Follow us

Μητσιάς και Βούλγαρης στο TheTOC: Οταν μας κυνηγούσε η Χούντα...

«Tραγουδούσαμε κρυφά, μας έπιαναν μας χτυπούσαν ήταν δύσκολα...» Ο Μ. Μητσιάς και ο Π. Βούλγαρης μιλούν για τα «Απαγορευμένα» στο Μέγαρο τη μαύρη επέτειο της Χούντας

Μητσιάς και Βούλγαρης στο TheTOC: Οταν μας κυνηγούσε η Χούντα...

«Ελευθερία», «Νίκη», «Αναστασία»... Αν κάποιος δημιουργός είχε την ατυχή έμπνευση να αφιερώσει κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας στιχουργικά κάποιο τραγούδι του σε κάποιο από τα παραπάνω ονόματα, τότε ήταν σίγουρο ότι θα το έβρισκε «κομμένο»... Δεν ήταν, βέβαια, μόνο αυτά αλλά και τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα που απαγόρευσε η Χούντα. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας, ο Μανώλης Μητσιάς με τη γεμάτη μνήμες εκφραστική φωνή του και ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συνεργάζονται και παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που λογόκρινε η χούντα. Με τίτλο «Τα Απαγορευμένα τραγούδια. Διότι δεν συνεμορφώθην...» το αφιέρωμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απριλίου (ώρα 8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η ιστορική έρευνα και η διαμόρφωση προγράμματος είναι του Γιώργου Μονεμβασίτη, ενώ συμμετέχει Λαϊκή Ορχήστρα.

Με αφορμή το αφιέρωμα, το TheTOC βρέθηκε σε πρόβα με τους συντελεστές της μουσικής εκδήλωσης και συνομίλησε μαζί τους:

- Τι θα ακούσουμε στο Μέγαρο Μουσικής;

Μανώλης Μητσιάς

«Θα ακούσουμε τραγούδια που απαγόρευσε το καθεστώς, η Χούντα, τραγούδια που τα τραγουδούσαμε κρυφά και μας έδιναν ελπίδα και κουράγιο στη ζωή μας. Αυτά τα τραγούδια των μεγάλων δημιουργών και ποιητών θα ακουστούν. Ο Παντελής (Βούλγαρης) θα τα παρουσιάσει με μια άλλη σκηνοθετική διάσταση για να θυμηθούμε εκείνες τις δύσκολες εποχές που όλοι υποφέραμε».

Μητσιάς και Βούλγαρης στο TheTOC: Οταν μας κυνηγούσε η Χούντα...
Ο Μανώλης Μητσιάς με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Παντελής Βούλγαρης

«Δεν ήταν μόνο το τραγούδι, ήταν οι προσπάθειες των λογοτεχνών, των κινηματογραφιστών, ήταν μια πολύ μεγάλη παρέα που άντεξε αυτά τα 7 χρόνια. Βέβαια τα τραγούδια αυτά επειδή είναι η ευθεία "βολή" στην ψυχή, ήταν το πιο σημαντικό κάλεσμα να αντέξουμε, να αγωνιστούμε. Γι' αυτό οι δυο συναυλίες που κάνουμε – για μένα προσωπικά τουλάχιστον – είναι μια πρόκληση να ξαναθυμηθώ και να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' αυτούς που δημιούργησαν αυτά τα 7 χρόνια της σιωπής»

«Εντάξει αυτά.... Ψάχναμε να βρούμε γιατί, όμως, "Τα Παιδιά του Πειραιά" ερμηνευμένα από τη Ζωίτσα Κουρούκλη σε μια ποπ ερμηνεία απαγορεύτηκε; Γιατί η "Στέλλα" του Γιώργου Κριμιζάκη απαγορεύτηκε; Αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και καταλήξαμε: Απαγορεύτηκαν διότι ήταν συνδεδεμένα με τη Μελίνα!»

- Τι αντιστοιχίες μπορεί να βρει κανείς εκείνη την εποχή με τη σημερινή, μια επίσης δύσκολη περίοδο;

Παντελής Βούλγαρης

«Κοιτάξτε, ο τόπος περνάει συχνά κρίσεις με άλλη μορφή κάθε φορά. Νομίζω, όμως, ότι ο ελληνικός λαός είναι κατά βάση αισιόδοξος και αγωνιστής. Πολλές φορές δεν φαίνεται αυτό: κάπου βράζει, κάπου εκδηλώνεται. Η σημερινή εποχή διαφέρει, δεν λογοκρινόμαστε πιά, αλλά κρατάμε κάτι μέσα μας που θα βγει στην τέχνη και στη ζωή»

- Με τι συναισθήματα θα ανέβετε στη σκηνή;

Μανώλης Μητσιάς

«Είμαι συγκινημένος διότι αυτά τα τραγούδια τα τραγουδούσαμε κρυφά, μας συλλαμβάνανε, μας χτυπούσαν, δεν κάνει να τα λέμε όλα αυτά αλλά περάσαμε δύσκολα χρόνια τότε που ξεκινάγαμε την καριέρα μας. Το σήμερα είναι τελείως διαφορετικό. Ο κόσμος είναι πιο πολύ προς την "ύλη" παρά προς το "πνεύμα" εκείνης της γενιάς. ΄Ετσι πιστεύω εγώ. Αλλά μέσα απ' αυτό την "ύλη" θα βγουν άνθρωποι ταλαντούχοι διότι ποτέ δεν χάνεται η έμπνευση στη ζωή μας».

- Ποια στιγμή της ιστορικής έρευνας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Γιώργος Μονεμβασίτης

«Το '97 συμπληρωνόντουσαν 30 χρόνια από την κήρυξη της δικτατορίας. Σκέφτηκα, λοιπόν, συνεργαζόμενος με το αλήστου μνήμης περιοδικό Δίφωνο να γίνει ένα κείμενο με τα απαγορευμένα τραγούδια και κυρίως αυτά που είχα ανακαλύψει στη δισκοθήκη (ως διευθυντής του Δεύτερου Προγράμματος της Κρατικής Ραδιοφωνίας) που αναρωτιόμουν γιατί απαγορεύτηκαν: ήταν αδιανόητο... Πήγαμε με το Γιώργο Τσάμπρα, ψάξαμε επί ώρες και βρήκαμε εκατοντάδες τέτοια δείγματα, συναντήσαμε και το Γιώργο Παπαστεφάνου και προσπαθούσαμε και οι τρεις να λύσουμε κάποιες απορίες... Εντάξει, όσα είχαν μπουζούκι και ήταν ρεμπέτικα ήταν όλα απαγορευμένα (είτε ήταν ελαφρολαϊκά του Ζαμπέτα και Πλέσσας ακόμα...) Εντάξει αυτά.... Ψάχναμε να βρούμε γιατί, όμως, "Τα Παιδιά του Πειραιά" ερμηνευμένα από τη Ζωίτσα Κουρούκλη σε μια ποπ ερμηνεία απαγορεύτηκε; Γιατί η "Στέλλα" του Γιώργου Κριμιζάκη απαγορεύτηκε; Αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και καταλήξαμε: και "Τα παιδιά του Πειραιά" και η "Στέλλα" απαγορεύτηκαν διότι ήταν συνδεδεμένα με τη Μελίνα!»

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς, Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά).

Info:

www.megaron.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ 15 Ιουν 2022 | 12:08

Μανώλης Μητσιάς μετά τον σάλο: "Δεν είπα κάτι κακό για τους ομοφυλόφιλους - Έκοψαν αποσπασματικά τα λεγόμενά μου"

Οι δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους μονταρίστηκαν εσκεμμένα για λόγους ακροαματικότητας, είπε ο Μανώλης Μητσιάς.

14 Ιουν 2022 | 14:50

Σταματίνα Τσιμτσιλή: "Αν πάω σε παραλία και τα πετάξω, θα είναι ωραία εικόνα;"

Πώς σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή τις δηλώσεις του Μανώλη Μητσιά;

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 13 Ιουν 2022 | 13:38

Καυστική απάντηση του Αύγουστου Κορτώ στον Μανώλη Μητσιά: "Ως αδερφή ομολογώ πως έχω προκαλέσει..."

Μέσα από ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Αύγουστος Κορτώ έδωσε τη δική του απάντηση στον Μανώλη Μητσιά, για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους ομοφυλόφιλους.

Η ΠΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ 12 Ιουν 2022 | 16:35

Τζορτζ Μάικλ: Έζησε τα τελευταία χρόνια βυθισμένος μέσα στα ναρκωτικά και την πληρωμένη συντροφιά - Νέες αποκαλύψεις

Σχεδόν ταυτόχρονα, κυκλοφορεί νέο βιβλίο για τον Τζορτζ Μάικλ αλλά και ένα ντοκιμαντέρ για τα σκοτεινά μυστικά του που οδήγησαν στον θάνατό του τα Χριστούγεννα του 2016.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 07 Ιουν 2022 | 18:08

Μανώλης Μητσιάς: "50 χρόνια χρυσάφι"

Μια κιβωτός τραγούδια, μιας ζωής χρυσάφι. Μια σπουδαία διαδρομή σε μια μοναδική βραδιά στον Κήπο του Μεγάρου με τον Μανώλη Μητσιά.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 03 Ιουλ 2022 | 15:43

Πίτερ Μπρουκ: Πέθανε ο σπουδαίος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης στα 97 του

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 01 Ιουλ 2022 | 12:51

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και η περιοδική έκθεση "τάφῳ κτερίζειν" [εικόνες]

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου και την περιοδική έκθεση "τάφῳ κτερίζειν", που για πρώτη φορά παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα που έφεραν στο φως πρόσφατες σωστικές ανασκαφές στα αρχαία νεκροταφεία, εγκαινίασε η Υπ. Πολιτισμού.

01 Ιουλ 2022 | 11:11

Common Factor: Έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Χαρισόπουλου στην Αθήνα

Από τις 5 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 στον Χώρο Τέχνης Στοart Κοραή.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιουν 2022 | 17:14
29 Ιουν 2022 | 10:30

Σέριφος: Ο ιστορικός ξενώνας "Περσεύς" μετατράπηκε σε μουσείο με την Αρχαιολογική Συλλογή του νησιού

Μετατροπή του ιστορικού ξενώνα "Περσεύς" Σερίφου ως μουσείου με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου και την έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 28 Ιουν 2022 | 12:35

Ολα όσα θα δούμε το φθινόπωρο στο Ηρώδειο - Από Μαρινέλλα μέχρι Erros Ramazzotti

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το φθινόπωρο του 2022.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΥΚΤΟ 28 Ιουν 2022 | 11:53

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη: Επιβλητικό άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα ήρθε στο φως [βίντεο]

Το 2021 ένα αρχαίο άγαλμα που οι αρχαιολόγοι αποδίδουν σε Ρωμαίο αυτοκράτορα και συγκεκριμένα στον Ανδριανό ήρθε στο φως στην περιοχή Λύκτο ή Λύττο της Κρήτης.

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΤΕΝΗ ΗΛΙΑΔΗ 28 Ιουν 2022 | 06:48

"Η μεγάλη χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ - Μία τεράστια παραγωγή

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση "Η μεγάλη χίμαιρα" γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά, με συμπαραγωγό την ΕΡΤ. Θα γυριστεί μέσα στο 2023 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.