Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ένα άγαλμα που απεικονίζει το θεό Έρωτα και υπάρχουν υποψίες ότι είναι προϊόν παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα ύψους 94εκ. που απεικονίζει το θεό έρωτα και εκτιμάται ότι η τιμή του θα φτάσει τις 800.000 στερλίνες σε πλειστηριασμό του οίκου Κρίστις είναι το μήλον της έριδας μεταξύ του οίκου πλειστηριασμών και του κορυφαίου αρχαιολόγου και αληθινού διώκτη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων σε όλο τον κόσμο Χρήστου Τσιρογιάννη.

Ο καθηγητής και κορυφαίος αρχαιολόγος, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, ενώ πριν ήταν στο Κέιμπριτζ ζητά από τον οίκο Κρίστι να ακυρώσει τη δημοπρασία ενός ρωμαϊκού αγάλματος του πρώτου αιώνα λόγω των εικαζόμενων δεσμών των διαβόητων εμπόρων που το διακινούν με πολλές περιπτώσεις διακίνησης παράνομων αρχαιοτήτων. Οι ισχυρισμοί του κ. Τσιρογιάννη σχετίζονται με το άγαλμα που έρωτα που βγαίνει σε δημοπρασία στις 4 Δεκεμβρίου.Το άγαλμα είναι από τα πολυτιμότερα και πιο περίβλεπτα της δημοπρασίας και υπάρχει και στο εξώφυλλο του καταλόγου της βραδιάς.

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα

Ωστόσο ο κ. Τσιρογιάννης λέει ότι διαθέτει έχει τέσσερις φωτογραφίες του Robin Symes και του συνεργάτη του, Χρήστου Μιχαηλίδη, των οποίων τα αρχεία κατασχέθηκαν από αρχές στην Ελλάδα και την Ιταλία και είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Οι ελληνικές και ιταλικές αρχές έδωσαν στον Χ. Τσιρογιάννη επίσημη πρόσβαση σε κατασχεθέν αρχειακό υλικό, καθώς η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώθηκε σε αρχαιότητες και δίκτυα διακίνησης. Εδώ και πάνω από 13 χρόνια, έχει εντοπίσει περίπου 1.100 λεηλατημένα αντικείμενα σε δημοπρασίες, εμπορικές γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές. Κοινοποιώντας την έρευνά του Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές αρχές, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση του επαναπατρισμού πολλών αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Giacomo Medici, που καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2004, για διακίνηση κλεμένων αρχαιοτήτων και του Gianfranco Becchina, που καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2011 για παράνομη ενασχόληση με αρχαιότητες. Ο κ. Τσιρογιάννης λέει ότι αυτοί ήταν οι κυριότεροι προμηθευτές κλασικών αρχαιοτήτων στον Symes και στον Μιχαηλίδη. Η πιο πρόσφατη υπόθεση που αφορά τον Symes είναι αυτή του 2016, όταν , η ιταλική και η ελβετική αστυνομία ανέκτησαν μαρμάρινα αγάλματα και άλλους θησαυρούς κλεμμένους από την Ιταλία. Όλα ήταν αποθηκευμένα από τον Symes στο Freeport της Γενεύης στην Ελβετία.

Ο Τσιρογιάννης δήλωσε ότι ο οίκος Christie απέτυχε να κάνει επαρκείς ελέγχους και να συνεργαστεί με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας το άγαλμα φαίνεται ως ιδιοκτησία ενός «κυρίου». ΄’Οσο για την προέλευση, ανήκε στον Roger Peyrefitte (1907-2000), Παρίσι, που είχε από τον ντίλερ Nicolas Landau στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Ο Τσιρογιάννης θεωρεί τη φράση απαράδεκτη και την προέλευση του έργου αβέβαιη και καλεί τον οίκο να αποσύρει το κομμάτι. Ο ίδιος έχει εντοπίσει πολλές αρχαιότητες και εξαιτίας του έχουν ακυρωθεί «ύποπτες» δημοπρατήσεις, ενώ είπε ότι οι οίκοι αποφεύγουν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία.

Περιέγραψε το άγαλμα του Έρωτα ως "ένα εξαιρετικά σημαντικό και όμορφο αντικείμενο", προσθέτοντας: "Η επένδυση και η φήμη του δυνητικού αγοραστή θα διακυβευθούν αν, εν ευθέτω χρόνω, εμφανιστεί οποιαδήποτε απόδειξη της παράνομης καταγωγής του έργου."

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα - εικόνα 2

Ένας εκπρόσωπος του οίκου Christie δήλωσε: "Μετά από εκτεταμένες έρευνες, δεν βρήκαμε λόγους για τους οποίους ο τίτλος για πώληση μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Christie's δεν θα πουλήσει τίποτα όταν έχει λόγο να πιστεύει ότι έχει κλαπεί ή δεν είναι αυθεντικό.» και πρόσθεσαν :"Δημιουργούμε εκ των προτέρων τους καταλόγους μας για να επιτρέψουμε να αναδειχθούν τυχόν πρόσθετες πληροφορίες στις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε ότι πωλούνται μόνο αντικείμενα με σωστό τίτλο. Στέλνουμε επίσης τους καταλόγους μας σε όλες τις πρεσβείες και σε όσους κατέχουν αρχεία ως πρόσθετη προστασία.

Ο κ. Τσιρογιάννης διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έλαβε κατάλογο από τον οίκο Christie's.

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» στα ίχνη ενός κλεμμένου ...Έρωτα - εικόνα 3

Με πληροφορίες από τον Guardian

φωτο: οίκος Christie

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.