X

Ο Γιώργος Λάππας «είναι εδώ», ενάμιση χρόνο μετά το θάνατό του

Εγκαινιάστηκε η μεγάλη έκθεση για τον σημαντικό δημιουργό που έφυγε νωρίς στη γκαλερί Citronne στον Πόρο

Ηταν ένα πρωί του Ιανουαρίου του 2016 όταν ο κόσμος της τέχνης υπέστη ένα γερό σοκ μαθαίνοντας ότι σε ηλικία μόλις 66 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ου αιώνα έφυγε από τη ζωή. Ο Γιώργος Λάππας, καθηγητής στο Β Εργαστήριο Γλυπτικής της ΑΣΚΤ «αναχώρησε» ενώ είχε ακόμα πολλά να δώσει - όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και - στο διεθνές γίγνεσθαι της τέχνης.

Ενάμιση χρόνο μετά, η ατομική έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη υπό το άγρυπνο και τρυφερό βλέμμα της συζύγου του, επίσης καθηγήτριας γλυπτικής της ΑΣΚΤ, Αφροδίτης Λίτη - σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη - εγκαινιάστηκε στον Πόρο συνδέοντας το νησί του Σαρωνικού με την ιδιότυπη εικαστική «γλώσσα» του μεγάλου δημιουργού. Η γκαλερί Citronne φιλοξένησε 31 έργα του καλλιτέχνη - γλυπτά, μελέτες και σχέδια, υπό τον γενικό τίτλο «Σακίδιο με φιγούρες κι αυτιά» τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1978 -2015 - δηλαδή από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι το θάνατό του. Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του Γιώργου Λάππα.

Καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, συλλέκτες και φιλότεχνοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, τιμόντας με την παρουσία του τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη που χάθηκε πρόωρα. Η διακριτική παρουσία της γλύπτριας, καθηγήτριας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αφροδίτης Λίτη και συντρόφου του Λάππα, σηματοδότησε το εικαστικό γεγονός.

Τα έργα της έκθεσης σχολίασαν οι : ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος με τη συζυγό του Μάγδα, ο τέως υπουργός πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος με την συζυγό του Βάνα, ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Luigi Marras, ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου με την συζυγό του Λιέττα, ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος με την σύζυγο του Λάρυ, ο επιμελητής κος Τάκης Μαυρωτάς, οι καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και Αφροδίτη Λίτη, ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος και η κα Νικόλ Κυριακοπούλου, ο κος Γιώργος Αντωνιάδης και πολλόι άλλοι.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου - 11 Ιουλίου, 2017. Γκαλερί CITRONNE, Πόρος. (www.citronne.gr)

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια:

Αποψη του χώρου της έκθεσης

Αποψη του χώρου της έκθεσης

Σττην πίσω αυλή βρήκαν θέση οι χρωματιστές φιγούρες του Γιώργου Λάππα

Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη και Αφροδίτη Λίτη

Δάκης Ιωάννου Τατιάνα Σοινάρη Πολλάλη

Ο πρέσβης της Ιταλίας, Luigi Marras, με τον κριτικό τέχνης κι υπεύθυνο των εικαστικών προγραμμάτων του Ιδρύματος θεοχαράκη, Τάκη Μαυρωτά

Ο President του Κολλεγίου Αθηνών/Ψυχικού, Σπύρος Πολλάλης (αριστερά), ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος με τη συζυγό του Μάγδα

Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη

Οι δημοσιογράφοι Εβάνα Βενάρδου, Αντώνης Κυριαζάνος και Μαρίνα Τσικλητήρα

Σίλα Αλεξίου, Γιώργος Καλόφωνος, Γιάννης Προβής

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης