Ο Φασιανός μιλά για λάθη και παίζει Θέατρο Σκιών

Για το αν τα λάθη είναι ό,τι… σωστότερο έχουμε κάνει αναρωτιούνται ο γνωστός εικαστικός και ο ιστορικός τέχνης Κώστας Καζαμιάκης την Τρίτη 20 Μαΐου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

o-fasianos-mila-gia-lathi-kai-paizei-theatro-skiwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σύμφωνα με ένα λαϊκό ξυλόγλυπτο, σκαλισμένο σε έπιπλα, «το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης». Για την αλήθεια ή το … λάθος αυτού του αποφθέγματος θα μιλήσουν την Τρίτη 20 Μαΐου (ώρα 18.00) στο Ιδρυμα Θεοχαράκη ένας εικαστικός και ένας ιστορικός τέχνης.

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Κώστας Καζαμιάκης συζητούν για τα «Λάθη στην τέχνη» παίρνοντας αφορμή από μερικές, περί λάθους, ρήσεις που έχουν πει διάσημοι άνδρες

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Κώστας Καζαμιάκης συζητούν για τα «Λάθη στην τέχνη» παίρνοντας αφορμή από μερικές, περί λάθους, ρήσεις που έχουν πει διάσημοι άνδρες. Ιδού μερικές από αυτές:

Οταν όλοι συμφωνούν μαζί μου για κάτι που έκανα, τότε σίγουρα αυτό που έκανα ήταν λάθος (Οσκαρ Ουάιλντ).

Οποιος έκανε ένα λάθος και δεν το διόρθωσε ποτέ, στο τέλος δικαιώνεται (Ουίνστον Τσώρτσιλ).

Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα (Θεόδωρος Ρούσβελτ).

Ποιος βλέπει σωστά την ανθρώπινη φιγούρα; (Πάμπλο Πικάσο).

Μεγαλοφυής είναι αυτός που δεν αντιλαμβάνεται τα λάθη του (Αρθουρ Σοπενχάουερ).

Mελέτησε τα δικά σου λάθη παρά τα λάθη των άλλων (Δημόκριτος).

Αν πάρεις λάθος δρόμο μπορείς να γυρίσεις στο σωστό. Αν πεις τη λάθος λέξη δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. (Κινέζικο απόφθεγμα).

Συνομιλία περί λάθους και Θέατρο Σκιών

Λάθος και: πλάνη, γκάφα, παραδρομή, ολίσθημα, παράπτωμα, ατόπημα, σφάλμα, αβλεψία, απροσεξία. Λάθη τυχαία, σκόπιμα, συστηματικά, βασικά, ιστορικά, ορθογραφικά, γλωσσικά, επικίνδυνα, μοιραία… Λάθη επί λαθών. Λάθη παντού. Λάθη, Λάθει, Λάθοι. Λάθη στην αρχαία και νεώτερη τέχνη: η συνομιλία των Αλέκου Φασιανού και Κώστα Καζαμιάκη θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην επιστήμη που μελετά τα λάθη, γνωστή και ως «Θεωρία σφαλμάτων» και θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, γύρω από μερικά σημαντικά ερωτήματα:

Μπορεί ένα άλογο να έχει οκτώ πόδια;

Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει τρία χέρια;

Μπορεί ένα χέρι να έχει επτά δάκτυλα;

Υπάρχει άλογο φώκια;

Υπάρχει λέαινα με χαίτη;

Οι συνομιλητές, μετά την ομιλία τους, θα παρουσιάσουν μια σύντομη παράσταση Θεάτρου Σκιών με θέμα: «΄Ηταν λάθος η αρπαγή της Ωραίας Ελένης;».

Παίζουν και ερμηνεύουν οι: Ρήγας Ηλιάδης (κιθάρα, φωνή), Χρήστος Βολακάκης (μπουζούκι, φωνή), Γρηγόρης Γεωργίου( φυσαρμόνικα) στα τραγούδια. Να σημειωθεί πως ο Αλέκος Φασιανός και ο Κώστας Καζαμιάκης έχουν ξανασυντονιστεί παίζοντας Θέατρο Σκιών στο Ιδρυμα Θεοχαράκη με θέμα τον Περσέα και την Ανδρομέδα. Η παράσταση ακολούθησε τη συνδιάλεξη των Φασιανού και Καζαμιάκη με θέμα τη σημασία της σκιάς στην τέχνη της αρχαιότητος και της σημερινής εποχής.

Info:

Αλέκος Φασιανός – Κώστας Καζαμιάκης

Τα λάθη στην τέχνη

Συνομιλία και Θέατρο Σκιών

Τρίτη 20 Μαΐου

Ιδρυμα Θεοχαράκη

Βασ. Σοφίας και Μέρλιν/ www.thf.gr

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook