Ο άγνωστος κύριος Βασίλης Θεοχαράκης

Μα τι είναι επιτέλους Mr Nissan; Επιχειρηματίας ή καλλιτέχνης; Και γιατί εκθέτει από αύριο, Τετάρτη, έργα του στο ΄Ιδρυμα Θεοχαράκη, παρ' ότι είχε πει ότι δεν θα εξέθετε ποτέ εκεί;

|
SHARE THIS
0
SHARES

 

Ο άγνωστος κύριος Θεοχαράκης

 

 

 

 

Μα τελικά τι είναι επιτέλους; Ζωγράφος ή επιχειρηματίας; Κακά τα ψέματα, στο ευρύ κοινό το όνομα Θεοχαράκης _ συνώνυμο με την εμπορία αυτοκινήτου και πλείστες άλλες δραστηριότητες _ παραπέμπει σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Ο Mr. Nissan όμως, είναι και μια βαθιά καλλιτεχνική φύση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερό του χρόνο κάνοντας ότι τον ευχαριστεί: ζωγραφίζοντας. Μα καλά, μπορεί ποτέ ένας επιχειρηματίας να αποκτήσει την ελευθερία ενός καλλιτέχνη; Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι δύο ιδιότητες είναι εντελώς διαφορετικές η μία από την άλλη. Και για να μπορεί να τις υπηρετεί και τις δυο, ένα πράγμα κατάφερε στη ζωή του: να μπορεί να τις ξεχωρίζει.

 

«Τη στιγμή που μπαίνω στο ατελιέ μου ξεχνάω ότι είμαι επιχειρηματίας. Όταν, όμως εργάζομαι ως επιχειρηματίας, πάντα φαντάζομαι τη ζωγραφική και με συντροφεύει ολόκληρη τη μέρα», έχει πει στον Τάκη Μαυρωτά και υπεύθυνο εικαστικών του «Ιδρύματος Β κ Μ Θεοχαράκη» που για πρώτη φορά στα επτά χρόνια λειτουργίας του φιλοξενεί έκθεση έργων του Ιδρυτή του. Το ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013» από αύριο, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.

 

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο, πάντως, ήταν κληρονομικό. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας. Δεν ήθελε, όμως, ο γιος του να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Ο Βασίλης Θεοχαράκης που γεννήθηκε στην Πειραιά  όταν ήταν παιδί έφτιαχνε ανθρωπάκια από πηλό. Στη γειτονιά του υπήρχε ένα νταμάρι από όπου έβρισκε το υλικό του.

 

«Μια φορά ζωγράφιζα, θυμάμαι, πολύ νέος, εκ του φυσικού στον Πειραιά και δίπλα μου είχε μαζευτεί κόσμος και παρακολουθούσε. Ξαφνικά ήρθε και ο πατέρας μου, κούνησε με δυσαρέσκεια το κεφάλι του και, χωρίς να με χαιρετήσει, έφυγε», έχει πει σε συνέντευξή του. Η αντίδραση, όμως, αυτή δεν τον πτόησε.

 

Συνέχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική μαζί με τη σπουδαστική και την επαγγελματική του πορεία. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Θεοχαράκης παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά το 1957 στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο.

 

«Χρόνια αργότερα όμως, όταν είδε την ανταπόκριση που είχαν τα έργα μου, δεν έκρυψε τη χαρά και την υπερηφάνειά του», λέει ο Βασίλης Θεοχαράκης για τον πατέρα του.

 

Σήμερα ζωγραφίζει καθημερινά, κάθε απόγευμα, κυρίως όμως τα βράδια, περισσότερο από τρεις ώρες. Το συγκεκριμένο γεγονός μαρτυρά την αγάπη και την ... εξάρτησή του από τη ζωγραφική.

 

Δεν είχε πει, όμως, ο Βασίλης Θεοχαράκης επίσης σε παλιότερή του συνέντευξη ότι «Δεν πρόκειται να εκθέσω έργα δικά μου εκεί, να λέει ο κόσμος ότι έκανα ίδρυμα για να εκθέτω τα έργα μου;». Τι άλλαξε και τώρα εκθέτει δικά του έργα;

 

«Με απασχόλησε πολύ το πού θα παρουσιάσω τη δουλειά μου, μετά την τελευταία μου έκθεση στο φημισμένο μουσείο Palazzo Venezia της Ρώμης», λέει στην ίδια συνέντευξη. «΄Εχω δύο ιδιότητες: η πρώτη του προέ­δρου του ομώνυμου πολιτιστικού κοινωφελούς Ιδρύματος, το οποίο στη μέχρι τώρα λειτουργία του έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση με σπουδαίες εκθέσεις και πολλών καλλιτεχνών της δικής μου γενιάς. Η δεύτερη ιδιότητά μου, όπως γνωρίζεις, είναι αυτή του ζωγράφου, εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, το αίτημα αρκετών μου φίλων να παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά στο ίδρυμα που δη­μιούργησα με βρήκε σύμφωνο, με δεδομένο όχι μόνο ότι από την ίδρυσή του έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά και ότι οι εκθεσιακοί του χώροι είναι κατάλληλοι για μεγάλων διαστάσεων έργα, όπως τα δικά μου».

΄Εργα της τελευταίας εξαετίας, λοιπόν, παρουσιάζει ο ζωγράφος στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Περισσότερα από 80 έργα, ελαιογραφίες σε μουσαμά μεγάλων διαστάσεων, και υδατογραφίες με θέμα τα αδιάβατα δάση και τη θάλασσα, αποκαλύπτουν τις ποιητικές του τοπιογραφίες εμμένοντας σε ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό ιδίωμα. Παρ' ότι έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, παρ' όλα αυτά έχει επικεντρώσει τη ζωγραφική του δράση μόνο στην προσέγγιση και απόδοση της Ελλάδας.

«Μέσα μου κουβαλάω την Ελλάδα που αγαπάω, τις χιλιάδες εικόνες που αντάμωσα και τις αισθήσεις που βίωσα όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας. Ταξίδεψα από τη Γη του Πυρός έως την Ιαπωνία και από τη Νότια Αφρική έως τις Η.Π.Α., όμως πάντα ζωγραφίζω κάτι από την Ελλάδα. Στην ψυχή μου πάντα υπάρχει μια έρημη ακρογιαλιά», λέει.

 

Ο Βασίλης Θεοχαράκης έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Alpha Bank και Marfin-Εγνατία Bank) και στο εξωτερικό.

 

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί πολυσέλιδος δίγλωσσος κατάλογος με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013» με κείμενα των Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Vittorio Scarbi και Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος επιμελείται την έκθεση.

 

 

 

 

«Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013»

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

T: 210-3611206

F: 210-3611380

E: info@theocharakis-foundation.gr

www.thf.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook