Νίκος Κούρκουλος, ένας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού

Μια πλούσια έκδοση, ένας φόρος τιμής στον αδιαμφισβήτητο αναμορφωτή της πρώτης σκηνής της χώρας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης και το Εθνικό Θέατρο.

nikos-kourkoulos-enas-authentikos-politis-pantos-kairou
SHARE THIS
0
SHARES

Την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου,θα παρουσιαστεί η έκδοση «Νίκος Κούρκουλος - Ενας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού» για τον άνθρωπο που έκανε “σπίτι του” το Εθνικό Θέατρο διοικώντας το για δεκατρία ολόκληρα χρόνια με πυγμή, δικαιοσύνη και διορατικότητα.  Ο Νίκος Κούρκουλος έκανε τον κόσμο του Εθνικού δεύτερη οικογένειά του όταν ανέλαβε ενώ σε μια  δήλωσή του είχε πει πως το Εθνικό «ήταν ένας σάπιος οργανισμός που είχαν μείνει μόνο τα κόκαλα». Με το τσαγανό, το ήθος την εντιμότητα και την αξεπέραστη γοητεία του κατάφερε να αναμορφώσει την πρώτη σκηνή της χώρας.  

 

Ο απόλυτος ζεν πρεμιέ, ένας γενναίος και ευθύς άνθρωπος έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιανουαρίου 2007. Από το 1994 μέχρι το θάνατό του που διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οραματίστηκε και δημιούργησε το Παιδικό Στέκι, την Πειραματική Σκηνή, τον Άδειο Χώρο, το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας, τη Διεθνή Σκηνή και τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, ενώ αναβάθμισε δραστικά τη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Παράλληλα, άνοιξε τις, για χρόνια κλειστές, πόρτες του Εθνικού Θεάτρου σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του παρουσιάστηκαν πολλά και σημαντικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, καθώς και έργα πολλών ελλήνων συγγραφέων, σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ «Βίρα της Άγκυρες» των Β. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που ήταν το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση. «O Nίκος Κούρκουλος είναι αδιαμφισβήτητα ο αναμορφωτής του Εθνικού Θεάτρου. Σε εκείνον οφείλεται το ότι σήμερα μπορούμε να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Θέατρο εφάμιλλο των μεγάλων θεατρικών οργανισμών της Ευρώπης και του κόσμου όλου. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας» έχει πει στο The TOC ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

 

Την Τρίτη, η οικογένειά του, οι συνεργάτες και οι φίλοι του έχουν δώσει ραντεβού στην αίθουσα που φέρει το ονομά του για να πάρουν στα χέρια τους την έκδοση-φόρο τιμής στη μνήμη του "Νίκος Κούρκουλος, ένας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού"   από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε επιμέλεια του Διονύση Φωτόπουλου. “Τον αγαπούσα και τον καμάρωνα για το πείσμα να πετύχει τα όνειρά του και για το καθαρό του βλέμμα», γράφει στο σημείωμά του ο διεθνής μας σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος.

Στην πλούσια έκδοση-λεύκωμα υπάρχουν κείμενα του γιου του Αλκι Κούρκουλου, της Κάτιας Δανδουλάκη, της φίλης του και προέδρου του Δ.Σ. την περίοδο της θητείας του στο Ε.Θ., Ελένης Αρβελέρ, της Ελένης Βαροπούλου, του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τις «37 κινηματογραφικές ταινίες», του Κώστα Τσιάνου, του Σωτήρη Χατζάκη, της Κάρμεν Ρουγγέρη, του Νίκου Κυριαλλίδη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook