αλφιέρη και συζήτησε διεξοδικά θέματα που αφορούν την προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την ομογένεια. Η υπουργός ακούγοντας τις εισηγήσεις της κυθηραϊκής κοινότητας πρότεινε τη συνεργασία της κοινότητας με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία, στην Καμπέρα, Μουσείου Ακριβών Αντιγράφων από έργα που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία, από την αρχαιότητα μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Στόχος είναι η ίδρυση μόνιμης εστίας του ελληνικού πολιτισμού για την προβολή του σε όλους τους πολίτες, Αυστραλούς και ομογενείς, αλλά και η υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη νεότερη γενιά των ομογενών. Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή.

Η υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας και τον πρόεδρο της, Χάρη Δανάλη, σχετικά με το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε τρόπους αναβάθμισης του Φεστιβάλ, αλλά και την στήριξη του με καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Επίσης η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ πληροφορεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του αρχαιότερου εκτός Ελλάδος παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϊ και η πρόεδρός του Λιάνα Βερτζάγια παρέθεσαν γεύμα εργασίας στην υπουργό και της εξέθεσαν εκτενώς τις δράσεις και τα προβλήματα που απασχολούν τον φορέα τους. Η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τρόπους στήριξης του Λυκείου, που έγιναν αμέσως αποδεκτές.

ΜΕΝΔΩΝΗ

Η υπουργός επισκέφτηκε, επίσης, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και την Έδρα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθώς και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Είχε ευρεία συζήτηση με τον επικεφαλής της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών, καθηγητή Βρασίδα Καραλή - με την συμμετοχή και εκπροσώπων των φοιτητών - ο οποίος την ενημέρωσε ότι το τμήμα νεοελληνικών σπουδών είναι το μοναδικό που απέμεινε στην ανώτατη εκπαίδευση της Αυστραλίας από επτά τμήματα που λειτουργούσαν και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, ως το 2011.

Η Λίνα Μενδώνη συμφώνησε το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει τις δραστηριότητες του Τμήματος με αποστολή εκδόσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και προσκλήσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών, προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων. Ενημερώθηκε, επίσης, από τον επικεφαλής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητή Σταύρο Πασπαλά για τις δραστηριότητές του. Στη συνέχεια η υπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο Chau Chak του Πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει σημαντικές συλλογές, ανάμεσά τους και σημαντική αρχαιοελληνική.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 20 Ιουν 2022 | 21:44

Γλυπτά Παρθενώνα: "Δεξιά εθνικιστική η κυβέρνηση της Βρετανίας, χαίρεται που έχει μερικά από τα Μάρμαρά σας"

Ο Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κατακεραυνώνει τον Τζόνσον.

«ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» 17 Ιουν 2022 | 13:35

Γλυπτά Παρθενώνα: Να επιστραφούν στην Αθήνα και το Βρετανικό Μουσείο να βάλει αντίγραφα 3D, ζητά ο Guardian

O Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Σίμον Τζένκινς επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναπαραγάγουν τα γλυπτά με απόλυτη ακρίβεια με χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 16 Ιουν 2022 | 07:39

Απόλυτη η θέση του Βρετανικού Μουσείου: Μόνο με δανεισμό και προσωρινά η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αμετακίνητο στη θέση του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επανενωθούν στην Αθήνα μόνο προσωρινά μέσω δανεισμού, εμφανίστηκε με δηλώσεις εκπροσώπου του το Βρετανικό Μουσείο.

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΤ 15 Ιουν 2022 | 23:27

Γλυπτά Παρθενώνα: Το Μουσείο Ακρόπολης απαντά στο Βρετανικό - "Το αίτημα είναι ένας ελιγμός, όχι πραγματική λύση"

"Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του", λέει ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 08 Ιουν 2022 | 13:46

Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη διεγνώσθη θετική στον κορονοϊό.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 04 Ιουν 2022 | 17:17

Αρχαία Ολυμπία: Άσκηση πυρόσβεσης παρουσία Μενδώνη-Στυλιανίδη

Άσκηση πυρόσβεσης και απομάκρυνσης επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία των υπουργών Χρ. Στυλιανίδη και Λίνας Μενδώνη.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 01 Ιουν 2022 | 15:42

Εκπληξη από βρετανικό κανάλι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: "Οι Βρετανοί δεν έχουν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα"

Με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ασχολήθηκε η ερευνητική εκπομπή του βρετανικού καναλιού ITV.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 29 Μαϊ 2022 | 16:27

Μενδώνη για Δάκη: Η φωνή του έχει συνδεθεί με μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού

Το συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Δάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 29 Μαϊ 2022 | 14:32

Μενδώνη: Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

"Η διεθνής κοινότητα δικαιούται να δει το αριστουργηματικής τέχνης δημιούργημα στο σύνολό του, επανενωμένο, εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης" είπε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Λίνα Μενδώνη

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 28 Ιουν 2022 | 12:35

Ολα όσα θα δούμε το φθινόπωρο στο Ηρώδειο - Από Μαρινέλλα μέχρι Erros Ramazzotti

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το φθινόπωρο του 2022.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΥΚΤΟ 28 Ιουν 2022 | 11:53

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη: Επιβλητικό άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα ήρθε στο φως [βίντεο]

Το 2021 ένα αρχαίο άγαλμα που οι αρχαιολόγοι αποδίδουν σε Ρωμαίο αυτοκράτορα και συγκεκριμένα στον Ανδριανό ήρθε στο φως στην περιοχή Λύκτο ή Λύττο της Κρήτης.

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΤΕΝΗ ΗΛΙΑΔΗ 28 Ιουν 2022 | 06:48

"Η μεγάλη χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ - Μία τεράστια παραγωγή

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση "Η μεγάλη χίμαιρα" γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά, με συμπαραγωγό την ΕΡΤ. Θα γυριστεί μέσα στο 2023 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ 28 Ιουν 2022 | 06:22

Ο κινηματογράφος στις δικαστικές αίθουσες: 6+1 αριστοτεχνικές, κλασικές ταινίες στο... εδώλιο [βίντεο]

6+1 κλασικά δικαστικά φιλμ, που παραμένουν αγέραστα και κυρίως με τη δική τους κινηματογραφική αξία.