Ο εικαστικός Β. Σελιμάς και ένα τρυφερό βιβλίο για τη μοναχική γιαγιά του

Η Νιώ, το πρόσωπο των παιδικών χρόνων, το στήριγμα ζωής ενός καλλιτέχνη, γίνεται βιβλίο, ένα χρονικό από τη γέννηση μέχρι το θάνατο ενός μοναχικού ανθρώπου

o-eikastikos-b-selimas-kai-ena-trufero-biblio-gia-ti-monaxiki-giagia-tou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η απώλειες ήταν αυτές που ώθησαν τον εικαστικό Βασίλη Σελιμά να ασχοληθεί και να συγκεντρώσει τις ιστορίες που του είχε διηγηθεί η γιαγιά του η Νιώ από τη ζωή της.  Έχοντας ως θέμα ένα οικείο πρόσωπο, ο καλλιτέχνης σχεδιάζει το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, μια ιστορία ενός μοναχικού ανθρώπου, ένα χρονικό από την γέννηση έως το θάνατο. Διατηρώντας τα αφηγηματικά στοιχεία της δουλειάς του και την αινιγματική ατμόσφαιρα ο Σελιμάς δημιουργεί μια σειρά σχεδίων και εκθέτει μερικά από τα σχέδια της εικονογράφησης . 

 

Ο Βασίλης Σελιμάς μας μίλησε για το βιβλίο του «Νιω, μια μικρή ιστορία»

«Η ιδέα ενός βιβλίου-χρονικού που θα κάλυπτε τη ζωή ενός οικείου μου προσώπου,  είχε αρχίσει να δουλεύεται στο μυαλό μου από τα φοιτητικά χρόνια. Όμως κάθε φορά που ξεκινούσα να συγκεντρώνω πληροφορίες ή να γράφω κατέληγα να σταματώ θεωρώντας άλλοτε το κείμενο που έγραφα ανεπαρκές κι άλλοτε τις εικόνες κατώτερες των προθέσεων & προσδοκιών μου.

 

Την περίοδο 2014-15 , έχοντας χάσει 2 αγαπημένους μου ανθρώπους και συνειδητοποιώντας πόσο αστραπιαία κι απότομα μεταβάλλονται οι σταθερές που έχουμε- άρχισα να συγκεντρώνω κάποιες από τις ιστορίες που μου είχε διηγηθεί η γιαγιά μου, η Νιω, για την ζωή της. Έφυγε πλήρης ημερών πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Η Νιω, το όνομά της προέκυπτε από το Αντωνία ως αποτέλεσμα ντοπιολαλιάς της περιοχής, ήταν μέλος της οικογένειας μου, μας μεγάλωσε και ζήσαμε στο ίδιο σπίτι.

 

Ήταν θεία του πατέρα μου κι εγώ με τα αδέρφια μου την είχαμε ως γιαγιά. Η ζωή της περιορίστηκε στη μικρή κοινωνία του χωριού με ελάχιστα επιβεβλημένα ταξίδια στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις. Δεν έκανε δική της οικογένεια, δεν ερωτεύτηκε. Το βιβλίο, «Νιω, μια μικρή ιστορία» αποτελείται από 20 σχέδια με μολύβι σε χαρτί και τα αντίστοιχα κείμενα που πλαισιώνουν κάθε σχέδιο. Σχεδιάστηκε & γράφτηκε από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους και ολοκληρώθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα.

 

Στο βιβλίο δεν εμβαθύνω στον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας, θα έλεγα ότι λειτουργώ μονομερώς παραθέτοντας συμβάντα που είχαν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή της. Προσπάθησα να εικονογραφήσω την πραγματικότητα ενός μοναχικού ανθρώπου, να την μετασχηματίσω με σκοπό να   εξωραΐσω την μνήμη.

 

 Η Νιω έζησε κατοχή, εμφύλιο, δικτατορία, την «αλλαγή» του πολιτικού σκηνικού το ‘80, τις επιδοτήσεις των αγροτών και πρόλαβε δυο μνημόνια. Σε όλη της τη ζωή δεν έπαψε να υπολογίζει τα χρηματικά ποσά σε δραχμές.  Με αφορμή λοιπόν την έκδοση του βιβλίου, «Νιω, μια μικρή ιστορία», το Σάββατο 23 Απριλίου, για μία μόνο ημέρα, θα παρουσιάσω την έκθεση «Book & Sketches» και θα εκθέσω μερικά από τα σχέδια της εικονογράφησης στο χώρο του εργαστηρίου μου όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί το βιβλίο». 

 

Πληροφορίες:

«ΒΟΟΚ & SKETCHES»
Αιόλου 94, Αθήνα (Ομόνοια)
4ος όροφος 
Σάββατο 23 Απριλίου 2016
Ώρες λειτουργίας εργαστηρίου: 10:00-18:00

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook