Μια βραδιά για τον Γ. Μπόις στη γκαλερί Citronne της Αθήνας

΄Ενα ντοκιμαντέρ για το καλλιτέχνη που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα, αισθητική και διανόηση, της μεταπολεμικής Ευρώπης και Αμερικής.

mia-bradia-gia-ton-g-mpois-sti-gkaleri-citronne-tis-athinas
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι ο καλλιτέχνης που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην εικαστική πραγματικότητα, αισθητική και διανόηση, της μεταπολεμικής Ευρώπης και Αμερικής.

Ο λόγος για τον για τον διάσημο Γερμανό εικαστικό Γιόζεφ Μπόυς (1921-1986), ο οποίος ήταν «πρωταγωνιστής» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη γκαλερί Citronne - Αθήνα στο περιθώριο της έκθεσης "Mappemonde" του Γιώργου Λάπα στον συγκεκριμένο χώρο τέχνης.

Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη,  Ρέα Thönges-Στριγγάρη
Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Ρέα Thönges-Στριγγάρη

Όπως εξήγησε η διευθύντρια της γκαλερί, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, επιδίωξη της γκαλερί είναι να λειτουργεί και ως πλαίσιο προβληματισμού και συζήτησης γύρω από τις σύγχρονες προβληματικές. Στην εκδήλωση αυτή, που είναι συνεργασία της γκαλερί με το Ινστιτούτο Goethe, προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην προσωπικότητα και το έργο του Γιόζεφ Μπόυς. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει πρωτότυπο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από συνεντεύξεις, πολιτικές πρωτοβουλίες του μεγάλου αυτού οραματιστού καλλιτέχνη ο οποίος υπήρξε εικαστικός, γλύπτης, θεωρητικός της τέχνης και δάσκαλος.

 

Στους συνοδοιπόρους συγκαταλέγεται η κυρία Ρέα Thönges-Στριγγάρη, δρ Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο Βόννης, η οποία και προλόγισε το φιλμ και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των παρευρεθέντων. Η κυρία Στριγγάρη έχει γράψει την μονογραφία “Joseph Beuys, η Επανάσταση είμαστε εμείς” (εκδ. Πατάκη 2010). Την εκδήλωση αυτή χαιρέτησε και η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, καθώς πραγαματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Mappemonde του Γιώργου Λάπα.

Info:

“BEUYS”. Σενάριο και Σκηνοθεσία: Andres Veiel | Κάμερα: Jörg Jeshel | Μοντάζ: Stephan Krumbiegel, Olaf Voigtländer | Παραγωγή: zero one film/terz film, Γερμανία 2017. Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμανταίρ | Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ | Υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής | Γλώσσα: Γερμανικά και Αγγλικά, με ελληνικούς υποτίτλους | Διάρκεια: 107΄

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook