Follow us

Μια βραδιά για τον Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας

Παρουσίαση του βιβλίου "Χάρης Λυμπερόπουλος. "Κοντά στον Αιώνα’ – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου" (Πατάκης) της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Παρουσίαση βιβλίου

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 παρουσιάστηκε το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη "Χάρης Λυμπερόπουλος. "Κοντά στον Αιώνα’ – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου" της Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας και στον χώρο του Café 1896. Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίπτωση ενός εκ των πρωτεργατών του αθλητικού ρεπορτάζ και πρωταθλητή Ελλάδος στο άλμα εις μήκος και στο πένταθλο τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμoπολίτη, επίσης Αθηναίου που "παρακολούθησε" τον ρου του 20ου αιώνα (1922-2020).

Στην παρουσίαση, που συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης Δημήτρης Παπανικολάου (ο οποίος υπήρξε στο θρυλικό team της εφημερίδας "Απογευματινή" που υπό την διεύθυνση του Χάρη Λυμπερόπουλου καθιέρωσε το πρώτο αθλητικό τετρασέλιδο στον πολιτικό Τύπο), απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννησή του Λυμπερόπουλου αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή, η Μαρία Αντωνιάδου διάβασε, μεταξύ άλλων από το βιβλίο την μαρτυρία του: "Στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Intercontinental είχαν δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες παραπήγματα – τα "Αρμένικα”, όπως τα λέγαμε. Μερικοί ανόητοι Αθηναίοι τούς αποκαλούσαν "τουρκόσπορους”… Όταν μεγάλωσα κι έγινα αθλητής, είχα δίπλα μου Μικρασιάτες συνομηλίκους μου αθλητές με σπουδαίες επιδόσεις, όπως ο πρωταθλητής στο τριπλούν, συναθλητής μου στον Εθνικό και μετέπειτα σύζυγος της Άννας Συνοδινού, Γιώργος Μαρινάκης".

Με την σειρά του, το ανέκδοτο που είχε να θυμηθεί ο Δημήτρης Παπανικολάου ήταν πώς όταν ήρθε στην πολύ δύσκολη θέση να κόψει με τρεμάμενα χέρια κομμάτι του προϊσταμένου του, βρέθηκε να δέχεται συγχαρητήρια από αυτόν. "Εσύ θα πας μπροστά" του είπε ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος "άνοιγε πάντα δρόμο στους νεότερους", όπως είπε ο συντονιστής της παρουσίασης.

Μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης, η Ολυμπιονίκης (άλμα εις ύψος), Νίκη Μπακογιάννη, η δημοσιογράφος, Γκρέτα Λυμπεροπούλου και η συγγραφέας.

"Σήμερα τιμούμε τον "Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας”, είπε ο Τίτος Αθανασιάδης για τον Χάρη Λυμπερόπουλο, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την διάσταση του ρεπόρτερ στην περίπτωση του τελευταίου που, νέος συντάκτης της "Αθηναΐκής", επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να οργανώσει συνάντηση του Ερυθρού Αστέρα με ελληνική ομάδα και βρέθηκε να παίρνει συνέντευξη από τον πανίσχυρο Στρατάρχη Τίτο το 1952, έντονη ψυχροπολεμική περίοδο, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει ούτε ο πρώην Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Ελλάδας, αξιοποιώντας την ιδιότητα του δημοσιογράφου, Γιώργος Δρόσος.

Με την σειρά της η Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε για τα ινδάλματα του Χάρη Λυμπερόπουλου, τον εμποδιστή Χρίστο Μάντικα και τον δισκοβόλο Νίκο Σύλλα που του εμφύσησαν στην αγάπη στον κλασσικό αθλητισμό, "βασιλιά" της δεκαετίας του ’30, κι ανέφερε πώς ο Χάρης Λυμπερόπουλος που υπήρξε, μεταξύ άλλων, αθλητής του στίβου, ποδοσφαιριστής, κι οδηγός αυτοκινήτων Ράλλυ αποτέλεσε, "συλλεκτική" για τις μέρες μας, περίπτωση πολυαθλητή. Η Γκρέτα Λυμπεροπούλου με συγκίνηση θυμήθηκε τον τρυφερό πατέρα της, ενώ η συγγραφέας μίλησε για την 15χρονη μακρόπνοη συνέντευξη που του πήρε, την απαιτητική επεξεργασία του υλικού και το πόσοι άνθρωποι συνεργάστηκαν για την δημιουργία του βιβλίου των εκδόσεων Πατάκη.

Παρέστησαν, η Υφυπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Εμμανουήλ Κολυμπάδης, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος με την σύζυγό του, Κατερίνα, η Πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου, Ντόρα Πάλλη. Εκεί ήταν επίσης η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης με την σύζυγό του, Κατερίνα Πατρώνη, οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Εύη Μωραΐτίδου, Αγη Κασούμη, Μαρία Χριστοφορίδη κι ο Παραολυμπιονίκης, Θοδωρής Αλέξας. Παρέστησαν επίσης η προϊσταμένη της διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Σίσσυ Παπαθανασίου , ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος, οι ποιητές Βαγγέλης Χρόνης και Χάρης Βλαβιανός, η δωρήτρια της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα, οι Πρόεδροι του Πολεμικού κι Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Αναστάσιος Λιάσκος και Μαρία Παπαϊωάννου, η Λίζα Εβερτ, η Ελένη Σαμαράκη, η Γιούλη Στυλιανίδη, η Αλέκα Μπρατάκου , η Ντόρυ Ράλλη, η Μπέτυ Καζακοπούλου, ο πρέσβης Ιωάννης Τζεν με την σύζυγό του, ο γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής Σταύρος Σάββας, ο αν. Καθηγητής στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτρης Γαργαλιάνος κι η εκδότρια Αννα Πατάκη.

Παρόντες ήταν ακόμα πολλοί δημοσιογράφοι και μεταξύ άλλων οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες που συνεργάστηκαν με τον Χάρη Λυμπερόπουλο στην μακρά πορεία του στην δημοσιογραφία, Νίκος Κατσαρός, Κώστας Μυλωνάς με την σύζυγό του, Γιώργος Βλαβιανός, Γιάννης Καπαγερίδης, άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.α.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Μια βραδιά για τον Ολυμπιονίκη της δημοσιογραφίας
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου
Παρουσίαση βιβλίου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕΞ, ΑΠΙΣΤΙΕΣ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ 09 Ιουν 2022 | 16:57

Πόρνες, κοκαΐνη και αλκόολ: Η ακόλαστη ζωή του γιου του Μπάιντεν - Τι αποκαλύπτει η πρώην σύζυγός του στο βιβλίο της

Αποκαλύψεις για τη ζωή της με τον επί 24 χρόνια σύζυγό της κάνει στο βιβλίο της η πρώην σύζυγος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού προέδρου.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ 06 Ιουν 2022 | 17:30

Ο Βολοντίμιρ, η Ολένα και το "Βασικό Ένστικτο": Πώς ο Ζελένσκι φλέρταρε τη γυναίκα του με "όπλο" τη Σάρον Στόουν

Με δόλωμα την ταινία που έκανε πάταγο την δεκαετία του '90, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε προσεγγίσει την αγαπημένη του Ολένα.

06 Ιουν 2022 | 13:16

Παρουσίαση του βιβλίου "Διατροφή και Εγκυμοσύνη" από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά και την Δρ. Μαρία Ψωμά

Στον κατάμεστο δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη οι παριστάμενοι μοιράσθηκαν το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας των δύο κορυφαίων επιστημόνων.

03 Ιουν 2022 | 12:06

Παρουσίαση του βιβλίου "Διατροφή και Εγκυμοσύνη" από τον Δρ. Στέφανο Χανδακά και την Δρ. Μαρία Ψωμά

Στον κατάμεστο δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη, οι παριστάμενοι μοιράσθηκαν το απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας των δύο κορυφαίων επιστημόνων.

ΠΤΥΧΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ "ΠΟΝΑΝΕ" 01 Ιουν 2022 | 13:03

"Εννέα και εικοσιοκτώ": Από τον Β' Παγκόσμιο μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών - Ενα βιβλίο της Αριστέας Σερεμέτη

Η Αριστέα Σερεμέτη πλάθει ένα μυθιστόρημα με φόντο κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα από την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής έως και σήμερα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 29 Μαϊ 2022 | 08:19

Σαν σήμερα η Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι τελευταίες δραματικές στιγμές στα τείχη της Πόλης

"Εάλω η Πόλις" - Χρονικογράφοι της εποχής και ο συγγραφέας Βασίλης Τσιάμης μάς ταξιδεύουν στον χρόνο και φωτίζουν σκοτεινές και άγνωστες πτυχές της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Ιουν 2022 | 00:01

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που μπήκε στο Netflix - Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη

Το φιλμ νουάρ που γυρίστηκε στην Αθήνα, είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2022 στο Netflix σε συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 24 Ιουν 2022 | 16:38

"Επιστροφή στα 50’s": Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει τις Παρασκευές του Ιουλίου θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα, με τίτλο "Επιστροφή στα 50’s".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 24 Ιουν 2022 | 16:20

Βραβείο στα Bravo Sustainability Awards 2022 για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Φέτος ο Θεσμός Bravo σημείωσε "ρεκόρ" συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΓΑ ΜΕΤΑΞΥ SNIK ΚΑΙ LIGHT 24 Ιουν 2022 | 13:37

Η Μαρία Φαραντούρη για τους τράπερς: Δεν είναι τραγουδιστές, είναι απλές φωνές

Η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρία Φαραντουρη ρωτήθηκε για τους τράπερς και απάντησε πως δεν είναι τραγουδιστές, είναι απλές φωνές.

ΕΠΑΙΖΕ ΤΗ ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ 23 Ιουν 2022 | 15:28

Τεράστιος Σταύρος Ξαρχάκος: Διευθύνει μοναδικά πιτσιρίκια με μπουζούκια σε ταβέρνα στη Σύρο [Βίντεο]

Ο Σταύρος Ξαρχάκος υπέκυψε στη μεγάλη του αγάπη τη μουσική κι ενώ έτρωγε σε ταβέρνα στη Σύρο ξεκίνησε να διευθύνει κομπανία που έπαιζε τη Φραγκοσυριανή.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 23 Ιουν 2022 | 11:10

Γιάννης Σμαραγδής: Απαγορευτικό πλέον να κάνω γυρίσματα για τον Καποδίστρια στη Ρωσία

"Εγώ είμαι Έλληνας και θα πρέπει να ακολουθήσω τις επιταγές της χώρας μου, που απ' ό,τι καταλαβαίνω είναι και ευρωπαϊκές", είπε ο σκηνοθέτης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 23 Ιουν 2022 | 09:28

Η Συραγώ Τσιάρα νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

H Συραγώ Τσιάρα είναι ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και Διευθύντρια του ΜΟΜus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.