Ν. Σταμπολίδης: Ενας Αρχαιολόγος στην Τράπεζα της Ελλάδος

Χιούμορ, λίγες σπόντες και μια ενημερωμένη συζήτηση περί πολιτιστικής πολιτικής που απογείωσε τη «σοβαρή» αίθουσα

n-stampolidis-enas-arxaiologos-stin-trapeza-tis-ellados
|
SHARE THIS
0
SHARES

     Ποιο είναι αυτό το αόρατο νήμα που μπορεί να ενώσει το Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το ιερό χώρο της Δήλου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Αρχαία Ελεύθερνα;

   Τίποτα άλλο παρά μόνο μια διαφορετικού τύπου ξενάγηση από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος συνομιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου στην επιβλητική κι ιστορική Αίθουσα Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα ξετύλιξε το κουβάρι της δικής του αφήγησης. Και μπορεί το θέμα της συζήτησης – που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» του Κέντρου Πολιτισμού της ΤΤΕ, «Εφαρμοσμένη Πολιτιστική Πολιτική στην Ελλάδα» να ήταν ακούγεται «στρυφνό», οι συνομιλητές, όμως, κατάφεραν να απογειώσουν την κουβέντα σε τέτοιο βαθμό ώστε το χειροκρότημα στο τέλος αυτής της αίθουσας να θυμίζει το «μπιζ» μιας θεατρικής παράστασης.

Νίκος Σταμπολίδης, Μαργαρίτα Πουρνάρα (φωτογραφία Βαγγέλης Φραγκούλης)
Νίκος Σταμπολίδης, Μαργαρίτα Πουρνάρα (φωτογραφία Βαγγέλης Φραγκούλης)

«Μήπως θα έπρεπε καλύτερα να δημιουργήσει το Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος κι … ύστερα να το παραδώσει στο ΄Ιδρυμα;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

   Δεν ήταν μόνο ο ενημερωμένος επιστήμονας που μίλησε με εμπεριστατωμένο λόγο για την κατάσταση των ιδιωτικών και δημόσιων μουσείων της χώρας. για τα μυστικά του fundraising (τακτική που ακολουθεί ιδιαίτερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο οποίο είναι διευθυντής), για την αναγκαιότητα της συνεργασίας τουρισμού και πολιτισμού, για το πνεύμα και το μέτρο των αρχαίων ημών προγόνων. ΄Ηταν  κι ο σαγηνευτικός παραμυθάς που μίλησε για ιστορίες που ξεπηδούν μέσα από τις ανασκαφές της αγαπημένης του Αρχαίας Ελεύθερνας υπό την μπαγκέτα του ήδη από τα δεκαετία του ’80, όπως της «δίδυμης αδερφής» της Κόρης της Ωξέρ που ανακαλύφθηκε στις συγκεκριμένες ανασκαφές με αποτέλεσμα να ζητηθεί η έγκριση από τους ανθρώπου του Μουσείου του Λούβρου που η Κόρη βρίσκεται μόνιμα να έρθει στην Ελλάδα να τη «συναντήσει». «Κι εκείνοι με γαλατική ευγένεια δέχτηκαν πρόθυμα», μας είπε ο κύριος Σταμπολίδης. «Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους των Μουσείων να κάνουν πολιτική; Μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα…»

Κάποτε η Μύκονος ήταν ένα ... Μυκόνιο κι η Δήλος εξέπεμπε κοσμοπολιτισμό κι ιερότητα

   Ξεχωριστή ήταν η αναφορά στη Δήλο, νησί που ο ίδιος εργάστηκε χειμώνες και καλοκαίρια, Κάποτε η γειτονική Μύκονος ήταν ένα …. Μυκόνιο (αυτό που αφήνουν οι σκύλοι στις αλέες) κι η Δήλος ήταν ένα κοσμοπολίτικο κι ιερό συνάμα νησί. Με την πορεία του χρόνου “δάνεισε” τον κοσμοπολιτισμό της στη Μύκονο και την ιερότητά της στην Τήνο», κατέληξε με την ευχή να γίνει η Δήλος «μια νέα Πομπηΐα» για να υπάρξουν μεγάλα οφέλη για τη χώρα.

   Ο κ. Σταμπολίδης είναι κι ένας συνομιλητής με χιούμορ. «Μήπως θα έπρεπε καλύτερα να δημιουργήσει το Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος κι … ύστερα να το παραδώσει στο ΄Ιδρυμα;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παναγιώτης Παναγάκης, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Σάντρα Μαρινοπούλου, Νίκος Σταμπολίδης (φωτογραφία: Βαγγέλης Φραγκούλης)
Παναγιώτης Παναγάκης, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Σάντρα Μαρινοπούλου, Νίκος Σταμπολίδης (φωτογραφία: Βαγγέλης Φραγκούλης)

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε λίγους μήνες στην Αρχαία Ελεύθερνα

  Ο κ. Σταμπολίδης έκλεισε τη συνομιλία του με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα αναφερόμενος στην Αρχαία Ελεύθερνα. «Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν διαβεί τις θύρες του Μουσείου στους λίγους μήνες λειτουργίας του, κι ελπίζουμε μέχρι τις 5 Απριλίου να υπάρξει η δυνατότητα να ανοίξει το Μουσείο κι ο αρχαιολογικός χώρος», είπε. Κι όταν του ζητήθηκε να κλείσει με μια ευχή για τη χώρα είπε: «Μη μαθαίνετε τα παιδιά σας στη μιζέρια. Ετσι δεν θα υπάρχει χώρα».

   Τη συζήτηση προλόγισε ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της ΤΤΕ, Παναγιώτης Παναγάκης.

Ακολουθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 «Η κριτική διάσταση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: εγγύτητα και απόσταση», συζήτηση με τους Αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook