Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα

Ο καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή το έργο-εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα που παρουσιάζεται εκεί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα

«Mappemonde: Εναλλακτικές χαρτογραφίες, εναλλακτικοί κόσμοι», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται την Τρίτη 22 Ιανουαρίου (ώρα 19.00) στην γκαλερί Citronne της Αθήνας με ομιλητή τον καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη. Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Iνστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι θα μιλήσει στο κοινό ορμώμενος από την έκθεση - εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα που παρουσιάζεται εκεί με τίτλο «Εγκιβωτισμός- Mappemonde».

Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα

Λίγα λόγια για την έκθεση που φιλοξενείται εκεί

Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde», η γκαλερίστα της Citronne Τατιάνα Σπινάρη επιδιώκει τη σύνδεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με την Διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία. Προβάλλοντας και επαναπροβάλλοντας έργα με αντοχή στον χρόνο. Όπως η εικαστική εγκατάσταση Mappemonde, του Αιγυπτιώτη Γιώργου Λάππα, μια μυστικιστική γλυπτική αφήγηση αποτελούμενη από 3.000 μικρά, μεταλλικά στοιχεία που θυμίζουν ιερογλυφικά καρτούς ταξιθετημένα σε επιδαπέδιες πλάκες και ενώνονται με ένα σπίτι διαμορφωμένο από τον γλύπτη γύρω από την ανάγκη αναζήτησης του δικού του ξεκινήματος. Σύνθεση ανθρωποκεντρική, όπως άλλωστε το συνολικό έργο του χαρισματικού Γιώργου Λάππα που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2016. Στο Mappemonde, «ένα έργο συμβολικό με βαθιές μυστικές αναφορές ο Λάππας προσπαθεί σαν αντιγραφέας ιερών κειμένων να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο, με προσωπικά και ταυτόχρονα πανανθρώπινα βιώματα» όπως λέει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, εκ των επιμελητών της έκθεσης.

Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα - εικόνα 2

Πρόκειται για το Αθηναϊκό παράρτημα της γνωστής αίθουσας τέχνης του Πόρου που εγκαινιάστηκε στις 29/11, μετατρέποντας σε χώρο τέχνης το διαμέρισμα της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 19 (4ος όροφος).

«Εγκιβωτισμένο» στην αθηναϊκή Citronne, το «Mappemonde» εμφανίζεται τριάντα ένα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (1987), την Μπιενάλε του Σάο Πάολο το ίδιο έτος και τριάντα χρόνια από την ολοκλήρωσή της στην Μπιενάλε της Βενετίας (1988).

Στην είσοδο του διαμερίσματος εκτίθεται σαν αντικείμενο ο ανέκδοτος πολυσέλιδος τόμος με το μαύρο εξώφυλλο και τα χρυσά γράμματα στη ράχη «Mappemonde».Πρόκειται για ένα είδος προσωπικού ημερολογίου που κρατούσε ο καλλιτέχνης με λεπτομερή περιγραφή όλης της διαδικασίας την οποία ακολούθησε η σκέψη του έως ότου φθάσει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παρατίθενται στοιχεία, κωδικοί και σύμβολα, σχέδια, σημειώσεις, παρατηρήσεις, συνειρμοί, μνήμες - όλα όσα οδήγησαν στον Χάρτη του Κόσμου, την Ιστορία της Ανθρωπότητας. Το πολύτιμο αυτό βιβλίο εκδίδεται για πρώτη φορά «εγκιβωτισμένο» κι αυτό στον κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» ξεκίνησε από την προσπάθεια της συζύγου του Γιώργου Λάππα, γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη να περισυλλέξει κάποια στοιχεία από την περίοδο του πειραματισμού του και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. «Ο Γιώργης» όπως τον αποκαλεί με τρυφερότητα «κοιτώντας ψηλά έβλεπε μπροστά» όπως λέει συγκινημένη η Αφροδίτη Λίτη. Με δική της φροντίδα είχε διοργανωθεί πριν δύο χρόνια η περίφημη έκθεση «Happy Βirthday» στο Μουσείο Μπενάκη, σαν φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη.

Ο Γιώργος Πρεβελάκης μιλά στη γκαλερί Citronne με αφορμή έργο του Γ. Λάππα - εικόνα 3

Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» η Αφροδίτη Λίτη μας προσκαλεί να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, «εγκιβωτισμένο» τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού.

Γιώργος Λάππας
Γιώργος Λάππας
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Πρεβελάκη
O Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης είναι καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης (Paris I) και στο Iνστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι. Eιδικεύεται στους τομείς της Γεωπολιτικής, της Πολεοδομίας και της Πολιτισμικής Γεωγραφίας. Iδιαίτερα γνωστή είναι η συμβολή του γύρω από την Γεωπολιτική των Bαλκανίων. Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1949. Σπούδασε Aρχιτεκτονική στο EMΠ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και κατόπιν Πολεοδομία στη Σχολή Γεωγραφίας της Σορβόννης. Yπήρξε συνεργάτης του Στέφανου Mάνου στο Yπουργείο Xωροταξίας κατά το διάστημα 1978-1980, υπεύθυνος για το συντονισμό των μελετών για την Aθήνα. Έχει διδάξει στην Eλλάδα, στην Aμερική και στη Γαλλία, όπου είναι εγκατεστημένος από το 1984. Διευθύνει διδακτορικές εργασίες φοιτητών με προέλευση από την Γεωγραφία, την Ιστορία, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Αρχιτεκτονική κ.λπ., πάνω σε θέματα συναφή (Ελλάδα και Βαλκάνια, Γεωγραφία και Πολιτική της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης, Γεωπολιτική των Διασπορών, Θεωρία της Γεωγραφίας κ.λπ.).
(Πηγή: Biblionet)
Info:
Citronne

Τρίτη 22/1/2019, 19:00, Πατρ. Ιωακείμ 19, 4ος όροφος

Η έκθεση - εγκατάσταση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» διαρκεί έως 28 Φεβρουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ 13 Σεπ 2020 | 17:45

"Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη" θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ, ενώ την διοργάνωση ανέλαβε ο "Σύλλογος Φίλων της Μουσικής".

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 13 Σεπ 2020 | 12:08

77η Mostra: Ο Χρυσός Λέοντας στην αμερικανική ταινία "Nomadland" της Κλόε Ζάο

Η 38χρονη Ζάο είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο τα τελευταία 10 χρόνια.