X

Μια πόλη, μια νύχτα, 50 εκδηλώσεις την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου

Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τους «νυχτερινούς» επισκέπτες σε μια νύχτα γεμάτη… θαύματα.

Γράφει: TheToc team

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΝΥΧΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ATHENS CULTURE NET: ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗ & ΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ, 3-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, μετά τις οκτώ το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, ζούμε τη νυχτερινή Αθήνα… αλλιώς! Γεμάτη εκδηλώσεις, εκπλήξεις, δρώμενα, γεμάτη πολιτισμό, τέχνες και αφήγηση! Και για να μη… χανόμαστε, κατεβάστε τον συνημμένο χάρτη των εκδηλώσεων και ξεκινήστε την περιήγηση!

Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το ΙΣΝ, καλούν κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να περιπλανηθούν στην Αθήνα από τη δύση του ήλιου και μέχρι αργά το βράδυ, για ν’ ανακαλύψουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις-εκπλήξεις, που αναδεικνύουν με διαδραστικό τρόπο τις συγγένειες Τέχνης και Αφήγησης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης: «Η Αθήνα και το βιβλίο έχουν φέτος ταυτιστεί κι έχουν συνδεθεί με δημιουργία και χαρά! Από καταξιωμένους ξένους συγγραφείς, όπως ο Ίαν ΜακΓιούαν ή ο Τζέφρυ Ευγενίδης, σκυταλοδρομίες λόγου και περιπλανήσεις στην Αθήνα με Έλληνες συγγραφείς, βιβλία σε κάθε γειτονιά της πόλης με την Κινητή βιβλιοθήκη του δήμου, την Πλανόδια βιβλιοθήκη για τα δικαιώματα του παιδιού ή τα Βιβλία σε ρόδες, Ποίηση… on the road, λογοτεχνία και ιστορία να συναντώνται στην ‘Αθήνα ελεύθερη’, διεθνή φεστιβάλ ποίησης και συμπόσια συγγραφέων, εργαστήρια με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Σχεδία, αφηγήσεις για παιδιά, για ηλικιωμένους, για άτομα με αναπηρίες, για πρόσφυγες και μετανάστες… Και τώρα, στις 5 Οκτωβρίου η Νύχτα Πολιτισμού, με 50 εκδηλώσεις σε μια βραδιά, επιβεβαιώνει ότι μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασίες εμπνεόμαστε και ωφελούμαστε όλοι!»

Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται τους «νυχτερινούς» επισκέπτες σε μια νύχτα γεμάτη… θαύματα, τη «Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net: Τέχνες & Αφήγηση», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων,. Με εικαστικά, μουσική, αναγνώσεις ποίησης και πεζογραφίας, κυνήγι θησαυρού, θέατρο, λογοτεχνικά παιχνίδια στον δημόσιο χώρο, απρόσμενες performances. Καταξιωμένοι δημιουργοί διαβάζουν αγαπημένα τους κείμενα σε φημισμένες γωνιές, αρχαιολογικούς χώρους, πλατείες και τοπόσημα της Αθήνας. Την ίδια βραδιά, ειδικά για τη Νύχτα Πολιτισμού, η Art Athina και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης οργανώνουν το Gallery Night με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 γκαλερί!

Η Νύχτα Πολιτισμού διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από το Δίκτυο Πολιτισμού (Athens Culture Net) του δήμου Αθηναίων και τα μέλη του δικτύου - τους σημαντικότερους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς της Αθήνας. Συμμετέχουν επίσης οργανισμοί, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Δικτύου, εκδόσεις, περιοδικά, συγγραφείς και ποιητές!

Και για να φωτίσουμε… και τις μέρες σας, σας καλούμε στις Μέρες Πολιτισμού στο Ζάππειο από τις 3 ως τις 7 Οκτωβρίου! Με αφορμή τη Νύχτα Πολιτισμού η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων παραχώρησε στο Athens Culture Net τις αίθουσες του Ζαππείου προκειμένου να διοργανώσει ένα πενθήμερο ποικίλων πολιτιστικών δρώμενων με επίκεντρο το βιβλίο, που θα απλώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ! Η ποίηση, το σινεμά, οι αναγνώσεις, η μουσική, και το εκπαιδευτικό παιχνίδι δίνουν λοιπόν ραντεβού στο Ζάππειο από τις 3 έως και τις 7 Οκτωβρίου.

Συνημμένο θα βρείτε το χάρτη των εκδηλώσεων, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα για τη Νύχτα Πολιτισμού και για τις Μέρες Πολιτισμού. Πληροφορίες επίσης θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.athens2018.gr και www.athensculturenet.com.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Tags