Τα μυστικά δείπνα του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου για πρώτη φορά στο φως. Γιατί, αλήθεια, ο Μίκης δεν εντάχθηκε στο ΣΥΝ του Τσίπρα; Εχει μετανιώσει για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοττάκη το 1989; Ποια ήταν η ερωμένη του Τσε Γκεβάρα που τον εντυπωσίασε περισσότερο κι απ' αυτόν τον ίδιο τον Τσε; Και ποιές οι αμέτρητες «Μαργαρίτες» που πέρασαν από τη ζωή του Μίκη; Ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο άνθρωπος που, όπως λέει «ξέρει περισσότερο από τον καθένα εν ζωή τα περισσότερα μυστικά του Μίκη Θεοδωράκη» τα ρίχνει όλα στο φως. Με αφορμή το βιβλίο «Σαλός Θεού» που αναφέρεται στον «Τρελό του Θεού» τον Μίκη Θεοδωράκη (εκδόσεις Πατάκη) ήρθε στο στούντιο του TheTOC και παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη:
Το εξώφυλλο του βιβλίου (εκδόσεις Πατάκη)
- Κύριε Ανδρουλάκη, ποιος είναι ο «Σαλός Θεού» που δίνει και τον τίτλο στο καινούργιο σας βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη;
«"Σαλός Θεού" είναι ο Μίκης. Ο Τρελός του Θεού. Αυτός που αντλεί το δικαίωμα από τα αδικημένα πλάσματα του Θεού για να σταθεί ως ίσος προς ίσον απέναντι σε όποια εξουσία, απέναντι στον ίδιο το Θεό. Ενας χαρακτηρισμός που πρώτη φορά φέρνει στο φως η ερωμένη του Σοστακόβιτς, Μαργαρίτα Κους. Πέρασαν πολλές Μαργαρίτες και στη ζωή του Σοστακόβιτς και στη ζωή του Μίκη. Πολλές προσωπικότητες μαζί με το Μίκη παρελαύνουν στο βιβλίο. Θα δείτε και τα απόκρυφα του βίου τους, του έργου τους».
- Ένα ακόμα βιβλίο για το Μίκη Θεοδωράκη θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς. Τι θα είχατε να του απαντήσετε;
«Αυτού του τύπου το βιβλίο δεν υπάρχει στου Μίκη την εργογραφία. Ο Μίκης αυτοβιογραφείται διαρκώς. Αυτό δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι ένα βιβλίο που πάει στον βαθύτερο πυρήνα – όχι του Μίκη αλλά των πραγμάτων. Ο Μίκης είναι το όχημα, ο παγκόσμιος ιστός για να αφηγηθούμε την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδος. Γι' αυτό κι ο "Μυστικός Μίκης" (υπότιτλος). Παραπέμπει σε πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα. Αυτό το βιβλίο είναι μια έκπληξη και για τον ίδιο τον Μίκη. Αντιπροσωπεύει πράγματα που ούτε κι ο Μίκης δεν ξέρει. Τις ρίζες του, τους γονείς του κι άλλα».
- Υπάρχουν, λοιπόν, άγνωστες στιγμές του Μίκη με μεγάλες προσωπικότητες του 20ου αιώνα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα απ' αυτό το βιβλίο;
«Ο ίδιος το χαρακτηρίζει “πρόκληση” αυτό το βιβλίο και με κάποιο φόβο ακόμα. Παρά τη διακριτικότητά μου υπάρχουν τα πάντα του Μίκη – και κρυπτικά. Με κάποια διακριτικότητα υπάρχει η τερατώδης Διονυσιακή του φυσιογνωμία – δηλαδή η ερωτική...»
- Παρελαύνουν πολλές γυναίκες από το βιβλίο και τη ζωή του Μίκη;
«Ναί, είναι εκατοντάδες οι γυναίκες με τις οποίες "συναντήθηκε" - να το πούμε κομψά. Είναι, όμως, μια βαθύτερη σχέση αυτή, με μια ιερότητα. Στο Μίκη διασταυρώνονται ένα ασκητικό ιδεώδες – είχε μια αφύσικη παρθενία – και ο Διονυσιακός παροξυσμός. Δεν είναι μια σεξιστική παρασπονδία αλλά κάτι βαθύτερο».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
- Εχετε και μια αναφορά στην Τάνια, την σύντροφο του Τσε Γκεβάρα, από την οποία εντυπωσιάστηκε..
«Πράγματι, πιο πολύ εντυπωσιάστηκε από την Τάνια, τη σύντροφο του Τσε Γκεβάρα απ' ότι από τον Τσε. Εκπλήρωνε μια αποστολή αλλά άρεσε στον Τσε. Ηταν ανατολικογερμανίδα, πιθανώς κι άνθρωπος της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Αλλά στάθηκε δίπλα στο Τσε, και μάλιστα σκοτώθηκε μαζί του. Ο Μϊκης τη γνώρισε στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα κι είχε σκοπό να κάνει την όπερα "Τάνια". Το έλεγε, το ελεγε... Τελικά αυτό δεν έγινε».
- Υπήρξε ποτέ η εκείνη η Τάνια σύντροφος του Μίκη Θεοδωράκη;
«Οχι, δεν υπήρξε σύντροφος του Μίκη... Δεν πρόλαβε. Αν ζούσε, ίσως...»
- Ο υπότιτλος του βιβλίου «Ο Μυστικός Μίκης» υπονοεί ότι υπάρχει ένας Μίκης Θεοδωράκης πολύ λιγότερο γνωστός απ' αυτόν που (νομίζουμε ίσως ότι) ξέρουμε;
«Με τον Τίτο είχε στενή σχέση, με τον Μιτεράν, ρον Κάστρο, τον Tσε Γκεβάρα αλλά και με τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου ως γνωστόν. Μέσα στο βιβλίο πρώτη φορά θα δείτε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας - χωρίς καμία ένσταση από το Μίκη ή από άλλη πλευρά - τα μυστικά ραντεβού του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ακόμα θα διαβάσετε για ένα συναρπαστικό ταξίδι του με το Χαρίλαο Φλωράκη στις παγωμένες στέπες της Σιβηρίας με τον Υπερσιβηρικό. Ακόμα και τον Τσίπρα πρόλαβε – σε μια σύντομη σχέση καθ' ότι συνυπήρξαν στα διάφορα συλλαλητήρια αλλά έφθασε στο "βάθος" του προσώπου. Εχει μια εκπληκτική συναισθηματική ευφυϊα...»
- Θα ήθελα να στεκόμασταν λίγο στις στιγμές του Μίκη απέναντι στις "αδυσώπητες συμπληγάδες των δυο τεράτων της πολιτικής ζωής, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη", όπως αναφέρετε.
«Και με τους δυο είχε μια περίεργη σχέση. Ο Μίκης ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Μητσοτάκη την περίοδο 1946 μέχρι το 1970 που συναντιούνται στο Παρίσι μετά την αποφυλάκιση του Μίκη. Εκεί αρχίζει μια άλλη σχέση, Μέχρι τότε είχαν μια αδυσώπητη σχέση.Ο Μίκης ηγείται της ανταρσίας ενάντια στα Ιουλιανά και μετά μέσα στη Χούντα δημιουργείται μια νέα σχέση μαζί του – μια θερμή σχέση – που κατέληξε σε ένα “πικρό ποτήρι” όπως λέει ο ίδιος να συμμετέχει στην κυβέρνησή του κάτω από ειδικές συνθήκες. Επίσης θα δείτε για πρώτη φορά μέσα στο βιβλίο πως ο Μίκης κάνει αυτό το “απελπισμένο διάβημα”».
Από την ιστοσελίδα www.mimis.gr
- Πως βλέπει σήμερα τη ρήξη του με τον Παπανδρέου ΄89 και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μητσοτάκης
«Σήμερα το βλέπει, όπως προείπα, ως ένα "πικρό ποτήρι" που υποχρεώθηκε από τις περιστάσεις να το κάνει. Επίσης πως και δεν συμμετέχει στην ίδρυση του Συνασπισμού που εγώ πρωταγωνίστησα; Τι συνέβη; Κι αυτό θα το μάθετε στο βιβλίο. Γιατί δεν ευοδώνεται η σχέση που πάει να "ανοίξει" με τον Παπανδρέου; Το 1988 αρχίζει μ' ένα μυστικό δείπνο του Μίκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και καταλήγει το 1988 με ένα άλλο δείπνο σε μια ψαροταβέρνα στο Παγκράτι με τον Μητσοτάκη.
- Πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία;
«Εγώ καταγράφω - όχι το τώρα, αλλά - μια άλλη στιγμή (σε σχέση με την ερώτηση πως βλέπει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα). Μια στιγμή σημαντική. Τι βραδιά ου μεγάλου συλλαλητηρίου (σ.σ. Φεβρουάριος 2012) που ουσιαστικά έκανε τον Τσίπρα πρωθυπουργό παρουσία του Μίκη. “Ψηλέ που πας;”, είπα στον Μίκη. “Παίρνεις μια καρέκλα και κάθεσαι στα Προπύλαια. Ξέρεις ότι θα μαζευτεί μισό εκατομμύριο κόσμος. Τι θα τον κάνεις;”. Το ίδιο ερώτημα έθεσε ο Μίκης στον Τσίπρα την ίδια βραδιά. “Σας φέρνω 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Που θα τους πάτε;” Η απάντηση δεν ήταν επαρκής, γι' αυτό κι ο Μίκης δεν ακολούθησε το δρόμο του Γλέζου να ενταχθεί, κράτησε απόσταση, ας το πούμε έτσι».
- Εσεις τι πιστεύετε; Εχει ο Αλέξης Τσίπρας κι άλλα τόσα και περισσότερα χρόνια μπροστά του ως Πρωθυπουργός;
«Τι να σα πω; Εάν δεν είχε αυτό το ολέθριο πρώτο εξάμηνο – που καταγράφουμε ως “σόου Βαρουφάκη” - μια πικρή ιστορία έμπλεξε κι αυτός ο καημένος, τι ήταν, ένας καθηγητής ήταν. Ηταν καλός για brainstorming, να τον έχεις να πετάει ιδέες, αλλά (στην πολιτική) ήταν ολέθριος. Αν δεν είχε αυτό, ο Τσίπρας θα είχε μια διάρκεια Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ στην πολιτική δεν ξέρεις όμως...
-Μιλήσατε για προκλητικό βιβλίο...
Ναι, πολλές φορές ο Μίκης αναστατώθηκε υπερβολικά με το βιβλίο αυτό. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μου που δεν θα μπορούσα νε επιτρέψω να τον "ακρωτηριάσω", να αφαιρέσω, ας πούμε, κάποιες του συναρπαστικές πλευρές.
- Οπως;
«Η ερωτική, η διονυσιακή πλευρά του. Δεν θα έκανα μια αγιογραφία του Μίκη».
- Το βιβλίο, λοιπόν, θα μπορούσε να είχε υπότιτλο «Ο Ερωτικός Μίκης» αντί «Ο Μυστικός Μίκης»;
«(Ο Μϊκης) είναι στροβιλισμός. Ενας ιλλιγγιώδης στροβιλισμός που δεν ξεχωρίζεται η πολιτική, ο έρωτας, το μυθολογικό, το παιγνιώδες στοιχείο. Κι είναι μέγας αλληγορικός. Προσέξτε, όταν ακούτε τις δηλώσεις του ποτέ μην τις παίρνετε της μετρητής. Λέει ότι δεν λέει. Και δεν λέει ότι λέει. Το καταλάβατε; Αυτός είναι ο Μίκης. Ενα ασυνήθιστο φαινόμενο που μας βάζει στον πυρήνα των ανθρώπινων πραγμάτων. Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να λύσω το αίνιγμα του Μίκη μόνο αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για μένα ο Μίκης είναι ο τυφλός Οιδίπους επί Κολωνώ της εποχής μας».
Επανέρχεται δυναμικά το Σάββατο 4 Απριλίου στον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Αθηνών για να παρουσιάσει το σύγχρονο agency διαχείρισης και εκπροσώπησης καλλιτεχνών, STYX Agency.
Μελωδίες και αγαπημένα ακούσματα, από βιρτουόζους πιανίστες και ανερχόμενα ταλέντα, θα αντηχούν στα πιο απρόβλεπτα σημεία της πόλης δωρεάν για το κοινό
Ο Σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, ολοκληρώνει το Φεστιβάλ της Άνοιξης την Παρασκευή 3/4 στις 20:30, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η ταινία "Παπαφλέσσας", με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές κινηματογραφικές αποτυπώσεις της Ελληνική Επανάσταση του 1821.
ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ
25 Μαρ 2026 | 10:51
Σχεδόν 1.150 τεκμήρια, χρονολογημένα από τον Οκτώβριο του 1819 έως τον Σεπτέμβριο του 1833, που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
ΤΟ 1959 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΣ
24 Μαρ 2026 | 15:45
Ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο "Πίνδαρος της ρυθμικής ποίησης", όπως τον αποκάλεσαν, και ο σημαντικότερος, ίσως, υμνογράφος, δεν ανήκει μόνο στη θρησκευτική παράδοση, αλλά στη μεγάλη ιστορία της ελληνικής ποίησης.
Μέσα από έργα που κινούνται από το συμβολικό στο υλικό και από το τεκμήριο στη μεταμόρφωσή του, η έκθεση συγκροτεί ένα πολυφωνικό σύνολο, όπου η Αρχαιότητα μετασχηματίζεται σε σύγχρονη εικαστική εμπειρία.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
22 Μαρ 2026 | 17:58
Τρεις γυναίκες αποφασίσαμε να περάσουμε το πρωινό μας στο Μουσείο Μπενάκη- Επικεντρώθηκαμε στην εντυπωσιακή έκθεση αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγίου και η συνέχεια γράφτηκε στο rooftop του ιστορικού κτιρίου
Η "Τελευταία Κλήση" ήδη προκαλεί συζητήσεις και φαίνεται να έχει κερδίσει το κοινό - Η σεναριογράφος της ταινίας Κατερίνα Μπέη ανοίγει τα χαρτιά της μιλώντας στο TheTOC.
Ο Στέρλινγκ Χέιντεν, από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ και ένας από τους πλέον αγαπημένους των κορυφαίων σκηνοθετών της εποχής του.
ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
20 Μαρ 2026 | 14:27
Το φεστιβάλ απλώνεται σαν μια μεγάλη, πολύχρωμη "παιχνιδο-πόλη" για παιδιά και γονείς- Μια εμπειρία που συνδυάζει εκπαίδευση, ψυχαγωγία και έμπνευση, με επίκεντρο τη δημιουργική σκέψη, τη συνεργασία και την ελεύθερη έκφραση
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «THE RIDERS»
20 Μαρ 2026 | 13:53
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει τη νέα παιδική έκδοση με τίτλο "Το μπουρμπουλάκι", της Μαρίας Βενιζελέα, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.
Ο "Άγριος Σπόρος" του Γιάννη Τσίρου, ένα από τα σημαντικότερα και πιο αιχμηρά έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζεται μόνο για 4 παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.
ΑΠΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
18 Μαρ 2026 | 16:08
Ο Γιάννης Καλαβριανός περιγράφει τις ταραγμένες ημέρες της ζωής των πέντε ηρώων, που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας τρόμου.
Με τον Βασίλη στη σκηνή, το παρασκήνιο σωπαίνει … και ο κόσμος πάντα εκεί ομορφαίνει την κάθε στιγμή, σε μια συναυλία διαδρομή που θα χωρέσει όλες τις μεγάλες και τις μικρές μας στιγμές.
Πρόκειται για τον μονόλογο "Αρτώ / Βαν Γκογκ" της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη που ανεβαίνει από τον ανερχόμενο σκοπιανό περφόρμερ Branko Mihajloski.
Η Στρέιζαντ και ο Ρέντφόρντ είχαν αποτελέσει το απόλυτο κινηματογραφικό ζευγάρι στη κλασική ταινία "Τα Καλύτερα μας Χρόνια" το 1973 και έκτοτε δέθηκαν με μία φιλία ζωής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
16 Μαρ 2026 | 06:15
Σαρωτική ήταν η παρουσία της ταινίας "One Battle After Another" στα 98α Βραβεία Όσκαρ - Κέρδισε 6 χρυσά αγαλματίδια - Ολοι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς.
Οι σταρ του Χόλιγουντ ετοιμάζονται για τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ απόψε, σε μια από τις πιο αμφίρροπες χρονιές των τελευταίων ετών - Τα φαβορί, οι εκπλήξεις.
Μετά τη θρυλική ερμηνεία της το 1997, η Καρυοφύλλια Καραμπέτη επιστρέφει, 29 χρόνια μετά, στον εμβληματικό ρόλο της Μήδειας, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση του καλοκαιριού.
ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
13 Μαρ 2026 | 16:52
Ο Μισάνθρωπος. Ή αλλιώς, ‘ο μελαγχολικός ερωτευμένος’, όπως ο ίδιος ο Μολιέρος χαρακτήριζε το έργο του, αποτελεί το δημοφιλέστερο κείμενο του μεγάλου Γάλλου
ποιητή
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
13 Μαρ 2026 | 14:07
Ένας πιανιστικός μαραθώνιος συναίσθηματος και δεξιοτεχνίας στο Μέγαρο Μουσικής - Τρίτη 31 Μαρτίου, Τετάρτη 1 Απριλίου στις 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ
12 Μαρ 2026 | 22:04
Η καλλιτέχνιδα Δόξα Γεωργοπούλου παρουσιάζει μια σειρά έργων αποκλειστικά φτιαγμένα από χρησιμοποιημένα καθημερινά υλικά — καλαμάκια, καπάκια, σακούλες, πλαστικές συσκευασίες και χαρτιά.
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
12 Μαρ 2026 | 15:46
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Γ. Μαρίνου, του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με το ζωντανό σόου, τη σάτιρα και την ατμοσφαιρική νυχτερινή διασκέδαση.
Στην avant premiere της ταινίας "Τελευταία Κλήση" παρακολουθήσαμε ένα αστυνομικό θρίλερ εμπνευσμένο από την υπόθεση του Σορίν Ματέι, που συγκλόνισε την Ελλάδα των '90s.
Το επίσημο ντεμπούτο του βίντεο κλιπ για το τραγούδι με το οποίο ο Akylas θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2026, θα έρθει την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026
Η αρχιμουσικός μιλά στο TheTOC για τη συναυλία "Γυναίκα" της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων, όπου συναντώνται η μουσική της Louise Farrenc και η δραματική μορφή της Μήδειας του Benda.
Η ειδική παιδαγωγός Βίκυ Μηνά μιλά για το διήγημά της "Εάν η αγάπη είχε πρόσωπο…", μια ιστορία που επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από την αποδοχή και τη συμπερίληψη.
ΣΤΑ 82 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
07 Μαρ 2026 | 12:07
Το έργο της άφησε έντονο αποτύπωμα στον δημόσιο χώρο, καθώς γλυπτά της κοσμούν πλατείες και δημόσιους χώρους σε πολλές πόλεις και οικισμούς, κυρίως στην Κρήτη.
ΜΕ ΕΝΑ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΑΣΤ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
03 Μαρ 2026 | 17:05
Η Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Η ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ" βασισμένη στον Ερωτόκριτο του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
03 Μαρ 2026 | 12:36
Έργο-σταθμός στη λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους, το "Καπλάνι της Βιτρίνας" έχει λάβει πλήθος διεθνών διακρίσεων, καθώς κυκλοφορεί σε 39 ξένες εκδόσεις.
O KYKLOS – Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμών, ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Διευθυντή Εκθέσεων και Προγραμμάτων από τον επιμελητή Κώστα Στασινόπουλο.