Ο φωτογραφικός κόσμος του Δημήτρη Κλεάνθους- Η μόδα σαν τέχνη

Αισθάνομαι ότι αυτή η αγάπη για την φωτογραφία υπήρχε από πάντα μέσα μου, δηλώνει ο φωτογράφος Δημήτρης Κλεάνθους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Κλεάνθους

φωτογραφία είναι ένα παράθυρο και ταυτόχρονα και ένας καθρέπτης" έχει πει ο αμερικανός φωτογράφος Bruce Davidson.

Προεκτείνοντας αυτή τη σκέψη και παρακολουθώντας την δουλειά του Δημήτρη Κλεάνθους βλέπεις μέσα από τις φωτογραφίες του, την δημιουργική και ταυτόχρονα εκρηκτική σύνθεση των χρωμάτων, τα πρόσωπα δοσμένα με τη δική του ξεχωριστή μάτια, τη στιγμή, τα αντικείμενα που αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική. Όμως οι φωτογραφίες του είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας μπορεί να δει την ξεχωριστή αισθητική του, το πάθος και την αγάπη για το σύγχρονο, την δημιουργική εμμονή στην γεωμετρία, την ξεχωριστή ηχηρή παρουσία που μπορεί να αποκτήσει ένα αντικείμενο της καθημερινότητας μέσα από την φωτογραφική του ματιά.

Ο φωτογραφικός κόσμος του Δημήτρη Κλεάνθους- Η μόδα σαν τέχνη
Δημήτρη Κλεάνθους #2
Δημήτρη Κλεάνθους #3

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη , με σπουδές στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ art & design στη φωτογραφία και στην ιστορία της τέχνης και με μαθήματα Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης είναι ένας ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς φωτογράφων στη χώρα μας που θεωρούν την φωτογραφία καλλιτεχνική έκφραση υψηλού επιπέδου και πνευματική δημιουργία.

" Από μικρός με θυμάμαι να φωτογραφίζω. Μου άρεσε να στήνω τα πάντα από την αρχή. Να ξεκινάω από το μηδέν κάθε φορά. Να κάνω μια ολόκληρη διαδικασία σκηνοθεσίας για να βγάλω το τελικό κλικ. Όλο αυτό μου έδινε μια απίστευτη αίσθηση δημιουργίας . Αισθάνομαι ότι αυτή η αγάπη για την φωτογραφία υπήρχε από πάντα μέσα μου ".

Δημήτρη Κλεάνθους 2

Η αγάπη του για την φωτογραφία έφερε και την ζωηρή επιθυμία του για εξέλιξη. Όσα περισσότερα μάθαινε τόσο περισσότερο ήθελε και να ασχοληθεί επαγγελματικά. Τελικά το όνειρο έγινε πράξη και η πορεία του από τότε είναι μόνο ανοδική. Αν και πολύ νέος στο χώρο εχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικες εταιρείες όπως η DeLonghi, η Dewars, η Yves Saint Laurent , η Curaprox, και πολλές άλλες. Ακόμα έχει φωτογραφίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δημήτρη Κλεάνθους #12
Δημήτρη Κλεάνθους #13
Δημήτρη Κλεάνθους #14

Ο Δημητρης Κλεάνθους συνεργάζεται με περιοδικά μόδας και έχει φωτογραφίσει δουλείες σχεδιαστών όπως DEUX HOMMES, Sotiris Georgiou, Celebrity Skin, Apostolos Mitropoulos.
Σην φωτογραφική του πορεία η φωτογραφία μόδας τον ενθουσίασε από πολύ νωρίς.

" Πάντα μου άρεσε μόδα. Γι΄αυτό και ασχολούμαι με τη φωτογραφία μόδας και γενικά με τη σκηνοθετημένη φωτογραφία που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Η μόδα συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης μαζί. Έχει λάμψη φαινομενικά αλλά και δεύτερες αναγνώσεις. Είναι ένας άξονας που μέσω αυτού μπορούν να ειπωθούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μηνύματα που αφορούν πολύ κόσμο. Αυτή τη στιγμή η νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο Κορωνοιος σε παγκόσμιο επίπεδο επέβαλλε και τον επαναπροσδιορισμό της μόδας.Ισως ήταν αναγκαίο να συμβεί και είναι πολυ δημιουργικό να ζεις αυτή την αλλαγή μέσα από τη δουλειά σου. "

Δημήτρη Κλεάνθους #4
Δημήτρη Κλεάνθους #5
Δημήτρη Κλεάνθους #6
Δημήτρη Κλεάνθους #7

Κοιτάζοντας προσεκτικά τις φωτογραφίες του Δημήτρη Κλεάνθους δεν μπορείς παρά να κατανοήσεις ότι η ματιά του είναι επηρεασμένη από την τέχνη και τη ζωγραφική που τόσο αγαπά.

" Η ζωγραφική με έκανε να αγαπήσω τις φόρμες και τους κανόνες που ακολουθώ και στη φωτογραφία. Andy Warhol, Mark Rothko, Yves Klein και πολλοί πολλοί άλλοι μου δίνουν έμπνευση και με καθορίζουν καθημερινά "

Η φωτογραφία είναι μια λιτή και συνάμα μια ποιητική απόδοση της πραγματικότητας και αυτή η απόδοση προϋποθέτει ξεχωριστή μάτια και ιδιαίτερη έμπνευση.

" Αντλώ την έμπνευση μου από παντού. Φόρμες, χρώματα, σχήματα, εικόνες μπορούν να με κάνουν να φανταστώ μια φωτογραφία επακριβώς. Συνήθως έχω πολλά συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου όταν δημιουργώ μια εικόνα. Στην πράξη βέβαια μπορεί κάτι να αλλάξει ή να προσαρμοστεί. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον για μένα. Και η πρόκληση πολλές φορές. Να μπορείς να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου και να δημιουργήσεις κάτι που θα αρέσει πρώτα σε σένα. Από κει και πέρα ο καθένας θα εισπράξει κάτι διαφορετικό. Άλλωστε αυτό είναι το μαγικό και της ζωγραφικής και της φωτογραφίας "

Δημήτρη Κλεάνθους #8
Δημήτρη Κλεάνθους #9
Δημήτρη Κλεάνθους #10
Δημήτρη Κλεάνθους #11

Ο Δημήτρης Κλεάνθους πιστεύει πολύ στην δύναμη της φωτογραφίας την θεωρεί σαρωτική. Άλλωστε η αποτύπωση της στιγμής, του συγκεκριμένου χρόνου και χώρου που περνάει σε ένα είδος αιωνιότητας, η ακατάπαυστη καταδίωξη του φωτός και το κρυφτό με τις σκιές μετατρέπουν ακόμα και το συνηθισμένο σε μαγικό!

" Υπάρχουν μορφές φωτογραφίας που έχουν δημιουργήσει κλιμακώσεις, έχουν επηρεάσει την πολιτική, έχουν καταδείξει πολέμους και γενικά έχουν δημιουργήσει συναισθήματα που καθόρισαν την κοινή γνώμη. Αλλες μορφές έχουν αλλάξει Πολλές φωτογραφίες έχουν σταθεί ορόσημα, απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα και τα έχουν διαμορφώσει. "

Δημήτρη Κλεάνθους #25

Η φωτογράφιση με drone του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει ένα άλλο κομμάτι του καλλιτεχνικού του χαρακτήρα, την αγάπη του για την γεωμετρία και την ισορροπία.

" Η φωτογράφηση της κάτοψης με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Φωτογραφίζοντας αντικείμενα από πάνω κατάφερνα να αποτυπώσω τις φόρμες τους πολύ καλύτερα. Γρήγορα η κλίμακα μεγάλωσε και κατάλαβα ότι ακόμα και ένα τοπίο μπορεί να αποδομηθεί ως σύνθεση κοιτώντας το από πάνω. Αυτό κατάλαβα ότι ήθελα να κάνω από το πρώτο μου drone. Να αναδείξω τη γεωμετρία που υπάρχει στα πάντα γύρω μας και την ισορροπία που μπορεί αυτή να έχει. "

Δημήτρη Κλεάνθους #15
Δημήτρη Κλεάνθους #16
Δημήτρη Κλεάνθους #17
Δημήτρη Κλεάνθους #18
Δημήτρη Κλεάνθους #19
Δημήτρη Κλεάνθους #20

Παρατηρώντας κάποιος τις φωτογραφίες του στο επαγγελματικό του προφίλ στο instagram ιδιως στο κομμάτι των αντικείμενων βλέπει απλά σχήματα και λύτες φόρμες που όμως αποκαλύπτουν βαθύτερα νοήματα και ανησυχίες. Τα χρώματα του είναι έντονα και ζωηρά, το φως κυριαρχεί και στις συνθέσεις των χρωμάτων η ματιά δεν μπορεί παρά να σταματήσει στο μπλε και το ροζ που υπάρχουν σε όλες τους τις αποχρώσεις. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ο αγαπημένος του συνδυασμός χρωμάτων αν και ο ίδιος πιστεύει πως όλα τα χρώματα μπορούν να έχουν ενδιαφέρον αρκεί να συνδυαστούν και να παρουσιαστούν σωστά.

Στην κάθε φωτογραφία, στο κάθε κλικ που κάνει ο φωτογράφος μεταφέρει στην εικόνα ένα κομμάτι του εαυτού του. Για πολλούς καλλιτέχνες της φωτογραφίας η καταξίωση φτάνει όταν σε κάθε φωτογραφία μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δημιουργού της.

Για το Δημήτρη Κλεάνθους αυτή η κατάληξη πέρνα μέσα την αυθεντικότητα.

" Αν υπάρχει αυθεντικότητα και συνέπεια στη δουλειά σου , είναι θέμα χρόνου να φανεί η ταυτότητα αυτού που κάνεις ακόμα και από μία φωτογραφία. "

Δημήτρη Κλεάνθους #21
Δημήτρη Κλεάνθους #22
Δημήτρη Κλεάνθους #23
Δημήτρη Κλεάνθους #24

Περισσότερα για τη δουλειά του Δημήτρη Κλεάνθους εδώ:

Instagram.com/dimitrioskleanthous

DimitriosKleanthous.com

Facebook.com/dimitrioskleanthous

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ 02 Μαρ 2021 | 10:42

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες- "Συγνώμη αν πλήγωσα κάποιον ή κάποια"

Την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο υπέβαλε ο Στάθης Λιβαθινός, μετά τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά και ομοφοβικά σχόλια

02 Μαρ 2021 | 09:26

Εθνικό Θέατρο: Παραιτείται σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός - Οι καταγγελίες των σπουδαστών

"Σήμερα θα αποχαιρετήσω τα παιδιά" δηλώνει ο Στάθης Λιβαθινός - Τι είπε για τις εις βάρος του καταγγελίες.

ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 01 Μαρ 2021 | 16:53

Διάψευση Λιβαθινού: "Δεν έχω παραιτηθεί από τη σχολή Εθνικού Θεάτρου"

Ο κύριος Λιβαθινός, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ημερών ο σύλλογος καθηγητών

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ 1887 01 Μαρ 2021 | 13:42

Σε δημοπρασία αυτός ο πίνακας του Βαν Γκογκ - Τον έχουν δει ελάχιστοι - Μπορεί να πωληθεί έως 8 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας του 1887 του Βίνσεντ βαν Γκογκ που φέρει τον τίτλο Σκηνή δρόμου στη Μονμάρτη, μπορεί να πωληθεί για 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ από τον Sotheby's.

ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΟΞΟΣΤΟΙΧΙΑ 28 Φεβ 2021 | 20:03

Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα στατικότατος στο Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια - Κίνδυνος κατάρρευσης

Ζήτημα στατικότατος του μνημείου έφερε στο φως η πρόσφατη κακοκαιρία "Μήδεια".

ΣΤΗΝ ΕΠΑΥΛΗ ΤΣΙΒΙΤΑ ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ 27 Φεβ 2021 | 18:14

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην αρχαία Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα [εικόνες]

Το τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην αρχαία Πομπηία.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ 27 Φεβ 2021 | 12:48

Φερναντέλ: Ο θησαυρός της Γαλλίας, ο ηθοποιός που είχε το χάρισμα να κάνει τους ανθρώπους να γελούν...

Ο Φερναντέλ δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος κωμικός, αλλά ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, που διέπρεψε και στο τραγούδι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Φεβ 2021 | 11:28

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου στηρίζει τον Μπιμπίλα μετά την επίθεση του Λιγνάδη

Το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου δηλώνει τη συμπαράστασή του στο ΣΕΗ και στον Σπύρο Μπιμπίλα, μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά το απολογητικό υπόμνημα Λιγνάδη.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ "ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" 26 Φεβ 2021 | 09:10

Viral η ανάρτηση του Τσαφούλια για τον Μπιμπίλα και τον Λιγνάδη - "Μέτριος εγώ"

Viral έχει γίνει μία εικόνα που ανήρτησε ο σκηνοθέτης του "Ετερος Εγώ, Σωτήρης Τσαφούλιας, σχολιάζοντας το υπόμνημα του Λιγνάδη, όπου χαρακτήριζε ως "μέτριο ηθοποιό" τον Σπύρο Μπιμπίλα.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΒΙΝΤΕΟ 24 Φεβ 2021 | 16:14
ΒΑΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 24 Φεβ 2021 | 13:58

Μαρμαρινός, Παντερμαλής, Σώτη Τριανταφύλλου και άλλες προσωπικότητες της Τέχνης υπέρ της Λίνας Μενδώνη

Κείμενο 56 προσωπικοτήτων της Τέχνης και του Πολιτισμού που στηρίζουν την υπουργό Λίνα Μενδώνη

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ & ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 23 Φεβ 2021 | 13:21

Καταπέλτης ο Μόρτζος για Λιγνάδη: Διορίστηκε "φυτευτός" στο Εθνικό - Υπάρχει κλίκα, οι φίλοι του ήξεραν

Ο κ. Μόρτζος είπε για τον Δημήτρη Λιγνάδη πως δεν ήταν ποτέ ο "σούπερ-πρωταγωνιστής", διορίστηκε με μη κανονικό τρόπο, "φυτευτός", πράγμα που δημιούργησε υποψίες.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 22 Φεβ 2021 | 21:36