Μια κουβέντα για το «έγκλημα στην Ακρόπολη» με τη Μάρω Αδάμη

«Εκτός του σεβασμού που πρέπει να έχουμε απέναντι στο μνημείο, θα πρέπει να κααλάβουμε ότι η προστασία του είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Μια κουβέντα για το «έγκλημα στην Ακρόπολη» με τη Μάρω Αδάμη

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια...

΄Οταν κατασκευαζόταν το Μουσείο της Ακρόπολης είχαν γίνει «μάχες» γιατί συγκεκριμένη πολυκατοικία πολύ γνωστού Ελληνα, εμπόδιζε τη θέα προς τον Ιερό Βράχο. Μια δεκαετία και πλέον αργότερα, το ζήτημα έρχεται εντονότερα παρά ποτέ στην επικαιρότητα καθώς η τουριστική ανάπτυξη έχει συμβάλλει στην ανέγερση δεκαόροφου ξενοδοχείου στην περιοχή - και συγκεκριμένα στην οδό Φαλήρου - το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι, μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου».

«"Εγκλημα" στην Ακρόπολη – Η ανεξέλεγκτη οικιστική δόμηση «πνίγει» τον Ιερό Βράχο...», είναι ενδεικτικά οι τίτλοι μιας σειράς οργισμένων δημοσιευμάτων που πυροδότησε η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συγκεντρώνουν διαδικτυακά υπογραφές ζητώντας ηπιότερους όρους δόµησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναµικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες.

΄Οπως αναφέρουν, «τα τελευταία χρόνια ο μαζικός τουρισμός και η απουσία νομικού πλαισίου προστασίας έχουν μετατρέψει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι απαράδεκτοι για μία περιοχή που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί ισχύοντες όροι δόμησης, έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων μαμούθ κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.
Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση,η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες».

Η άποψη της Μάρως Καρδαμίτση - Αδάμη

«΄Εχω την αίσθηση ότι θα χρειαστούν ειδικοί όροι δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή», φαίνεται να συμφωνεί η αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη. «Είναι φυσικό κι αυτονόητο ότι πρέπει να μελετηθεί και στη συνέχεια να προστατευθεί η ευρύτερη περιοχή γύρω από ιστορικά μνημεία όπως της Ακρόπολης σε μια συγκεκριμένη ακτίνα. Εδώ τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι πολεοδόμοι. Είναι κατανοητό νομίζω ότι δεν μπορούν να ισχύουν οι ίδιοι όροι για μια περιοχή που γειτνιάζει με την Ακρόπολη και για μια περιοχή όπως η ... Καλλιθέα! Μπορεί στην Καλλιθέα να υπάρχει η δυνατίοτητα ανέγερσης δεκαόροφου, αλλά εκεί σίγουρα δεν μπορεί».

Σύμφωνα με την κυρία Αδάμη, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις αρχιτεκτονικής για να καταλήξει στο εν λόγω αποτέλεσμα. «Συνειδητός πολίτης και στοιχειωδώς μορφωμένος χρειάζεται μόνο να είναι και τίποτα άλλο. Ο καθένας μπορεί να το καταλάβει. Εκτός του σεβασμού που πρέπει να έχουμε απέναντι στο μνημείο, θα πρέπει να κααλάβουμε ότι η προστασία του είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Και συνεχίζει: «Ο ξένος επισκέπτης της Αθήνας, για το πρώτο πράγμα που έρχεται είνα η Ακρόπολη. Εαν δεν τη σεβαστούμε εμείς, γιατί να τη σεβαστεί ο άλλος;...»

΄Αραγε, σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό, τι συμβαίνει ακριβώς;

«Κοιτάχτε, συνήθως τα μνημεία προστατεύονται. από ειδικούς όρους δόμησης. Δεν είναι μόνο η Ρώμη που προστατεύει το ιστορικό της κέντρο. Κι άλλες πολεις, όπως η Φλωρεντία κι η Βενετία προστατεύουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από τα μνημεία τους. Υπάρχουν νόμοι, διεθνή συνέδρια που χαράσσουν κάποιες προδιαγραφές - να μην πούμε νόμους. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα».

Η περίπτωση της Αθηναϊκής Τριλογίας και της Πλάκας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μας λέει η ίδια, είναι η Αθηναική Τριλογία επί της οδού Πανεπιστημίου που είναι διατηρητέα. Δεν μπορείς να κάνεις στον κήπο της ο,τιδήποτε θέλεις. Αν αυτό δεν επιτρέπται στην Τριλογία, δεν θα πρέπει να προστατεύεται η Ακρόπολη; Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Πλάκας. Δεν μπορείς να χτίσεις 15όροφο στην Πλάκα. Γιατί να μπορείς στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης»;

Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες νότια της Ακρόπολης

Να θυμίσουμε ότι με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναστέλλεται προσωρινά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη - Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα μεπρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου, αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Λίγα λόγια για τη Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη

Η Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, αρχιτέκτων, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση", γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1974 και μέχρι το 2009 δίδαξε στο ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (προστασία μνημείων-συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και συνόλων), καθώς και σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Φωτο: INTIMEnews, EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ 24 Ιαν 2021 | 13:59

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές [Εικόνες]

Πρόκειται για επιτύμβιο ναόσχημο μνημείο από λευκό μάρμαρο, το οποίο ήταν στημένο σε νεκροταφείο του αρχαίου δήμου της Παιανίας Καθύπερθεν.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 20:04

Πέθανε η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η Τιτίκα Σαριγκούλη, αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή ενώ η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα

ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 22 Ιαν 2021 | 12:55

Στο φως ο ταφικός τύμβος Μεσιάς στη χώρα της αρχαίας Ευρωπού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς είχε διαπιστώσει πολλαπλές αρχαιοκαπηλικές απόπειρες σε διάφορα σημεία του τύμβου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 79 ΕΤΩΝ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Πέθανε η ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η μοναδική σύζυγος του Αλέν Ντελόν

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ναταλί Ντελόν, η οποία έπαιξε στην ταινία "Ο Σαμουράι" του Ζαν-Πιερ Μελβίλ με τον τότε σύζυγό της Αλέν Ντελόν, πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ 21 Ιαν 2021 | 16:08

Εντυπωσιάζουν τα σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο [Εικόνες]

Υστεροαρχαϊκός ναός εντοπίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

21 Ιαν 2021 | 14:11

Ορκωμοσία Joe Biden: Οι φωτογραφίες

Ο Joe Biden είναι και επίσημα πια ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Νέα εποχή για το Τατόι: Moυσείο, ξενοδοχεία πολυτελείας και ειδικές διαδρομές - Η μελέτη βιωσιμότητας [Εικόνες]

Παρουσιάστηκε η Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου