Follow us

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του

«Εδώ υπάρχουν τα πάντα του Μίκη... Με κάποια διακριτικότητα υπάρχει η τερατώδης Διονυσιακή του φυσιογνωμία – δηλαδή η ερωτική...»

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του

Τα μυστικά δείπνα του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου για πρώτη φορά στο φως. Γιατί, αλήθεια, ο Μίκης δεν εντάχθηκε στο ΣΥΝ του Τσίπρα; Εχει μετανιώσει για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοττάκη το 1989; Ποια ήταν η ερωμένη του Τσε Γκεβάρα που τον εντυπωσίασε περισσότερο κι απ' αυτόν τον ίδιο τον Τσε; Και ποιές οι αμέτρητες «Μαργαρίτες» που πέρασαν από τη ζωή του Μίκη; Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο άνθρωπος που, όπως λέει «ξέρει περισσότερο από τον καθένα εν ζωή τα περισσότερα μυστικά του Μίκη Θεοδωράκη» τα ρίχνει όλα στο φως. Με αφορμή το βιβλίο «Σαλός Θεού» που αναφέρεται στον «Τρελό του Θεού» τον Μίκη Θεοδωράκη (εκδόσεις Πατάκη) ήρθε στο στούντιο του TheTOC και παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη:

Μίμης Ανδρουλάκης: Ο «διονυσιακός» Μίκης και οι εκατοντάδες γυναίκες του
Το εξώφυλλο του βιβλίου (εκδόσεις Πατάκη)

- Κύριε Ανδρουλάκη, ποιος είναι ο «Σαλός Θεού» που δίνει και τον τίτλο στο καινούργιο σας βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη;

«"Σαλός Θεού" είναι ο Μίκης. Ο Τρελός του Θεού. Αυτός που αντλεί το δικαίωμα από τα αδικημένα πλάσματα του Θεού για να σταθεί ως ίσος προς ίσον απέναντι σε όποια εξουσία, απέναντι στον ίδιο το Θεό. Ενας χαρακτηρισμός που πρώτη φορά φέρνει στο φως η ερωμένη του Σοστακόβιτς, Μαργαρίτα Κους. Πέρασαν πολλές Μαργαρίτες και στη ζωή του Σοστακόβιτς και στη ζωή του Μίκη. Πολλές προσωπικότητες μαζί με το Μίκη παρελαύνουν στο βιβλίο. Θα δείτε και τα απόκρυφα του βίου τους, του έργου τους».

- Ένα ακόμα βιβλίο για το Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Τι θα είχατε να του απαντήσετε;
«Αυτού του τύπου το βιβλίο δεν υπάρχει στου Μίκη την εργογραφία. Ο Μίκης αυτοβιογραφείται διαρκώς. Αυτό δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι ένα βιβλίο που πάει στον βαθύτερο πυρήνα – όχι του Μίκη αλλά των πραγμάτων. Ο Μίκης είναι το όχημα, ο παγκόσμιος ιστός για να αφηγηθούμε την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδος. Γι' αυτό κι ο "Μυστικός Μίκης" (υπότιτλος). Παραπέμπει σε πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα. Αυτό το βιβλίο είναι μια έκπληξη και για τον ίδιο τον Μίκη. Αντιπροσωπεύει πράγματα που ούτε κι ο Μίκης δεν ξέρει. Τις ρίζες του, τους γονείς του κι άλλα».
- Υπάρχουν, λοιπόν, άγνωστες στιγμές του Μίκη με μεγάλες προσωπικότητες του 20ου αιώνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα απ' αυτό το βιβλίο;
«Ο ίδιος το χαρακτηρίζει “πρόκληση” αυτό το βιβλίο και με κάποιο φόβο ακόμα. Παρά τη διακριτικότητά μου υπάρχουν τα πάντα του Μίκη – και κρυπτικά. Με κάποια διακριτικότητα υπάρχει η τερατώδης Διονυσιακή του φυσιογνωμία – δηλαδή η ερωτική...»
- Παρελαύνουν πολλές γυναίκες από το βιβλίο και τη ζωή του Μίκη;
«Ναί, είναι εκατοντάδες οι γυναίκες με τις οποίες "συναντήθηκε" - να το πούμε κομψά. Είναι, όμως, μια βαθύτερη σχέση αυτή, με μια ιερότητα. Στο Μίκη διασταυρώνονται ένα ασκητικό ιδεώδες – είχε μια αφύσικη παρθενία – και ο Διονυσιακός παροξυσμός. Δεν είναι μια σεξιστική παρασπονδία αλλά κάτι βαθύτερο».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr

- Εχετε και μια αναφορά στην Τάνια, την σύντροφο του Τσε Γκεβάρα, από την οποία εντυπωσιάστηκε..

«Πράγματι, πιο πολύ εντυπωσιάστηκε από την Τάνια, τη σύντροφο του Τσε Γκεβάρα απ' ότι από τον Τσε. Εκπλήρωνε μια αποστολή αλλά άρεσε στον Τσε. Ηταν ανατολικογερμανίδα, πιθανώς κι άνθρωπος της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Αλλά στάθηκε δίπλα στο Τσε, και μάλιστα σκοτώθηκε μαζί του. Ο Μϊκης τη γνώρισε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα κι είχε σκοπό να κάνει την όπερα "Τάνια". Το έλεγε, το ελεγε... Τελικά αυτό δεν έγινε».

- Υπήρξε ποτέ η εκείνη η Τάνια σύντροφος του Μίκη Θεοδωράκη;

«Οχι, δεν υπήρξε σύντροφος του Μίκη... Δεν πρόλαβε. Αν ζούσε, ίσως...»

- Ο υπότιτλος του βιβλίου «Ο Μυστικός Μίκης» υπονοεί ότι υπάρχει ένας Μίκης Θεοδωράκης πολύ λιγότερο γνωστός απ' αυτόν που (νομίζουμε ίσως ότι) ξέρουμε;
«Με τον Τίτο είχε στενή σχέση, με τον Μιτεράν, ρον Κάστρο, τον Tσε Γκεβάρα αλλά και με τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου ως γνωστόν. Μέσα στο βιβλίο πρώτη φορά θα δείτε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας - χωρίς καμία ένσταση από το Μίκη ή από άλλη πλευρά - τα μυστικά ραντεβού του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ακόμα θα διαβάσετε για ένα συναρπαστικό ταξίδι του με το Χαρίλαο Φλωράκη στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας με τον Υπερσιβηρικό. Ακόμα και τον Τσίπρα πρόλαβε – σε μια σύντομη σχέση καθ' ότι συνυπήρξαν στα διάφορα συλλαλητήρια αλλά έφθασε στο "βάθος" του προσώπου. Εχει μια εκπληκτική συναισθηματική ευφυϊα...»
- Θα ήθελα να στεκόμασταν λίγο στις στιγμές του Μίκη απέναντι στις "αδυσώπητες συμπληγάδες των δυο τεράτων της πολιτικής ζωής, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", όπως αναφέρετε.
«Και με τους δυο είχε μια περίεργη σχέση. Ο Μίκης ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη την περίοδο 1946 μέχρι το 1970 που συναντιούνται στο Παρίσι μετά την αποφυλάκιση του Μίκη. Εκεί αρχίζει μια άλλη σχέση, Μέχρι τότε είχαν μια αδυσώπητη σχέση.Ο Μίκης ηγείται της ανταρσίας ενάντια στα Ιουλιανά και μετά μέσα στη Χούντα δημιουργείται μια νέα σχέση μαζί του – μια θερμή σχέση – που κατέληξε σε ένα “πικρό ποτήρι” όπως λέει ο ίδιος να συμμετέχει στην κυβέρνησή του κάτω από ειδικές συνθήκες. Επίσης θα δείτε για πρώτη φορά μέσα στο βιβλίο πως ο Μίκης κάνει αυτό το “απελπισμένο διάβημα”».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr

- Πως βλέπει σήμερα τη ρήξη του με τον Παπανδρέου ΄89 και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκης

«Σήμερα το βλέπει, όπως προείπα, ως ένα "πικρό ποτήρι" που υποχρεώθηκε από τις περιστάσεις να το κάνει. Επίσης πως και δεν συμμετέχει στην ίδρυση του Συνασπισμού που εγώ πρωταγωνίστησα; Τι συνέβη; Κι αυτό θα το μάθετε στο βιβλίο. Γιατί δεν ευοδώνεται η σχέση που πάει να "ανοίξει" με τον Παπανδρέου; Το 1988 αρχίζει μ' ένα μυστικό δείπνο του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και καταλήγει το 1988 με ένα άλλο δείπνο σε μια ψαροταβέρνα στο Παγκράτι με τον Μητσοτάκη.
- Πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία;
«Εγώ καταγράφω - όχι το τώρα, αλλά - μια άλλη στιγμή (σε σχέση με την ερώτηση πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα). Μια στιγμή σημαντική. Τι βραδιά ου μεγάλου συλλαλητηρίου (σ.σ. Φεβρουάριος 2012) που ουσιαστικά έκανε τον Τσίπρα πρωθυπουργό παρουσία του Μίκη. “Ψηλέ που πας;”, είπα στον Μίκη. “Παίρνεις μια καρέκλα και κάθεσαι στα Προπύλαια. Ξέρεις ότι θα μαζευτεί μισό εκατομμύριο κόσμος. Τι θα τον κάνεις;”. Το ίδιο ερώτημα έθεσε ο Μίκης στον Τσίπρα την ίδια βραδιά. “Σας φέρνω 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Που θα τους πάτε;” Η απάντηση δεν ήταν επαρκής, γι' αυτό κι ο Μίκης δεν ακολούθησε το δρόμο του Γλέζου να ενταχθεί, κράτησε απόσταση, ας το πούμε έτσι».
- Εσεις τι πιστεύετε; Εχει ο Αλέξης Τσίπρας κι άλλα τόσα και περισσότερα χρόνια μπροστά του ως Πρωθυπουργός;
«Τι να σα πω; Εάν δεν είχε αυτό το ολέθριο πρώτο εξάμηνο – που καταγράφουμε ως “σόου Βαρουφάκη” - μια πικρή ιστορία έμπλεξε κι αυτός ο καημένος, τι ήταν, ένας καθηγητής ήταν. Ηταν καλός για brainstorming, να τον έχεις να πετάει ιδέες, αλλά (στην πολιτική) ήταν ολέθριος. Αν δεν είχε αυτό, ο Τσίπρας θα είχε μια διάρκεια Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ στην πολιτική δεν ξέρεις όμως...
-Μιλήσατε για προκλητικό βιβλίο...
Ναι, πολλές φορές ο Μίκης αναστατώθηκε υπερβολικά με το βιβλίο αυτό. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μου που δεν θα μπορούσα νε επιτρέψω να τον "ακρωτηριάσω", να αφαιρέσω, ας πούμε, κάποιες του συναρπαστικές πλευρές.

- Οπως;

«Η ερωτική, η διονυσιακή πλευρά του. Δεν θα έκανα μια αγιογραφία του Μίκη».

- Το βιβλίο, λοιπόν, θα μπορούσε να είχε υπότιτλο «Ο Ερωτικός Μίκης» αντί «Ο Μυστικός Μίκης»;

«(Ο Μϊκης) είναι στροβιλισμός. Ενας ιλλιγγιώδης στροβιλισμός που δεν ξεχωρίζεται η πολιτική, ο έρωτας, το μυθολογικό, το παιγνιώδες στοιχείο. Κι είναι μέγας αλληγορικός. Προσέξτε, όταν ακούτε τις δηλώσεις του ποτέ μην τις παίρνετε της μετρητής. Λέει ότι δεν λέει. Και δεν λέει ότι λέει. Το καταλάβατε; Αυτός είναι ο Μίκης. Ενα ασυνήθιστο φαινόμενο που μας βάζει στον πυρήνα των ανθρώπινων πραγμάτων. Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να λύσω το αίνιγμα του Μίκη μόνο αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για μένα ο Μίκης είναι ο τυφλός Οιδίπους επί Κολωνώ της εποχής μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 07:45

Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για την αποψινή αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ 12 Αυγ 2022 | 00:11

Γαλλία: Πέθανε ο Ζαν Ζακ Σεμπέ - Ο διάσημος σκιτσογράφος του "μικρού Νικόλα"

Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του, δήλωσε ο βιογράφος του.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 09 Αυγ 2022 | 18:32

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά - Οι διακρίσεις της

Έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της "Με το χαμόγελο στα χείλη".

"ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΧΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ" 09 Αυγ 2022 | 13:47

Η μεγάλη κόντρα Λένον - Μακάρτνεϊ: Τι δείχνει η επιστολή που δημοπραττείται - "Δηλαδή νόμιζες ότι τo Imagine..."

Τι έγραφε ο Τζον Λένον στον Πολ Μακάρτνεϊ για το Imagine. Μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο "σκαθαριών" μέσω επιστολής που δημοπραττείται.

ΣΤΑ 73 ΤΗΣ 08 Αυγ 2022 | 23:02

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νιούτον Τζον - Πρωταγωνίστρια του "Grease"

Η Ολίβια Νιούτον Τζον έδινε για δεκαετίες μάχη με τον καρκίνο.

ΤΗ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΙΛΟΣ 08 Αυγ 2022 | 21:22

Η Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Την Ελένη Γλύκαντζη-Αρβελέρ διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός

ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 07 Αυγ 2022 | 10:26

Λέσβος: Και ένα και δύο και τρία και... τέσσερα τα απολιθωμένα δάση [εικόνες]

Στη δυτική Λέσβο δεν υπάρχει μόνο ένα απολιθωμένο δάσος αλλά τέσσερα.

ΣΤΟ INSTAGRAM 03 Αυγ 2022 | 23:37

Ρετρό: Ρένα Βλαχοπούλου και Δημήτρης Μητροπάνος μαζί - Αδημοσίευτη φωτογραφία από το 1991

Ένα παλιό στιγμιότυπο της αξεπέραστης κωμικής ηθοποιού και του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή επί σκηνής, από τον Δεκέμβριο του 1991.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THETOC 03 Αυγ 2022 | 18:10

Ζωή Σαμσαρέλου - Φένια Παπαδόδημα: Δύο Ελληνίδες σε ένα μεγάλο φεστιβάλ του Παρισιού - Μιλούν στο TheTOC για την εμπειρία τους

Την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Festival des Forêts του Παρισιού με το έργο "Απόλλων και Διόνυσος-Αόρατοι κόσμοι", περιγράφουν, μιλώντας στο TheTOC, η Ζωή Σαμσαρέλου και η Φένια Παπαδόδημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Αυγ 2022 | 14:46

"Τότε και τώρα": Άνδρες μοντέλα φωτογραφίζονται στην ίδια πόζα...με πριν από 20 χρόνια

Φωτογραφικά πορτρέτα ανδρών μοντέλων με διαφορά σχεδόν 20 ετών - Μια σύγκριση με τον νεότερο ευαυτό τους, τις προσδοκίες και την εικόνα τους.

ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 01 Αυγ 2022 | 08:40

Νισέλ Νίκολς: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η "υπολοχαγός Ουχούρα" της σειράς "Star Trek"

Πέθανε σε 89 ετών η ηθοποιός Νισέλ Νίκολς - Έγινε γνωστή από τον ρόλο της υπολοχαγού Ουχούρα στην τηλεοπτική σειρά "Star Trek".

«ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ» 31 Ιουλ 2022 | 20:48

Times: Το Βρετανικό μουσείο ανοίγει πόρτα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

H εφημερίδα φιλοξενεί ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος για πρώτη φορά καλεί "τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια 'σύμπραξη του Παρθενώνα'".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Ιουλ 2022 | 18:56

ΕΛΣ: Ακυρώνεται η αποψινή παράσταση της Τόσκα στο Ηρώδειο

Η αποψινή παράσταση της Τόσκα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ακυρώνεται λόγω έκτακτου προβλήματος υγείας της σοπράνο Κριστίνε Οπολάις.