Ο Έλληνας «Nomas» που ταξιδεύει στον κόσμο

Το πρώτο τεύχος ήταν για την Αθήνα, το δεύτερο για την Κωσταντινούπολη. Κάθε τεύχος, εκτός από συνεντεύξεις και άρθρα, περιέχει και ημερολόγια πόλης: «Nomas».

|
SHARE THIS
0
SHARES

Τι είναι το «Nomas»; Γιατί κάθε τεύχος αφορά σε έναν διαφορετικό τόπο, σε άλλη πόλη; Πόσες γλώσσες «μιλάει»; Πού «γεννήθηκε»; Πού μπορεί να το βρει κανείς -εκτός από μουσεία και concept stores;

Το Νομάς μετακινείται αναζητώντας από τόπο σε τόπο, τα στοιχεία εκείνα που αν τα μαζέψεις όλα μαζί φτιάχνουν έναν ού-τόπο. Μια ιδανική ου-τοπία. 

Και ο όρος «Μοοκ», τί σημαίνει; 

Η Λίνα Στεφάνου, διευθύντρια του ιδιαίτερου αυτού περιοδικού, που έχει δώσει το στίγμα του ήδη από τα δύο πρώτα τεύχη, μιλά στο TheTOC.gr για την ιδέα που γέννησε η ανάγκη, τα ταξίδια, την ουτοπία και βεβαίως, τους νομάδες. 

«Σε μια Ευρώπη που συνεχώς μεταβάλλεται αναζητώντας το πρόσωπό της, το Νομάς σκοπό έχει να διασχίζει τις πρωτεύουσες του κόσμου κουβαλώντας σαν τις καμήλες στην πλάτη του, την χαμένη τους μνήμη...»

«Παιδί της ανάγκης»

«Το Nomas είναι παιδί της ανάγκης. Η απαξίωση και εν συνεχεία η κατάρρευση αρκετών εγχώριων εντύπων υπήρξε καθοριστική. Έτσι γεννήθηκε κατ’ αρχήν η ανάγκη για κάτι καινούριο. Οι πρώτοι Νομάδες εξ’ άλλου δεν γεννήθηκαν περιπλανώμενοι, έγιναν από ανάγκη. Κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα...»

 

Ο Nomas και οι διαδρομές του

Δεν αρκούν οι ωραίες εικόνες και το ακριβό χαρτί. Ούτε το εξαιρετικό lay out. Πρέπει να έχουμε σε κάθε τεύχος το καλύτερο από τον τόπο που επισκεπτόμαστε. Τη ψυχή του!

Ξεκινάμε από τα βασικά: «Το NOMAS είναι ένα νέο εξαμηνιαίο περιοδικό με ταξιδιάρικη ψυχή, όπως ακριβώς δηλώνει τ’ όνομά του» λέει η Λίνα Στεφάνου. «Κάθε τεύχος αφορά έναν διαφορετικό τόπο, έτσι όπως τον είδαν, τον ονειρεύτηκαν και τον έζησαν οι συνεργάτες του περιοδικού. Κάθε τεύχος, εκτός από τις συνεντεύξεις και τα άρθρα που φιλοξενεί περιέχει και ημερολόγια πόλης.

Ημερολόγια γραμμένα από συγγραφείς περασμένων αιώνων αλλά και σύγχρονους. Άνθρωποι που μιλάνε για τη σχέση τους με τον συγκεκριμένο τόπο στο παρελθόν, ή, στο παρόν.

Το Νομάς μετακινείται αναζητώντας από τόπο σε τόπο, τα στοιχεία εκείνα που αν τα μαζέψεις όλα μαζί φτιάχνουν έναν ού-τόπο. Μια ιδανική ου-τοπία. Τέτοια που επιτρέπει στους δημιουργούς του να συνεχίζουν να ζουν και στους αναγνώστες να συνεχίζουν να δημιουργούν και να ονειρεύονται».

 

Ένα art περιοδικό high fashion, κατά κανόνα είναι εστέτ

«Στο εξωτερικό υπάρχει ειδικός όρος για περιοδικά σαν το NOMAS. Τα αποκαλούν Mook, κάτι δηλαδή ανάμεσα σε περιοδικό (magazine) και βιβλίο (book). Θέλουμε το τελικό προϊόν, αυτό που θα φτάσει στα χέρια του αναγνώστη, να διακρίνεται για την υψηλή αισθητική του. Κάποιος που θα το πάρει ξέρει πως αυτό που κρατάει είναι ένα ακριβό αντικείμενο με συλλεκτική αξία. Για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί η άρτια εξωτερική εμφάνιση του περιοδικού.

Δεν αρκούν οι ωραίες εικόνες και το ακριβό χαρτί. Ούτε το εξαιρετικό lay out. Πρέπει να έχουμε σε κάθε τεύχος το καλύτερο από τον τόπο που επισκεπτόμαστε. Τη ψυχή του! Όταν το πετυχαίνουμε αυτό τότε και το περιοδικό μας έχει ψυχή. Τότε ο αναγνώστης βγαίνει σίγουρα κερδισμένος».

 

Φωτογραφίες κυρίως σε άσπρο -μαύρο

Για ποιόν λόγο κυριαρχεί το άσπρο - μαύρο στην εικόνα; «Η καθαρότητα της ταιριάζει με την λιτή έκφραση των Νομάδων» εξηγεί η Λίνα Στεφάνου. «Σε μια φλύαρη εποχή όπου κυριαρχεί η υπερ-πληροφόρηση, η απέριττη απλότητα του ασπρόμαυρου χαρακτηρίζεται από μια ευγένεια που βρίσκουμε ότι μας ταιριάζει. Στην καρδιά του τεύχους η αρμονία σπάει με μια έκρηξη.

Ένα έγχρωμο 16σελιδο, ένας καταιγισμός εικόνων μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα καλλιτεχνικά στον τόπο που έχουμε επισκεφτεί. Κι όλο αυτό είναι αντίστοιχο με την εποχή που ζούμε, τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις της».

 

Η ιδέα, ο στόχος, η προσδοκία

«Η ιδέα ήταν του Γιάννη Μπουρνιά, που είναι ο εκδότης του περιοδικού. Το Nomas είναι παιδί της ανάγκης. Η απαξίωση και εν συνεχεία η κατάρρευση αρκετών εγχώριων εντύπων υπήρξε καθοριστική. Έτσι γεννήθηκε κατ’ αρχήν η ανάγκη για κάτι καινούριο. Οι πρώτοι Νομάδες εξ’ άλλου δεν γεννήθηκαν περιπλανώμενοι, έγιναν από ανάγκη. Κάπως έτσι ήρθε και η ιδέα.

Σε μια Ευρώπη που συνεχώς μεταβάλλεται αναζητώντας το πρόσωπό της, το Νομάς σκοπό έχει να διασχίζει τις πρωτεύουσες του κόσμου κουβαλώντας σαν τις καμήλες στην πλάτη του, την χαμένη τους μνήμη. Όπως στους καιρούς της λειψυδρίας. Έτσι, θα μπορεί να διαφυλάττει και τους τρεις χρόνους που συνθέτουν τον κόσμο. Το παρόν -μέσα από τις φωτογραφίες του. Το παρελθόν -μέσα από τα κείμενα ποιητών και ταξιδευτών. Το μέλλον –μέσα από τις λεπτομέρειες που θα το συνθέτουν. Αυτή είναι η προσδοκία μας. Στόχος μας είναι το διαρκές ταξίδι -για μας που δουλεύουμε για το NOMAS και για σας που το διαβάζετε. Μ’ αυτή την έννοια, νομίζω πως ναι, έχουμε πετύχει το στόχο».

 

Οι νομάδες του σύγχρονου κόσμου

«Νομάς στα ελληνικά είναι εκείνος που ανήκει σε μια φυλή ή σ’ ένα σύνολο ανθρώπων που δεν έχουν σταθερή κατοικία αλλά μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο ψάχνοντας εύφορα βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους! Ακόμα το ίδιο είναι. Σύγχρονοι Νομάδες είναι οι άνθρωποι που δεν βολεύονται, και που συνεχίζουν να ψάχνουν εύφορα βοσκοτόπια για το μυαλό και την ψυχή τους».

Ο Nomas δεν «μιλάει» ελληνικά, αλλά είναι παιδί Ελλήνων

Οι δημιουργοί του αισθάνονται πρώτα πολίτες του κόσμου και δευτερευόντως Έλληνες;  «Είμαστε πολίτες του κόσμου, εφ’ όσον μάλιστα οι συνεργάτες μας είναι όλων των εθνικοτήτων» λέει η Λίνα Στεφάνου. «Κάθε τεύχος του περιοδικού όμως κουβαλάει ψήγματα του Ελληνικού πολιτισμού έστω κι αν γράφουμε για την Ασία για παράδειγμα. Όπου και να πάμε το να είσαι Έλληνας δεν είναι απλώς καταγωγή. Είναι τρόπος να κοιτάς διαφορετικά τα πράγματα».

 

Πού μπορεί να το βρει κανείς;

«Πωλείται, 8 ευρώ, ειδική τιμή μόνο για την Ελλάδα εξ’ αιτίας της κρίσης. Θέλουμε το περιοδικό να είναι προσιτό σε όλους. Στο εξωτερικό πωλείται κυρίως σε concept stores και museum shops κα η τιμή του είναι αρκετά πιο υψηλή. Τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα είναι: Ιανός ( Αθήνα, Golden Hall, Θεσσαλονίκη). Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, (Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά). Κiosk, (Πραξιτέλους 1, Σύνταγμα). Free Thinking Zone, (Σκουφά 64, Κολωνάκι). Μαρτίνος Antique and Fine Art Gallery, (Πινδάρου 24, Κολωνάκι). International Press, Πανεπιστημίου 73, Ομόνοια. Βιβλιοπωλείο Λεμόνι, (Ηρακλειδών 22, Θησείο). Booktalks, (Αρτέμιδος 47, Π.Φάληρο). Ευριπίδης (Χαλάνδρι – Κηφισιά)». 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook