Μέσα στο μοναδικό σύμπαν του εικαστικού Μπερτράν Λαβιέ

Βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση και εξερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική, την αναπαράσταση και την αφαίρεση, τη ζωή και την τέχνη.

mesa-sto-monadiko-sumpan-tou-eikastikou-mpertran-labie
SHARE THIS
0
SHARES

H Γκαλερί Bernier/Eliades παρουσίαζει την ατομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Bertrand Lavier, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, 20.00-22.00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει για πρώτη φορά στην Αθήνα και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια. 
 
Από τα τέλη του 1960 ο Bertrand Lavier δημιουργεί ένα σύνθετο και ετερόκλητο σύμπαν που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση και εξερεύνηση των ορίων ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γλυπτική, την αναπαράσταση και την αφαίρεση, τη ζωή και την τέχνη.
 
Μέσα από το ανάλαφρο χιούμορ και τον σαρκασμό που τον διακρίνει, ο Lavier πειραματίζεται συνεχώς, δουλεύοντας πάνω στην ιδέα του καμβά και του έργου τέχνης με σκοπό τη δημιουργία υβριδικών έργων. Με την πιο γνωστή του παρέμβαση, την τεχνική “Van Gogh” όπως ονομάζει ο ίδιος, περνάει μία πυκνή στρώση ιμπάστο σε καθημερινά αντικείμενα όπως, ψυγεία, πιάνο και τραπέζια, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο, τα αντικείμενα της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας σε έργα τέχνης. 
 
Τα έργα που δημιουργεί ο Lavier έχουν ταυτόχρονα μία περίπλοκη ομοιότητα με κοινότοπα, γνώριμα αντικείμενα αλλά και με έργα τέχνης και καλτ αντικείμενα. Εμπεριέχουν το στοιχείο του διαφορετικού, κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, ένα χαρακτηριστικό που δεν ανήκει πουθενά. Μοιάζουν να είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. Χάριν στην παρέμβαση στου καλλιτέχνη, τα συνηθισμένα αντικείμενα αποκτούν μία ζωγραφική επιφάνεια και αυτό είναι που τους προσδίδει την ποιότητα και το κύρος ενός έργου τέχνης.
 
Για την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από καινούργια γλυπτά και ζωγραφικά έργα.
 
Ο Bertrand Lavier είναι ένα επίμονος εξερευνητής της πραγματικότητας. Mέσα από τα έργα του προκαλεί και θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα του καλλιτέχνη και για τη σχέση ανάμεσα στο εγώ του καλλιτέχνη και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε έργο του, είναι μια σαρδόνια πρόκληση προς τον κώδικα και τους νόμους που διέπουν τον καλλιτεχνικό κόσμο και τη σύγχρονη κουλτούρα.

Ο Bertrand Lavier (γ. 1949, Châtillon-sur-Seine, Γαλλία) ζει κι εργάζεται στο Παρίσι.  Το 2012  πραγματοποίησε μεγάλη αναδρομική στο Centre Georges Pompidou, Παρίσι. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνουν: Medley, Espace Louis Vuitton Tokyo, Τόκυο (2018), Walt Disney Productions, Kunstmuseum Luzern (2017), Oeuvresinsitu/ Anémochories, Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), Bertrand Lavier, École des Beaux Arts de Monaco, Μονακό (2016), Unerétrospective, Kunstmuseum Liechtenstein, Λίχτενσταιν (2016),L’Affaire Tournesols, Fondation Vincent Van Gogh, Αρλ (2014-2015).

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook