Νταλάρας στο TheTOC: Με θυμώνει η βλακεία και ο φθόνος

Από τη συναυλία του τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο έως τον Κουγιουμτζή, τον Σαββόπουλο και το Μάλαμα. Ο Γ. Νταλάρας παίζει μουσική και μιλά για όλα στο TheTOC

Μας υποδέχτηκε στο home στούντιο που κάνει τις ηχογραφήσεις και την προετοιμασία της συναυλίας της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου.

Ο Γιώργος Νταλάρας (γιατί περί αυτού ο λόγος) μας ξενάγησε στα ενδότερα του χώρου που περνά αμέτρητες ώρες τις ημέρες με τους μουσικούς του και μας παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με το βλέμμα στη μουσική βραδιά του Ηρωδείου όπου στις 9 το βράδυ συναντά τις διεθνείς καλλιτέχνιδες, Dulce Pontes και Noa.

«Είναι δυο καλλιτέχνιδες με τις οποίες αγαπάμε τα ίδια πράγματα, σέβονται τους μεγάλους μας συνθέτες, όπως τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, και έχουμε συνεργαστεί με τους ίδιους ανθρώπους», μας λέει.

Εγκωμιαστικός, αλλά και καυστικός όπου χρειάζεται: «ο Γιώργος Νταλάρας σημειώνει ότι «δεν είναι μόνο η ... Γιουροβίζιον το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να πηγαίνουμε πιο βαθιά στη συνείδηση ενός λαού που παράγει τέχνη».

Ποια είναι η ψυχή αυτής της μουσικής συνύπαρξης; Ο Γιώργος Νταλάρας μας απαντά θυμίζοντάς μας απλά πως «τίποτα άλλο δεν φοβούνται οι αρχές και τα κράτη (και το λέω εγώ που έχω αντιπάθεια στον κρατισμό), παρά μόνο την αλληλεγγύη και το σμίξιμο των λαών. Αυτές οι συναυλίες βάζουν εκ νέου τον κόσμο σε σκέψη».

Ο Γιώργος Νταλάρας μας μιλά για μουσική που «είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανακούφισης και γνώσης, καθώς επίσης και ένα φάρμακο στη ζωή μας, εξ' ου και αντιμετωπίζεται από πολλούς ως είδος πρώτης ανάγκης». Μας μιλάει για το τι τον θυμώνει σήμερα («η τεμπελιά, η κακία, η βλακεία και ο φθόνος») και τι τον κάνει να ελπίζει.

Ο ΄Ελληνας καλλιτέχνης μιλά επίσης για τα νέα δισκογραφικά του σχέδια, καυτηριάζει την απληστία των δισκογραφικών εταιρειών και την ολιγωρία του κράτους ως προς τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και αναφέρεται σε έναν – έναν τους δημιουργούς που άφησαν το αποτύπωμά τους πάνω του: Από τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη έως τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Σταύριο Κουγιουμτζή, τον Διονύση Σαββόπουλο, τους αδερφούς Κατσιμίχα. Ξεχωρίζει σήμερα, μεταξύ άλλων, τον Ορφέα Περίδη και τον Σωκράτη Μάλαμα και σημειώνει: «΄Ολοι είναι εδώ παρόντες».