Μια Μήδεια στο Λονδίνο ως πρώην μαχήτρια κατά του ISIS

Ο Ευριπίδης "εκρήγνυται" στο σύγχρονο Λονδίνο γράφει ο Γκάρντιαν μιλώντας για την παράσταση της Τζούλια Πασκάλ, Blueprint Medea.

mia-mideia-sto-londino-ws-prwin-maxitria-kata-tou-isis
SHARE THIS
0
SHARES

Στη δυναμική παραγωγή που ανεβαίνει στο θέατρο Finborough, στο Λονδίνο η Μήδεια ξαναγεννιέται σαν μια πρώην μαχήτρια κατά του ISIS που συναντά τον Ιάσωνα στο Λονδίνο.  Η Μήδεια του Ευριπίδη δεν είναι μόνο μια αιματηρή βαρβαρική πριγκίπισσα με υπερφυσικές δυνάμεις που διακατέχεται από βαθύ μίσος εκδίκησης προς τον σύζυγο που την αρνείται και την απορρίπτει. Είναι και η ιστορία μιας ασιάτισσας που βρίσκεται μόνη και ξένη κάνοντας τεράστιες θυσίες για τον άνδρα που αγαπά στην εχθρική δύση. Στην σύγχρονη αντίληψη της Πασκάλ πρόκειται για μια πρώην μαχήτρια  για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Η συγγραφέας και η σκηνοθέτης εμπνεύστηκαν από την ιστορία της Ramazan Antar, σύμβολο του φεμινιστικού αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, που σκοτώθηκε σε μάχη στη Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους σε ηλικία 22 ετών. Διάσημη για την ομορφιά της την αποκαλούσαν Αντζελίνα Τζολί των Κούρδων. 

Στην κατά Πασκάλ Μήδεια η μαχήτρια δραπετεύει από τον τούρκικο στρατό και φτάνει στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου σε πλαστό διαβατήριο.Μετανάστρια πλέον, η Μήδεια ανακαλύπτει πώς να επιβιώσει στο περιθώρια της ζωής του Λονδίνου. Εργάζεται  παράνομα ως καθαρίστρια σε ένα γυμναστήριο, συναντά τον Ιάσονα-Μωάμεθ, γιο των ιρακινών μεταναστών. Η έλξη τους έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση δίδυμων αγοριών. Η Μήδεια πιστεύει ότι βρήκε τελικά ένα νέο σπίτι, μια νέα οικογένεια και μια νέα ζωή. Αλλά η οικογένεια του Ιρακινού εραστή της αποφασίζει ότι ο γιός της οικογένειας πρέπει να παντρευτεί ιρακινή και η Μήδεια αντιλαμβάνεται ότι θα χάσει και τα παιδιά της αλλά και την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, αναγκάζεται να δεχτεί ότι δεν έχει τίποτα να χάσει, καταστρέφει τις ζωές εκείνων που την πρόδωσαν και διατηρώντας τα πνεύματα των γιων της μαζί της για πάντα ...

Βασισμένη σε συνεντεύξεις με Κουρδικούς μαχητές που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το έργο Blueprint Medea είναι ένα βραβευμένο νέο έργο εμπνευσμένο μεν από τη Μήδεια του Ευριπίδη, που συνδέει την κλασσική με τη σύγχρονη εξερεύνηση σε αιώνια ζητήματα πάθους, πολέμου, πολιτιστικής ταυτότητας, γυναικείας ελευθερίας, φύλου, οικογένειας και αγάπης.

 

φωτο:WIKIPEDIA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook