Μια διάσημη φιλία ανάμεσα σε δυο γίγαντες της τέχνης

Ένα σπάνιο έργο βγαίνει σε δημοπρασία και αποκαλύπτει μια στενή σχέση δάσκαλου και μαθητή.

mia-diasimi-filia-anamesa-se-duo-gigantes-tis-texnis
SHARE THIS
0
SHARES

Ο οίκος Sotheby's αποκάλυψε ότι βγάζει σε δημοπρασία ένα σπάνιο πρώιμο έργο του Πολ Γκογκέν που τιτλοφορείται Le Jardin de Pissarro, Quai du Pothuis à Pontoise, του 1881 στη βραδιά πώλησης ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι στις 29 Μαρτίου. 

Το έργο του Γκογκέν ανήκε στην ίδια οικογένεια για περισσότερα από 100 χρόνια και έχει εκτεθεί το 1964 στο Pont-Aven. Στη συνέχεια, εκτέθηκε σε μια πολύ δημοφιλή έκθεση στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ (Ζωγραφίζοντας τον Μοντέρνο Κήπο: από τον Monet στον Matisse), την περίοδο 2015-2016. Το πίσω μέρος του έργου περιέχει δύο αυτοπροσωπογραφίες. 

Le Jardin de Pissarro, Quai du Pothuis à Pontoise
Le Jardin de Pissarro, Quai du Pothuis à Pontoise

Αυτό που καθιστά το έργο ιδιαιτέρως πολύτιμο είναι το γεγονός ότι αποτελεί τεκμήριο φιλίας ανάμεσα σε δυο μεγάλες μορφές του ιμπρεσιονισμού, τον Γκογκέν και τον Πισαρό. 

Μεταξύ του 1879 και του 1881, ο Γκογκέν επισκεπτόταν συχνά τον Πισαρό, τον οποίο ονόμαζε «αγαπητό δάσκαλό του» με διάφορες επιστολές και έμενε συχνά στο Ποντουάζ που ζούσε ο Πισαρό. 

Ο Πισαρό του είχε διδάξει την τεχνική του ιμπρεσιονισμού και εξαιτίας του ο Γκογκέν έμαθε να συνοψίζει στους πίνακές του το τοπίο, να επιλέγει ποια χρώματα θα τοποθετήσει στον καμβά και την ανεξαρτησία στην εικαστική του έκφραση. 

Γκογκέν και Πισαρό
Γκογκέν και Πισαρό

Η φιλία μεταξύ των δύο ανδρών αντανακλάται σε ένα κοινό έργο που έγινε το 1880 και κρατήθηκε στο Musée d'Orsay: ένα πορτρέτο του Γκογκέν από τον Πισαρό σε συνδυασμό με ένα πορτρέτο του Πισαρό από τον Γκογκέν.

Στο έργο το οποίο δημοπρατείται απεικονίζεται το σπίτι όπου ο Πισαρό έζησε μεταξύ του καλοκαιριού 1881 και του Νοεμβρίου 1882, στην περιοχή  Quai du Pothuis. Ο Πισαρό έχει φιλοτεχνήσει έναν πίνακα με παρόμοιο θέμα. 

Μια ιδιαίτερα συγκινητική λεπτομέρεια είναι ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα στην άκρη του πίνακα είναι ο ίδιος ο Πισαρό. Ο Πισαρό έχει πολλές φορές απεικονιστεί κάτω από μια ομπρέλα και αυτός ο πίνακας είναι κάτι περισσότερο από ένα τοπίο, είναι το αφιέρωμα του Γκογκέν στον δάσκαλό του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook