Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

Από το τραπεζάκι του Γκάτσου στου Φλόκα μέχρι τη σημερινή ανυπαρξία δισκογραφίας ο Μητσιάς σε μια εξομολόγηση με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

«Για να είμαι ειλικρινής, με κρύα καρδιά πάω να τραγουδήσω. Δεν έχω το κέφι, την όρεξη που είχα απ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Είναι η ανεργία, είναι η φτώχεια του κόσμου, κι όλα όσα συμβαίνουν. Βλέπεις τον κόσμο που δεν έχει να φάει και σκέφτομαι: Εμείς τώρα θα τους διασκεδάσουμε; Όμως, μέσα από κάποια τραγούδια θέλουμε να ξυπνήσουμε μνήμες και να βρούμε ένα φωτεινό μονοπάτι διεξόδου στα προβλήματά μας διότι τα τραγούδια έχουν μεγάλη δύναμη. Τα τραγούδια οδήγησαν μεταξύ άλλων τους φοιτητές να σπάσουν την πόρτα του Πολυτεχνείου. Και θέλω μέσα από τα τραγούδια που θα πω, αν μπορέσω, να απαλύνω τον πόνο των ανθρώπων...»

Περίπου ένα χρόνο μετά τα «Απαγορευμένα» που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, ο Μανώλης Μητσιάς δίνει ένα διαφορετικό ραντεβού με εκείνους που τον παρακολουθούν τόσα χρόνια. Για 4 μόνο παραστάσεις, από το Σάββατο 2 ως το Σάββατο 23 Απριλίου, ο Μανώλης Μητσιάς επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου και την μοιράζεται με τον Σταύρο Σιόλα και τη Γεωργία Νταγάκη τη σκηνή, «Εξ Αδιαρέτου».

Μητσιάς:Πηγαίνω με κρύα καρδιά να τραγουδήσω, αλλά θέλω να απαλύνω τον πόνο

- Μιλήστε μας γι' αυτή τη συνεργασία...

«Πάω να τραγουδήσω για να εκφραστώ λίγο. Να πω και τραγούδια που δεν έχω ξαναπεί. Συνεργάζομαι με δυο νέα παιδιά που εκτιμώ. Πιστεύω ότι είναι δυο ταλαντούχοι άνθρωποι: Ο Σταύρος Σιόλας είναι καλός συνθέτης και τραγουδιστής και η Γεωργία Νταγάκη είναι πολύ καλή τραγουδίστρια και μουσικός. Μ' αρέσουν πολύ κι είπα να συνεργαστώ μ' αυτά τα δυο νέα παιδιά. Να ανταλλάξουμε τραγούδια. Τα δυο τελευταία χρόνια εμφανίζομαι στο Γυάλινο, είναι ένας χώρος με καθαρή ατμόσφαιρα που σπανίζει σήμερα στις μουσικές σκηνές - από καπνούς και λοιπά».

- Έχετε πει εκατοντάδες τραγούδια. Αποφασίσατε πού θα εστιάσει το πρόγραμμα;

«Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω ένα στάνταρ πρόγραμμα και τραγουδάω. Ο κάθε θεατής έχει στο κεφάλι του μέσα ένα τραγούδι που θέλει να τ΄ ακούσει. Πιστεύω ότι είμαι ο μόνος τραγουδιστής που ρωτάω από την πίστα "Πείτε μου, τι θέλετε να σας πω"... Τι ζητούν; Δικά μου τραγούδια, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη. Εγώ μεγάλωσα με τα τραγούδια αυτά. Δεν τα γνωρίζω τώρα. Τα ξέρω από μικρό παιδί, πριν γίνω τραγουδιστής. Έχω ζήσει δύσκολες καταστάσεις μ' αυτά τα τραγούδια - ειδικά του Μίκη στη Θεσσαλονίκη πριν κατέβω στην Αθήνα, σε συλλαλητήρια, σε διαδηλώσεις, τα έχω ζήσει όλα. Νομίζω πως λίγοι τραγουδιστές σήμερα (όπως εγώ κι ο Καλογιάννης ας πούμε) ξέρουν από πρώτο χέρι κάποια τέτοια πολιτικά τραγούδια. Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, λοιπόν, και οπωσδήποτε Μούτσης, Σπανός, Ξαρχάκος, Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου, Άκης Πάνου. Όλοι θα περάσουν από το Γυάλινο».

- Θυμάστε κάποιες ιδιαίτερες «παραγγελίες» που σας έχουν γίνει;

«Θυμάμαι κάποιος μου είχε ζητήσει το "Μιλώ" του Αναγνωστάκη ή κάποιοι άλλοι τραγούδια από τα "Λυρικά" του Μίκη. Ποιος τα ξέρει σήμερα; Κι είναι από τους θησαυρούς μουσικής και ποίησης του Μίκη...»

- Νιώθετε ότι ακολουθείτε ένα μοναχικό δρόμο;

«Ναι, αισθάνομαι μοναχικός και ώρες-ώρες αισθάνομαι μια επιθυμία να ξανακάνω τη μπουάτ όπως ήταν όταν ξεκίνησε. Ο κόσμος να συμμετέχει, να έρχονται νέα παιδιά, νέοι τραγουδιστές. Έτσι ξεκινήσαμε. Μια παρέα ήταν η μπουάτ. Σήμερα το τοπίο στις μουσικές είναι λίγο πιο τετράγωνο, πιο προγραμματισμένο. Κι εμένα δεν μ' αρέσει να λειτουργώ έτσι. Θέλω να πάω στη Μπουάτ το βράδυ και να μην ξέρω τι να πω... Αυτό προϋποθέτει σπουδαίους μουσικούς που να ξέρουν όλο το ρεπερτόριο του καλλιτέχνη..»

- Αισθάνεστε επίσης τυχερός που έχετε συναντήσει και πει τόσο μεγάλους συνθέτες;

«Πάρα πολύ. Πολύ τυχερός όχι μόνο γιατί τους τραγούδησα αλλά διότι είχα την άνεση να τραγουδάω μαζί τους. Είμαι από τους λίγους που πήγαιναν στο Φλόκα κι έπιναν καφέ με τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο. Εκεί, στο τραπέζι του Γκάτσου. Είμαι από τους λίγους που είχε το προνόμιο να τους ακούει από κοντά να συζητάνε. Κι αυτό διαμόρφωσε το χαρακτήρα μου».

- Υπάρχει κάποιος συνθέτης, κάποιο τραγούδι που δεν έχετε πει;

«Από συνθέτες θυμάμαι ότι είχα πάει στη Minos για να συνεργαστούμε με τον Μάνο Λοΐζο, κάτι που δεν πρόλαβε να γίνει διότι πέθανε. Ήταν φίλος μου ο Μάνος και συζητάγαμε πως θα δουλέψουμε μαζί. Ποτέ δεν συνέβη. Αυτό το παράπονο το έχω αλλά κατά τ' άλλα, δόξα τω Θεώ, έχω τραγουδήσει τους πάντες. Νιώθω μια χαρά διότι μέσα απ' αυτούς τους ανθρώπους ανακάλυψα το χαρακτήρα μου, τον εαυτό μου, ανακάλυψα πράγματα που δεν θα τα ανακάλυπτα αν έκανα άλλη δουλειά, νιώθω πολύ τυχερός».

- Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο δισκογραφικά;

«Κάτι θα ετοιμάσω κι εγώ, αν και δεν υπάρχουν πια δισκογραφικές εταιρείες... Υπάρχει καμία εταιρεία και δεν τη βλέπω; Κι αυτές που υπάρχουν πιο πολύ γραφεία μάνατζερ είναι παρά εταιρείες δίσκων. Κάτι θα βρω, όμως, κάποια εφημερίδα, κάποιο μέσον (να το κυκλοφορήσει). Μου έχει δώσει κάποια τραγούδια ο Σταύρος Σιόλας, η Λίνα Νικολακοπούλου...»

- Τι εύχεστε για τα επόμενα χρόνια;

«Να βρει ο κόσμος τη γαλήνη, την ηρεμία του και να πάψουν οι ισχυροί να τα διεκδικούν όλα. Φτάνει πια. Χόρτασαν. Για λίγα χρόνια ζούμε πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη. Δεν πήρε κανείς τίποτα μαζί του. Μόνο ένα κιβώτιο κόκαλα. Τίποτα άλλο. Κι όλοι το ίδιο... »

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Δεκ 2021 | 12:59

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Εκδηλώσεις σε γειτονιές, θεατρικές παραστάσεις, παγοδρόμιο και πολλές εκπλήξεις [πρόγραμμα]

Τα φετινά Χριστούγεννα ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να πάρουν μέρος στις λαμπερές εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 7 Δεκεμβρίου έως 13 Ιανουαρίου.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 03 Δεκ 2021 | 16:06

Πέθανε ο Νίκος Σταθούλης - Εκτιμητής έργων τέχνης και βιογράφος του Ιόλα

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο σύμβουλος τέχνης και προσωπικός βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1876 02 Δεκ 2021 | 18:41

Ελβετία: Σπάνιο ελληνικό νόμισμα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ

Ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 162.000 ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.