Μια τεράστια τοιχογραφία το «ευχαριστώ» του Σεράγιεβο στα όσα έκανε ο Bowie

Ως φόρος τιμής στον David Bowie για το ανθρωπιστικό του έργο στον πόλεμο της Βοσνίας φιγουράρει μια τεράστια (13Χ10,5) τοιχογραφία σε δρόμο του Σεράγιεβο.

mia-terastia-toixografia-to-euxaristw-tou-seragiebo-sta-osa-ekane-o-bowie
SHARE THIS
0
SHARES

«Η μόδα αλλάζει αλλά εσείς θα είστε πάντα οι ήρωές μου...    »

  Αυτή ήταν η επιγραφή που δέσποζε στα αποκαλυπτήρια μιας τεράστιας τοιχογραφίας του David Bowie την οποία αφιερώνει στον μεγάλο βρετανό μουσικό η πόλη του Σεράγιεβο. ΄Οχι τυχαία... Ο David Bowie ήταν αυτός που κατέθεσε ανθρωπιστικό έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Είχε χρησιμοποιήσει την φήμη του για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον πόλεμο στην Βοσνία, ενώ είχε συγκεντρώσει και χρήματα για ανθρωπιστικούς σκοπούς, παρότι ο ίδιος δεν είχε επισκεφτεί ποτέ το Σεράγεβο.

 

    Τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας έγιναν παρουσία περίπου 300 ατόμων και κάτω από τους ήχους του «Space Oddity».

  Η τοιχογραφία έχει διαστάσεις 13 μέτρα ύψος και 10,5 μέτρα πλάτος και κοσμεί ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη του Σεράγεβου, σε μικρή απόσταση από τον δρόμο Sniper Alley, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στα χρόνια του πολέμου, λόγω της επικινδυνότητάς του από τους ελεύθερους σκοπευτές και που πλέον συμβολίζει την αλλαγή που επήλθε στην Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου του 1992-95.

 

   Την τοιχογραφία σκίτσαρε ο εικονογράφος της Marvel comics, Ένις Σίσικ και ολοκληρώθηκε από τον ζωγράφο Ζόραν Χέρσεγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε την τοιχογραφία σε ενάμιση μήνα. Την αρχική ιδέα για τη δημιουργία μίας τοιχογραφίας του Μπόουι, που πέθανε από καρκίνο στα 69 του χρόνια στις 10 Ιανουαρίου, είχε αρχικά ο μουσικός Vedad Trbonja.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook