Follow us

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στο TOC: «Ισορροπώ ανάμεσα σε νηπιαγωγεία και φυλακές»

Λίγο πριν την παράσταση «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του παρουσιαστεί στο Ηρώδειο από τα Αρσάκεια Σχολεία, μας ανοίγει την καρδιά του.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στο TOC: «Ισορροπώ ανάμεσα σε νηπιαγωγεία και φυλακές»

Ένα κορίτσι φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και τού ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Εκείνος για να κρατήσει την υπόσχεσή του, ξεκινάει για το πιο μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι που μπορεί να φανταστεί κανείς·το ταξίδι για τον Βόρειο Πόλο. Αψηφώντας τον Χρυσό Εχθρό που τον πυρπολεί με φλογισμένα βέλη, τους Λασπάνθρωπους που τον καταδιώκουν για να τον λασποβολήσουν και χίλιους δυο κινδύνους ακόμα, είναι αποφασισμένος να φτάσει στα παντοτινά, παραμυθένια χιόνια.

Κάπως έτσι ο «ποιητής παραμυθιών», Ευγένιος Τριβιζάς επιλέγει να μιλήσει για την απουσία, την απώλεια όλων εκείνων που αγαπήσαμε και φεύγουν κάποια στιγμή από κοντά μας. Κι είναι αυτό το «διηλικιακό» του παραμύθι - «τα καλά παραμύθια είναι διηλικιακά», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTOC - στο οποίο βασίζεται το μουσικοθεατρικό ονειρόδραμα «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι. Πόσο μεγάλο είναι ένα "πάντα";» που παρουσιάζεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου (ώρα 21.00) στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία) για μια και μόνο παράσταση.

Μια παράσταση που ανεβαίνει σπάνια, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ηθοποιών που απαιτεί η παραγωγή του. «Το έργο έχει εξήντα οχτώ ρόλους», εξηγεί ο δημοφιλέστερος, πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος συγγραφέας παιδικών βιβίλων ο οποίος, αναφέρεται επίσης στη συνεργασία του με τους Φωκά Ευαγγελινό («με έχει εντυπωσιάσει η ικανότητά του να κινεί επί σκηνής με άνεση και μαεστρία μεγάλα πλήθη, εκατόν εβδομήντα περίπου άτομα στην περίπτωση της παράστασης του "Χιονάνθρωπου"), αλλά και του Γιώργου Χατζηνάσιου («ακόμα και μουσική χορωδίας φταρνισμάτων κατάφερε να συνθέσει...»). Ο ίδιος, μιλά επίσης και για την ιδιότητά του ως καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία όπου και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ ως ομότιμος καθηγητής και πως ... τέμνεται με τη συγγραφή παραμυθιών. Ο ... αγαπημένος εγκληματολόγος των παιδιών ομολογεί: «Οι δύο μου ιδιότητες μού προσφέρουν μια ισορροπία μεταξύ των ωραιότερων και των ασχημότερων πλευρών της ζωής. Μια συνεχής εναλλαγή εικόνων, αισθήσεων και παραστάσεων. Από νηπιαγωγεία σε φυλακές. Από παρασκήνια θεάτρων σε κελιά αστυνομικών σταθμών. Από χαρούμενες παιδικές χαρές σε καταθλιπτικές αίθουσες δικαστηρίων...»

Ο Ευγένιος Τριβιζάς στο TOC: «Ισορροπώ ανάμεσα σε νηπιαγωγεία και φυλακές»
Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι

- Κύρε Τριβιζά, με τι αισθήματα συμμετέχετε στην προετομασία της παράστασης «Ο για Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι», βασισμένη στο γνωστό μυθιστόρημά σας που παρουσιάζεται για μια βραδιά στο Ηρώδειο;

Ο «Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι» έχει ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για μένα επειδή είναι το πρώτο μου βιβλίο. Κυκλοφόρησε πριν από τριάντα πέντε χρόνια από τις εκδόσεις Κέδρος. Η θεατρική του διασκευή πρωτοπαίχτηκε το 1990 με μουσική του Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Είναι ένα από τα έργα μου που σπάνια παρουσιάζεται στο κοινό λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ηθοποιών που απαιτεί η παραγωγή του. «Το έργο έχει εξήντα οχτώ ρόλους. Αυτό είναι καλό, γιατί παγκοσμίως παρατηρηρείται φοβερή αύξηση της ανεργίας των ηθοποιών», είχε γράψει ο Γιάννης Καλατζόπουλος το 1995 σε κείμενό του στην έκδοση του έργου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή η παραγωγή στο Ηρώδειο είναι η πρώτη που το μουσικό ονειρόδραμα παρουσιάζετια με πλήρη διανομή και πολυμελή χορωδία και ορχήστρα.

- Κύριε Τριβιζά, πόσο μεγάλο τελικά είναι ένα «πάντα»;

Όσο περίπου ένα «ποτέ».

- Τι ακριβώς θα ήθελε να «πει» στην ψυχή των παιδιών αυτό το «μουσικό ονειρόδραμα» με το Κορίτσι που εκφράζει την επιθυμία του στο Χιονάνθρωπο να μη λιώσει ποτε;

Το θέμα του βιβλίου είναι ο χωρισμός, η απουσία, η απώλεια όλων εκείνων που αγαπήσαμε και φεύγουν κάποια στιγμή από κοντά μας. Ο Χιονάνθρωπος, για να μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στη Μαριάννα να μη λιώσει ποτέ, αναγκάζεται να την αποχωριστεί, ελπίζοντας να καταφέρει να φτάσει μια μέρα στον ονειρεμένο Βόρειο Πόλο. Όλοι αποχωριζόμαστε αγαπημένα μας πρόσωπα. Στον αέναο, όμως, και ατελεύτητο κύκλο της ζωής τίποτα δε χάνεται, απλώς αλλάζει μορφή. Οι χιονάνθρωποι γίνονται χιόνι και από το χιόνι πλάθονται νέοι χιονάνθρωποι. Όπως, άλλωστε, λέει η σοφή κουκουβάγια στο δάσος των πυγολαμπίδων στην πρώτη πράξη του έργου: «Οι χιονάνθρωποι είναι χιόνι, και το χιόνι είναι ένα, κι είναι τόσα όνειρα κι ελπίδες κι αγάπες παλιές μες στο χιόνι κρυμμένα».

Στις πρόβες της παράστασης: Γ. Χατζηνάσιος, Ε. Τριβιζάς, Φ. Ευαγγελινός.
Στις πρόβες της παράστασης: Γ. Χατζηνάσιος, Ε. Τριβιζάς, Φ. Ευαγγελινός.

- Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και τον Φωκά Ευαγγελινό.

Με τον Φωκά Ευαγγελινό είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε. Η πρώτη ήταν στην παραγωγή του μιούζικαλ «Δώδεκα παρά Δώδεκα» στο Μέγαρο Μουσικής το 2014 με μουσικές συνθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τον Φωκά Ευαγγελινό θα τον αποκαλούσα «τροχονόμο ονείρων», επειδή, εκτός των άλλων ταλέντων του, με έχει εντυπωσιάσει η ικανότητά του να κινεί επί σκηνής με άνεση και μαεστρία μεγάλα πλήθη, εκατόν εβδομήντα περίπου άτομα στην περίπτωση της παράστασης του «Χιονάνθρωπου» στο Ηρώδειο. Δεν είναι εύκολο όταν καλείσαι να συντονίσεις τόσο πολύ κόσμο, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών, να αποφεύγεις το χάος και τη σύγχυση και να δημιουργείς αρμονία και φαντασμαγορία. Για τη συνεργασία μς με τον Γιώργο Χατζηνάσιο ό,τι και νω πω θα είναι λίγο. Αγάπησε πολύ τον «Χιονάνθρωπο» και δημιούργησε αξέχαστες μελωδίες. Ακόμα και μουσική χορωδίας φταρνισμάτων κατάφερε να συνθέσει. Ως συνεργάτης είναι η προσωποποίηση της πραότητας, της καλοσύνης, του πηγαίου αυθορμητισμού και της ήρεμης μουσικής δύναμης.

- Πείτε μας και δυο λόγια για τους μαθητές που συμμετέχουν στην παράσταση. Πώς σας αντιμετωπίζουν; Με δέος ίσως και με θαυμασμό;

Ούτε με δέος, ούτε με θαυμασμό. Με εμπιστοσύνη θα έλεγα σαν να ήμουν ένας παλιός γνώριμος και με μια κάποια δόση περιέργειας.

- Σε τι ακριβώς πιστεύετε ότι κερδίζει μια ιστορία όταν «ντύνεται» με μουσική, χορό, σκηνικά και κοστούμια;

Δεν κερδίζει πάντα. Άλλοτε κερδίζει και άλλοτε χάνει ανάλογα με την έμπνευση και το ταλέντο των συντελεστών που συμμετέχουν σε μια πολυσύνθετη προσπάθεια.

- Πώς καταφέρνετε να αποτυπώνετε το «παιχνίδι» με την ελληνική γλώσσα στις άλλες γλώσσες και να είστε δημοφιλής και στο εξωτερικό;

Η απόδοση ενός βιβλίου σε άλλη γλώσσα είναι μια αναδημιουργία και είναι τυχερός ο συγγραφέας που θα βρει δημιουργικούς μεταφραστές. Ιδιαίτερα δύσκολο να μεταφραστεί είναι το λεκτικό παιχνίδι. Το μόνο που μπορώ να κάνω σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρίσκω διαφορετικά λεκτικά παιχνίδια τα οποία λειτουργούν στη γλώσσα της μετάφρασης. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, στην αγγλική τους μετάφραση «Τα Τρία Μικρά Λυκάκια» αντί να παίζουν με το μεγάλο κακό γουρούνι ping pong παίζουν pig pog. Στον «Ιγνάτιο και τη Γάτα» η γάτα Γρατζουνίλδη γίνεται Clowtilde (Kλοτίλδη) στα αγγλικά. Αναρωτιέμαι, όμως, καμιά φορά με ποιον τρόπο αποδίδονται οι ιστορίες μου σε γλώσσες που πλήρως αγνοώ για παράδειγμα στα κινεζικά, στα τουρκικά, στα ουαλικά ή στα εβραϊκά.

- Τι είναι εκείνο το στοιχείο που πιστεύετε ότι κάνει τα βιβλία σας να τα απολαμβάνουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά;

Τα καλά παραμύθια είναι διηλικιακά. Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λούις Κάρολ για παράδειγμα ή «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ- Εξιπερί ή τα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, είναι πολυδιάστατα και πολυεπίπεδα. Είναι ταυτόχρονα απλά και περίπλοκα, εύληπτα και εμβριθή. Μπορεί να τα απολαύσει τόσο ένα μικρό παιδί όσο και ένας ώριμος ενήλικας. Αυτά είναι τα πρότυπά μου. Κείμενα με διττή υπόσταση, πολυπρισματικές μαγικές εικόνες που ανάλογα με την οπτική γωνία του παρατηρητή αποκαλύπτουν νέες τους πλευρές. Όταν με ρωτάνε γιατί γράφω για παιδιά, απαντάω ότι δε γράφω μόνο για παιδιά, αλλά για όλη την οικογένεια. Πριν από καιρό, μια μητέρα στα εγκαίνια της έκθεσης έργων εμπνευσμένων από βιβλία μου στο μουσείο Γουναρόπουλου με πλησίασε και μου είπε: « Σας ευχαριστούμε που ως γονείς δεν πλήξαμε διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά μας». Ήταν μια δικαίωση.

Ευγένιος Τριβιζάς
Ευγένιος Τριβιζάς

- Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα είχατε να δώσετε σε κάποιο νέο συγγραφέα παιδικών βιβλίων;

Να αντικρίζει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

- Ποια, κατά τη γνώμη σας είναι η σημαντικότερη αλλαγή που θα πρέπει να γίνει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να είναι περισσότερο ωφέλιμο στα παιδιά και αποδοτικό στην ελληνική κοινωνία;

Να μπολιασθεί με χιούμορ και φαντασία. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η διαδικασία της μάθησης είναι απολαυστική, όχι αγγαρεία. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που μαθαίνει τα παιδιά να ξεπερνούν την πραγματικότητα, όχι απλά να την υπηρετούν.

- Μετά το «Κουδούνι του Τρόμου» ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό εγχείρημα;

Ένα νέο μυθιστόρημα με τίτλο «Η εκδίκηση που γύρισε από το κρύο» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο «Παντουφλωμένος Γάτος» και «Η Ωραία Νυσταγμένη», δύο νέα βιβλία στη σειρά ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ. Το «Βατραχάκι και η Παπίτσα», μια νέα ιστορία στη σειρά «ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ» από τις εκδόσεις Διάπλαση, «Ένας Κατσούφης Βασιλιάς» από τις εκδόσεις Διάπλους και η διασκευή σε όπερα του βιβλίου μου «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το κουδούνι του τρόμου
Το κουδούνι του τρόμου

Μια κουβέντα για το τελευταίο μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά, «Το Κουδούνι του Τρόμου» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα):

- Γιατί σε πολλά από τα βιβλία σας έχετε πρωταγωνιστές παιδιά;

Για να γίνομαι πάλι, πού και πού, παιδί κι εγώ.

- Γιατί παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το τσίρκο στη συγκεκριμένη ιστορία;

Επειδή η αιφνίδια πυρκαγιά που καταστρέφει το ξακουστό τσίρκο είναι η αιτία των θανάσιμων κινδύνων που περιμένουν τον ανυποψίαστο ήρωα του μυθιστορήματος, όταν, επιστρέφοντας μια μέρα από το σχολείο του, χτυπάει απερίσκεπτα το μοιραίο εκείνο κουδούνι.

- Γιατί αποφασίσατε να δώσετε τη μορφή κλόουν στους «κακούς» της ιστορίας σας;

Ένας μόνο κλόουν είναι κακός. Ο κλόουν με τα πράσινα μαλλιά, τα πορτοκαλί φρύδια και τη ψεύτικη μύτη σε χρώμα κερασιού που του πέφτουν συνεχώς οι κάλτσες. Δεν υπάρχει έλλειψη και από πολλούς άλλους κακούς στο μυθιστόρημα, όπως ο κλέφτης του μαργαριταριού της χαραυγής, ο συλλέκτης σπάνιων ζώων με το γαλάζιο γιλέκο του και τη δίχρωμη ορχιδέα στην μπουτονιέρα, η κυρία με τη βεντάλια από φτερά παγονιών και η αδελφή της και, βέβαια, η θανάσιμη απειλή που καραδοκεί στο μισοσκόταδο του σαλονιού του αρχοντικού σπιτιού στην οδό Γαριβάλδη.

- Το ότι είστε καθηγητής Εγκληματολογίας, άραγε, σας έχει εμπνεύσει να γράψετε ιστορίες μυστηρίου για παιδιά;

Πολλά από τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη εγκληματολογία όπως η ενοχή και η τιμωρία, η δικαιοσύνη και η αδικία, οι κανόνες και η παράβασή τους έχουν προσφέρει πλούσιο υλικό για τα παραμύθια και τις ιστορίες μου. Για παράδειγμα στο «Όνειρο του Σκιάχτρου» το σκιάχτρο που ονειρεύεται να πετάξει δικάζεται από τους γαιοκτήμονες και καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου της βαρύτητας. Στο βιβλίο μου «Ποιος Έκανε Πιπί στον Μισισιπή;» ο αυστηρός καπετάνιος ενός ποταμόπλοιου γεμάτο με παπιά που πάνε εκδρομή ανακαλύπτει ότι ένα από αυτά έκανε πιπί του στο ποτάμι και προσπαθεί να το πείσει να ομολογήσει. Στα κόμικς της Φρουτοπίας ο Θάνος το κολοκυθάκι, ο οποίος ονειρεύεται να δείρει ένα μανάβη, δικάζεται και καταδικάζεται σε τηγάνισμα και στο βιβλίο «Η Νύχτα της Μπανανόφλουδας» η μικρή ηρωίδα που πετάει μια μπανανόφλουδα στο δρόμο, όταν αναλογίζεται τις συνέπειες και την αναπόφευκτη τιμωρία που την περιμένει, ξεκινάει για μια ριψοκίνδυνη αναζήτηση της μπανανόφλουδας στη σκοτεινή νύχτα.

Ευγένιος Τριβιζάς και λιλιπούτειος αναγνώστης
Ευγένιος Τριβιζάς και λιλιπούτειος αναγνώστης

- Η ζωή σας ως καθηγητή Εγκληματολογίας θα πρέπει να είναι μάλλον δύσκολη. Τα βιβλία που γράφετε σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να «ξεφύγετε», ή τα γράψετε για να μεταφέρετε αυτά που γνωρίζετε στους αναγνώστες σας;

Δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα όσο και η συγγραφή βιβλίων για παιδιά. Οι δύο μου ιδιότητες μού προσφέρουν μια ισορροπία μεταξύ των ωραιότερων και των ασχημότερων πλευρών της ζωής. Μια συνεχής εναλλαγή εικόνων, αισθήσεων και παραστάσεων. Από νηπιαγωγεία σε φυλακές. Από παρασκήνια θεάτρων σε κελιά αστυνομικών σταθμών. Από χαρούμενες παιδικές χαρές σε καταθλιπτικές αίθουσες δικαστηρίων. Καλά που υπάρχει και το Νησί των Πυροτεχνημάτων όπου περνάω τις ελεύθερες ώρες μου με τον παπαγάλο μου τη Σύνθια, τον Πουκιπόν τον άσπρο μου ελέφαντα και τη Λιλή την παρδαλή λεοπάρδαλη.

Από τις πρόβες της παράστασης
Από τις πρόβες της παράστασης

«Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι. Πόσο μεγάλο είναι ένα "πάντα";»

Τo μουσικοθεατρικό ονειρόδραμα «Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι. Πόσο μεγάλο είναι ένα "πάντα";», βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα τού «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιου Τριβιζά, παρουσιάζει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 9.00 μ.μ. στο Ηρώδειο για μία μόνο παράσταση. Τη μουσική συνέθεσε ειδικά για την παράσταση ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου το σχεδιασμό φωτισμών ο Γιώργος Τέλλος και τις βίντεο-προβολές ο Χρήστος Μαγκανάς.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Χάρης Ανδριανός, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Σπανός, Τώνια Σωτηροπούλου, Aποστόλης Τότσικας. Μαζί τους οι ηθοποιοί: Μάριος Κρητικόπουλος, Χρήστος Νικολάου, Ιωάννα Πιατά, Κατερίνα Σούσουλα, Δημήτρης Τσακάλας.

Στο ρόλο της Μαριάνας και των Διδύμων: μαθητές των Αρσακείων Σχολείων.

Τα τραγούδια αποδίδουν ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και η Χορωδία GraduArti των αποφοίτων σε μουσική διδασκαλία τής Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Eνορχήστρωση – επεξεργασία μουσικού υλικού: Θωμάς Κοντογεώργης

Τα έσοδα τής παράστασης θα διατεθούν υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Προπώληση εισιτηρίων από τα εκδοτήρια και το τηλεφωνικό κέντρο τής Λογισμικής (Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 210-7234567), από τα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα και από τους διαδικτυακούς τόπους ticketservices.gr και tickets.public.gr

Τιμές εισιτηρίων: 20€ (άνω διάζωμα), 25€ (Γ΄ ζώνη), 30€ (Β΄ ζώνη), 38€ (Α΄ ζώνη), 45€ (διακεκριμένη ζώνη), 20€ (Γ΄ ζώνη), 22€ (Β΄ ζώνη), 25€ (Α΄ ζώνη), 32€ (διακεκριμένη ζώνη).

Υπόθεση τού έργου

Η ιστορία ενός χιονάνθρωπου και ενός κοριτσιού.

Ένα κορίτσι φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και τού ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Εκείνος για να κρατήσει την υπόσχεσή του, ξεκινάει για το πιο μακρινό και επικίνδυνο ταξίδι που μπορεί να φανταστεί κανείς·το ταξίδι για τον Βόρειο Πόλο. Αψηφώντας τον Χρυσό Εχθρό που τον πυρπολεί με φλογισμένα βέλη, τους Λασπάνθρωπους που τον καταδιώκουν για να τον λασποβολήσουν και χίλιους δυο κινδύνους ακόμα, είναι αποφασισμένος να φτάσει στα παντοτινά, παραμυθένια χιόνια. Είναι η ιστορία όλων των κοριτσιών που φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπο και τού ζητάνε να μη λιώσει ποτέ, όλων των χιονάνθρωπων που για να κρατήσουν την υπόσχεσή τους επιχειρούν το ακατόρθωτο.

Info:

«Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ.

Πόσο μεγάλο είναι ένα "πάντα";»

τού Ευγένιου Τριβιζά

στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

12 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 9.00 μ.μ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε Ομόνοια: Τι ακριβώς παίζει στο πιο χοτ μαγαζί της πόλης αυτή τη στιγμή

Το μεγάλο σουξέ της νέας χρονιάς έχει αισθητική που σου γλυκαίνει την καρδιά και μαγειρική άποψη που ιντριγκάρει, ψάχνοντας το μίτο που ενώνει τη σύγχρονη ελληνική γεύση με τις ανατολίτικες επιρροές της.

Ο «ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΚΑΙΟΥ 03 Φεβ 2026 | 14:32

Αλλαγή σελίδας για τον τραγουδιστή Γιώργο Αλκαίο: Το συγγραφικό και σκηνοθετικό του ντεμπούτο

Είναι η πρώτη απόπειρα του Γιώργου Αλκαίου που παρουσιάζει στο ευρύ κοινό ένα θεατρικό του έργο

ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 03 Φεβ 2026 | 13:27

Ο "Σεβάχ ο θαλασσινός" συνεχίζεται στο Θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου

Ο "Σεβάχ ο θαλασσινός", μια ιστορία γεμάτη φανταστικές θαλασσινές περιπέτειες και περιπλανήσεις σε μαγευτικούς τόπους και πολιτισμούς, συνεχίζει τις παραστάσεις του.

03 Φεβ 2026 | 12:55

Ιβάνοφ και Φονιάς "σαρώνουν" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Ξεκίνησαν με sold out

Με sold out βραδιές ξεκίνησαν οι σπουδαίες παραστάσεις που υπογράφουν Γιάννης Χουβαρδάς και Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης στην Κεντρική Σκηνή του ιστορικού θεάτρου.

ΑΠΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 02 Φεβ 2026 | 16:37

"Φίλοι για πάντα": Μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία για τη φιλία έρχεται στους κινηματογράφους

Η ταινία ακολουθεί παράλληλες ιστορίες φιλίας που συναντιούνται γύρω από έναν γάμο εντελώς εκτός ελέγχου, μετατρέποντας τις καλύτερες προθέσεις σε χάος, παρεξηγήσεις και — τελικά — πολύ γέλιο και συγκίνηση.

ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 02 Φεβ 2026 | 16:28

Μνήμες του Βλέμματος: Αναδρομική έκθεση της βραβευμένης ζωγράφου Μαρίας Κτιστοπούλου

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλη την πορεία της Μαρίας Κτιστοπούλου στη ζωγραφική

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 104 02 Φεβ 2026 | 16:14

"Κέλλυ": Το πρώτο θεατρικό έργο της Βασιλικής Βλάχου κάνει πρεμιέρα

Μέσα από χιούμορ, σκληρές αλήθειες και βιωματικές εμπειρίες, το έργο ακολουθεί την πορεία μιας γυναίκας από την παιδική της ηλικία έως την ενήλικη ζωή της, δίνοντας μια γεύση από το μέλλον και τις προκλήσεις της εποχής μας.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ 02 Φεβ 2026 | 12:37

"Τελευταίο νησί": Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, από τη "Χίμαιρα" στη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ -Η υπόθεση, πότε κάνει πρεμιέρα

Η νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο των Γιώργου Τελτζίδη και Κάτιας Παπαϊωάννου και σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, και με ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 02 Φεβ 2026 | 12:16

Ολες οι παραστάσεις που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Αρχαίου Θεάτρου για το καλοκαίρι 2026.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 02 Φεβ 2026 | 12:16

ΕΜΣΤ: Ημερίδα για τον "Ελληνικό Μήνα στο Λονδίνο 1975"

Η ημερίδα με εισηγήσεις, συζητήσεις και προβολή αρχειακού υλικού για την ιστορική σημασία του Ελληνικού Μήνα και τον αντίκτυπό του στη σύγχρονη ελληνική τέχνη

20 ΙΟΥΝΙΟΥ 02 Φεβ 2026 | 11:39

Ξεκινά σήμερα η προπώληση για τη "Μήδεια" της Λυρικής στην Επίδαυρο - Ιστορική αναβίωση με σκηνικά του Τσαρούχη

Ανασυνθέτοντας τη θρυλική παραγωγή του 1961, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, χορογραφία Μαρίας Χορς, με τη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 02 Φεβ 2026 | 09:46

Καλαμάτα: Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία με τη Μαρία Κάλλας, η καλύτερη στον κόσμο για το 2025 [εικόνες]

Ως τοιχογραφία της χρονιάς για το 2025 αναδείχθηκε το έργο του Κλεομένη Κωστόπουλου, που επιμελήθηκε τη μορφή της διεθνούς φήμης υψιφώνου, Μαρίας Κάλλας.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 02 Φεβ 2026 | 08:35

Δίχασε ΑΙ βίντεο με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου να φιλάει στο στόμα τον μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στα social media ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

6Ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 01 Φεβ 2026 | 14:32

"Μεγάλη Χίμαιρα": Το τραγικό φινάλε γράφεται απόψε - Η Μαρίνα στο Ακρωτήρι

"Η μεγάλη χίμαιρα" ολοκληρώνει το ταξίδι της, με το συγκλονιστικό φινάλε στο 6ο και τελευταίο επεισόδιο, που μεταδίδεται απόψε - Τι θα δούμε.

"ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ" 01 Φεβ 2026 | 11:50

Είδαμε την Ελένη Ράντου να καταθέτει την ψυχή της πάνω στη σκηνή

Και καταλάβαμε για το "Πάρτι της ζωής μου" είναι το απόλυτο sold out των τελευταίων χρόνων...

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 01 Φεβ 2026 | 11:00

Αρης Λεμπεσόπουλος: "Βρέθηκα στο απόλυτο μηδέν, 'ό,τι έχεις είμαι σε ανάγκη', είπα στον Τσαφούλια"

"Βρέθηκα στο απόλυτο μηδέν", η στιγμή που ζήτησε βοήθεια o Λεμπεσόπουλος

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 29 Ιαν 2026 | 16:09

Αμερικάνικος Βούβαλος: Νέες παραστάσεις στο θέατρο Σημείο

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του David Mamet και κρατά τη σκηνή ως πεδίο σύγκρουσης, όπου το κέρδος γίνεται γλώσσα, η φιλία γίνεται διαπραγμάτευση και η εμπιστοσύνη διαλύεται σε δευτερόλεπτα.

29 Ιαν 2026 | 13:37

"Ο Κος Ζυλ": Μια παράσταση που θα συζητηθεί έρχεται στο Θέατρο Πόρτα

"Ο Κος Ζυλ" είναι μια παράσταση για το πώς η εξουσία "εγγράφεται" στα σώματα, πώς η επιθυμία μπορεί να γίνει όπλο και πώς η κοινωνία, ακόμα και όταν παρακολουθεί την καταστροφή, επιλέγει να συνεχίσει.

ΕΡΤ 29 Ιαν 2026 | 11:59

"Μεγάλη χίμαιρα": Η νύχτα που αλλάζουν όλα - Το συγκλονιστικό τελευταίο επεισόδιο της σειράς, όσα θα δούμε

Ολα όσα θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο της "Μεγάλης Χίμαιρας" - Πότε θα προβληθεί.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 29 Ιαν 2026 | 11:52

Ο Μπραντ Πιτ έρχεται στην Υδρα για τα γυρίσματα χολιγουντιανής ταινίας - Ολες οι πληροφορίες [βίντεο]

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αναμένεται να βρεθεί ο Μπραντ Πιτ, σε λίγο καιρό, για τα γυρίσματα της νέας χολιγουντιανής ταινίας του.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 29 Ιαν 2026 | 11:01

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης "Tristrato", παρουσία σπουδαίων Ελληνίδων ηθοποιών [εικόνες]

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τα εγκαίνια της έκθεσης Tristrato, του αναγνωρισμένου ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά (Apos).

O ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 28 Ιαν 2026 | 18:51
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 Ιαν 2026 | 15:32

"Χάσαμε τη θεία στοπ": Η κλασική κωμωδία επιστρέφει ανανεωμένη

Σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη, το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του σπουδαίου συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου

ΕΚΘΕΣΗ 28 Ιαν 2026 | 13:07

Με άμεση γλώσσα, αυτοσαρκασμό και αναρχικό χιούμορ, ο Νίκος Λαγός αναζητά ρωγμές ευτυχίας σε ένα δυστοπικό περιβάλλον

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού με τίτλο RAW, με εγκαίνια την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026.

28 Ιαν 2026 | 13:04

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Τι σημαίνει να είσαι πατέρας και τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα; Τι μας παρέδωσε η προηγούμενη γενιά και γιατί μας στοιχειώνει ακόμα;

28 Ιαν 2026 | 12:54

"Το αμάρτημα της μητρός μου": Το σπουδαίο έργο του Βιζυηνού στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το Αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Βιζυηνού δημιουργεί κατάνυξη στους θεατές από την πρώτη έως και την τελευταία του λέξη.

ΤΗΣ ΕΡΤ 28 Ιαν 2026 | 12:12
ΜΙΛΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ 28 Ιαν 2026 | 09:44

Πού οφείλεται η έκρηξη του ελληνικού κιν/φου: Από τον "Κυνόδοντα" ως τον "Καποδίστρια" και το "Χριστός ξανασταυρώνεται"

Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό κινηματογράφο επισημαίνουν δημιουργοί.

ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 27 Ιαν 2026 | 15:03

H "Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα στο θέατρο Coronet

Mία κωμωδία παρεξηγήσεων που λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, που μέσα από το χιούμορ φωτίζει την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να νιώσει σημαντικός

ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΘΕΑΣΕΙΣ 27 Ιαν 2026 | 13:37

"Η μεγάλη χίμαιρα": Τι θα δούμε στο φινάλε της σειράς - Πότε θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο

Συνεχίζει να σπάει κάθε ρεκόρ η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, "Η μεγάλη χίμαιρα". Με περισσότερες από 3.100.000 θεάσεις.

27 Ιαν 2026 | 13:34

Η παράσταση "Αναζητώντας την Ελένη" επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με στοιχεία θεάτρου-ντοκιμαντέρ και γραμμένο σε θεσσαλική ντοπιολαλιά, το έργο φωτίζει τον τόπο και την εποχή του και τα ανεπούλωτα τραύματα του πολέμου όχι μόνο στο πεδίο των μαχών.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΛΖΕΡ 27 Ιαν 2026 | 13:23

"Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος"

"Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ" αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρόμπερτ Βάλζερ. Το έργο διασκευάζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 27 Ιαν 2026 | 13:12

"That’s Amore": Μια μουσική γιορτή για τον έρωτα στο Θέατρο Παλλάς

Ζήστε μαζί με τους The Italian Tenors το απόλυτο μουσικό ταξίδι στον έρωτα. That’s Amore.

27 Ιαν 2026 | 11:11

Παράταση παραστάσεων για την "Αλεξάνδρεια" του Φωκά Ευαγγελινού στο Θέατρο Παλλάς

Περισσότεροι από 60.000 θεατές έχουν ήδη ζήσει εως τώρα τη μαγεία της "Αλεξάνδρειας", επιβεβαιώνοντας την ξεχωριστή της θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες παραγωγές της σεζόν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2026 | 16:16

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης "έξαλλος" με τον Καποδίστρια του Σμαραγδή: Επίπεδο σχολικής παράστασης και διαστρέβλωση γεγονότων

Το μόνο σχόλιο για την ταινία του Σμαραγδή θα έπρεπε να είναι το χάχανο...γράφει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 26 Ιαν 2026 | 15:28

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο ζωγράφος και γλύπτης, Νικόλαος Ζήβας

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 24 Ιαν 2026 | 06:12
9 ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Ιαν 2026 | 06:00

Αντώνης Καλογιάννης: "Η φωνή της ψυχής μας" - Μια μουσική βραδιά μνήμης και αγάπης στο Θέατρο Παλλάς

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε ερμηνευτής ουσίας – μια φωνή που έδωσε πνοή σε μεγάλες ιδέες, σε στίχους ποιητικούς και σε μουσικές που σφράγισαν εποχές.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ 23 Ιαν 2026 | 17:14

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε μία ξεχωριστή σύμπραξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων συνθετών και δημιουργών της νέας γενιάς

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 22 Ιαν 2026 | 17:13

Όσκαρ 2026: Ρεκόρ για τους "Αμαρτωλούς" με 16 υποψηφιότητες - Στην κούρσα και η "Βουγονία" του Λάνθιμου με 4

Και φέτος, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται στην κούρσα διεκδίκησης των Όσκαρ με την ταινία του "Βουγονία"

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 22 Ιαν 2026 | 15:38

Μάριο Μπανούσι: Το παιδί - θαύμα του ελληνικού θεάτρου πήρε τον Αργυρό Λέοντα στην Μπιενάλε θεάτρου Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα τιμάται ο 27χρονος σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα παιδί θαύμα του ελληνικού θέατρου.

22 Ιαν 2026 | 11:20

"Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκουκαι και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια στο "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

21 Ιαν 2026 | 17:34

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2026: Ένας ζωντανός θεσμός πολιτισμού, παράδοσης και σύγχρονης δημιουργίας

Μελέτης Ηλίας, Ελένη Φουρέιρα, Μαρίνα Σάττι, STAVENTO, Κατερίνα Λιόλιου, Πάνος Βλάχος, Sidarta και Mente Fuente, Ειρήνη Παπαδοπούλου δίνουν τον φετινό παλμό

ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 21 Ιαν 2026 | 15:29

''Astoria'': Νέα μεγάλη παραγωγή τον Μάρτιο στο θέατρο Παλλάς

Μια μουσική παράσταση που φωτίζει με αλήθεια και συγκίνηση τις ζωές, τα όνειρα και τις αντιφάσεις της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας που προσπαθεί να ριζώσει σε έναν ξένο τόπο.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 20 Ιαν 2026 | 15:02

"Ελπίδα και Αγάπη": Μουσικό γκαλά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Teatro Massimo του Παλέρμο, Alvise Casellati, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώνει τις δυνάμεις του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

30/1 20 Ιαν 2026 | 13:44

Φωνές – 4 Αιώνες: Ένα μουσικό ταξίδι τεσσάρων αιώνων στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις αιώνες μουσικής έκφρασης, από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ 20 Ιαν 2026 | 13:30

Πρεμιέρα για την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου" της Φωτεινής Αθερίδου

Μια καταιγίδα σκέψεων, λέξεων, νεύρων και γέλιου. Μια ιστορία που δεν ζητά άδεια, δεν φιλτράρει τίποτα και δεν υπόσχεται ότι όλα θα πάνε καλά.

ΑΠΟ 20/2 20 Ιαν 2026 | 13:25

Τα "Μπουζούκια στην Πίστα" επιστρέφουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Η παράσταση που αρέσει. Πειράζει; Ε όχι, δεν πειράζει!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2026 | 13:24

"Σεσουάρ για Δολοφόνους": Επιστρέφει η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου

Πρεμιέρα για την αγαπημένη διαδραστική και απολαυστική κωμωδία, που απευθύνεται σε όσους λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και θέλουν να παίρνουν… την κατάσταση στα χέρια τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 20 Ιαν 2026 | 13:18

Το Τρίτο Στεφάνι μεταφέρεται σε νέα στέγη λόγω μεγάλης προσέλευσης

Το εμβληματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και διασκευή Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη και τολμηρή πρόταση.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 20 Ιαν 2026 | 09:39

Ακρόαση για το διάσημο μιούζικαλ "CABARET"

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.

17Η ΧΡΟΝΙΑ 20 Ιαν 2026 | 09:25

"Σεσουάρ για δολοφόνους:" Η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει

Το "Σεσουάρ για δολοφόνους", η πανέξυπνη κωμωδία των Μπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, συνεχίζεται για 17η χρονιά στην Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΛΜΠΟΥΜ 19 Ιαν 2026 | 15:18

Ο μύθος του Οιδίποδα από τον Γιώργο Νταλάρα: Η ζωντανή ηχογράφηση στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Ο Γιώργος Νταλάρας ως ερμηνευτής και Κορυφαίος του χορού ερμήνευσε τις μουσικές του Goran Bregovic σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου βασισμένα στον μύθο του Οιδίποδα.

ΝΕΑ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 19 Ιαν 2026 | 15:05

Ένα νέο θέατρο στην πλατεία Μαβίλη

Είναι ο πρώτος θεατρικός χώρος που εγκαθίσταται στην πλατεία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της πόλη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ 19 Ιαν 2026 | 09:29

Μεγάλη Χίμαιρα: "Είμαι ηθοποιός, όχι πολιτικός", απαντά η Φωτεινή Πελούζο για τις ερωτικές σκηνές

Ξεπέρασαν τις 2.100.000 οι θεάσεις της κορυφαίας διεθνούς συμπαραγωγής της ΕΡΤ "Η μεγάλη χίμαιρα" στο ERTFLIX - Οι αντιδράσεις για τις ερωτικές σκηνές.

ΟΔΥΝΗ 17 Ιαν 2026 | 12:42

Συγκίνηση στην κηδεία του Γιάννη Ξυλούρη: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο στον σπουδαίο "Ψαρογιάννη"

Η ταφή του θα γίνει στα αγαπημένα του Ανώγεια, στον τόπο που τον γέννησε και τον σφράγισε μουσικά

Η ΚΗΔΕΙΑ 17 Ιαν 2026 | 12:26

Μέλπω Ζαροκώστα: Στο Πρώτο Νεκροταφείο την Τρίτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός - Η έκκληση της οικογένειας της

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην ηθοποιό θα δοθεί την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 17 Ιαν 2026 | 10:19

Θησείο: H γοητευτική γειτονιά με τη μακρά ιστορία, τους θρύλους και τα ευτράπελα

Σε όλο το διάστημα του μεσοπολέμου, το Θησείο είναι γειτονιά πολύβουη και πολύχρωμη

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ 16 Ιαν 2026 | 20:30

Μέλπω Ζαρόκωστα: Ο γάμος στα 19 της, οι δύο σύζυγοι και οι συνεχόμενες μάχες με τον καρκίνο

Η Μέλπω Ζαρόκωστα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και βρισκόταν σε ευάλωτη κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών, όπου άφησε την τελευταία της πνοή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 16 Ιαν 2026 | 15:35

Μενδώνη για Μέλπω Ζαρόκωστα: Ερμηνεύτρια μεγάλης γκάμας, ευρύτατου διαμετρήματος και διακριτού αποτυπώματος

Η υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο της Μέλπως Ζαρόκωστα

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 16 Ιαν 2026 | 14:16

Μέλπω Ζαρόκωστα: Πέθανε η γνωστή ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Την είδηση του θανάτου της Μ. Ζαρόκωστα έκανε γνωστή η ανιψιά της ηθοποιού Νταίζη Γαλιατσάτου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 15 Ιαν 2026 | 15:05

Πέθανε ο Γιάννης Ξυλούρης - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για την απώλεια του Ψαρογιάννη

Ο αδερφός του Nίκου Ξυλούρη και του Ψαραντώνη, Ψαρογιάννης δημιούργησε νέες συνθέσεις στη κρητική μουσική.- "Μοναδική η τεχνική του στο λαούτο"

"ΑΘΑΝΑΣΙΑ" 15 Ιαν 2026 | 13:40

Η Ελλη Τρίγγου γίνεται η πιο πολυσυζητημένη "Αγία"

Ένα έργο τολμηρό, προκλητικό και βαθιά ανθρώπινο που διαπραγματεύεται τα όρια μεταξύ πίστης και εξαπάτησης, αγιοσύνης και θεατρινισμού, πραγματικότητας και μύθου.

15 Ιαν 2026 | 13:12

Το άγνωστο αρχείο Μπρεστ αποκαλύπτεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το 2026 αποτελεί ορόσημο στη ζωή της, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 15 Ιαν 2026 | 13:07

"Η μεγάλη χίμαιρα": Το πλοίο "Μαρίνα" βυθίζεται και η μοίρα των ηρώων αλλάζει για πάντα

Το δράμα των ηρώων που έπλασε ο Μ. Καραγάτσης βαθαίνει και μετά από ένα ναυάγιο όλα πρόκειται να αλλάξουν…

15 Ιαν 2026 | 11:25

Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days, 5-8 Φεβρουαρίου στη Στέγη

Τέσσερις παραστάσεις και μία βιντεοεγκατάσταση αποτελούν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης "ODD-Onassis Dance Days", που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σκηνές της Στέγης.

ΤΑΙΝΙΕΣ 15 Ιαν 2026 | 09:31

Πάμε σινεμά: Ο Τιμοτέ Σαλαμέ φαβορί για Οσκαρ με το "Marty Supreme" και 5 ακόμα πρεμιέρες

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η δραματική κομεντί εποχής "Marty Supreme", με τον, πιο ώριμο από ποτέ, Τιμοτέ Σαλαμέ.

ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ 14 Ιαν 2026 | 12:54

Η προσβασιμότητα στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής"

"Ο Φιλέλληνας Αγωνιστής" μεταφέρει το μήνυμα της προσβασιμότητας, της αλληλεγγύης και της επανάστασης ως συλλογικής πράξης.

14 Ιαν 2026 | 12:33

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί μία σπαρταριστή μαύρη κωμωδία για τον έρωτα, την προδοσία και την… κουζίνα

Η παράσταση "Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της" έρχεται να μας προκαλέσει και να μας θυμίσει ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται – ενίοτε – και ζεστό.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 14 Ιαν 2026 | 12:17

"Η Ιστορία πάντα παραμονεύει": Νέος κύκλος παραστάσεων για τη "Χαμένη Άνοιξη" του Στρατή Τσίρκα

Το εμβληματικό τελευταίο μυθιστόρημα του Τσίρκα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή του Άρη Λάσκου και σκηνοθεσία του Βαλάντη Φράγκου.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΣΚΟΥ 13 Ιαν 2026 | 13:47

Ο Pan Pan γιόρτασε την διαμαντένια απονομή της "Ανισόπεδης Ντίσκο" και παρουσίασε τo νέο του άλμπουμ

Ο Pan Pan αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους και αγαπητούς εκπρόσωπους της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας.

ΧΟΡΟΣ 13 Ιαν 2026 | 13:02

Τhe great nothing: Το νέο έργο της Αντωνίας Οικονόμου στο Τζάμια Κρύσταλλα

Ένα σπασμένο τρίπτυχο στον χώρο και τον χρόνο -μια απαθανάτιση- όπου το ανοίκειο οικειοποιείται δίχως έκπληξη και η επιθυμία και ο τρόμος συνυπάρχουν.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 13 Ιαν 2026 | 12:58

Η Ντόρα Μπακοπούλου και η Catherine Larsen-Maguire σε σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra

Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026 για μια συναυλία υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13 Ιαν 2026 | 12:49

Δυο μεγάλες συναυλίες με τον Μανώλη Μητσιά: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Μανώλης Μητσιάς ευτύχησε να ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση σχεδόν 100 τραγούδια με στίχους που ο Νίκος Γκάτσος έγραψε ειδικά για τη φωνή του.

14 ΕΩΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026 13 Ιαν 2026 | 11:55

Το Grease The Musical έρχεται απευθείας από το Λονδίνο στο Christmas Theater

Επιστρέφει στη θεατρική σκηνή η ιστορία για τον πρώτο έρωτα, τα εφηβικά όνειρα και τον ακαταμάχητο ήχο του rock ’n’ roll

ΕΡΤ 13 Ιαν 2026 | 11:12

Ο εγγονός του ίδιου του Καραγάτση παίζει στη "Μεγάλη Χίμαιρα" - Ποιος είναι και ποιον υποδύεται

Μέρος στη μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ "Μεγάλη Χίμαιρα"- που έχει ταράξει τα τηλεοπτικά νερά- παίρνει ο εγγονός του ίδιου του συγγραφέα του βιβλίου, Μ. Καραγάτση.

SOCIAL MEDIA 13 Ιαν 2026 | 08:28

Γιώργος Λάνθιμος: Οι φωτογραφίες του από τις Χρυσές Σφαίρες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

Ο Γιώργος Λάνθιμος μοιράστηκε με τους followers του στο Instagram στιγμιότυπα από την τελετή, δίνοντας τη δική του "ματιά" στη βραδιά.

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΕΜΣΤ 12 Ιαν 2026 | 15:41

Οι εκθέσεις που θα δούμε στο ΕΜΣΤ την ερχόμενη άνοιξη

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει τρεις ατομικές εκθέσεις ισάριθμών σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που δεν είναι πια στη ζωή.

ΑΠΟ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 12 Ιαν 2026 | 15:31

"Όλα λάθος": Η ξεκαρδιστική κωμωδία κάνει πρεμιέρα στο θέατρο "Αλεξανδράκης"

Η κωμωδία των Henry Lewis, Jonathan Sayer και Henry Shields, που έχει κατακτήσει τα βραβεία και τους κριτικούς σε Ευρώπη και Αμερική, έρχεται να "σαρώσει" το κοινό της Αθήνας

12 Ιαν 2026 | 13:41

Takedown (or submissions) της Ελένης Αρβανίτη - antisocial

Εγκαίνια: Tετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2026, στις 20:30- Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου - 7 Φεβρουαρίου 2026, Τετάρτη - Σάββατο 20:00 - 22:00

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 12 Ιαν 2026 | 13:07

Η πιο ανατρεπτική "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων' επιστρέφει στο Θέατρο Ροές για 4 παραστάσεις

Το έργο αναδύθηκε σε εποχή κομβική κι έχει αφήσει έως και σήμερα το αποτύπωμά του στη συλλογική μνήμη, ως μύθος, που φέρει πολύπλευρες σημασίες.

ΑΠΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026 12 Ιαν 2026 | 12:46

"Το δέντρο που ματώνει": Ενα έργο - γροθιά για την ενδοοικογενειακή βία, στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Μια μικρή κοινωνία που βλέπει, ακούει και γνωρίζει, αλλά σιωπά.

12 Ιαν 2026 | 12:43

"Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν": Το νέο έργο του Ανέστη Αζά στο Θέατρο Προσκήνιο

Πέντε ηθοποιοί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ τα αγόρια να βρούνε τη θέση τους σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και προσπαθεί να απαλλαγεί από τους παραδοσιακούς κανόνες της πατριαρχίας.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 12 Ιαν 2026 | 12:43

Borodin Quartet: Το ιστορικό Κουαρτέτο επιστρέφει στο Μέγαρο

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, 20:30 - Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΠΥΛΟΝ 12 Ιαν 2026 | 12:39

O Γιώργος Παπαγεωργίου αναμετριέται με το εμβληματικό "1984" του Τζ. Οργουελ

Μέσα σ’ έναν τερατώδη κόσμο, πώς γίνεται να μην μετατραπείς σε τέρας;

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 12 Ιαν 2026 | 11:08

Σαν σήμερα γεννιέται η Τζένη Καρέζη: Ο έρωτας και ο γάμος με τον Καζάκο και μια παρτίδα τάβλι που κράτησε 26 χρόνια

Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1932, γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που ανέδειξε ποτέ ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 12 Ιαν 2026 | 08:29

Καποδίστριας: Πόσο κόστισε και ποια είναι ως τώρα τα έσοδα της ταινίας που σαρώνει στις αίθουσες

Η κινηματογραφική παραγωγή, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Σμαραγδή, έχει "κόψει" 474.815 εισιτήρια από την πρεμιέρα της στις 25 Δεκεμβρίου 2025.

ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ 12 Ιαν 2026 | 07:46

Χρυσές Σφαίρες: Σάρωσε το "One Battle After Another" με τον Ντι Κάπριο, καλύτερος ηθοποιός ο Τιμοτέ Σαλαμέ -Ολοι οι νικητές

Οι νικητές στις σημαντικότερες κατηγορίες στην 83η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, η οποία διεξήχθη στο Μπέβερλι Χιλς.

ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΡΟΚ 11 Ιαν 2026 | 18:40

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Μπομπ Γουέιρ, κιθαρίστας των Grateful Dead

Μπομπ Γουέιρ, ο κιθαρίστας που συνίδρυσε τους Grateful Dead, πέθανε σε ηλικία 78 ετών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Σέλεϊ Γουίντερς: Η μεγάλη ηθοποιός, παράδειγμα ανθεκτικότητας, θάρρους και ερωτικής τόλμης

Η ακαταμάχητη ηθοποιός και πάντα ζωηρή στην προσωπική της ζωή, θα συνάψει πραγματικά αμέτρητους ερωτικούς δεσμούς

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 15:43

Θέατρο ΦΙΛΙΠ: Mε τις επιτυχημένες παραστάσεις "Terror" και "Βότκα Μολότοφ" και το 2026

Το δικαστικό θρίλερ του Φέρντιναντ φον Σίραχ και η κωμωδία της Ελένης Ράντου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο θέατρο "ΦΙΛΙΠ"

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:46

Η ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο αποκαλύπτεται στη σκηνή - Ο συνθέτης, το κρυφό παιδί και η θαμμένη κασέτα

Μια νεαρή γυναίκα φέρνει στον κόσμο, παράνομα το παιδί ενός μεγάλου συνθέτη, την εποχή της Χούντας... Στη σκηνή ο Νίκος Θεοδωράκης.

ΔΗΛΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 09:50

Μενδώνη για την απώλεια του Χρ. Πολίτη: "Ακάματος εργάτης του θεάτρου, σεμνός υπηρέτης της τέχνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Χρίστου Πολίτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε δήλωση.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 75 ΚΙΛΑ 08 Ιαν 2026 | 18:06

Η "τρελή" δίαιτα του Ματ Ντέιμον για να παίξει στην "Οδύσσεια" - Έφτασε τα κιλά που είχε στο Λύκειο

Ο Κρίστοφερ Νόλαν ήθελε από τον Ματ Ντέιμον να είναι "λεπτός, αλλά δυνατός" για τον ρόλο του Οδυσσέα και ο ηθοποιός πήρε... τα μέτρα του

3200–2000 Π.Χ. 08 Ιαν 2026 | 12:38

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Ραφήνα - Βρέθηκε ταφή σε πίθο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού [εικόνες]

Ο πίθος είχε τοποθετηθεί σε λάκκο διανοιγμένο στο αργιλόχωμα της νότιας όχθης του ρέματος.

ΕΝΑ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΜΕ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΓΕΛΙΟ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ 08 Ιαν 2026 | 12:33

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παραμύθι έγινε μιούζικαλ - Παρατείνονται οι παραστάσεις

Λόγω της μεγάλης ζήτησης θα δοθούν δύο ακόμα παραστάσεις τα Σάββατα 10 και 17 Ιανουαρίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 08 Ιαν 2026 | 12:31

"Φαίδρα" του Γιάννη Ρίτσου: Μία υπαρξιακή προσέγγιση στο Θέατρο Αλκμήνη

Η Φαίδρα του Ρίτσου, προχωρά σε έναν ωμό και ειλικρινή μονόλογο απευθείας προς τον Ιππόλυτο. Δεν προσπαθεί απλώς να τον αποπλανήσει, αλλά χρησιμοποιεί τον λόγο ως μέσο κάθαρσης και αυτογνωσίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΙΑΡΤ 08 Ιαν 2026 | 12:26

"THE LOOP": Μια σύγχρονη ντραμεντί για τις λούπες που μας κρατούν και εκείνες που μας απελευθερώνουν

Το νέο έργο του Μίμη Καπέρδου "The Loop" συνδυάζει χιούμορ, τρυφερότητα και σκληρές αλήθειες μέσα από τη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της.