«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο

Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Στ. Μάϊνας, Γωγώ Μπρέμπου, Μ. Μουμούρης, Γ. Λύρας για το μυθιστόρημα του Χ. Χωμενίδη που ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Ελληνικός Κόσμος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο

Η Νίκη, ο χαρακτήρας του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη, είναι η μητέρα του συγγραφέα, κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη, και της γυναίκας του Άννας.

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο

Είναι η γυναίκα που δάνεισε το όνομά της στον τίτλο του βιβλίου αλλά και στην παράσταση που μετέγραψε θεατρικά ο Σταμάτης Φασουλής και ο Γιώργος Λύρας στο Θέατρο Ελληνικός Κόσμος. Το δύσκολο εγχείρημα της μεταγραφής ενός μυθιστορήματος 500 σελίδων και η μεταφορά του στη σκηνή μοιάζει άθλος, αφού καταγράφεται όχι μόνο η ιστορική, πλέον πορεία της Ελληνικής Αριστεράς, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα για να φτάσει στην μετεμφυλιακή περίοδο, αλλά είναι φορτισμένο με την αφήγηση ζωή της οικογένειας του συγγραφέα.

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 2

«Το βιβλίο το ανακάλυψε πρώτος ο Σταμάτης. Ενθουσιάστηκε και μου το έκανε δώρο να το διαβάσω κι εγώ», λέει ο Γιώργος Λύρας, ο οποίος διασκεύασε με τον Σταμάτη Φασουλή το έργο. «Συζητούσαμε μέρες και για την ιστορία της Νίκης αλλά και για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο την κατέγραψε ο

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 3

Χρήστος. Με αφορμή τα ιδιωτικά το μυθιστόρημα αφηγείται τα δημόσια. Αν και τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού βίου αυτής της οικογένειας πολλές φορές μπερδεύονται. Αυτά όλα βέβαια με ένα είδος δικαιοσύνης που πιθανότατα προκύπτει στην χρονική απόσταση των γεγονότων από τον ίδιο το συγγραφέα και το έργο του. Το βιβλίο δεν παίρνει κανενός την πλευρά. Αντίθετα τονίζει τόσο τους πόλους που στο τέλος νιώθεις έντονα μια πολύ μεγάλη πίκρα και τη ματαιότητα όλων αυτών των διχασμών. Διάβαζα και κομμάτια της ιστορίας του Εμφυλίου που δεν γνώριζα - πως ακριβώς είχαν συμβεί - και τα χα χάσει. Αν και όσο πιο βαθιά μπαίνεις σ αυτήν ιστορία τόσο πιο σκοτεινή γίνεται. Τρωτά σημεία και οι μεν και οι δε. Υπεροψία και τύφλωση. Για μένα όλα αυτά έτρεξαν στα μάτια μου με ένα συναρπαστικό ρυθμό με όχημα μια εξαιρετικά σπαρταριστή οικογενειακή ιστορία. Ο Σταμάτης πήρε την απόφαση να το μεταφέρει στο θέατρο κι όταν μου το ‘πε εννοείται πως ήθελα πάρα πολύ να είμαι δίπλα του σ’ αυτή τη διαδικασία. Αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολο. Η μεταφορά δεν αφορά μόνο τα επεισόδια, μικρά ή μεγάλα. Δημόσια ή ιδιωτικά».

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 4

Πατέρας της Νίκης και πρωταγωνιστικός ρόλος στο έργο, ο Αντώνης Αρμάος, πρόσωπο υπαρκτό (Βασίλης Νεφελούδης), τον υποδύεται επί σκηνής ο Στέλιος Μάινας. «Όταν υποδύεσαι ένα ιστορικό πρόσωπο, είναι μάταιο να προσπαθήσεις να του μοιάσεις εξωτερικά. Προσπαθείς να δεις τον κεντρικό άξονα που οδηγεί τον ηρώα σου, και στη

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 5

περίπτωση μου, είναι η ξεχασμένη όσο και απλοϊκή για τα δεδομένα της εποχής μας, φράση, ( πίστη σε μια ιδέα)» λέει ο Στέλιος Μάινας. " Ναι, ευτυχώς υπήρξαν εποχές , σκληρές , που οι άνθρωποι, θυσίαζαν τα νιάτα, το μέλλον, την οικογένεια και την ασφάλεια, για μια ιδέα που γινόταν ιδεολογία και modus vivendi. Διαψεύστηκαν; Φυσικά......, εδώ σε διαψεύδει ο εαυτός σου, δεν θα σε διαψεύσει το περιβάλλον σου; Οι διαψεύσεις όμως και πληγώνουν, και αφήνουν σημάδια. Τα επακόλουθα τους , τα λούζονται όσοι είναι γύρω σου, και κυρίως η οικογένεια σου. Και γίνεσαι , άκαμπτος, εμμονικός, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως εσύ θα έσωζες το κόσμο. Με την απόλυτη βεβαιότητα που σου δίνει η φράση «ΕΜΕΙΣ!!!! Το δικό μας το ΕΜΕΙΣ, δεν συμπεριλαμβάνει μόνο το κόμμα , δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την εργατική τάξη, αλλά σύσσωμη την Ανθρωπότητα» ....

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 6

Μητέρα της Νίκης και γυναίκα του Αντώνη Αρμάου, η Άννα, μας αφηγείται δια στόματος Γωγώς Μπρέμπου που την υποδύεται την ιστορία της.

«Η Άννα γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον κάμπο της Μεσσηνίας. Η μητέρα της προερχόταν από μιά πολύ εύπορη οικογένεια ενώ ο πατέρας της ήταν ένας πλανόδιος οργανοπαίκτης - θα αποτελούσε σκάνδαλο και να κοιτάξει έστω στα μάτια ο Γιώργης την Ελπίδα. Παρόλ'αυτά, την έκλεψε, πυροβολώντας τους συγγενείς της και την έκανε δικιά του μέσα σε μια σπηλιά. Στα χνάρια του έρωτα των γονιών της μεγάλωσε η Άννα και διαμόρφωσε τη φλογερή ιδιοσυγκρασία που την έκανε να απαρνηθεί έναν πλούσιο γάμο -τα φλουριά που θα της κρεμούσε ο πατέρας της στο νυφικό της- να έρθει για σπουδές στην Αθήνα και να γραφτεί στην Κομμουνιστική Νεολαία.

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 7

Η Άννα είναι, από την αρχή μέχρι το τέλος, άνθρωπος της δράσης. Παντρεύεται -χωρίς παπά και κουμπάρο- τον υπαρχηγό του ΚΚΕ, διώκεται ανηλεώς για τις ιδέες της, λεχώνα εβδομήντα ημερών συλλαμβάνεται από τη δικτατορία του Μεταξά και στέλνεται με την Νίκη στην εξορία. Επί Κατοχής βγαίνει στο βουνό αντάρτισσα - οραματίζεται την "καινούργια Ελλάδα που ανατέλλει". Όταν το Κόμμα διαγράφει αργότερα τον άντρα της, τον ακολουθεί δίχως δεύτερη σκέψη στη βαθιά παρανομία. Δεν λυγίζει, δεν προδίδει, δεν αμφιταλαντεύεται ούτε στιγμή. Στην τελική σκηνή του έργου, η Άννα είναι που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Με μια απροσδόκητη κουβέντα της θα απελευθερώσει την Νίκη. Θα την προτρέψει να βαδίσει τον δικό της δρόμο στη ζωή».

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 8

Ένα εμβληματικό πρόσωπο, τη γιαγιά της οικογένειας την προσωποποίηση της καταφυγής σε αυτήν, στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων που την περιβάλλουν, με την ικανότητα να λέει έναν ελπιδοφόρο, αισιόδοξο λόγο και στις πιο δυσοίωνες περιόδους της ζωής της, υποδύεται η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. «Η μάνα αγκαλιάζει, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με χιούμορ, γιαυτό την έχουν πει σαν την Ελλάδα, που ότι και να κάνει συγχωρεί γιαυτό και αγαπάει, λέει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. «Υπάρχει πολύ πίκρα, πολλή αγάπη, πολλή αλήθεια και είναι η τοιχογραφία της Ελλάδας από τη μεριά μιας οικογένειας».

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 9

Η Νίκη αγάπησε και ακολούθησε σε όλη της τη ζωή τον Αλέξανδρο Στρόφαλη, έναν νέο ο οποίος προέρχεται από μια αριστερή αλλά προοδευτική οικογένεια, χάνει και τους δυο γονείς του νωρίς (ο πατέρας του απαγχονίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου) και ενηλικιώνεται ουσιαστικά μόνος. Στη σκηνή του Ελληνικού κόσμου, τον υποδύεται ο Μάξιμος Μουμούρης.

«Αυτή η ατυχία ισχυροποιεί ιδιαίτερα τον χαρακτήρα του και όπως και την προσωπικότητά του. Αρνείται να ενταχθεί, να «τοποθετηθεί» είτε σε πολιτικό χώρο αλλά και σε οποιαδήποτε ομάδα που χαρακτηρίζεται και ορίζεται με

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 10

οποιονδήποτε τρόπο» λέει. «Αντίθετα, ο Αλέξανδρος προσαρμόζεται στις αλλαγές που μπορεί να τον ωφελήσουν χωρίς αυτό να τον κάνει καιροσκόπο, είναι ένας χαμαιλέων γιατί αυτό έμαθε να κάνει για να επιβιώσει. Δίνει την εντύπωση πως αντιλαμβάνεται καλύτερα πως η εμμονές δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα προκάλεσαν όλη τη δυστυχία στη χώρα του και για αυτό κατηγορεί τους γονείς της Νίκης, γιατί λόγω αυτών των εμμονών τους δεν επέτρεψαν στην κόρη τους να υπάρξει παιδί και να ενηλικιωθεί όπως θα έπρεπε ένα παιδί. Για την οικογένεια της Νίκης βέβαια ο Αλέξανδρος είναι κόκκινο πανί για το οποίο ο ίδιος αδιαφορεί. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Νίκη, να την τραβήξει σε μια νέα ζωή μαζί του. Είναι τόσο ρεαλιστής αλλά και τόσο ρομαντικός, για αυτό θα ήθελε κατά βάθος είναι μαζί της μακριά από τους ανθρώπους, μόνοι τους, και για όσο αντέξουν. Είναι ένας ποταμός ωριμότητας, παιδικότητας και ελευθερίας που η Νίκη αφήνεται να παρασυρθεί».

«Νίκη»: Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε ένα έργο - εικόνα 11

Στο διαβασμένο από χιλιάδες αναγνώστες έργο του Χρήστου Χωμενίδη που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας, ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής δίνει σάρκα και οστά και παραθέτει μοναδικές εικόνες της Ελλάδας που σημάδεψαν το μέλλον της. Η ζωή της Νίκης δεν ήταν παραμύθι. Δεν μεγάλωσε όπως τα κορίτσια της ηλικίας της, με παιχνίδια, φλερτ και συνοικέσια. Κουβαλούσε εκ γενετής ένα φορτίο τόσο βαρύ ώστε κινδύνεψε να τη συντρίψει. Πήρε ωστόσο τη ζωή στα χέρια της. Επαναστάτησε κόντρα στην “επανάσταση” για τον έρωτα. Ο συγγραφέας πλέκει πραγματικότητα και μυθοπλασία και δίνει στην ηρωίδα φωνή για να μας πει την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο.

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης

Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου

Παίζουν αλφαβητικά: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Αγοράστε τα εισιτήριά σας εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 20:13

Άλαν Πάρκερ: Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας - σταθμός "Το εξπρές του Μεσονυχτίου" [Βίντεο]

Ο σκηνοθέτης, Άλαν Πάρκερ έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες που έμειναν στην ιστορία της μεγάλης οθόνης

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:32

Βικτόρια Χίσλοπ: Πολλά χρόνια νιώθω Ελληνίδα, τώρα είμαι και επίσημα

"Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι φτάνω στο χωριό μου. Έτσι νιώθει η ψυχή μου", ειπε η Βικτόρια Χίσλοπ.