X

Μετά την ταπείνωση Μπαλτάς απολογείται για Φαμπρ:Δε θα παρουσίαζε τα «πέη»

Το Φεστιβάλ και το υπουργείο Πολιτισμού ταπεινώθηκαν.Τι λέει ο Μπαλτάς για το Φαμπρ που παραιτήθηκε πρώτα σε βέλγικη εφημερίδα και μετά ...αρμοδίως.Το post του Φαμπρ

Την ώρα που το σύνολο του καλλιτεχνικού - και όχι μόνο - κόσμου της χώρας μιλά για ταπείνωση και απαξίωση της χώρας και του θεσμού του Ελληνικού Φεστιβάλ, την ώρα που που πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού για τις «αστοχίες» σε σχέση με την επιλογή του παρατηθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιαν Φαμπρ στο τιμόνι του Φεστιβάλ, ο κ. Μπαλτάς έκανε την ... απολογία του στην κρατική τηλεόραση.

Μια απολογία που έρχεται ύστερα από τον «τραυματισμό» των ελλήνων καλλιτεχνών που - σύμφωνα με τη «λευκή επιταγή» που δόθηκε στο Φαμπρ - αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του 2016 και δεδομένου του ότι, μετά το σάλο, ο πρώην καλλιτεχνικός του διευθυντής μίλησε για την παραίτησή του σε βελγικά μέσα πολλές ώρες προτού ... καταδεχτεί να ενημερώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Η απολογία του Αριστείδη Μπαλτά

Ο υπουργός μίλησε για επίθεση στο πρόσωπο του Γιαν Φαμπρ προτού καλά - καλά παρουσιάσει το πρόγραμμά του και «διεισδύσει» στην ελληνική πραγματικότητα. «Μπορούσαμε να περιμένουμε πριν φτάσουμε στα άκρα», είπε αναφερόμενος στη συσπείρωση των ελλήνων καλλιτεχνών που ζήτησαν την παραίτηση του Φαμπρ αλλά και τη δική του.

«Δεν τολμώ να παρουσιάσω τίποτα δικό μου στην Επίδαυρο», είχε πει στον Αριστείδη Μπαλτά ο Γιαν Φαμπρ. Σύμφωνα με τον κύριο Μπαλτά, ο βέλγος αιρετικός καλλιτέχνης δεν θα παρουσίαζε φυσικά ούτε την επίμαχη παράσταση Mount Olympus με τα «παλλόμενα πέη» στο αρχαίο θέατρο. «΄Ηταν μια παράσταση 24 ωρών που ανέβηκε μάλιστα και στα "Δημήτρια". Γιατί απομόνωσαν μόνο ένα της κομμάτι;», αναρωτήθηκε σε σχέση με την έντονη κριτική που έγινε.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, εξακολουθεί να υπερασπίζεται την επιλογή του Φαμπρ. «΄Ηρθε ως εθελοντής γνωρίζοντας τα προβλήματα της Ελλάδας», είπε. Οπως ανακοίνωσε. η ετήσια του αμοιβή συμφωνήθηκε στα 20.000 ευρώ.

Κι όσο για το όνομα του Φεστιβάλ, ο υπουργός φάνηκε να .... ανακρούει πρύμναν. «Η ονομασία του Φεστιβάλ είναι Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», είπε για τις ενοχλήσεις από τη μετονομασία του σε Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. «Είναι πάντοντε διεθνές και σε συνάφεια με τον έξω κόσμο. Ο Φαμπρ ήρθε να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να παραγάγει εξωστρέφεια».

Κι ο κύριος Μπαλτάς κατέληξε σε σχέση με τους ΄Ελληνες καλλιτέχνες και τις δυναμικές αντιδράσεις: «΄Εγινε μεγάλη παρεξήγηση. Θα ήταν πιο εύκολο να συζητούσαμε πριν να καταλάβαινα τα προβλήματά τους. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί να συνεχίσουμε την κουβέντα, να άρουμε την παρεξήγηση, να ανοίξουμε νέα σελίδα για τον Πολιτισμό».

Είναι, όμως, κάτι τέτοιο εφικτό; Μάλλον όχι αν σκεφτεί κανείς ότι το προαναφερθέν ζήτημα για την παραίτησή του αλλά και για το αν θα έχουμε Ελληνικό Φεστιβάλ εξακολουθούν να παραμένουν «ανοιχτά»...

Η ανάρτηση της παραίτησης του Γιαν Φαμπρ στο Facebook

«Εγώ ο Γιαν Φαμπρ, παραιτούμαι ως επιμελητής του Ελληνικού Φεστιβάλ», έγραψε ο φλαμανδός καλλιτέχνης στον λογαριασμό του στο Facebook. «Αποδέχτηκα εντολή από τον ΄Ελληνα υπουργό Πολιτισμού να κάνω με κάθε ελευθερία καλλιτεχνικές επιλογές. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατόν στην Ελλάδα. Δεν θα ήθελα να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλον όπου προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους ΄Ελληνες καλλιτέχνες καλή τύχη με τη δουλειά και το Φεστιβάλ τους».