Ο Γ. Κιμούλης για το "Μαυροπούλι", τον ΣΥΡΙΖΑ & την παραίτηση από το ΚΠΙΣΝ

«Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να πετάς 60.000 ευρώ το χρόνο - ο μισθός του Προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ι.Νιάρχος- επειδή κάτι είναι ενάντια στην ιδεολογία σου».

Ο Γ. Κιμούλης  για το "Μαυροπούλι", τον ΣΥΡΙΖΑ & την παραίτηση από το ΚΠΙΣΝ

Οκτώ μήνες μετά την πολύκροτη παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Γιώργος Κιμούλης βρέθηκε στο στούντιο του TheTOC. Αφρομή ήταν η πρεμιέρα του έργου του Ντέιβιντ Χάροουερ, «Μαυροπούλι», που γίνεται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο θέατρο «΄Αλμα». Ο Γιώργος Κιμούλης δεν μίλησε, όμως, μόνο για θέατρο αλλά έδωσε απαντήσεις σε πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις.

- Γιατί επιλέξατε το «Μαυροπούλι» του Ντέιβιντ Χάροουερ (ένα έργο για δύο ρόλους) για να δώσετε φέτος το θεατρικό σας παρών στο ΄Αλμα; Πότε πρωτοδιαβάσατε το έργο και πότε αποφασίσατε ότι θα θέλατε να το ανεβάσετε στη σκηνή;

«Είδα την παράσταση πριν από 10 χρόνια στο Λονδίνο με τον Ρότζερ Αλαμ. Θεωρώ τον εαυτό μου πεισματάρη. Τελικά τα κατάφερα».

- Τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση στην παράσταση;

«Το θέμα του έργου. Πάντα έτσι αποφασίζω για τα έργα μου. Το θέμα στο "Μαυροπούλι" είναι αυτό το σκοτεινό τοπίο της περίφημης ερωτικής επιθυμίας. Ένα τοπίο που οι άνθρωποι το αποφεύγουν. Εχω την εντύπωση ότι την ερωτική επιθυμία, τη συζήτηση και την ανάλυση την αποφεύγουν γιατί έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη».

- Πως και μετά από ένα θίασο με περισσότερα πρόσωπα, όπως πέρσι στις «Επικίνδυνες σχέσεις», φέτος αποφασίσατε ένα «τανγκό για δυο» στη σκηνή του θεατρου ΄Αλμα;

«Απλώς έτυχε. Δεν αποφάσισα να είμαι με λιγότερους».

- Εσείς, λοιπόν, κι η Ανθή Σαββάκη επί σκηνής. Ένα τανγκό για δυο; Σκηνοθετείτε κι όλας…

«Ναι, και σκηνοθετώ μια νέα ηθοποιός. Η Ανθή τελείωσε τη δραματική σχολή τον Ιούλιο κι αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση. Είμαι περήφανος που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τόσο δύσκολου ρόλου».

-Θα περίμενε κανείς από εσάς, έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη / καλλιτέχνη να συμπρωταγωνιστεί επί ίσοις όροις στη σκηνή…

«Μπορεί να δίνει χώρο στη νεώτερη γενιά. Δεν ευλογώ τα γένια μου. Απλά το οφείλουμε στη νεώτερη γενιά…»

- «Ανιχνεύει τα απόλυτα όρια της ηθικής, της σεξουαλικής επιθυμίας, του νοήματος του έρωτα, της επίδρασης που έχει το παρελθόν στο παρόν στις ανθρώπινες σχέσεις», αναφέρετε για το "Μαυροπούλι". Να περιμένουμε κάτι ακραίο επί σκηνής;

«Ναι, είναι ακραίο, σκληρό έργο με το χιούμορ που μπορεί να υπάρχει και στις πιο τραγικές καταστάσεις. Ασχολείται μ’ αυτές τις σκιές που πολλές φορές αποφεύγουμε. Υπάρχει ένα "ανάμεσα" στα πράγματα. Και το έργο ασχολείται μ’ αυτό το ανάμεσα. Ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο σωστό και το λάθος, στο θύτη και στο θύμα».

- Και ποιο είναι το story;

«'Ενας άντρας που είναι 60 χρονών δέχεται σε ένα γραφείο την επίσκεψη μια κοπέλας που είναι 26. Γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι δυο πριν από 15 χρόνια είχαν σχέση. Αυτός τότε ήταν 45 χρονών κι εκείνη 12… Σε πρώτο επίπεδο το έργο φαίνεται ότι ασχολείται με το θέμα της παιδοφιλίας. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι γρήγορες απαντήσεις που δίνουμε σε θέματα που μας φοβίζουν δεν είναι τόσο εύκολο να τις δώσουμε».

- «Αν χαθεί το πάθος χάθηκες», είπατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Είναι αλήθεια ότι το πάθος δεν έχει ηλικία κύριε Κιμούλη;

«Δυστυχώς το πάθος έχει ηλικία. Μ’ αυτό έκρουσα έναν κώδωνα κινδύνου στον ίδιο μου τον εαυτό. Καθώς περνούν τα χρόνια, μειώνεται το πάθος. Και πραγματικά αν χαθεί, χάθηκες. Θέλω να λέω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να χαθεί – με νύχια και με δόντια»

- «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα», είχατε πει εδώ στο στούντιο του TheTOC τον Φεβρουάριο του 2014. Μεσολάβησαν τριάμισι χρόνια από τότε μέχρι σήμερα. Πως θα σχολιάζατε σήμερα εκείνη σας την τοποθέτηση;

«Ότι χάθηκε αυτή η ελπίδα. Οι άνθρωποι είχαν ανάγκη. Κάναμε λάθος λέγοντας ότι οι πολίτες ειχαν ατονήσει. Ότι έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κι όλη αυτή η κίνηση με το ΟΧΙ απέδειξε ότι οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να ελπίζουν και γι’ αυτό επένδυσαν σ’ αυτή την ελπίδα πάρα πολλά. Τώρα φοβάμαι ότι η ελπίδα έχει χαθεί. Το μεγαλύτερο έγκλημα θα ήταν μια μόνιμη αδιαφορία των πολιτών».

- Μεσολάβησαν πολλά όπως είπαμε και μεταξύ άλλων δυο – διορθώστε με αν κάνω λάθος – παραιτήσεις. Μετά την παραίτηση από μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης Συντάγματος...

«Α, όχι, όχι... Ξέρετε εγώ στάθηκα δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστευα ότι ήταν η μοναδική λύση τότε. Και πιστεύω ότι σωστά έκανα. Δεν το έκανα για να αναλάβω κάποια δημόσια θέση. Κι αυτό έχει αποδειχτεί. Ημουν δίπλα χωρίς να πάρω κάποια δημόσια θέση. Αυτή η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – που παρατήθηκα – δε ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο ο διαμεσοαβητής μεταξύ βουλευτών και πολιτών».

- Σας έχει απογοητεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Μόνο εμένα; Εδώ έχε απογοητεύσει τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑ…»

- Κι η παραίτηση από τη θέση του Προέδρου του ΚΠΙΣΝ κύριε Κιμούλη;

«Δεν είναι δημόσια θέση αυτή. Το ΚΠΙΣΝ δεν είναι δημόσιος οργανισμός παρά μόνο στα χαρτιά. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι θα με δεχόντουσαν σαν πρόεδρο αν δεν συμφωνούσε το ΄Ιδρυμα; Αλλωστε εγώ θα πληρωνόμουν από το Ιδρυμα. Αλλωστε αυτή τη στιγμή το κράτος δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στο ΚΠΙΣΝ παρά τη σύμβαση που έχει υπογραφεί».

- Αρα υπήρξε μια κακή συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και Ιδρύματος;

«Δεν ξέρω αν ήταν κακή συνεννόηση. Πάντως ήταν συνεννόηση. Εμένα βασική μου θέση είναι ότι ο Πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό. Και μ’ αυτή τη λογική πήγα. Οταν κατάλαβα ότι κανένας δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτό, έφυγα. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο, ιδίως στις μέρες μας, να πετάς 60.000 ευρώ το χρόνο επειδή κάποια πράγματα είναι ενάντια στην ιδεολογία σου. Αλλά τι να κάνουμε; Ο καθείς κι ο αξιακός του χώρος».

- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η θέση του Προέδρου του ΚΠΙΣΝ χηρεύει ακόμα;

«Μπορεί να μην τον είχαν ανάγκη τον Πρόεδρο. Αφού το Προεδρείο είναι αλλού».

- Και τις 17 ημέρες που βρεθήκατε σ’ αυτή τη θέση δεν εγκαταλείψατε το θέατρο. Δε θα το εγκαταλείπατε για καμία θέση κύριε Κιμούλη;

«Όχι, ξέρετε θέλω να πιστεύω ότι είναι αυτό που λέμε: 90 χρονών θα περπατώ, 100 θα φτάσω, τότε θα αποφασίσω αν θα γεράσω. Και κάποιος που είναι σ’ ένα γραφείο κινδυνεύει να γεράσει γρήγορα. Προτιμώ να είμαι πάνω στη σκηνή, να έρχομαι εδώ και να λέμε γι’ αυτά που κάνω πάνω στη σκηνή».

Ο Γ. Κιμούλης  για το "Μαυροπούλι", τον ΣΥΡΙΖΑ & την παραίτηση από το ΚΠΙΣΝ

Info:

ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη: 19.30 (λαϊκή απογευματινή) Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00

Κυριακή: 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Πλατεία: 20€ Εξώστης: 18€

Λαϊκή απογευματινή: 18-16€ Μειωμένο: 15€

Ανέργων: 10€

Τηλ. Επικοινωνίας 210 3639343

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.

ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 13 Ιαν 2022 | 16:51

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική τραγουδίστρια των Ronettes, Ρόνι Σπέκτορ

Η Ρόνι Σπέκτορ έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '60

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ 13 Ιαν 2022 | 14:12

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί για το θέατρο μαζί με τον Δαδακαρίδη - Τι ετοιμάζουν με τον Γιάννη Μπέζο

Ο Γιάννης Μπέζος και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης πρωταγωνιστούν στις "Αινιγματικές Παραλλαγές". Ο Σωτήρης Τσαφούλιας συναντάει σκηνοθετικά τον Δαδακαρίδη.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 2018 13 Ιαν 2022 | 11:05

O Tζίμης Πανούσης μέσα από τα λόγια και τις κορυφαίες ατάκες του - "Εφυγε" σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια

Ποιος ήταν ο Τζίμης Πανούσης πίσω από το καυστικό, προκλητικό, αντισυστημικό του προφίλ.

ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ '92 12 Ιαν 2022 | 23:06

Τζένη Καρέζη: Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 90 χρόνια - Το βίντεο της Finos Film

Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥΣ 12 Ιαν 2022 | 11:13

Ηχηρή παρέμβαση των Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: Γιατί άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνουν οι Times του Λονδίνου στο κύριο άρθρο τους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Ιαν 2022 | 10:28

Χειμώνας στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ολες οι εκδηλώσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο

Με διάθεση ανανέωσης υποδέχεται το νέο έτος το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΖΩΦΟΡΟΥ 10 Ιαν 2022 | 15:17

Στο Μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan του Παρθενώνα - Μητσοτάκης: "Καλή αρχή" για τα Γλυπτά [εικόνες]

Αισιοδοξία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. "Καλή αρχή" ευχήθηκε στην τελετή τοποθέτησης του θραύσματος Fagan στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.