Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν

Εκφράζονται πιο ελεύθερα και πιο ολοκληρωμένα, συνδέονται με την πολιτική και την κοινωνία. Κάθε χρόνο τα Rooms είναι όλο και καλύτερα

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, για δέκατη πέμπτη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2016” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα.

Μπήκαμε στα Rooms της τέχνης λίγο πριν ανοίξουν
Αλέξανδρος Τουλιόπουλος

Όλγα Ευαγγελίδου
Όλγα Ευαγγελίδου

Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, 22 Επιμελητές Εκθέσεων, Ιστορικοί & Θεωρητικοί της Τέχνης, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών και τους παρουσιάζουν σε δωμάτια του Ξενοδοχείου. Συμμετέχουν 26 καλλιτέχνες με ηχητικές, φωτογραφικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, projects, design, performances, ταινίες, κλπ.

Σωτήρης Φωκέας
Σωτήρης Φωκέας

H έκθεση ROOMS εκτείνεται σε έναν ολόκληρο όροφο του Ξενοδοχείου, όπου κάθε καλλιτέχνης ή ομάδα παρουσιάζεται σε ένα δωμάτιο και το περιβάλλον του δωματίου μεταμορφώνεται σε ένα προσωπικό χώρο του καλλιτέχνη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

Η επιλογή του χώρου ενός Ξενοδοχείου για την διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε συνάρτηση της προτεραιότητας για αυτόνομες παρουσιάσεις των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα της ανάγκης το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και συμφωνία με τον χαρακτήρα και το νόημα της σημερινής συγκυρίας.

Ανδρέας Κοκκαλιάρης
Ανδρέας Κοκκαλιάρης

«Η διοργάνωση μέσα στα χρόνια έχει αποκτήσει τους δικούς της ρυθμούς», λέει ο Γεράσιμος Καππάτος, «και αρκετοί από τους επιμελητές έχουν επιμεληθεί δωμάτια ξανά, συνεπώς είναι εύκολο να δουλεύεις με ανθρώπους που έχεις συνεργαστεί και στο παρελθόν και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Αυτό κυρίως διευκολύνει τη διαδικασία και την προετοιμασία.

Η γενικότερη συγκυρία δε μας επηρεάζει πολύ, γιατί δεν υπάρχει εμπορικός σκοπός σε αυτή την έκθεση. Γενικά τα νέα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως οι μεγαλύτεροι. Γι’ αυτούς, η ζωή είναι μπροστά, η τέχνη είναι μπροστά και κάνουν έργα. Ο νεώτερος καλλιτέχνης που συμμετέχει είναι 23 ετών.

Οι καλλιτέχνες σήμερα έχουν καλύτερους δασκάλους, καλύτερες εγκαταστάσεις, ορισμένοι έρχονται από το εξωτερικό, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση και ελευθερία στο να χρησιμοποιήσουν μέσα, να σκέφτονται πράγματα που δεν είναι αυτά που κάποτε θα θεωρούσες τα εικαστικά «ενδιαφέροντα». Οι δουλειές τους άπτονται της πολιτικής και της κοινωνία και έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα στη σκέψη. Δεν είναι μόνο ένα εικαστικό αντικείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά μια νοηματική σύλληψη που εκφράζεται μέσω αυτού του τρόπου».

Επιμελητές:

Ανθή Αργυρίου, Βάνα Βερροιοπούλου, Δανάη Γιαννόγλου, Δηώ Καγγελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Χάρις Κανελλοπούλου, Μαργαρίτα Καταγά, Βάλια Κατσίμπα, Ισαβέλλα Κλαδάκη, Τάσος Κουτσουρής, Γιώτα Κωνσταντάτου, Αρετή Λεοπούλου, Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου, Βανέσσα Μελισσουργάκη & Ιωάννα Γερακίδη, Αννα Μαρία Παπαγιαννάκου, Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Χάρης Σαββόπουλος, Κωστής Σταφυλάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Λίνα Τσίκουτα, Ελένη Τσοποτού.

Καλλιτέχνες:

Κατερίνα Αριανούτσου, Σπυριδούλα Ασημάκη, Εύη Δαμιανάκη, Όλγα Ευαγγελίδου, Σάββας Θεοφάνους, Μιχάλης Κιούσης, Ανδρέας Κοκκαλιάρης, Φοίβος Άγγελος Κόλλιας & Lara Verena Bellenghi, Κατερίνα Κονταρίνη, Μιρένα Λιακούση, Ανθούλα Μπουρνά, Ιωάννα Νεοφύτου, Κική Παυλικιάνη, Μάριος Παύλου, Έκτωρ Ντουράκος, Μαίρη Παππά, Βασίλης Παπαγεωργίου, Φίλιππος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πασχαλίδου, Βαλίνια Σβορώνου, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Νίκος Τοπαλίδης, Αλέξανδρος Τουλιόπουλος, Σωτήρης Φωκέας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 20:00 – 24:00 Διάρκεια Έκθεσης μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινές 16:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή 12:00 – 22:00.

Καλλιτέχνης: Μιχάλης Κιούσης Ο Μιχάλης Κιούσης χτίζει κυκλωτικά περιβάλλοντα: με ζωγραφική, γκραφίτι, animation, με κάθε πιθανό τρόπο και σε κάθε διαθέσιμο χώρο, ιδιωτικό ή δημόσιο: ο χώρος δεν έχει σημασία. Όσο μεγαλύτερος, τόσο το καλύτερο. Το βέβαι

Καλλιτέχνης: Όλγα Ευαγγελίδου Τα έργα της Όλγα Ευαγγελίδου έχουν έντονα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να αποδίδεται μία πραγματικότητα που βιώθηκε, αλλά μία ουτοπική. Δημιουργεί έτσι αφηγήσεις με οικείες και μη εικόνες, εντάσσοντας το μαγικό σ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα