Μια σπάνια έκδοση για να σωθούν οι Αμάδες Χίου. Δωρεάν στους κατοίκους του

Από μαρτυρίες ξένων περιηγητών ως φορολογικά κατάστιχα, πολύτιμες μαρτυρίες επιστρατεύονται για να διατηρήσουν το νήμα της μνήμης «ζωντανό»

mia-spania-ekdosi-gia-na-swthoun-oi-amades-xiou-dwrean-stous-katoikous-tou
SHARE THIS
0
SHARES

Τι τραγούδια λένε οι Αμαδιανοί, ποιά τα ήθη και τα έθιμά τους, ποιές οι λέξεις που χρησιμοποιούν μόνο εκείνοι, ποιός ο τρόπος ζωής τους που χάνεται στα βάθη των αιώνων;

Το παρελθόν και το παρόν των ενός χωριού που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χίου, των Αμάδων, κλείνουν οι σελίδες ενός βιβλίου που με τίτλο «Αμάδες – Στην Απάνω Μεριά της Χίου» δημιουργήθηκε κι εκδόθηκε μ' έναν και μόνο σκοπό: Να διασωθεί η ιστορία του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γι' αυτό, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε - και χρηματοδότησε - τη δημιουργία του, κι ανέθεσε το έργο της συγγραφής του στην ιστορικό, Μαρία Μανδαμαδιώτου, ο Αμαδιανός στην καταγωγή, Ιωάννης Φωτεινός, αποφάσισε να διανέμεται σε όλους τους Αμαδιανούς δωρεάν. Σημαντικό αριθμό αντιτύπων ο ίδιος άφησε και στα βασικά βιβλιοπωλεία της Χίου από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης δωρεάν να το παραλάβει.

Μέσα από όσες πηγές έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, νοταριακά έγγραφα, μαρτυρίες ξένων περιηγητών, κώδικες, φορολογικά κατάστιχα και διάφορα κοινοτικά, είτε ιδιωτικά έγγραφα, καθώς και από τα δημοσιεύματα των τοπικών λογίων και τις σύγχρονες προφορικές μαρτυρίες, επιχειρείται να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του τόπου και των ανθρώπων στη μακρά διάρκεια.

Το βιβλίο ανατρέχει στην ιστορία των Αμάδων από την αρχαιότητα έως σήμερα, διερευνά την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη τους, αναφέρεται στην καθημερινή ζωή και στις τοπικές παραδόσεις και αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα του χωριού. Χρησιμοποιεί το σύνολο των αναφορών που είχαν καταγραφεί σε τοπικά βιβλία μαζί με ένα πλήθος αρχειακών και οικογενειακών εγγράφων των κατοίκων του χωριού για να δώσει στον αναγνώστην μια καλή αφορμή να μυηθεί στον Αμαδιανό τρόπο ζωής και σκέψης,

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόλογος: «Διανέμεται δωρεάν στους Αμαδιανούς, κατοίκους και καταγόμενους από εκεί, με την ελπίδα να κινητοποιήσει και να ενώσει τις δυνάμεις του χωριού. Ας γίνει η νοσταλγία για τον γενέθλιο τόπο μας και η κοινή αγωνία για το μέλλον του, το εφαλτήριο μιας νέας αρχής. Μιας προσπάθειας που θα αποβλέπει στο ξαναζωντάνεμα της κοινωνικής ζωής των Αμάδων και στην οικονομική και πολιτισμική άνθηση τους».

«Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μιας αναγεννητικής πνοής στο χωριό μας ως άμεση και αμετάθετη προτεραιότητα, ως ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε συλλογικά και παράλληλα, ως έναν φόρο τιμής σε κάποιους ανθρώπους που πλέον δεν είναι κοντά μας.» σημειώνει ο Ιωάννης Φωτεινός στο προλογικό του σημείωμα.

Τα γεωγραφικά δεδομένα και το οικιστικό πλαίσιο ενός χώρου αναμφίβολα προσδιορίζουν το οικονομικό και πολιτιστικό του στίγμα, δηλώνοντας ανάγλυφα τον τύπο της εξέλιξης που ακολουθεί. Η εγκατάλειψη, οι έρημες εκκλησίες, τα αλώνια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι υδραγωγοί, οι στέρνες και οι νερόμυλοι που συναντά κανείς στις Αμάδες και γενικά σε όλα τα βορειόχωρα, μαρτυρούν όχι την ευημερία και την πρόοδο, αλλά την παρακμή. Η ύπαιθρος έχασε τον κόσμο της και τα εργατικά χέρια κινήθηκαν είτε προς το εξωτερικό, είτε προς άλλους παραγωγικούς τομείς. Από την άποψη αυτή, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας, ο οικισμός των Αμάδων αποτελεί τυπικό παράδειγμα που σηματοδοτεί την ιστορία των χωριών του Πελινναίου, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του αγροτικού ημιορεινού χώρου της Ελλάδας την τελευταία εκατονταετία.

Η πλούσια εικονογραφημένη έκδοση συμπληρώνεται με λαογραφικά τεκμήρια, κατάλογο μικροτοπωνυμίων και χάρτη μεγάλης κλίμακας της περιοχής.

 

 

 

 


 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook