Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν

Εκφράζονται πιο ελεύθερα και πιο ολοκληρωμένα, συνδέονται με την πολιτική και την κοινωνία. Κάθε χρόνο τα Rooms είναι όλο και καλύτερα

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, για δέκατη πέμπτη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2016” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα.

Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν
Αλέξανδρος Τουλιόπουλος

Όλγα Ευαγγελίδου
Όλγα Ευαγγελίδου

Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 22 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί της Τέχνης, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών και τους παρουσιάζουν σε δωμάτια του Ξενοδοχείου. Συμμετέχουν 26 καλλιτέχνες με ηχητικές, φωτογραφικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, design, performances, ταινίες, κλπ.

Σωτήρης Φωκέας
Σωτήρης Φωκέας

H έκθεση ROOMS εκτείνεται σε έναν ολόκληρο όροφο του Ξενοδοχείου, όπου κάθε καλλιτέχνης ή ομάδα παρουσιάζεται σε ένα δωμάτιο και το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή του χώρου ενός Ξενοδοχείου για την διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε συνάρτηση της προτεραιότητας για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και συμφωνία με τον χαρακτήρα και το νόημα της σημερινής συγκυρίας.

Ανδρέας Κοκκαλιάρης
Ανδρέας Κοκκαλιάρης

«Η διοργάνωση μέσα στα χρόνια έχει αποκτήσει τους δικούς της ρυθμούς», λέει ο Γεράσιμος Καππάτος, «και αρκετοί από τους επιμελητές έχουν επιμεληθεί δωμάτια ξανά, συνεπώς είναι εύκολο να δουλεύεις με ανθρώπους που έχεις συνεργαστεί και στο παρελθόν και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Αυτό κυρίως διευκολύνει τη διαδικασία και την προετοιμασία.

Η γενικότερη συγκυρία δε μας επηρεάζει πολύ, γιατί δεν υπάρχει εμπορικός σκοπός σε αυτή την έκθεση. Γενικά τα νέα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτούς, η ζωή είναι μπροστά, η τέχνη είναι μπροστά και κάνουν έργα. Ο νεώτερος καλλιτέχνης που συμμετέχει είναι 23 ετών.

Οι καλλιτέχνες σήμερα έχουν καλύτερους δασκάλους, καλύτερες εγκαταστάσεις, ορισμένοι έρχονται από το εξωτερικό, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση και ελευθερία στο να χρησιμοποιήσουν μέσα, να σκέφτονται πράγματα που δεν είναι αυτά που κάποτε θα θεωρούσες τα εικαστικά «ενδιαφέροντα». Οι δουλειές τους άπτονται της πολιτικής και της κοινωνία και έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα στη σκέψη. Δεν είναι μόνο ένα εικαστικό αντικείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά μια νοηματική σύλληψη που εκφράζεται μέσω αυτού του τρόπου».

Επιμελητές:

Ανθή Αργυρίου, Βάνα Βερροιοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Δηώ Καγγελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Χάρις Κανελλοπούλου, Μαργαρίτα Καταγά, Βάλια Κατσίμπα, Ισαβέλλα Κλαδάκη, Τάσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου, Βανέσσα Μελισσουργάκη & Ιωάννα Γερακίδη, Αννα Μαρία Παπαγιαννάκου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Χάρης Σαββόπουλος, Κωστής Σταφυλάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Λίνα Τσίκουτα, Ελένη Τσοποτού.

Καλλιτέχνες:

Κατερίνα Αριανούτσου, Σπυριδούλα Ασημάκη, Εύη Δαμιανάκη, Όλγα Ευαγγελίδου, Σάββας Θεοφάνους, Μιχάλης Κιούσης, Ανδρέας Κοκκαλιάρης, Φοίβος Άγγελος Κόλλιας & Lara Verena Bellenghi, Κατερίνα Κονταρίνη, Μιρένα Λιακούση, Ανθούλα Μπουρνά, Ιωάννα Νεοφύτου, Κική Παυλικιάνη, Μάριος Παύλου, Έκτωρ Ντουράκος, Μαίρη Παππά, Βασίλης Παπαγεωργίου, Φίλιππος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πασχαλίδου, Βαλίνια Σβορώνου, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Νίκος Τοπαλίδης, Αλέξανδρος Τουλιόπουλος, Σωτήρης Φωκέας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 20:00 – 24:00 Διάρκεια Έκθεσης μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 16:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00 – 22:00.

Καλλιτέχνης: Μιχάλης Κιούσης Ο Μιχάλης Κιούσης χτίζει κυκλωτικά περιβάλλοντα: με ζωγραφική, γκραφίτι, animation, με κάθε πιθανό τρόπο και σε κάθε διαθέσιμο χώρο, ιδιωτικό ή δημόσιο: ο χώρος δεν έχει σημασία. Όσο μεγαλύτερος, τόσο το καλύτερο. Το βέβαι

Καλλιτέχνης: Όλγα Ευαγγελίδου Τα έργα της Όλγα Ευαγγελίδου έχουν έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να αποδίδεται μία πραγματικότητα που βιώθηκε, αλλά μία ουτοπική. Δημιουργεί έτσι αφηγήσεις με οικείες και μη εικόνες, εντάσσοντας το μαγικό σ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ 30 Νοε 2020 | 13:28

Ιερώνυμος : Απαίτησα να έχω την ίδια μεταχείριση με όλους τους Ελληνες- Δεν θα δεχόμουν κάτι άλλο

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την νοσηλεία του για τον κορονοϊό

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.