Μίκης: Ντρέπομαι για τη χαρά μου στο Ηρώδειο όταν γέροντες λιώνουν σε ουρές

Μίκης: «Αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή η οποία κυριαρχείται από το μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαϊ».

mikisntrepomai-gia-ti-xara-mou-sto-irwdeio-otan-gerontes-liwnoun-se-oures
|
SHARE THIS
0
SHARES

     Μια συναυλία με έργα Μίκη για τα 90 του χρόνια στο Ηρώδειο αλλά σε τι ιστορική στιγμή, σε τι τραγική συγκυρία... Αποτέλεσμα, ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης να ομολογεί ότι αισθάνεται ντροπή να απολαμβάνει τα έργα του να παίζονται στο Ηρώδειο την ώρα που οι γέροντες λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαϊ...

      Οχι, ο ίδιος δεν τα κατάφερε να παρευρεθεί. Η επιστολή, όμως, που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης και διάβασε ο Γιώργος Νταλάρας ενώπιον των όσων βρέθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τη συναυλία με έργα του Ελληνα μουσικοσυνθέτη στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σκόρπισε ρίγη συγκίνησης:

 

Η επιστολή:

   «...Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από το μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαϊ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμοιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο Λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα.

   Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία την συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου Πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η Ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή Πϊστη στον ΄Ανθρωπο και στη Ζωή».

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου (από αριστερά) Στέφανος Τσιαλής, Γιώργος Λούκος, Γιώργος Νταλάρας, Λουκάς Καρυτινός
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου (από αριστερά) Στέφανος Τσιαλής, Γιώργος Λούκος, Γιώργος Νταλάρας, Λουκάς Καρυτινός

«Οι τράπεζες κλειστές, το Ηρώδειο ανοιχτό... »

   Κάπως έτσι ο Γιώργος Νταλάρας που θα συμμετάσχει στη συναυλία συνόψισε στη δική του ομιλία το συμβολισμό της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί με έργα όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη Συμφωνία (1954) ή το εμβληματικό ΄Αξιον Εστί (1960- 1962) του Μίκη Θεοδωράκη. Ηταν ιδιαίτερα βαθιά και συγκινητική και η δική του ομιλία: «Σε μια χώρα καθημαγμένη με το λαό σε άγχος και πανικό δίνεται ένας μεγάλος συμβολισμός», είπε.

Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Νταλάρας (1995)
Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Νταλάρας (1995)

 

Η συναυλία για τα 90 χρόνια του Μίκη

   Το Φεστιβάλ Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμούν τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Πλατανιάς, Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Χορωδία «Μελωδοί» και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
 
  Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός,  ο Γιώργος Νταλάρας και ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής (από δεξιά στην ένθετη φωτογραφία)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook