Ναυάγιο Αντικυθήρων: Μεταλλικά αντικείμενα «χτύπησαν» οι δύτες

Επιβεβαίωσε η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιότητων Αγγελική Σίμωσι τα σημαντικότατα ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων: Μεταλλικά αντικείμενα «χτύπησαν» οι δύτες

Σημαντικότατα ευρήματα έχει φέρει στο φως η νέα ενάλια έρευνα για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων που με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, πλην, όμως … δεν είναι ανακοινώσιμα διότι παρενέβη η λογοκρισία.

Σήμερα το πρωί σε παρουσίαση της νέας ενάλιας έρευνας και του Exosuit η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιότητων Αγγελική Σίμωσι επιβεβαίωσε τη χθεσινή ανακοίνωση ότι έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η ίδια μίλησε για πρώτη χαρτογράφηση του ναυαγίου που έχει γίνει και ανέφερε συγκριμένα ότι ανιχνευτές έχουν «χτυπήσει» μεταλλικά αντικείμενα.

Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει συστηματική ενημέρωση όπως στην περίπτωση της Αμφίπολης η ίδια απάντησε ότι οι χρόνοι της ανασκαφής κυλούν πολύ πιο αργά στη θάλασσα απ΄ότι στη στεριά. Οι δύτες βουτούν σε βάθος 55 μέτρων είπε χαρακτηριστικά.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των νέων ευρημάτων

Η πολιτεία δεν επέτρεψε στους υπεύθυνους της υποβρύχιας ανασκαφής να ανακοινώσουν τα νέα ευρήματα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την επόμενη εβδομάδα. Πράγματι από νωρίς υπήρξε φημολογία ότι ο πρωθυπουργός θα ήταν παρών στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στα Κύθηρα. Τελικά οι φήμες δεν επαληθεύτηκαν και ο πρωθυπουργός (για τους δικούς του λόγους) φαίνεται ότι …φυλάει τις δηλώσεις για την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τα Κύθηρα στις 9 Οκτωβρίου.

Με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», το νέο ερευνητικό αρχαιολογικό εγχείρημα διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και αποτελεί τη συνέχεια των επίμονων κι επίπονων κοινών προσπαθειών, που ξεκίνησαν το 2012 προκειμένου να εντοπιστεί εκ νέου το φημισμένο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

«Δυστυχώς η εκδήλωση αυτή γίνεται κάτω από ένα καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα τα ευρήματα της έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι: από τις καλύτερες των προθέσεων που είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα μέχρι και άλλους λόγους που φαντάζεστε στη μίζερη πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας», ανέφερε στην ομιλία του ο Πάνος Λασκαρίδης, προέδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που έχει διαθέσει το σκάφος του «Γλάρος» για την έρευνα.

Η ομιλία του κυρίου Λασκαρίδη έγινε το βράδυ της Παρασκευής στον κατάμεστο εξωτερικό χώρο Zeidoros Art Space στο Καψάλι Κυθήρων παρουσία του Μητροπολίτη Σεραφείμ, του δήμαρχου Κυθήρων, Χαρχαλάκη Στράτου, του πρέσβη της Ελβετίας, μελών του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Μασσαχουσέτης που συμμετέχει στην έρευνα, των Ελλήνων και αμερικανών αρχαιολόγων και δυτών και πλήθος κόσμου που ήρθε από την Αθήνα αλλά και πολλά μέρη του κόσμου να ακούσει τα νέα.

Η ομιλία του Πάνου Λασκαρίδη

«Εγώ όμως ήθελα να σας πω ότι η έρευνα αυτή έχει αποδώσει σημαντικά ευρήματα. Εχει, επίσης, αποδώσει σημαντικότατα συμπεράσματα κι έχει δημιουργήσει πολύ σημαντικές ελπίδες για ακόμα σημαντικότερα ευρήματα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα πράγματα επιθυμεί να τα ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα. Κατά συνέπεια εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να σας το πούμε παρά μόνο να επαναλάβουμε ότι έχουν βρεθεί σημαντικά, σημαντικότατα ευρήματα και σημαντικότατα συμπεράσματα», είπε ο κ. Λασκαρίδης.

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για τα «σημαντικά» ευρήματα. Περισσότερο δυναμικά συζητείται να έχει βρεθεί ένα σχετικά ογκώδες μεταλλικό αντικειμένο, ενώ οι όγκοι στον χαρτογραφημένο βυθό που έχουν εντοπιστεί μπορεί και να είναι και αγάλματα. Κομμάτια που να ανήκουν στον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι η εξειδικευμένη και πανάκριβη ρομποτική στολή (Exosuit) δεν «βούτηξε» στα νερά των Αντικυθήρων λόγω κακού καιρού. Η νέα εξόρμησή της αναμένεται να είναι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Η νέα έρευνα διεξάγεται με χορηγία του ΟΤΕ και της Cosmote.

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Μεταλλικά αντικείμενα «χτύπησαν» οι δύτες
Η ομάδα της ενάλιας έρευνας στο σχετικό βίντεο που παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, στα Κύθηρα

Η ιστορία του περίφημου ναυαγίου των Αντικυθήρων

Το πλοίο, με φορτίο βάρους 300 τόνων, βυθίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Ηταν φορτωμένο με έργα τέχνης, αμφορείς και μετέφερε τον διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τμήμα του οποίου αισιοδοξούν να εντοπίσουν οι επιστήμονες. Πρόκειται για τον πρώτο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, αντικείμενο διεθνούς έρευνας. Το ναυάγιο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1900 από σφουγγαράδες έξω από τα Αντικύθηρα, ενώ το 1976 κατέπλευσε εκεί ο Ζακ Ιβ Κουστό με τη διάσημη «Καλυψώ». Την εξαιρετική ιστορία του μας αφηγήθηκε η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», την οποία απόλαυσαν χιλιάδες Ελληνες και ξένοι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα περιοδεύει στο εξωτερικό.

Η εξειδικευμένη και πανάκριβη ρομποτική στολή (Exosuit) όπως παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, σε σχετικό βίντεο. Στη νέα ενάλια έρευνα του Ναυαγίου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη καιρού επιτρέποντος
Η εξειδικευμένη και πανάκριβη ρομποτική στολή (Exosuit) όπως παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή, σε σχετικό βίντεο. Στη νέα ενάλια έρευνα του Ναυαγίου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη καιρού επιτρέποντος

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Μεταλλικά αντικείμενα «χτύπησαν» οι δύτες - εικόνα 3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 06 Οκτ 2020 | 10:49

Unhappy Monuments: Υπαίθρια ομαδική έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας

Τα έργα συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, το οποίο αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για πολλούς Αθηναίους