Μουσική στο φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 και το θέατρο Ολύμπια

Μουσικές από την Αναγέννηση, την παλαιά Αθήνα και τον Πειραιά, λόγια μουσική, ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, μουσικές του κόσμου, ροκ και τζαζ

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μουσική στο φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 και το θέατρο Ολύμπια

Η μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017 απλώνεται στην πόλη… Δεν είναι μόνο το Ηρώδειο, με το οποίο έχει, χρόνια τώρα, άρρηκτους δεσμούς. Είναι και η Πειραιώς 260, με τον Κήπο της και το Χώρο Β, είναι και το Θέατρο Ολύμπια, όπου φιλοξενούνται 14 συνολικά μουσικές και συναυλιακές εκδηλώσεις, καθεμιά με το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Μουσική στο φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 και το θέατρο Ολύμπια

Μουσική στην Πειραιώς 260

Ο δροσερός Κήπος της Πειραιώς 260 ανοίγει και φέτος για να φιλοξενήσει μία σειρά από μουσικές βραδιές με μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ θα γίνουν και οι τρεις συναυλίες που προέκυψαν από την συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με τον Τρίτο Πρόγραμμα και θα έχουν ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση.

Η μουσική στον Κήπο ανοίγει στις 6 Ιουνίου, με το γυναικείο κουαρτέτο Quarderinas, που θα ταξιδέψει το κοινό του Από τη Δύση ως την Άπω Ανατολή. Με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπάμπαλη, το κουαρτέτο θα παίξει μουσικές και τραγούδια από όλα τα σημεία της γης, την ελληνική παράδοση, αλλά και από την προσωπική δισκογραφία της δημοφιλούς ερμηνεύτριας.

Την επόμενη μέρα, στις 7 Ιουνίου, η λαμπερή περφόρμερ Νίνα Λοτσάρη μαζί με το σουρεάλ ντουέτο των Opera Chaotique και μία πενταμελή ορχήστρα, παρουσιάζουν το Καμπαρέ Τρούμπα : από τα λιμάνια του κόσμου στο λιμάνι του Πειραιά. Μια βραδιά με ανατρεπτικές διασκευές και κινηματογραφικές μουσικές, που μεταφέρουν το θεατή στο λιμάνι του Πειραιά και στην Τρούμπα του παρελθόντος.

Μουσική στο φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 και το θέατρο Ολύμπια - εικόνα 2

Οι μουσικές βραδιές στον Κήπο συνεχίζονται με τους String Demons και το Athens Demon Concert, στις 11 Ιουνίου. Οι «δαίμονες των εγχόρδων», τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, παντρεύουν την κλασική μουσική με το χέβι μέταλ, την παραδοσιακή με το ροκ και δίνουν μία συναυλία με ρυθμό, τρέλα, χιούμορ, κρουστά και έγχορδα.

Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ παρουσιάζει φέτος στον Κήπο τρεις παραγωγές διαφορετικού ύφους, συναυλιακά πρωτότυπες, με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση! Έτσι, στις 12 Ιουνίου ο δημοφιλής παραγωγός Δαυίδ Ναχμίας μεταφέρει το κοινό του Στον καιρό της Αθήνας. Ένα μουσικό ταξίδι στα τραγούδια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα της παλιάς Αθήνας, υπό τις μελωδίες και τα τραγούδια του Αττίκ, της Δανάης, της Βέμπο και του Σουγιούλ.

Το Τρίτο Πρόγραμμα συνεχίζει με έναν διήμερο μαραθώνιο Τζαζ, το Jazz in the City Sessions, στις 22 και 23 Ιουνίου. Ο Δημήτρης Τρίκας παρουσιάζει, πάλι σε απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση, έξι αντιπροσωπευτικά μουσικά σχήματα της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής. Στην πρώτη βραδιά εμφανίζονται τρία σχήματα που αναδεικνύουν το μουσικό εύρος και τη δυναμική της ελληνικής τζαζ: Next Step Quintet, George Kontrafouris Trio, και Χάρης Λαμπράκης Quartet. Στη δεύτερη συναυλία τρία γκρουπ μας αποκαλύπτουν με το ερμηνευτικό τους ύφος, την πολυπολιτισμική μουσική πραγματικότητα της χώρας σήμερα: Ziad Rajab Trio, Adedeji Adetayo Presents Afreekanism και Haig Yazdjian Quartet.

Το Τρίτο Πρόγραμμα ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του στην Πειραιώς, στις 25 Ιουνίου, με μία παράσταση στον Χώρο Β. Η παραγωγός Τζουλιέττα Καρόρη και το Ex Silentio - σύνολο παλαιάς μουσικής, δημιουργούν μία μουσική παράσταση αφιερωμένη στα μυθικά πλάσματα του Μπαρόκ. Νύμφες, ξωτικά, νεράιδες και ποιμένες, καταλαμβάνουν τη σκηνή και μεταδίδονται επίσης ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Λίγο πιο πριν, στις 14 Ιουνίου, το εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα Τακίμ, μαζί με τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά παρουσιάζουν το Γιατί, γλυκό μου sweet heart / Τζαζ και χιτζάζ: από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο. Μια μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και τα μουσικά παντρέματα που συνέβησαν εκεί, όταν τα μικρασιάτικα συρτά, οι καρσιλαμάδες και τα ζεϊμπέκικα, συνάντησαν τη τζαζ, το σουίνγκ και τις οπερέτες.

Στη μουσική των Ελλήνων στην Αμερική είναι αφιερωμένη και η τελευταία συναυλία στον Κήπο της Πειραιώς 260. Για δύο βραδιές, στις 2 και 3 Ιουλίου, ο Κώστας Βόμβολος παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, το Homesickness Blues: οι Έλληνες στο υπόγειο της Αμερικής, όπου το πρώιμο σουίνγκ και μπλουζ συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, όπως έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική.

Μουσική στο φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260 και το θέατρο Ολύμπια - εικόνα 3

Μουσική στο Θέατρο Ολύμπια

Στο θέατρο Ολύμπια εντάσσεται φέτος στο δυναμικό του Φεστιβάλ και φιλοξενεί έξι μουσικές εκδηλώσεις και σημαντικούς δημιουργούς.

Στις 8 Ιουνίου, ο Νίκος Ξυδάκης ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, παρουσιάζει στο θέατρο Ολύμπια τη μουσική παράσταση Όλα τα δειλινά του κόσμου, με μελοποιήσεις ποιημάτων για τον έρωτα και την αγάπη. Με έμπνευση από τα ποιήματα της Σαπφούς, του Μιχάλη Γκανά και του Διονύση Καψάλη ο Νίκος Ξυδάκης γράφει μουσική και τραγούδια, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Στις 16 Ιουνίου η μεσόφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και ο πιανίστας Αντρέι Χόβριν παρουσιάζουν την παράσταση Transit Songs, ένα ρεσιτάλ μπροστά από ένα ποιητικό τοπίο. Μέσω τραγουδιών από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μέχρι τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν, ποίηση και video art, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ευρύτερη έννοια των συνόρων.

Το δωδεκαμελές πολυφωνικό σύνολο από τη Μεγάλη Βρετανία Stile Antico, που δουλεύει χωρίς μαέστρο και έχει αφοσιωθεί στη μελέτη της αναγεννησιακής μουσικής, παρουσιάζει στις 18 Ιουνίου το In a Strange Land. Ένα μουσικό αφιέρωμα σε συνθέτες που διώχθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ A΄ της Αγγλίας εξαιτίας της υποστήριξής τους στον Καθολικισμό.

Στις 26 Ιουνίου, το πιανιστικό ντούο Στέφανος Νάσος – Απόστολος Παληός παρουσιάζουν, μαζί με τους κρουστούς Μάριο Νικολάου και Μαρίνο Τρανουδάκη, μία Συναυλία μουσικής δωματίου με επίκεντρο τη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του σπουδαίου Ούγγρου συνθέτη Μπέλα Μπάρτοκ. Παράλληλα, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση θα εκτελεστεί το έργο του Τζον Λούθερ Άνταμς για πιάνο, μάλετ και ηλεκτρονικούς ήχους.

Στις 5 Ιουλίου, η διεθνούς φήμης ορχήστρα της Σόφιας Sofia Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου θα παρουσιάσει τρία έργα του Φίλιππου Τσαλαχούρη με γενικό τίτλο …ο πόνος του πολέμου, το πένθος και η φυγή. Συμμετέχει ως αφηγητής ο Μιχαήλ Μαρμαρινός καθώς και η Χορωδία Σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.

Τέλος, στις 9 Ιουλίου, οι ARTéfacts Εnsemble δημιουργούν μια παράσταση – συναυλία προς τιμήν του Φρανκ Ζάππα Το Zapping - Αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα συνδυάζει στοιχεία από τη ροκ, την τζαζ, ακόμη κι από τη λαϊκή μουσική, αλλά και τη σύγχρονη κλασική. Μία παράσταση πιστή στο πνεύμα του Φρανκ Ζάππα, που στοχεύει στη σάτιρα και τον κοινωνικό σχολιασμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.

ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΕΡΡΕΑΝ ΕΠΙ ΩΡΑ ΜΕ ΟΡΜΗ 11 Νοε 2020 | 19:38

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια - Εικόνες θλίψης

Ο τεράστιος όγκος βροχής που έπεσε προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στο ανάκτορο του αρχαιολογικού χώρου στα Μάλια της Κρήτης.

ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 5 ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ 11 Νοε 2020 | 17:30

Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης - Ήταν μόλις 42 ετών

Η τελευταία συλλογή του ποιητή με τίτλο "Άσπρα μήλα" θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 11 Νοε 2020 | 15:48

Πέθανε ο ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Φυσιογνωμία του "off Broadway", ο Χόροβιτς πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥ 1687 11 Νοε 2020 | 09:23

Απίστευτη ανακάλυψη: Ντέτεκτιβ βιβλίων εντόπισαν εκατοντάδες αντίτυπα του επαναστατικού "Principia" του Νεύτωνα

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση των Principia του Νεύτωνα, το 1687, στο οποίο εισήγαγε τους νόμους της κίνησης και την έννοια της καθολικής βαρύτητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 10 Νοε 2020 | 19:25

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

Έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ «ΑΝΤΙΟ» 10 Νοε 2020 | 18:22