Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα

Ο καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή το έργο-εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα που παρουσιάζεται εκεί

o-giwrgos-prebelakis-mila-sti-gkaleri-citronne-me-aformi-ergo-tou-g-lappa
SHARE THIS
0
SHARES

   «Mappemonde: Εναλλακτικές χαρτογραφίες, εναλλακτικοί κόσμοι», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται την Τρίτη 22 Ιανουαρίου (ώρα 19.00) στην γκαλερί Citronne της Αθήνας με ομιλητή τον καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη. Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Iνστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι θα μιλήσει στο κοινό ορμώμενος από την έκθεση - εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα που παρουσιάζεται εκεί με τίτλο «Εγκιβωτισμός- Mappemonde».

 

Λίγα λόγια για την έκθεση που φιλοξενείται εκεί

  Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», η γκαλερίστα της Citronne Τατιάνα Σπινάρη επιδιώκει τη σύνδεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με την Διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία. Προβάλλοντας και επαναπροβάλλοντας έργα με αντοχή στον χρόνο. Όπως η εικαστική εγκατάσταση Mappemonde, του Αιγυπτιώτη Γιώργου Λάππα, μια μυστικιστική γλυπτική αφήγηση αποτελούμενη από 3.000 μικρά, μεταλλικά στοιχεία που θυμίζουν ιερογλυφικά καρτούς ταξιθετημένα σε επιδαπέδιες πλάκες και ενώνονται με ένα σπίτι διαμορφωμένο από τον γλύπτη γύρω από την ανάγκη αναζήτησης του δικού του ξεκινήματος. Σύνθεση ανθρωποκεντρική, όπως άλλωστε το συνολικό έργο του χαρισματικού Γιώργου Λάππα που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2016. Στο Mappemonde, «ένα έργο συμβολικό με βαθιές μυστικές αναφορές ο Λάππας προσπαθεί σαν αντιγραφέας ιερών κειμένων να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο, με προσωπικά και ταυτόχρονα πανανθρώπινα βιώματα» όπως λέει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, εκ των επιμελητών της έκθεσης.

 

  Πρόκειται για το Αθηναϊκό παράρτημα της γνωστής αίθουσας τέχνης του Πόρου που εγκαινιάστηκε στις 29/11, μετατρέποντας σε χώρο τέχνης το διαμέρισμα της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 19 (4ος όροφος).

   «Εγκιβωτισμένο» στην αθηναϊκή Citronne, το «Mappemonde» εμφανίζεται τριάντα ένα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (1987), την Μπιενάλε του Σάο Πάολο το ίδιο έτος και τριάντα χρόνια από την ολοκλήρωσή της στην Μπιενάλε της Βενετίας (1988).

   Στην είσοδο του διαμερίσματος εκτίθεται σαν αντικείμενο ο ανέκδοτος πολυσέλιδος τόμος με το μαύρο εξώφυλλο και τα χρυσά γράμματα στη ράχη «Mappemonde».Πρόκειται για ένα είδος προσωπικού ημερολογίου που κρατούσε ο καλλιτέχνης με λεπτομερή περιγραφή όλης της διαδικασίας την οποία ακολούθησε η σκέψη του έως ότου φθάσει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παρατίθενται στοιχεία, κωδικοί και σύμβολα, σχέδια, σημειώσεις, παρατηρήσεις, συνειρμοί, μνήμες - όλα όσα οδήγησαν στον Χάρτη του Κόσμου, την Ιστορία της Ανθρωπότητας. Το πολύτιμο αυτό βιβλίο εκδίδεται για πρώτη φορά «εγκιβωτισμένο» κι αυτό στον κατάλογο της έκθεσης.

 Η έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» ξεκίνησε από την προσπάθεια της συζύγου του Γιώργου Λάππα, γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη να περισυλλέξει κάποια στοιχεία από την περίοδο του πειραματισμού του και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. «Ο Γιώργης» όπως τον αποκαλεί με τρυφερότητα «κοιτώντας ψηλά έβλεπε μπροστά» όπως λέει συγκινημένη η Αφροδίτη Λίτη. Με δική της φροντίδα είχε διοργανωθεί πριν δύο χρόνια η περίφημη έκθεση «Happy Βirthday» στο Μουσείο Μπενάκη, σαν φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη.

 

 Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» η Αφροδίτη Λίτη μας προσκαλεί να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, «εγκιβωτισμένο» τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού.

Γιώργος Λάππας
Γιώργος Λάππας
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Πρεβελάκη
 
O Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης είναι καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Iνστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι. Eιδικεύεται στους τομείς της Γεωπολιτικής, της Πολεοδομίας και της Πολιτισμικής Γεωγραφίας. Iδιαίτερα γνωστή είναι η συμβολή του γύρω από την Γεωπολιτική των Bαλκανίων. Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1949. Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο EMΠ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και κατόπιν Πολεοδομία στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης. Yπήρξε συνεργάτης του Στέφανου Mάνου στο Yπουργείο Xωροταξίας κατά το διάστημα 1978-1980, υπεύθυνος για το συντονισμό των μελετών για την Aθήνα. Έχει διδάξει στην Eλλάδα, στην Aμερική και στη Γαλλία, όπου είναι εγκατεστημένος από το 1984. Διευθύνει διδακτορικές εργασίες φοιτητών με προέλευση από την Γεωγραφία, την Ιστορία, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Αρχιτεκτονική κ.λπ., πάνω σε θέματα συναφή (Ελλάδα και Βαλκάνια, Γεωγραφία και Πολιτική της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης, Γεωπολιτική των Διασπορών, Θεωρία της Γεωγραφίας κ.λπ.).
(Πηγή: Biblionet)
 
Info:
 
Citronne

Τρίτη 22/1/2019, 19:00, Πατρ. Ιωακείμ 19, 4ος όροφος

Η έκθεση - εγκατάσταση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» διαρκεί έως 28 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook