Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

Από το τραπεζάκι του Γκάτσου στου Φλόκα μέχρι τη σημερινή ανυπαρξία δισκογραφίας ο Μητσιάς σε μια εξομολόγηση με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

«Για να είμαι ειλικρινής, με κρύα καρδιά πάω να τραγουδήσω. Δεν έχω το κέφι, την όρεξη που είχα απ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Είναι η ανεργία, είναι η φτώχεια του κόσμου, κι όλα όσα συμβαίνουν. Βλέπεις τον κόσμο που δεν έχει να φάει και σκέφτομαι: Εμείς τώρα θα τους διασκεδάσουμε; Όμως, μέσα από κάποια τραγούδια θέλουμε να ξυπνήσουμε μνήμες και να βρούμε ένα φωτεινό μονοπάτι διεξόδου στα προβλήματά μας διότι τα τραγούδια έχουν μεγάλη δύναμη. Τα τραγούδια οδήγησαν μεταξύ άλλων τους φοιτητές να σπάσουν την πόρτα του Πολυτεχνείου. Και θέλω μέσα από τα τραγούδια που θα πω, αν μπορέσω, να απαλύνω τον πόνο των ανθρώπων...»

Περίπου ένα χρόνο μετά τα «Απαγορευμένα» που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς δίνει ένα διαφορετικό ραντεβού με εκείνους που τον παρακολουθούν τόσα χρόνια. Για 4 μόνο παραστάσεις, από το Σάββατο 2 ως το Σάββατο 23 Απριλίου, ο Μανώλης Μητσιάς επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου και την μοιράζεται με τον Σταύρο Σιόλα και τη Γεωργία Νταγάκη τη σκηνή, «Εξ Αδιαρέτου».

Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

- Μιλήστε μας γι' αυτή τη συνεργασία...

«Πάω να τραγουδήσω για να εκφραστώ λίγο. Να πω και τραγούδια που δεν έχω ξαναπεί. Συνεργάζομαι με δυο νέα παιδιά που εκτιμώ. Πιστεύω ότι είναι δυο ταλαντούχοι άνθρωποι: Ο Σταύρος Σιόλας είναι καλός συνθέτης και τραγουδιστής και η Γεωργία Νταγάκη είναι πολύ καλή τραγουδίστρια και μουσικός. Μ' αρέσουν πολύ κι είπα να συνεργαστώ μ' αυτά τα δυο νέα παιδιά. Να ανταλλάξουμε τραγούδια. Τα δυο τελευταία χρόνια εμφανίζομαι στο Γυάλινο, είναι ένας χώρος με καθαρή ατμόσφαιρα που σπανίζει σήμερα στις μουσικές σκηνές - από καπνούς και λοιπά».

- Έχετε πει εκατοντάδες τραγούδια. Αποφασίσατε πού θα εστιάσει το πρόγραμμα;

«Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω ένα στάνταρ πρόγραμμα και τραγουδάω. Ο κάθε θεατής έχει στο κεφάλι του μέσα ένα τραγούδι που θέλει να τ΄ ακούσει. Πιστεύω ότι είμαι ο μόνος τραγουδιστής που ρωτάω από την πίστα "Πείτε μου, τι θέλετε να σας πω"... Τι ζητούν; Δικά μου τραγούδια, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. Εγώ μεγάλωσα με τα τραγούδια αυτά. Δεν τα γνωρίζω τώρα. Τα ξέρω από μικρό παιδί, πριν γίνω τραγουδιστής. Έχω ζήσει δύσκολες καταστάσεις μ' αυτά τα τραγούδια - ειδικά του Μίκη στη Θεσσαλονίκη πριν κατέβω στην Αθήνα, σε συλλαλητήρια, σε διαδηλώσεις, τα έχω ζήσει όλα. Νομίζω πως λίγοι τραγουδιστές σήμερα (όπως εγώ κι ο Καλογιάννης ας πούμε) ξέρουν από πρώτο χέρι κάποια τέτοια πολιτικά τραγούδια. Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, λοιπόν, και οπωσδήποτε Μούτσης, Σπανός, Ξαρχάκος, Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου, Άκης Πάνου. Όλοι θα περάσουν από το Γυάλινο».

- Θυμάστε κάποιες ιδιαίτερες «παραγγελίες» που σας έχουν γίνει;

«Θυμάμαι κάποιος μου είχε ζητήσει το "Μιλώ" του Αναγνωστάκη ή κάποιοι άλλοι τραγούδια από τα "Λυρικά" του Μίκη. Ποιος τα ξέρει σήμερα; Κι είναι από τους θησαυρούς μουσικής και ποίησης του Μίκη...»

- Νιώθετε ότι ακολουθείτε ένα μοναχικό δρόμο;

«Ναι, αισθάνομαι μοναχικός και ώρες-ώρες αισθάνομαι μια επιθυμία να ξανακάνω τη μπουάτ όπως ήταν όταν ξεκίνησε. Ο κόσμος να συμμετέχει, να έρχονται νέα παιδιά, νέοι τραγουδιστές. Έτσι ξεκινήσαμε. Μια παρέα ήταν η μπουάτ. Σήμερα το τοπίο στις μουσικές είναι λίγο πιο τετράγωνο, πιο προγραμματισμένο. Κι εμένα δεν μ' αρέσει να λειτουργώ έτσι. Θέλω να πάω στη Μπουάτ το βράδυ και να μην ξέρω τι να πω... Αυτό προϋποθέτει σπουδαίους μουσικούς που να ξέρουν όλο το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη..»

- Αισθάνεστε επίσης τυχερός που έχετε συναντήσει και πει τόσο μεγάλους συνθέτες;

«Πάρα πολύ. Πολύ τυχερός όχι μόνο γιατί τους τραγούδησα αλλά διότι είχα την άνεση να τραγουδάω μαζί τους. Είμαι από τους λίγους που πήγαιναν στο Φλόκα κι έπιναν καφέ με τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο. Εκεί, στο τραπέζι του Γκάτσου. Είμαι από τους λίγους που είχε το προνόμιο να τους ακούει από κοντά να συζητάνε. Κι αυτό διαμόρφωσε το χαρακτήρα μου».

- Υπάρχει κάποιος συνθέτης, κάποιο τραγούδι που δεν έχετε πει;

«Από συνθέτες θυμάμαι ότι είχα πάει στη Minos για να συνεργαστούμε με τον Μάνο Λοΐζο, κάτι που δεν πρόλαβε να γίνει διότι πέθανε. Ήταν φίλος μου ο Μάνος και συζητάγαμε πως θα δουλέψουμε μαζί. Ποτέ δεν συνέβη. Αυτό το παράπονο το έχω αλλά κατά τ' άλλα, δόξα τω Θεώ, έχω τραγουδήσει τους πάντες. Νιώθω μια χαρά διότι μέσα απ' αυτούς τους ανθρώπους ανακάλυψα το χαρακτήρα μου, τον εαυτό μου, ανακάλυψα πράγματα που δεν θα τα ανακάλυπτα αν έκανα άλλη δουλειά, νιώθω πολύ τυχερός».

- Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο δισκογραφικά;

«Κάτι θα ετοιμάσω κι εγώ, αν και δεν υπάρχουν πια δισκογραφικές εταιρείες... Υπάρχει καμία εταιρεία και δεν τη βλέπω; Κι αυτές που υπάρχουν πιο πολύ γραφεία μάνατζερ είναι παρά εταιρείες δίσκων. Κάτι θα βρω, όμως, κάποια εφημερίδα, κάποιο μέσον (να το κυκλοφορήσει). Μου έχει δώσει κάποια τραγούδια ο Σταύρος Σιόλας, η Λίνα Νικολακοπούλου...»

- Τι εύχεστε για τα επόμενα χρόνια;

«Να βρει ο κόσμος τη γαλήνη, την ηρεμία του και να πάψουν οι ισχυροί να τα διεκδικούν όλα. Φτάνει πια. Χόρτασαν. Για λίγα χρόνια ζούμε πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη. Δεν πήρε κανείς τίποτα μαζί του. Μόνο ένα κιβώτιο κόκαλα. Τίποτα άλλο. Κι όλοι το ίδιο... »

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια