Μια χρυσή τουαλέτα έκανε φτερά από το παλάτι του Τσόρτσιλ

Μυστήριο αποτελεί φυσικά για τις βρετανικές αρχές η κλοπή της τουαλέταςαξίας 1,12 εκατ. ευρώ την οποία χαρακτηρίζουν «επαγγελματική δουλειά».

mia-xrusi-toualeta-ekane-ftera-apo-to-palati-tou-tsortsil
SHARE THIS
0
SHARES

Η πιο πολυσυζητημένη τουαλέτα της εποχής μας, μια χρυσή λεκάνη, έργο του εικαστικού Μαουρίτσιο Κατελάν έκανε φτερά από το παλάτι Μπλενχάιμ, το μέρος που γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και στο οποίο είχε μεταφερθεί από την Αμερική προκειμένου όχι μόνο να εκτεθεί αλλά και να …χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες. 

Η λεκάνη βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή του πυρός» ανάμεσα στο μουσείο Γκουγκενχάιμ και τον Τραμπ, το 2018, όταν ο διάσημος για την αγάπη του στο χρυσό και τα επιχρυσωμένα αντικείμενα πρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε ως δάνειο για τον Λευκό Οίκο  έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να κοσμεί τους ιδιωτικούς χώρους διαβίωσης του προεδρικού ζεύγους. Το μουσείο αντιπρότεινε να του δανείσει τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας, του εικονοκλάστη καλλιτέχνη Κατελάν.

Μυστήριο αποτελεί φυσικά για τις βρετανικές αρχές η κλοπή της τουαλέταςαξίας 1,12 εκατ. ευρώ την οποία χαρακτηρίζουν  «επαγγελματική δουλειά». 

Η κλοπή σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του λόρδου Έντουαρντ Σπένσερ-Τσόρτσιλ ότι δεν είχε πρόθεση να εκπονήσει ειδικά σχέδια για την φύλαξη της κατασκευασμένης από χρυσό 18 καρατίων τουαλέτας. «Δεν θα είναι εύκολο να την κλέψει κανείς. Αρχικά είναι συνδεδεμένη με τα υδραυλικά και δευτερευόντως ένας επίδοξος κλέφτης δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι έφαγε ή πώς τη χρησιμοποίησε ο τελευταίος επισκέπτης» είχε δηλώσει ο Βρετανός λόρδος.
Κατά πληροφορίες οι κλέφτες χρησιμοποίησαν ένα «βαρύ» όχημα, πιθανότατα ένα όχημα 4Χ4, για να ρίξουν μια μεγάλη μεταλλική πύλη. Οι αστυνομικοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες εντόπισαν σπασμένα τζάμια κοντά στο σημείο στο οποίο ήταν εγκατεστημένη η χρυσή τουαλέτα.
Μυστήριο, ωστόσο, παραμένει πώς κατάφεραν οι κλέφτες να βγάλουν την τουαλέτα. Για μεγάλη έκπληξη έκανε λόγο πηγή του Μπλενχάϊμ Πάλας για το πώς κατάφεραν να περάσουν τόσο χρόνο μέχρι να αποσυνδέσουν και να μεταφέρουν την τουαλέτα.
Όσον αφορά το μέλλον του έργου τέχνης η εκτίμηση της ίδιας πηγής είναι ότι «η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα την λιώσουν γιατί μια χρυσή τουαλέτα θα είναι δύσκολο να την κρύψει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook