«Μέση δαχτυλίδι: Η Μπάρμπι αλλιώς» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Βαδίζοντας προς τα 60α της γενέθλια, η πασίγνωστη Barbie έχει υπάρξει fashion icon, pop culture φαινόμενο, αλλά και στόχος κριτικής. Μια ταινία για την ιστορία της.

SHARE THIS
0
SHARES

  Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» αποτελεί την ταινία έναρξης του American Film Showcase, που εξερευνά το σύγχρονο αμερικανικό ντοκιμαντέρ το οποίο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (2-5 Μαρτίου), και θα συνεχιστεί στην Αθήνα από τις 6 εώς τις 21 Μαρτίου σε διάφορους χώρους. Το αφιέρωμα διοργανώνεται από το Exile Room, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC). Το φετινό αφιέρωμα επικεντρώνει την προσοχή του στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος και περιλαμβάνει μια εκλεκτική επιλογή βραβευμένων και πολυσυζητημένων ταινιών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και μια σειρά από εργαστήρια και ειδικές προβολές τόσο για κινηματογραφιστές όσο και για σπουδαστές και νέους.

 Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί με το εν λόγω ντοκιμαντέρ την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

 

Πως θα μπορούσε να δει κανείς το Barbie αλλιώς. Το στόρι της ταινίας

  Βαδίζοντας προς τα εξηκοστά της γενέθλια, η πασίγνωστη Barbie έχει υπάρξει fashion icon, pop culture φαινόμενο, αλλά και στόχος έντονης κριτικής. Ωστόσο, η ομάδα στην καρδιά της Mattel που έχει αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή να ανανεώσει το απαρχαιωμένο image της, δεν είναι αυτή που φαντάζεστε. Με επικεφαλής μια queer σχεδιάστρια με φεμινιστικές καταβολές, η ομάδα πίσω από την Barbie αντιμετωπίζει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, καθώς τα πιστεύω τους έρχονται σε σύγκρουση με το ένοχο παρελθόν της κούκλας που πρέπει να αλλάξουν. Το «Μέση Δαχτυλίδι: H Μπάρμπι Αλλιώς» δεν είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ, αλλά κι ένα ενημερωτικό ταξίδι στην ιστορία της πιο δημοφιλούς κούκλας στον κόσμο. Είναι τελικά όργανο καταπίεσης ή πρωτεργάτης της γυναικείας ανεξαρτησίας, και μάλιστα σε μια εποχή που οι γυναίκες με το ζόρι έβγαιναν από το σπίτι για να δουλέψουν;

 

Info:

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπότιτλοι στα ελληνικά

Για το πλήρες πρόγραμμα (και τους υπόλοιπους χώρος προβολών), παρακαλώ επισκεφτείτε το www.afsgreece.com

Πρωτότυπος τίτλος: Tiny Shoulders, Rethinking Barbie
Σκηνοθεσία: Αντρέα Νέβινς
Έτος: 2018
Χώρα: ΗΠΑ
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 90’

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook