Ο βραβευμένος συγγραφέας Μ. Αλτράντ: Στη ζωή τίποτα δεν καταφέρνεις μόνος

Η ελληνική έκδοση του βραβευμένου, «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», παρουσιάστηκε σε μια όμορφη κι ουσιαστική εκδήλωση προσφατα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο βραβευμένος συγγραφέας Μ. Αλτράντ: Στη ζωή τίποτα δεν καταφέρνεις μόνος

Σε εκδήλωση πριν από λίγες μέρες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, ο γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ καθήλωσε με την απλότητα, την ειλικρίνεια και τη σοφία του τους προσκεκλημένους στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά. Το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα και στις εμπειρίες ενηλικίωσής του, τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely (2003) και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης 2018 από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (Ε.Ε.Μ.Λ.), ενώ προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας κατάφερε με την ομιλία του να γοητεύσει το κοινό. Στο φιλόξενο χώρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μια ξεχωριστή βραδιά, με μια χαρισματική προσωπικότητα.

«Σας ευχαριστώ για όλα όσα είπατε, ειλικρινά με συγκινήσατε βαθιά όλοι, τόσο όμορφα που συνοψίσατε το περιεχόμενο αυτού του αφηγήματος», ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Αλτράντ, απευθυνόμενος στους ομιλητές της εκδήλωσης. «Δε θέλω να επαναλάβω όλα όσα ειπώθηκαν, θα ήθελα ωστόσο να πω πράγματα που για μένα είναι σημαντικά. Επίσης κάποια μηνύματα που προσπάθησα να περάσω μέσα από αυτό το βιβλίο, κατ’ αρχάς ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά, αν ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο. Ένα δεύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι για να στηρίξουμε τη ζωή μας, για να τη φτιάξουμε πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να φοβηθούμε το ρίσκο. Κι εγώ το πήρα αυτό το ρίσκο... Και άξιζε...»

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μ. Αλτράντ: Στη ζωή τίποτα δεν καταφέρνεις μόνος
Ο Μοχέντ Αλντράντ στο βήμα τυ ομιλητή

Πως μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του

Εν συνεχεία ο κύριος Αλτράντ μίλησε για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του, για το γεγονός ότι μέσα σε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες υπάρχει πάντα μια ελπίδα και αυτή την ελπίδα πρέπει να την αδράξουν όλοι. «Αυτή η ελπίδα είναι το σχολείο, η μάθηση…» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφερόμενος στον Μαγιούφ, τον ήρωα του βιβλίου του, υπογράμμισε: «Στην ηλικία των 4-5 ετών δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά να πάρουμε μια απόφαση με βάση ορθολογικά στοιχεία και στοχασμούς. Το μόνο που ακούμε είναι η διαίσθηση, το μόνο που έχουμε είναι το ένστικτο της ζωής... Η γιαγιά του Μαγιούφ λέει ότι το παιδί θα γίνει βοσκός, θα βόσκει κατσίκες και δε χρειάζεται τα γράμματα. Όμως εκείνος έχει μια διαίσθηση, ένα ερέθισμα, κάτι που μιλάει μέσα του και το ακούει χωρίς να το γνωρίζει… Μιλάμε για έναν ήρωα που απεχθάνεται να του λένε τι πρέπει να καταλάβει... γιατί αυτός θέλει να καταλάβει τα πάντα μόνο με τον δικό του τρόπο… Και αυτό το παιδί ως εκ θαύματος στην ηλικία των 16-17 χρονών αφήνει τη χώρα του και πηγαίνει σε μια άλλη με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα… Το πολιτισμικό σοκ που υφίσταται είναι πολύ ισχυρό. Πώς μπορούμε να ενταχθούμε μέσα σε μια νέα κοινωνία σε μια νέα πραγματικότητα; Εδώ αναδεικνύεται η καθοριστική σημασία της αποδοχής του άλλου, της αποδοχής του διαφορετικού… Ένα ακόμα μήνυμα που προσπάθησα να περάσω μέσα από το αφήγημά μου... Στις μέρες μας αυτό είναι περίπλοκο. Παρακολουθούμε μια άνοδο των εξτρεμιστών, μια αναβίωση των ακραίων τάσεων που πραγματικά με θλίβει βαθύτατα και με ανησυχεί. Ελπίζω όμως ότι ο άνθρωπος θα επανέλθει στη λογική. Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον, γιατί ο άλλος είμαι εγώ. Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι μόνοι μας, αλλά χωρίς τον άλλον δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα πολύ μεγάλο. Όπως στη ζωή, έτσι και στην επιχειρήση τίποτα μεγάλο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας...»

(Από αριστερά) Νικόλαος Κούκης, Δημοσθένης Δαββέτας, Μοχέντ Αλτράντ, Κέλλυ Ιωαννίδου Καλέντη
(Από αριστερά) Νικόλαος Κούκης, Δημοσθένης Δαββέτας, Μοχέντ Αλτράντ, Κέλλυ Ιωαννίδου Καλέντη

Για τα καρκινοπαθή παιδιά

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Θέλησα επίσης να επισημάνω το θέμα της σύντμησης ή της επέκτασης του χρόνου. Η ζωή είναι εξ ορισμού μικρή και μπορούμε να διαρκέσουμε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη. Για να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο οφείλουμε να κάνουμε καλά πράγματα, για μας αλλά και για τους άλλους. Και όταν τα κάνουμε, κάποτε θα μας το ανταποδώσουν... Χαίρομαι που η κυρία Ιωαννίδου θέλησε μέσα από την ελληνική έκδοση του βιβλίου μου να στηρίξει τα καρκινοπαθή παιδιά... Συμμετέχω κι εγώ σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες... το νιώθω χρέος μου. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοί για το καλό, όλοι είμαστε ικανοί για μεγάλα επιτεύγματα, επαγγελματικά, οικονομικά, προσωπικά... Μπορούμε να ξεκινήσουμε από πολύ μακριά και να φτάσουμε πολύ ψηλά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ένα από αυτά είναι και το δικό μου... Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στήνουν την επιχείρησή τους με στόχο να γίνουν πλούσιοι. Όμως αν το χρήμα ήταν γνώση, όλοι θα ήμασταν πλούσιοι... Ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδόμησα την επιχείρησή μου είναι: Δε σε γνωρίζω, δεν ξέρω τι είσαι ικανός να κάνεις, αλλά θα σε εμπιστευτώ και θα συνεργαστώ μαζί σου, απ’ όπου και αν προέρχεσαι, όποια και αν είναι η εθνικότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η κουλτούρα σου... Πάμε μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο... Αν αντλήσετε διαφορετικά στοιχεία από κάθε κουλτούρα, θα φτιάξετε έναν όμιλο που θα είναι ακλόνητος... Το χρήμα δεν είναι στόχος αλλά μια συνέπεια... Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας όπως η δικαιοσύνη, το ενδιαφέρον για τον άλλον, ο σεβασμός της διαφορετικότητάς του... Στη ζωή μου υπέφερα από την αδιαφορία... Για μένα η αδιαφορία είναι χειρότερη από την... άδικη δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη όταν λανθάνει μπορείς να τη διορθώσεις, την αδιαφορία ποτέ... Θα μπορούσα να είχα σταματήσει σε πολλά δύσκολα σημεία της διαδρομής μου, όμως δεν το έκανα... Αυτό προσπαθώ να πω μέσα από το αφήγημά μου, μέσα από τη ζωή μου, την προσωπική και επιχειρηματική... Αυτό λέω όταν πηγαίνω σε σχολεία και μιλάω με τα παιδιά... Και θα ήθελα να προσφέρω σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας αυτό το βιβλίο για να τους μεταφέρω αυτά τα μηνύματα... Σας ευχαριστώ για την όμορφη αυτή υποδοχή που μου επιφυλάξατε... Θα φύγω από τη χώρα σας με τις πιο όμορφες εικόνες... Εύχομαι σε όλους σας ευτυχία!»

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός, ο κ. Νικόλαος Κούκης, φιλόλογος-ιστορικός, και η κ. Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σκάλκος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο χορηγός της εκδήλωσης, Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Τζωρτζίνα Έλληνα, και η βουλευτής, κ. Σοφία Βούλτεψη.

Οι εκδόσεις Καλέντη θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενίσχυση του «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν άνθρωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της δημοσιογραφίας, καθώς και συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και αναγνώστες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα – λιγότερο από 24 ώρες–, ο κ. Μοχέντ Αλτράντ επισκέφθηκε δύο σχολεία, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ο διάλογος με τους μαθητές ήταν ιδιαίτερα γόνιμος και τους μίλησε από καρδιάς, ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους.

Ο Μοχέντ Αλτραντ υπογράφει το βιβλίο του
Ο Μοχέντ Αλτραντ υπογράφει το βιβλίο του


Σύντομο βιογραιφκό του Μοχέντ Αλτραντ

O Μοχέντ Αλτράντ αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων ταπεινής καταγωγής που μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατάφεραν να φτάσουν πολύ ψηλά.

Γεννημένος στη μέση της ερήμου σε μια σκηνή Βεδουίνων πριν από περίπου 67 χρόνια –δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο με καταγεγραμμένη την ημερομηνία γέννησής του– και προορισμένος από την οικογένειά του να γίνει βοσκός, ο Μοχέντ Αλτράντ, πάμπτωχος και ενάντια στις τοπικές και οικογενειακές προκαταλήψεις, συγκαταλέγεται σήμερα στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes (https://www.forbes.com/profile/mohed-altrad/), έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο «World Entrepreneur of the Year» (του καλύτερου επιχειρηματία διεθνώς) –υπήρξε ο πρώτος Γάλλος επιχειρηματίας που απέσπασε το συγκεκριμένο βραβείο στη Γαλλία–, καθώς επίσης και με το Μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005.

Ο επιχειρηματικός του όμιλος (Altrad Group), που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας οικοδομικών μηχανημάτων και υλικών, απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους, έχει έδρα το Montpellier στη Γαλλία, παρουσία σε πάνω από 100 χώρες και επηρεάζει την οικονομική ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Παράλληλα ο Μοχέντ Αλτράντ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Γαλλίας αλλά και ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας. Έχει γράψει ως τώρα τρία βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα οποία υποδέχθηκαν θερμά η κριτική και το αναγνωστικό κοινό, καθώς και πολλά δοκίμια.


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της εκδήλωσης


(Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση )

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 30 Οκτ 2020 | 12:25

Ελενα Ακρίτα: Αλλιώς ο κορονοϊός σε μια βιλάρα με πισίνα και αλλιώς σε ένα δυάρι [βίντεο]

Η Έλενα Ακρίτα σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε, με την πανδημία του κορονοϊού.

ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος από τους παγκόσμιας ακτινοβολίας σολίστες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έκλεισε με τους σολίστες να ερμηνεύουν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο

ΤΩΝ ΡΕΠΠΑ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 15:02

"Φεγγάρι από χαρτί": Από 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο REX Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

Η ατμόσφαιρα μιας πρωτεύουσας εφηβικής, όπου όλα μοιάζουν μαγικά και εφικτά, ζωντανεύει στη Σκηνή του Θεάτρου Rex.

25 Οκτ 2020 | 20:27

Δήμος Αχαρνών: Θεματικός Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για τις "γωνιές της πόλης"

Δικαίωμα συμμετοχής να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι, ενώ… αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.