Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Μια βιβλιοθήκη ανοιχτή σε κάθε πολίτη ξεδιπλώνει τον πλούτο και την ομορφιά μοναδικών τεκμηρίων γνώσης.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Η ομάδα με την οποία θα ξεναγηθώ στο ωριαίο «ταξίδι» που διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη, μια ξενάγηση στο πλούσιο σπάνιο υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της συλλογής των Πολύτιμων και Σπανίων Εντύπων, της συλλογής χειρογράφων, της συλλογής ιστορικών, φωτογραφικών και πάσης φύσεως αρχείων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, είναι έτοιμη ακριβώς στις 11 το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την κ. Παπαγγελοπούλου στα ενδότερα του εμβληματικού κτιρίου.

Μακριά από το «φασαριόζικο» περιβάλλον της Βουλής που συνήθως βλέπουμε στους δέκτες μας, στο δεύτερο όροφο και στους χώρους της Βιβλιοθήκης επικρατεί η συνηθισμένη γαλήνη. Πριν μπω στην αίθουσα παλαιοτύπων και εθνικών κειμηλίων ρίχνω μια ματιά στο αναγνωστήριο που πάντα είναι γεμάτο από ανθρώπους κάθε ηλικίας αφοσιωμένους στα διαβάσματά τους.

Με την ομάδα στην οποία συμμετέχω καθόμαστε γύρω από το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι στο αναγνωστήριο των ειδικών συλλογών και ακούμε την προϊσταμένη διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής καΕ. Δρούλια να μας καλωσορίζει σε ένα μοναδικό χώρο ανοιχτό σε κάθε πολίτη, να μας προτρέπει να γίνουμε μέλος των σόσιαλ μίντια της Βιβλιοθήκης και να μεταφέρουμε το μήνυμα της εμπειρίας μας. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια και οι δράσεις που επιχειρεί η Βιβλιοθήκη της Βουλής και αφορούν την εξωστρέφεια αυτής της σημαντικής βιβλιοθήκης, καθώς όπως τονίζουν οι «οικοδεσπότες» της ξενάγησης «η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση είναι προϋπόθεση δημοκρατίας».

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Όπως αξιέπαινη είναι η προτροπή προς όλους τους πολίτες να αποκτήσουν οικειότητα με το μέρος, να γίνουν χρήστες της βιβλιοθήκης και να παρακολουθούν τις πολυποίκιλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως για παράδειγμα την έκθεση «Ρήγας και επανάσταση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, αναπτύσσεται στην Αίθουσα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στο Περιστύλιο και αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Αξίζει, πριν καταδυθούμε στον κόσμο των «σπάνιων» της Βιβλιοθήκης της Βουλής, να αναφέρουμε πως η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά.

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής - εικόνα 2

Η ξεναγός μας στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής ιστορικός κα Αγγελική Καραπάνου ξεκινά με μια εισαγωγή στην ιστορία του επιβλητικού κτιρίου το οποίο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν το Ανάκτορο του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, που μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Διαχρονικό σύμβολο, που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων είναι δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος όπως ήταν αρχικά, αφού το κτίριο υπέστη μέσα στο χρόνο καταστροφές, όπως η πυρκαγιά του 1909, αλλά και κρίσιμες κτιριακά αλλαγές, προσαρμογές και εκσυγχρονισμούς.

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής - εικόνα 3

Στην αίθουσα που βρισκόμαστε για να παρακολουθήσουμε την ξενάγηση στον κόσμο των σπάνιων και μοναδικών αυτών τεκμηρίων που φυλάσσονται σε ελεγχόμενες συνθήκες προστασίας πίσω από τα γυάλινα προστατευτικά τζάμια, υπάρχουν κάποια από τα ελάχιστα σωζόμενα έπιπλα από την εποχή του Γεωργίου Α΄ που ανήκαν στην οικοσκευή του παλαιού ανακτόρου, χαμηλοί καναπέδες και αντικείμενα γραφείου. Από εκείνη την πρώτη επίπλωση του παλατιού έμειναν ελάχιστα,, αφού το ανάκτορο εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο της βασίλισσας Όλγας που ήταν και η μόνη που εξακολουθούσε να μένει εκεί, με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια να έχει μετακομίσει στο σημερινό Προεδρικό Μέγαρο ή ανάκτορο τότε του Διαδόχου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αυτός που αποφάσισε τη μετασκευή του, που πραγματοποιήθηκε σε σχέδια του Ανδρέα Κριεζή.

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής - εικόνα 4

Η συλλογή της οποίας εξαιρετικά δείγματα ανοίγονται μπροστά μας συγκροτήθηκε από δωρεές και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βιβλιοθήκη υπήρξε η πρώτη υπηρεσία που μπήκε στο νέο τότε κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου, το 1935, και στεγάστηκε στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Τα αντιπροσωπευτικά τεκμήρια -υπάρχουν συνολικά 500-, τα αριστουργήματα της συλλογής στα οποία ξεναγούμαστε αφορούν χειρόγραφα από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα, αρχέτυπα, δηλαδή βιβλία του 15ου αι. που τυπώθηκαν στα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας, παλαίτυπα, όπως ονομάζονται τα βιβλία του 16ου και 17ου αιώνα, ενώ βλέπουμε δείγματα από την πληρέστερη συλλογή με προεπαναστατικά περιοδικά και επαναστατικές εφημερίδες και τα Συντάγματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκδοσης του επαναστατικού συντάγματος που ψήφισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822.

Τα σπάνια βιβλία αφορούν ότι κυκλοφορούσε και έπρεπε να διαβαστεί σε κάθε εποχή. Φιλοσοφικά κείμενα, λειτουργικά βιβλία, νομικά κείμενα, -στην εποχή της αναγέννησης συναντάμε έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων-, γραμματικές και σχολικά εγχειρίδια, λίγα μουσικά χειρόγραφα, κώδικες ελληνόγλωσσοι και ξενόγλωσσοι, λατινικά και αραβικά χειρόγραφα κ.ά.

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής - εικόνα 5

Η εμπειρία της επίσκεψης είναι εξίσου σπάνια με την σπανιότητα και την ομορφιά των εικονογραφήσεων αλλά και των ιστοριών που συνοδεύουν τα βιβλία και την έκδοσή τους. Είναι μια περιήγηση στον κόσμο του ελληνικού πνεύματος, όχι μόνο στον κόσμο του περιεχομένου που αφορά την κάθε εποχή, αλλά και στην ανάπτυξη της τυπογραφίας, τη διάδοση των ελεύθερων ιδεών και την άνθηση του ελληνικού πνεύματος στους τόπους της διασποράς, στους πνευματικούς κύκλους της Βιέννης ή στα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας. Περγαμηνές, πάπυροι, χαρτιά, μοναδικές βιβλιοδεσίες, εξαιρετικά δείγματα διακόσμησης στα βιβλία αληθινά έργα τέχνης δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο ιστορίας, γνώσης και έκφρασης.

Αξίζει να πάρετε μέρος στις επόμενες προγραμματισμένες ξεναγήσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ξεναγήσεις που απευθύνονται όχι μόνο στους βιβλιόφιλους αλλά και όλους του πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διάδοση των ιδεών σε μια δημοκρατική πολιτεία.

Μια ξενάγηση στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής - εικόνα 6

Ακολουθήστε τις δράσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής στη σελίδα Βιβλιοθήκη της Βουλής

Τις ξεναγήσεις πραγματοποιούν οι ιστορικοί Άντζελα Καραπάνου και Ασπασία Παπακωνσταντίνου.

banner
banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.