
Τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ, ή αλλιώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, είναι ο χώρος συνεδρίασης των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου—της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Είναι από τα πιο ιστορικά κτίρια του Λονδίνου και ενδεχομένως τα πιο βρώμικα. Θα καθαριστούν όχι με μια μέθοδο, αλλά με ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το οποίο ονομάζεται «Η ηθική της σκόνης» και υπογράφει ο Ισπανός καλλιτέχνης Jorge Otero-Pailos.

Η βρωμιά ηλικίας εκατοντάδων ετών θα απομακρυνθεί από το κτίριο μέσα από μια μοναδική επιχείρηση, για την οποία ο καλλιτέχνης περίμενε έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι να πάρει άδεια. Συμπράττει μαζί του η τολμηρή ομάδα Artangel. Το σχέδιο είναι ένα τεράστιο φύλλο λάτεξ με μήκος πενήντα μέτρα και ύψος έξι μέτρα να καλύψει τους βρώμικους τοίχους και μετά να αποσυρθεί παρασύροντας μαζί του κάθε ίχνος βρώμας. Αυτός ο νέος τοίχος από λάτεξ, ένας διαφανής τοίχος θα έχει επάνω του παρασύρει όλα τα ίχνη βρώμας.

Το έργο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτραπεί ποτέ να εγκατασταθεί στο Κοινοβούλιο, στον ανατολικό εσωτερικό τοίχο, ενός από τα παλαιότερους στα κτήρια του Κοινοβουλίου. Με το λάτεξ θα «ζωγραφιστούν οι επιφάνειες των τοίχων και όταν αυτό απομακρυνθεί θα παρασύρει μαζί του σκόνη και βρώμα.

Πρόκειται για ένα «δέρμα της ιστορίας», λέει ο καλλιτέχνης Otero-Pailos.
«Οι επισκέπτες περπατώντας ανάμεσα στους καθαρισμένους τοίχους και τον τοίχο από λάτεξ θα κάνουν έναν περίπατο ανάμεσα στα στρώματα της ιστορίας» είπε ο καλλιτέχνης, ο οποίος έχει δουλέψει ξανά σε έργα αρχιτεκτονικής συντήρησης. «Ακόμα και αυτό που αφαιρούμε όταν καθαρίζουμε ένα κτίριο περιέχει ένα κομμάτι ιστορίας και πολλές ιστορίες για να ειπωθούν».

Ο Otero-Pailos είπε ότι ήταν απαραίτητο γι 'αυτόν να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο τέχνης στο παλάτι του Westminster, ένα κτίριο περίπου 1.000 ετών και το οποίο , για αιώνες, υπήρξε έδρα της παγκόσμιας πολιτικής εξουσίας. Όπως τονίζει, η σκόνη που υπάρχει έχει και αυτή παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην ιστορία. Έχει δημιουργήσει αυτό το πρότζεκτ και σε άλλες πόλεις και ιστορικά μέρη όπως το Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία.

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, θεωρείται ότι η τελευταία φορά που το Westminster Hall είχε καθαριστεί ήταν το 1832, οπότε το κομμάτι που «καθαρίζει» ο Otero-Pailos περιέχει σκόνη που έχει εγκατασταθεί στον τοίχο για σχεδόν δύο αιώνες, ο καπνός από τα εργοστάσια από τη βιομηχανική επανάσταση, τα συντρίμμια από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μικροσκοπικά κομμάτια του δέρματος από πολλά από τα άτομα που περπάτησαν μέσα στις αίθουσες.
Υπάρχει η τάση οι καλλιτέχνες να κοιτάζουν το παρελθόν χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πλατφόρμα για να οραματίζονται το μέλλον του πλανήτη. Σαν παραδείγματα ο Ai Weiwei στο Πεκίνο, αγόρασε μια παλιά προγονική αίθουσα και τη γέμισε με δυναστικά έπιπλα, για να δηλώσει τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας, ο Olufar Eliasson μετέφερε ένα μέρος ενός παγόβουνου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της COP21.
Η «Ηθική της σκόνης» θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr