Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά

Μια διαδρομή μέσα στο έργο του Μυταρά και την έκθεση "Από το σύγχρονο στο διαχρονικό" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά

Το φως των Κυκλάδων αγκαλιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, καθώς η πόρτα του ανοίγει αυτό το καλοκαίρι για να φωτίσει τις πολλαπλές όψεις του μεγάλου, πρωτότυπου σύνθετου και αυθεντικού έργου του Δημήτρη Μυταρά, στον οποίο είναι αφιερωμένη η φετινή μεγάλη καλοκαιρινή του έκθεση.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά
Ζουζού Μυταρά, Μαρία Κουτσομάλλη

Με τίτλο “Από το σύγχρονο στο διαχρονικό”, η έκθεση ανατέμνει τις γόνιμες περιόδους και την εξελικτική του πορεία του σε ένα έργο που διήρκεσε έξι δεκαετίες και τον έκανε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς Έλληνες ζωγράφους.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 2

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη επέλεξε από το πλήθος των έργων του αυτά με τα οποία ο επισκέπτης θα μπορέσει να γνωρίσει τον μεγάλο ζωγράφο, την θεματική του πολυμέρεια, όσο και την τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα. Η επιμελήτρια της έκθεσης και η Ζουζού Μυταρά μας υποδέχονται μαζί με τους ανθρώπους του μουσείου για να μας ξεναγήσουν στον πλούσιο κόσμο των 100 έργων που εκτίθενται, -κάποια από αυτά τα βλέπουμε για πρώτη φορά- και έρχονται και αυτά να μας γοητεύσουν και να προσθέσουν άγνωστες πληροφορίες για τη δημιουργική, γεμάτη τόλμη και πειραματισμό ζωή του Μυταρά.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 3

Ο Μυταράς, όπως μας είπε η Χαρίκλεια Μυταρά, ήταν ένας άνθρωπος ευτυχισμένος όταν ζωγράφιζε «τραγουδούσε μπροστά στο καβαλέτο του», αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη του, παραγωγικός, ένας σπουδαίος δάσκαλος που αγαπούσε τους συναδέλφους του, καθοδηγούσε τους μαθητές του, εκτιμούσε τους ομότεχνούς του. Διανοούμενος, άνθρωπος με χιούμορ, χωρίς ίχνος ναρκισσισμού και έπαρσης αγαπούσε τη φύση, τα ζώα, την εικόνα των ανθρώπων και το βλέμμα τους που μετέφερε στον καμβά του γενναιόδωρα και ορμητικά.

Φ.Καραδόντη, Κ.Κουτσομάλλης, Μ. Κουτσομάλλη, Χ. Μυταρά
Φ.Καραδόντη, Κ.Κουτσομάλλης, Μ. Κουτσομάλλη, Χ. Μυταρά

Ο κόσμος που συνέλαβε ήταν ιδιόμορφος, σχεδόν παράδοξος. Χρώμα βαθύ και υποβλητικό, θραύσματα του παρελθόντος, μύθοι που φτάνουν στο παρόν, ιχνογράφηση της βίας, της ταραγμένης ιστορίας, αλλά και αποτυπώσεις μιας γιορτής πειραματισμών όταν έστηνε τα σκηνικά του, καθρέφτες και πολλαπλά είδωλα που χάνονται στο χώρο και το χρόνο. Οι καθρέφτες και τα πορτραίτα του θα τον απασχολήσουν από τις αρχές του 1960 έως και το θάνατο του τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι δυο από τα θέματα που συνυπάρχουν με τον λυρισμό και την βαναυσότητα, την ποιητική αντίληψη και την τραχύτητα.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 5

Η εξαιρετική δομή του αφιερώματος μας οδηγεί βήμα βήμα από την πρώιμη νεανική του περίοδο και τα μικρά του σχέδια από την εποχή της στρατιωτικής του θητείας στις πρώτες του δημιουργίες της δεκαετίας του 60 και στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας. Ο Μυταράς θα μας χαρίσει μια εμβληματική ομάδα έργων αναφοράς στον τρόμο, τη βία, τη σιωπή με τον πιο υπαινικτικό και πρωτοπόρο τρόπο. Και θα συνεχίσει με τα επιτύμβια για να πλουτίσει το εικαστικό του τοπίο με θραύσματα του παρελθόντος μέσα στο παρόν.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 6

Το ζήτημα της βίας θα συνεχίσει να τον απασχολεί στο έργο του, με τις μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία. Θα αφήσει αυτή την εποχή με την εμφάνιση των γυναικείων μορφών, των γυναικών, που θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του, και θα ανανεώσουν για ακόμα μια φορά τον χρωστήρα του.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 7

Στις επτά ενότητες της έκθεσης ο επισκέπτης οδηγείται βήμα βήμα στην καλλιτεχνική πορεία του Μυταρά και αποκτά μια συνολική εικόνα της γόνιμης και δημιουργικής ζωής του. Ο Μυταράς, γεννημένος στη Χαλκίδα, αγαπούσε το σχέδιο από παιδί και στα 18 του έρχεται στην Αθήνα να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Μόραλη και τον Παπαλουκά.

Μια διαδρομή μέσα στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Μυταρά - εικόνα 8

Η διαδρομή είναι σαγηνευτική. Τα βλέμματα και σώματα, τα σκηνικά και τα μικρά σχέδια από μελάνι συγκροτούν έναν κόσμο βαθύ και απτό, τρομακτικό και εντυπωσιακό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σύνθεση του Μυταρά. Και αν αξίζει αυτή η επίσκεψη, αυτή η διαδρομή στο έργο του, είναι για να σκύψει κάποιος στη λεπτομέρεια εκεί που πίσω από την μαγική του πινελιά αποκαλύπτονται οι σκέψεις οι ιδέες αλλά και η εικόνα του κόσμου όπως την αντιλήφθηκε και την αποτύπωσε τρυφερά και βίαια μαζί. Είναι μια έκθεση ενδιαφέρουσα και σπουδαία, σε έναν καλλιτέχνη βαθιά αφοσιωμένο στην τέχνη του.

Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα πλαισιώνει ο δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος από τη Μικρή Άρκτο.

Δημήτρης Μυταράς «Από το Σύγχρονο στο Διαχρονικό» 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 5ΟΥ Π.Χ. 26 Οκτ 2021 | 12:40

Αρχαίο ναυάγιο στα Κύθηρα: Εντυπωσιακές εικόνες από τα αρχαιολογικά ευρήματα

Το ναυάγιο χρονολογείται περίπου στα τέλη του 5ου μ.Χ. μέχρι τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι κατέληξε στο βυθό με την καρίνα του.

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΣΤ 25 Οκτ 2021 | 11:13

"Expendables 4": Αέρας Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη - Υποδέχεται Σταλόνε, Στέιθαμ, Γκαρσία και Μέγκαν Φοξ [εικόνες -βίντεο]

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη των γυρισμάτων των "Expendables 4".

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.